Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70946
View
141
Reply

KELULUSAN PBT (Majlis Daerah) utk renovation

[Copy link]

Author: koko2       Show all posts   Read mode

Post time 7-11-2008 03:25 AM | Show all posts
ct sendiri sedang buat renovation sambung satu lagi bahagian rumah kat depan,tapi rumah ni dah duduk sejak 8 tahun lepas, jiran2 cakap kena apply dengan majlis daerah, sbb kalau tak apply kena denda sakan, tapi buat derkkk jelah, sbb dalam pagar rumah,

ni gambar ogos 2008




skrg dah nak hampir siap, ada org pejabat daerah datang tanya, dah mohon ke kerja2 nak renovation tu, kami cakap tak apply apa2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2008 07:31 AM | Show all posts

Balas #21 ctredzuan\ catat

ko kat area mana ni....? very negotiable la majlis daerah tu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 08:33 AM | Show all posts
caya la ct beraninyaa.. saya pun cadang nak buat camtu tapi risau gak  
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 03:24 PM | Show all posts

Balas #21 ctredzuan\ catat

dier biasenye kalu rumah2 kg,tanah lot individu, kg tersusun pbt nih jarang kacau..derang lagi suke fokus kat taman2 perumahan nih ajer...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 05:16 PM | Show all posts
Memang kena apply.. pasal renovation tu utk safely kita.. mereka takut nanti kita suka suka tambah nanti stuktur tu tak kuat akan mengakibat cedera atau serios lagi maut. That why setiap masjis tempatan kena rule kalau dapati bersalah, kena fine. Berita last month, MPSJ saman satu tuan rumah pasal iliger extend rumah belakang and fish pond. Bila i buat, i sumit standard plan saja sebab ikut MPSJ extend belakang kena apply work permit..lagi pun kena mintak jiran jiran utk sign surat agree utk kebenaran.. bagus tu ikut saja utk selamat dan jangan penting diri sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2008 12:41 PM | Show all posts
sya nak dirikan tembok/naik bata 5 kaki setengah kat sepanjang tepi rumah (end lot).
tembok ni nak mengantikan pagar dawai hijau.
(dalam proses dptkan kelulusan)

masalahnya sekarang, jiran sebelah ada buat awning.
saya risau dengan mendirikan kan tembok tepi....
jiran sebelah pulak yg kena saman nanti (RM250).

info. jiran dah tak de kat malaysia (3 thn baru balik)
rumah jiran tersebut skrang disewa.
so apa perlu saya buat?

kalau tak buat tembok tu pulak...saya punya deposit RM500 burn...
alahai pening fikir
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2008 11:28 AM | Show all posts
kalau kat dengkil, kena apply kat Majlis Perbandaran Sepang. Tapi opis kat Cyberjaya (tak paham aku)...ari tu buat owning ngan pagar depan, dorang cas RM 300...tapi ada orang kata kalau umah kat area kuala langat, tak yah apply apa2 pun...korang punya pasal la umah korang kan....
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2008 12:35 PM | Show all posts
Originally posted by koko2 at 6-11-2008 07:53 AM

KELULUSAN PBT (Majlis Daerah) utk renovation


Korang yg sudah/dlm proses RENO umah ni kan..
Ade tak minta kelulusan PBT (Pihak berkuasa Tempatan) @ Majlis Daerah...?

Bayaran utk kelulusan is RM1500
Mahal la....

Aku ingat tak mo apply la..koz aku reno sikit je...luaskan dapo tapi still dalam kawasan pagar belakang lagi..
Takder la santak sampai longkang...

Then pagar dawai belakang tu aku naikkan tembok batu paras pinggang jer..(3 kaki) then letak grill besi kat atas..
Any advice..?


Sebenarnya bayaran RM 1500 tu tak mahal.. sebab biasanya bayaran tersebut termasuk;
- Lukisan senibina dan 'endorsement' arkitek atau pelukis pelan bertauliah.
- Lukisan struktur dan 'endorsement' jurutera berdaftar.

Liability adalah atas mereka ni.. kalau tak betul.. tindakan boleh diambil atas mereka.. betapa murahnya khidmad mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2008 12:53 PM | Show all posts
Nk tanya pd yg tahu...

Kat mana cari pelukis pelan berdaftar?

Kita ckp mcm mana kita hndk dan lukis kasar then bagi pada pelukis pelan tuh ye?
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2008 02:05 PM | Show all posts
Originally posted by EyTa at 26-11-2008 12:53 PM
Nk tanya pd yg tahu...

Kat mana cari pelukis pelan berdaftar?

Kita ckp mcm mana kita hndk dan lukis kasar then bagi pada pelukis pelan tuh ye?



kat architect firm ramai pelukis pelan berdaftar.
Pelukis pelan lukis je.. architect yang sign.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2008 08:50 PM | Show all posts
Originally posted by nafeesa at 26-11-2008 11:28
kalau kat dengkil, kena apply kat Majlis Perbandaran Sepang. Tapi opis kat Cyberjaya (tak paham aku)...ari tu buat owning ngan pagar depan, dorang cas RM 300...tapi ada orang kata kalau umah kat  ...



takat nie kuala langt masih belum kena buat kelulusan utk renovate.. tapi khabar angin kata pasnie nak buat renovate kena ada kelulusan majlis daerah..heheh ramai ler yg pakat2 nak buat renovate sekarang alasan malas nak bayar mahal sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2008 09:46 PM | Show all posts
Phoenix baru apply renovation from MBSA , altogether kena RM4,685 (including pelukis plan RM2,500). Alhamdulillah, 2 hari dah approved.
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2008 08:35 AM | Show all posts

Reply #32 @Phoenix's post

mak aiiii almost 5k tuh.... aduiiiii. tu ada part deposit ker or mmg burn terus?
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2008 11:35 AM | Show all posts

Reply #33 rimbun's post

Ada refund :

1) since i extend dapur, kalau ikut rules MBSA, kena tinggalkan 1kaki or 2 kaki , or else deposit sebyk RM500 burn, in my case, of couse burn lah tu;

2) bayaran Alam Flora RM1k, once renovation completed, in my case, i guess my contractor guna tong RORO sendiri, deposit sebyk RM730 will be refunded... RM270.00 alam flora ambil   (tak buat kerja tapi dpt duit)
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 12:34 AM | Show all posts

Reply #22 koko2's post

kat kelantan, hehe. tp bukan kampung, saya duk pinggir bandar 3km dr kbharu, kawasan ct ni terkenal dengan pejabat daerah cekik darah tuu.. huhu

lagi seminggu insyaAllah siap nanti




Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 01:06 AM | Show all posts

Balas #35 ctredzuan\ catat

skg trend ye pintu mcm nih..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 01:07 AM | Show all posts

Balas #34 @Phoenix\ catat

wah..dah lulus ye plan akak....
syukur!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 02:48 PM | Show all posts

Reply #37 purpearllyna's post

  Aah, thanks to Joe and u. Tak sempat nak berkenalan dgn lina.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 11:47 PM | Show all posts

Balas #38 @Phoenix\ catat

takpe as long as benda tu dah lulus dah alhamdulillah kan kak,,
xdapat dtg dgn joe hari tu coz ade jumpa client kat tmpt lain...
hihihi, sng2 kite jumpa la bual2 erk...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2008 11:42 AM | Show all posts
Originally posted by kieu at 25-11-2008 12:41 PM
sya nak dirikan tembok/naik bata 5 kaki setengah kat sepanjang tepi rumah (end lot).
tembok ni nak mengantikan pagar dawai hijau.
(dalam proses dptkan kelulusan)

masalahnya sekarang, jiran s ...


off topic jap..
nti klu tembok tu dah siap paste gambar yek...
sy pun dlm perancangan nak naikkan tembok gak kat tepi umah.
tq
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080652s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list