Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70823
View
141
Reply

KELULUSAN PBT (Majlis Daerah) utk renovation

[Copy link]

Author: koko2       Show all posts   Read mode

Post time 16-4-2009 12:06 PM | Show all posts
Siapa yang pernah minta kelulusan MP Kajang . Kalau nak renovate atas dan bawah kat bhgn belakang sepenuhnya sampai longkang berapa kos dia? pastu nak carik pelukis pelan berdaftar kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2009 11:42 PM | Show all posts
Originally posted by white_daisy at 16-4-2009 12:06
Siapa yang pernah minta kelulusan MP Kajang . Kalau nak renovate atas dan bawah kat bhgn belakang sepenuhnya sampai longkang berapa kos dia? pastu nak carik pelukis pelan berdaftar kat mana?


Dah dapat ke belum. Biasanya charge pelan sekali dengan endorsement.. RM 1500..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2009 07:15 AM | Show all posts
kita jgn igt PBT tak kaco....kalau reno. umah.
bila ada yg merepot, derang akan take action...
tambah2 la ni bole buat aduan on9..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2009 08:14 AM | Show all posts
Originally posted by Mas916 at 26-5-2009 07:15
kita jgn igt PBT tak kaco....kalau reno. umah.
bila ada yg merepot, derang akan take action...
tambah2 la ni bole buat aduan on9..


Normally dia kacau bila ada komplen dari jiran sekeliling....
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2009 09:17 AM | Show all posts
Originally posted by AnisSuraya at 6-3-2009 17:21
Wahhhhh...sepang pun dah nak ikut cam perbandaran kajang...nak tukor pintu pun kena mintak kebenaran...pasang grill pun kena mintak kebenaran majlis...bengong apa deme nihh....

korang semua jangan salah anggap..apa yang syarat2 PBT buat nih semua ada logiknya..bukan apa, nak tukar pintu, pasang grill tuh sebab nak seragamkan bagi keseluruhan kawasan2 perumahan..
sebab taknak bagi ada macam2 style grill..bukan apa, benda nih untuk tujuan keselamatan..bila mintak kebenaran ke PBT, PBT akan proses dan akan forward dan mintal ulasan daripada Jabatan Bomba dan Jabatan Kesihatan..kalau bomba approved, maknanya ok la tuh..
itu aje purpose dia..jangan salah anggap..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2009 09:26 AM | Show all posts
Originally posted by syameen at 12-3-2009 13:36
Ade x sesapa yg dah penah submit plan untuk kelulusan selepas pembinaan siap dilakukan di sini.

Kata denda 10X atau 20X kos proses plan. Kalu ikut kiraan dlm RM70 @ RM100 X 10 @ 20 la kan? Ma ...

ceritanye macam nih..denda yg dikenakan tuh memang dah ditetapkan di bawah Akta 133 (Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974), dibawah seksyen 70(14)...
kalau ikut kiraan bergantung pada keluasan dan fee proses yang dikenakan..cthnya bagi setiap proses fee dia RM1000..so, denda kena 1000x20=RM20000...
tapi semua benda nih boleh dirayu dan bergantung pada budibicara YDP atau Datuk Bandar..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2009 10:51 AM | Show all posts

Balas #85 dainese\ catat

...tau lerrr dahh dainese keje kat mana...hahahahahahahahahaa

Dainese...mmg ler prosedur tu ada logiknyer,kelebihannya malah kekurangannyer....Buat masa ini, yang betul2 nak nampak selaras, seragam, tak boleh reno2..kat putrajaya nun hahhh...Pada anis, setakat pintu, grill...tak perlulah nak straight sangat undang2nyer..lain lerr pintu tu nampak pelik cam UFO ke?...pintu setahu anis..kebanyakkannyer standard jerr..1 daun, 1 1/2 daun, 2 daun...takkan nak tukar pintu yang rosak pun nak kena dapatkan kelulusan dari pihak PBT...kalau ler terkena time cuti perayaan yang panjang, pintu lak dah rosak nak roboh...

Lain ler nak reno rumah...yang tu mmg arrr perlu dapatkan kelulusan..sebab takut tak memenuhi standard yang telah ditetapkan...yang tu lain lah kan...dan mmg patut dikenakan penalti pun jika reno rumah tak submit pelan terlebih dahulu kepada pihak yang berkuasa..anis dulu mmg ikut prosedur...submit pelan ke majlis....
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2009 11:02 AM | Show all posts

Balas #87 AnisSuraya\ catat

shhhh...dah tau senyap....
sebenonye tang nak keseragaman garispanduan nih tertakluk pada budibicara PBT tuh masing2..tak semua PBT camtuh..macam tempat teman, takde le secomplicated MPKJ.takde le sampai tukar pintu pun kene dapat approval PBT... bior beno MPKJ buat camgitu...
tapi tang undang2 dan guidline lain yan tertakluk dibawah akta, wajib dilaksanakan..
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2009 12:02 PM | Show all posts
ermm..payah gak erk..nk reno pown kena mtk kelulusan PBT..
aku ada gak dgr org ckp klu umah dh ada CF x yah mtk kelulusan PBT..tul ker?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2009 02:13 PM | Show all posts
baru ni minta kebenaran untuk renovate rumah.. architect fee RM1350, Plan drawing RM94, deposit RM500.... kira murah ler ngan akitek sorang niii... lain2 seme quote RM2500 untuk fee... plus deposit dah RM3k huhuhuhu.. tp mmg cepat, siap drawing jer, rimbun sign, esoknyer hantar ke MPS, terus jer approve.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2009 04:25 PM | Show all posts
baru ni minta kebenaran untuk renovate rumah.. architect fee RM1350, Plan drawing RM94, deposit RM500.... kira murah ler ngan akitek sorang niii... lain2 seme quote RM2500 untuk fee... plus deposit da ...
rimbun1 Post at 10-7-2009 14:13


rimbun, blh share nama akitek tu.... submit kat MP selayang ye.... pm pun takpe....
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2009 04:37 PM | Show all posts
rimbun, blh share nama arkitek tu, pm pun takpe.... aku takleh pm la....
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2009 05:06 PM | Show all posts
rimbun, blh share nama arkitek tu, pm pun takpe.... aku takleh pm la....
gam_gajah Post at 10-7-2009 16:37

Wokey.. dah PM. tapi ni atas rekomen kontraktor tuh. Yang baguihnyer kontraktor ni langsung tak markup... dia suruh kitorg deal sendiri ngan arkitek. kalau org lain mesti ler dia dah markup sbb rate biaser mmg lebih dr ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2009 08:55 PM | Show all posts
89# t_trax100

ada ka org reno umah masa blom dpt CF?
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2009 09:08 PM | Show all posts
baru ni minta kebenaran untuk renovate rumah.. architect fee RM1350, Plan drawing RM94, deposit RM500.... kira murah ler ngan akitek sorang niii... lain2 seme quote RM2500 untuk fee... plus deposit da ...
rimbun1 Post at 10-7-2009 14:13


To me mahallah...
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2009 09:09 PM | Show all posts
89# t_trax100

ada ka org reno umah masa blom dpt CF?
Mas916 Post at 11-7-2009 20:55


Biasanya developer tak  benarkan.. coz it will effect CF for the rest of the units.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2009 01:14 PM | Show all posts
alamak ye ke Maizana... biaser bole dapat murah lg ke? bole berapa eks?.. rimbun dah tanya beberapa arkitek firm mmg 2500.... ingatkan yg ni dah murah lerr ngan 1350. hehehe nak wat camna kan.. at least saving jugak ler
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2009 05:08 PM | Show all posts
klu nak renovate rumah apt kene mintak kelulusan jugak ker?? ingat nak pecahkan dindinga bilik air nak sambung terus ke master bedroom...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2009 10:29 PM | Show all posts
nak tanay org ada pengalaman

saya baru dpt kunci rumah kos rendah..beli coner lot ..betul ke tak leh buat binaan tambahan contoh membesarkan umah atau awning selama 5 thn?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2009 09:59 PM | Show all posts
rimbun boleh PM jaja no kontraktor tu? time kasih.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077170s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list