Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
30149
View
137
Reply

[Merged] pokok kucing galak / catnip

[Copy link]

Author: razman_el       Show all posts   Read mode

Post time 18-1-2012 12:29 PM | Show all posts


pokok kucing galak
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2012 12:30 PM | Show all posts
tumpang tanya ni pokok kucing galak ke? sbb saya tgk daun kecik dia ada yg gulung2.. pastu daun besa ...
Leybra Post at 17-1-2012 19:43



    nampak mcm btol..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2012 12:31 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2012 02:39 PM | Show all posts
nampak mcm btol..
leotazz818 Post at 18/1/2012 12:30



   thanks kaka leo, saya pun rasa betol. malam tadi dah tanam kat dalam pasu rumah plak, nnt kalau dah bercambah2, saya sedekah benih dia sket kat forumers sini. rasa cam detektif conan semalam dok belek2 pokok dalam semak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2012 05:25 PM | Show all posts
thanks kaka leo, saya pun rasa betol. malam tadi dah tanam kat dalam pasu rumah plak, nnt k ...
Leybra Post at 18-1-2012 14:39



    haha.. gigih ko eh.. bagus2..
sebenarnya pokok ni byk kita jumpa kan.. tp x tau kegunaannya...
tp kenapa ia di panggil pokok kucing galak? apa kebaikan kpd kucing? haha...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2012 07:47 PM | Show all posts
bila tgk2 blk mcm pokok sup pn ada gak. huhu. td saje cari2 lg pastu jumpa la lagi 4 batang pokok ni.. bg kucing mkn mmg akar yg dia kerjakan dlu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 09:35 AM | Show all posts
Post Last Edit by haniz98 at 19-1-2012 09:36

pokok kucing galak..

ada banyak info, gambar ,  kegunaan ,  khasiat pada kucing ni..  sila lihat link ni..

http://butaseni.blogspot.com/2007/10/viagra-kucing.html
http://1001-petua.blogspot.com/2 ... k-kucing-galak.html
http://www.bing.com/images/searc ... alak&FORM=IGRE#x0y0
http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=133&cat=HERBA

dan banyak lagi.. google jer la.. "pokok kucing galak"

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 10:17 AM | Show all posts
pokok kucing galak..

dan banyak lagi.. google jer la.. "pokok kucing galak"
haniz98 Post at 19/1/2012 09:35



   iye dik, abg dah google abes dah internet. tq.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 03:05 PM | Show all posts
adeh...semalam dok kemaskan tanah sekangkang kera belakang rumah yg penuh semak samun.

bila dok tilik gambar pokok kucing galak nih. eh...macam familiar la pulak ngan semak blakang rumah semalam.
kucing2 kat rumah tu sebok sungguh. time kita mengemas pokok2 yg dicabut. depa dok sebok main kejar2.
last2 terbantut ..keja separuh jalan sebab dia org dok menggila main2 kat aka2 kayu.
agaknya betul kot pokok kucing galak. kalo kutau...tak cabut semua.


kucing2 dah tido baru sambung collect pokok2 masuk plestik sampah
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 05:12 PM | Show all posts
Post Last Edit by ellafarz at 13-2-2012 17:29

wahhhh... nak tanam gak ler... nak bagi bebudak kat umah tu main... kat mana boleh dapat benih dia...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 09:51 PM | Show all posts

ada saper nak bagi anak / benih tak, kucing galak ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2014 11:14 PM | Show all posts
Akhirnya Berjaya tanam pokok catnip ni from seeds.  Rumit jugak nak cambah.  Sekarang ada lah sepasu, dah nak kena trim lagi supaya tumbuh cambah baru.

My observation:

Catnip tak diganggu oleh semut LANGSUNG.  Pernah juga baca tengah potensi catnip sebagai penghalau semut. Mungkin lah kot.

Antara kucing2 aku, cuma si sekor je, si TABBY yang suka and responds to catnip.  Dia suka makan daun2 catnip ni.  Tiap kali aku masuk garden aku dia akan ikut and main-main dengan pokok catnip.  Gasaklah, aku dah bagi pokok tu pada Tabby.

Baru2 ni aku masuk dalam little garden aku, pokok catnip macam dah rebeh sikit.  Aku syak si TAbby dah masuk dalam pasu and tidur dalamnya.

Kesan lepas makan catnip?  AKu tengok biasa je si Tabby tu lepas kunyah daun2 catnip tu.  Tapi dia memang jenis hyperactive.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2014 03:35 PM | Show all posts
nenekglamer posted on 18-11-2014 11:14 PM
Akhirnya Berjaya tanam pokok catnip ni from seeds.  Rumit jugak nak cambah.  Sekarang ada lah sepasu ...

ambik la gambar..share dgn kitaorg kat sini..
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2017 04:23 PM | Show all posts
up lagi thread nie...

selain dari biji benih, catnip nie blh tak tanah dari batang?
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2017 01:02 PM | Show all posts
leylapple replied at 26-9-2017 04:23 PM
up lagi thread nie...

selain dari biji benih, catnip nie blh tak tanah dari batang?

Hari tu suami Mokcu ambil anak pokok tu 2-3pokok, masuk dlm plastik letak air sikit...maka berjalan laa pokok tu dari perlis ke kuala lumpur dan tanam dlm pasu. Alhamdulillah senang tunbuh pokok ni. 4-5 bulan lepas tu sekitar pasu tu dekat atas tanah mokcu tengok tumbuh lagi 5-6 pokok. Rupanya benih dia ditiup angin tu yang tumbuh kat atas tanah pulak.

cik leylapple tinggal di mana kalau nak boleh mokcu bagi je pokok ni.
Ari tu mokcu try bagi kucing mokcu air rebusan pokok galak kucing ni...tau apa jadi pada kucing mokcu....sehari dia jadi baik....tidur je dan kalau orang lalu depan dia tengok je.....mokcu rasa dia tengh high tu....
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2017 02:39 PM | Show all posts
Mokcu replied at 31-10-2017 01:02 PM
Hari tu suami Mokcu ambil anak pokok tu 2-3pokok, masuk dlm plastik letak air sikit...maka berjala ...

stay kat kuching sarawak

tapi dah cuba semai... mcm dah ok pulak.. skrg dah ada 3 pokok semai dari pokok asal...

pudina pulak masih blm dpt. oregano senang pulak nak biak...

nak tambah lagi herb minggu nie.. nak try basil, rosemary pulak.. aritu beli rosemary mati..entah kenapa..kering sangat kut?
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 09:15 AM | Show all posts
leylapple replied at 31-10-2017 02:39 PM
stay kat kuching sarawak

tapi dah cuba semai... mcm dah ok pulak.. skrg dah ada 3 pokok semai ...

Sarawak....tapi ok la tu dah tumbuh elok kan, Alhamdulillah... kalau tak mokcu ada kawan nak balik miri bulan december ni...
Pokok rosmary tu dulu mokcu ada tanam juga, ikut pengalaman pokok ni tak tahan lama tapi senang hidup ....kalau tengok dia macam dah agak kering tu cepat2 semai yang baru...sebab pokok induk tu akan mati terutama kalau kita tak selalu ambil daun dia...
ooppss sorry ot pulak dah jadi thread bercucuk tanam nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 09:24 AM | Show all posts
Mokcu replied at 1-11-2017 09:15 AM
Sarawak....tapi ok la tu dah tumbuh elok kan, Alhamdulillah... kalau tak mokcu ada kawan nak balik ...

owh, rosemary tu nak semai byk2 rupanya...

tengkiu2.. baru nak berjinak2 tanam herb nie..

yang catnip nie lucu... selalu bagi daun dia kat kucing apple.. ramas2 dulu sebelum bagi... kucing apple akan gesel2 dan makan daun tu...pastu tergolek pusing2 mcm mabuk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090325s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list