Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
76172
View
657
Reply

MERGED : All About Spain

[Copy link]

Author: fairyjasmine       Show all posts   Read mode

Post time 8-11-2008 10:31 AM | Show all posts

Balas #1 Kia_picanto\ catat

lepas tu kalau kau nak masuk Alhambra tiket paling awal pukul 10. tapi beraturnya panjang sesangat. so...ada yang pukul 7 pagi dah beratur depan gate. kalau ko tak nak beratur, baik ko book online siap2.

n bila dah masuk...jangan nak kalut ambil gambar( kat sini memang taman2 bunganya cantik) ke merayap ke mana2. ko kena terus pergi ke bangunan yang menepatkan bangunan tamadun islam tu. kat situ ko kena beratur masuk lagi. ada time limit. make sure ko ikut masa kat tiket. kalau ko terlewat masuk...ko tak akan berpeluang untuk melihat kesenian islam.

tempat lain2 seperti taman2 bunga n others ko boleh lawat tak kisah sampai pukul berpa pon. tapi sekali ko terlepas masa kat tiket ni, ko kena beli tiket baru kalau nak masuk tgk bangunan yg menemparkan kesenian islam.

benda ni jadi kt aku...so aku kena p waktu malam tapi perhatian..pergi waktu malam amatlah tidak berbaloi kerana gelap.

tiket seorang 12 euro.





ni bentuk tiket nak masuk alhambra...kat belakang dia atas satu note....baca sampai abis...jangan jadi mcm aku yang begitu excited sampai terpaksa pergi 2x akibat cuai...



inilah bangunan yang menepatkan kesenian ISLAM. actually ada bangunan lain tapi inilah yang utamanya...kat sini lah nak masuk kena ikut time. hmmm aku pusing keseluruhan alhambra ni saja nak dekat 6 jam.




orang2 beratur nak masuk bangunan kt atas. kira 2 kali ko kena beratur. satu kat main gate satu kat sini....

[ Last edited by  khaly at 8-11-2008 10:56 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2008 12:26 PM | Show all posts

Balas #3 khaly\ catat

Ceritalah lagi pasal Spain..
Tempat yang dalam list saya utk melawat selepas ini..
Spain..
Turki...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2008 02:19 PM | Show all posts
kalau ada rejeki mmg aku nak visit spain, italy, france..
tunggu ler kumpul duit dulu
kalau AAx dha terbang ke london next year, ada chance la utk dpt itket murah ke europe and from there boleh la pegi spain dan sebagai nye...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2008 08:52 PM | Show all posts

Reply #3 khaly's post

hehehe,

Ni plak gambo2 terpilih yg sy nk share mase gi Granada June ritu...
Tp, mmg best la that particular trip, bcos the challenge started even mase nk gi bus station mase kat Alicante.
Actually, sy bertolak dr bilik hotel di Alicante dlm pukul 12 mlm (bas kol 1.30 pg), mase tu bandar die dh agak mati, tp pub2 still ade org, dh la mlm kat sane sejuk yg amat, pakai t-shirt short sleeve plak tu, mmg menggigil smbil jalan gi bus station. Dlm kul 1pg dh smpi kat bus station tu, mlm tu terpaksa cilok2 sane sini mase jalan tu, sbb xmo terserempak dgn vagabond (hahaha, sy ade kesah gak dgn vagabond kat Alicante neh ), dlm kol 1.25 pg, ade satu bas smpi, tp die tulis , Barcelone-Algeciras, tp my ticket plak tulis Granada-Malaga .. so ignore je la ... mase bas tu dh nk jalan, driver tu mcm mencari2 penumpang yg ilang ... sy x sedap hati, tunjuk la tiket kat die .. bcos my bus x smpi2 lagi .. die pon ckp, 'vamos2', ruper2 nyer itulah bas yg sy patut naik.. kalo x melayang la RM250 (return ticket Alicante-Granada).

Hehe, lps tu dgn perasaan penuh malu naik slow2 atas bas, sume org tgk je .. (yerla, sbb sorg ni ler depa terlmbt sket)... dlm 2-5 minit, dh doze off...

Dlm 8.00 pg akhirnyer smpi kat Granada, perkara yg pertama skali sy buat, terus je kuar dr bus station (dgn muka confident ), tanpa sebarang guide/map ... dgn rambut serabai x mandi pagi , tanyer kat sorg mamat yg bagi2 free newspaper, so cara plg mudah, bitau je destinasi .."Alhambra", terus je mamat tu bg tau no. bus tu, "Uno = 1, Tres=  3) so, itu le bas yg nk kene naik ... die bitau, nanti kat gran via, tukar naik bas lagi satu yg gi alhmbra (bas yg lalu cementerios (perkuburan)).

So, dh berjaya naik bas smpi kat Alhambra, sy terus jln turun bukit (dlm 600 m gak) gi ticket counter, mase tu br je kol 8.50 gitu, manusia mmg ramai, kat Alhambra ade due jenis tiket, satu leh beli pakai credit card kat vending machine (canggih btol), satu lg kaunter bese yg kene beratur. So, disebabkan xsure my CC ni leh pakai ke x, sy opted utk stay in line, kat depan mase tu ade Italian couple , depa dok asyik bercerita la (ala2 intelektual depa ni) Alhambra tu gini , gitu .. mostly, sume org tgh pegang guide kat tgn, tp sy , buat muke blur je .. hahahaha ... pastu, kalo nk amik guided tour ,ade dpt AV equipment dan kene bayor extra, x ingat berapa.

So inilah tiket yg sy dpt ritu



org yg jual tiket tu tanda kat tiket tu, kene ready utk masuk ke Palacios Nazaries ni pukul 10 pg, so jgn la merayau2, sbb Palacios Nazaries ni, visiting time die alloted to a number of visitors, kene alert la part tu... so, sy just round2 kat luar tmpt menunggu nak masuk Palacios Nazaries smbl amik gambo di atas .. hehe ...

Bile dh masuk kat dlm tu, Masya-Allah, sungguh x terkata .. mmg cantik sgt ... sy tanpa melengahkan masa lg, keluarkan kamera dan snap bagaikan org gila (hahaha, ni hiperbola je), tp bcos of my eagerness (br selangkah dua, dh dekat 5 shoot ), everyone started to shoot like crazy too .. hehehe,

I took like only 200 shots, bateri plak abes mase kat dlm tu, menyesal sungguh x beli bateri spare, so kalo korg nk gi tmpt2 yg special gini, kene le prepare lebih sket ...huhuhu ... so let see what I have shot while there ...



Gambar ni, adelah one of the arch kat main courtyard , Court of Lion (tp ritu, Lion tu xder, kene antor restoration) mmg intricate detailings kat arch tu ...

Next,



Ni plak gambo from one of the tower overlooking the Albaycin, the only Arab neighbourhood yg still ade lg kat Granada, and it was proclaimed as UNESCO site of heritage altogether with Alhambra Complex ...



Ni plak, tmpt yg first korg akn jumpe bile kuar dr Palacios Nazaries nk gi ker Generalife Garden ... pon cantik gak




Hehe, this is the jewel of the crown for the Alhambra complex, the Generalife Garden .. the garden is so surreal .. the smell of roses .. wow .. mmg x  terkata, pastu , dgn fresh air lg .. bagaikan syurga di dunia .. hehehe .. kat garden ni mmg byk sgt roses di tanam ...

Lps tu, bateri kamera abes ... bdn pon dh penat, dh malas nk jln2 byk2, so, just follow the path yg depa sediakan utk menghala keluar ...

Sepanjang berada dlm Alhambra , byk terserempak dgn kanak2 kecil yg dtg buat school trip , aduh .. comel2 belaka, pastu cikgu depa suh depa duk dlm bulatan smbl cikgu derg terangkan psl tmpt yg derg tgk tu ... pastu ade yg nakal2 tu, main2 air kat tepi kolam ... ramai visitors yg berenti amik gambo depa (ni yg sedih neh, bateri dh abes) ...

Lps tu jln2 kat bandor Granada, dgn selambanyer (tanpa sebrg guide/map) turun pergi cari Calle Elvira, tmpt ni cam main attraction utk tourist kat Granada ...  bersambung lg nanti ...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2008 12:01 AM | Show all posts
Originally posted by Kia_picanto at 7-11-2008 08:24 PM
Salam,

Sori mod, kalau ade boleh tolong merge? Carik jugak tapi tak jupe.. ke tak cukup detail carik..

Saya plan nak bawak parent ke spain. Dalam 5 hari. Gi tahun depan. Plan nak gi so ...



Pernah ke spain tahun 2006
Naik SIA...Ticket dlm 5K something...

Turun di Barcelona, stay 3-4 hari..ambik train ke madrid..
Ingat nak ke Portugal, tapi dah bengang teramat..Psl mereka ada masalah bbahasa yang terlampau..Tak berbahsa inggeris, eveb customer service..

Dah lah aku prgi sorang ke, psl wife aku masa tu kat Londan dan scotland...

Bagunan kat sini macam Rome, banyak yang bersejarah..

[ Last edited by  kirawang at 9-11-2008 11:29 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2008 09:08 AM | Show all posts

Balas #6 amaryusof\ catat

alhambra memang best . bagi aku adalah satu kerugian kalau p spain tak sampai kat alhambra.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 09:18 PM | Show all posts
waaahhh.. trimas khaly, amaryusof n kirawang.. byk jugak info pasal alhambra nih.. cordoba tak pegi ker??
citer la lagii..
pasal alhambra berapa hari cukup utk round that area? ingatkan takde org reply...   time kasihhhhh....
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2008 09:23 AM | Show all posts

Balas #9 Kia_picanto\ catat

cordoba aku pon ada pergi jugak...tapi aku sempat pergi mesquita (masjid yg tukar jadi gereja) saja. sebab tak ada masa nak berjalan2 kat area lain.

aku pergi naik bas. jarak cordoba ni lebih dekat dengan Madrid kalau dibandingkan jarak madrid ke granada(alhambra)

mardrid - granada - 5.5 jam
madrid - cordoba - 3.5 jam

dari stesen bas cordoba tu aku jalan kaki je pergi gereja masjid tu. dalam 20 minit berjalan. yg bestnya kat sepanyol ni tempat2 depa semuanya boleh jalan2 je...takpun naik metro. memang senang nak pergi.
masa aku n kekawan pergi tu memang pakai gamble je so tercari2 jugak kat mana tapi mujur member suma boleh cakap spanish so, dari segi tu aku memang tak ada masalah.

tapi bagi aku tak ada apa yang menarik kat bangunan gerja masjid tu. buakt sakit ati adalah... hampir sekelruruhan bangunan tu dah bertukar jadi gereja. masa aku sampai ari tu hanya part mihrab(betul ke) yang masi ada unsur2 islam. itupun aku rasa tak lama lagi akan hilanglah sebab depa akan letak tempat saint2 depa tu...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2008 09:25 AM | Show all posts

Balas #8 khaly\ catat

ni aku letak gambar2 sket kt cordoba...(cathederal @ mesquita cordoba)











nak masuk tiket dia dalam 8 euro...


p/s - jenjalan kat alhambra 2 hari pun cukup...

[ Last edited by  khaly at 15-11-2008 09:45 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2008 10:25 AM | Show all posts
pernah sampai mezquita di cardoba..masuk  tempat ni mmg sayu jerr sbb dah di convert to gereja..still boleh nampak tulisan arab bagai..mmg sedih betul
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2008 01:02 AM | Show all posts

Reply #11 khaly's post

ic.. 2 hari cukup.. mmg nak gi mesquita cordoba je.. sebab tak nampak pon tempat lain yg sesuei.. rasanye saya stay dalam 1.5 hari je kot.. yg penting alhmbra gi lama la.. sebab alhambra palace tu jer mau 1 hari tak? selain alhambra palace ade tempat lain tak? baca sejarah spain ni tak byk sangat tinggalan sejarah islam.. maybe kene masukkan agenda lain kot.. seville ke.. kalau khaly and cupcakes ade suggestion lain bagi tau la..

tenkiu sgt2 bg info nih..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2008 10:20 AM | Show all posts
saya pernah bercuti ke spain tapi barcelona la..2 kali..memang menarik..highly recommend!! i guna MAS from KL to LONDON pastu i took lowcost airlines like ryanair to Barcelona. normally kalau i pergi europe i pergi 2-3 different city..so i will take the cheap airlines from london to those cities..sometimes i just paid 1 pound je for
airticket..promotion..mcm airasia kan..

barcelona..wow..nice city..MUST visit!!...that why i went there twice..very rich in architecture and history..orang dia baik2 dan peramah..very easy to move around sebab public transport dia tak mcm KL la kan...and very safe.

second time i sampai sana, barcelona soccer team baru menang piala LA LIGA (soccer) sempat la i tengok football player punye parade..wah tak pernah i tengok celebration macam tu seumur hidup..memang diorang ni very passionate about football..almost everybody wearing team jersey..rasa2nye me n my sister je tak pakai..
every building/shop kibar bendera catalunya...memang seronok la i masa tu...

kalau nak cerita pasal barcelona ni memang tak abis la..kalau u guys ada peluang better pegi la..u will fall in love with the city...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2008 01:32 AM | Show all posts
iyaaa.. barcelona mmg besh.. i try to squeeze in itenary to barcelona.. tenkiuu momomikomiki
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2009 05:07 PM | Show all posts
ade sesape pernah amik ferry dr Malaga ke Tangier (morocco) tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 12:27 AM | Show all posts

Balas #16 arwien\ catat

ada kawan gi morocco.. tapi tak sure naik ferry ke tak..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 12:30 AM | Show all posts

Reply #17 Kia_picanto's post

aku pun tak sure nak naik ferry ke flight. Rasa naik flight lg senang kot, sbb tengok2 balik mcm jauh la nak travel ke malaga tu, jauh ke bwh. Kalu flight bole terus ke Marrakesh.
Dah le dgn masalah bahasa lg kat spain tu.

[ Last edited by  arwien at 16-1-2009 12:33 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 11:16 AM | Show all posts

Balas #18 arwien\ catat

klu ko nk sambung tempat lain.. bleh je nk try ferry.. rasa sekali.. aku nak gi itali ni nanti pon mmg nak try sekali naik gondola.. mmg la mahal.. tapi sekali je naik kan..
tapi aku naik flight balik.. org tua aku tuh mane larat nak gi byk2 tempat..
cuma prob nye malaga tak byk stop ke tempat lain.. ade try tgk ryanair atau others cheap airline? mane tau ade yg gi ke morocco.. kekadang airline spanish mungkin ade yg gi morocco.. cuba browse2 sket kot..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 09:56 PM | Show all posts
Originally posted by arwien at 16-1-2009 12:30 AM
aku pun tak sure nak naik ferry ke flight. Rasa naik flight lg senang kot, sbb tengok2 balik mcm jauh la nak travel ke malaga tu, jauh ke bwh. Kalu flight bole terus ke Marrakesh.
Dah le dgn mas ...


Been there, done that. I took bus from granada to algaciras (ada 2 port je to morocco, the other is tarifa). Then ferry from algaciras to tangiers. Then took bus again to Marrakech. (There's a direct night train to Marrakech as well)
Unless u boleh communicate in spanish, french or arabic, better naik flight. Check Atlas Blue / easyjet for lowcost airline to marrakech.
Pengalaman saya naik bas/ferry from granada - marrakech mmg mcm rollercoaster. I would say antara pengalaman yg paling mencabar as a backpacker.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2009 01:25 AM | Show all posts
smakin kuat nak gi spain.
tapi kena kumpul duit lebey2x sket..., bole jejak trus ke casablanca!
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2009 11:54 AM | Show all posts

Balas #21 btho\ catat

ko nak p bila ni?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.017369s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list