JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
116866
View
583
Reply

DIARI KEHIDUPAN (kredit + untuk yang posting)

[Copy link]

Author: tuahayam       Show all posts   Read mode

Post time 4-8-2010 09:33 AM | Show all posts
3/8/10

7.30 - 5.00 - kt opis bkerja mcm bese

5.15 - 7.00 - tlg mber aku berpindah masuk ke umh baru....wlu pn lth tp srnk tlg dorg hangkut brg

8.00 - 9.15 - mkan,mndi,tgk tv,borak2 dgn fmly....tgk keletah ank buah yg mhilang rse pnt aku {:2_74:}

9.30 - 12.00 - dating ngn buah hati aku...erti kte pujuk dia semula la

12.30 - 5.30 - tido..kepenatan......bgn pg nnti rutin harian mcm bese

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2010 09:25 AM | Show all posts
4/8/10

ari ni aku rse pnt sgt2
blek keje baring je kt tilam tros ttido
bgn2 jer da pukul 9.00p.m
(kene ganti smbyg lagi smpt tlepas 2 waktu)

tp kepenatan aku hilang sbb buah hati aku kol sblm aku tido...tau2 jer yg aku tgh ingt kn dia
da pnt bcakap dlm tipon aku blh ttido wktu oncall
nseb baik la buah hati aku da phm keje aku cmner
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2010 04:21 PM | Show all posts
05/08/10

bile da jmpe mber2 dia lupe kt aku da
ptt la snyp je dia ari ni......

skli tipon dia da smpi nilai.....geram betol!!! :@
bkn nk bg tau haku dia nk kuar ke buat ape ke...huh
bile jmpe mber aku laksss yg kne tinggal
klu org len 2 aku tgk dorg bwk je buah hati masing2..tp aku kne tinggal

kalau lelaki 2 phm ler mmg xnk bwk awek klu jmpe mber2 dorg
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2010 07:57 AM | Show all posts
11/08/10

alhmdllh....dpt jugak bpose ari ni dgn sempurna
ari ni aku kekenyangan
nafsu utk makan semakin mjadi...agk nye sbb 2 aku jd malas kot
1 ari ni aku tido  jer   mmg jd mls...huhu
cmner aku nk ubh diri aku ye...?  
talipon buah hati pn mcm hambar jer...knpe blh jd cmni..?akn ku singkap kn satu persatu ape pnca nye....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2010 08:30 AM | Show all posts
nak kdt gak (nk upgrade status)

semalam : 3/9/2010

7.30 pagi bertolak ke Kuantan untuk servis kereta, pejalanan 1.30 minit. Major service estimated 4 jam so minta dihantar ke Mall berdekatan utk windows shoping.

Jam 11.30 dpt call kata kereta dah siap coz x jadi buat major service, spare part takde tp sebab tgh dok ralit soping maka aku lepak je dulu kat Mall.

1230 terhegeh-hegeh cari cab nak balik pusat servis, apa ke hal...semalam taxi mogok kut, penat tunggu kat kaunter taxi tp sebiji pun xde....last2 terpaksa panggil taxi luar tru phone.

soon lepas amik kereta, rushed utk Solat Jumaat, khatib baca khutbah pasal sedekah...nyesal aku x sedekah semua duit yg ada dlm poket time tu sebab masa balek rumah, sedar2 duit2 tu semua dah cicir ntah di mana....

lepas solat sambung p Mall hehe...pagi cuma usha2 je, ptg baru nak membeli...

2 jam kat Mall, bertolak pulang...target nk sampai rumah b4 berbuka tapi malangnya ada pokok tumbang atas jambatan kat Chendor sebelum Impiana Resort....maka berbaris panjangla kenderaan atas jalan raya semalam.

last2 6.15 baru sampai Kemaman, terpaksa la p bazar ramadan n cari makanan...

7.10 selamat sampai rumah n berbuka bersama hosmate2 yg masak rendang ayam n ikan bercili ptg semalam....boleh la

malam cam biasa...terawih n tido zzzzzzzz

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2010 02:27 PM | Show all posts
Raya kedua untuk tahun 2010...

dah lame lak rasenye tak menulis kat sini...
bukan malas,tapi takde mood...
takde mood bila takde privacy...
byk sgt dugaan yang berlaku dalam bulan Ramadhan tahun nie..
moga Allah kuatkan hati aku untuk hadapi semua nie...

arini dah raya ke2...
raya..raya...
minta maaf dan saling memaafkan...
tapi...perlu ke kita memaafkan orang yang akan buat salah pada hari esok??
erm...pagi raya mintak maaf...ptg raya dah buat salah...
lumrah kan manusia nie???
tak pernah nak ada rase bersyukur bila orang lain maafkan dia..
tak pernah nak sedar bila ada org lain sayang dia....
selalu orang akan cakap...'mase ada depan mata nie,ko tak reti nak hargai,tapi bila dah takde,baru ko nak cari'...
betol kan...sinonim ngan perangai manusia jugak...
erm...ntah...bila pikir2..terlalu banyak untuk dipikir kan...
penat kepala otak....
susah nak paham hati org...susah jugak org nak paham hati kita...
tapi...tak pelik ke...
bila depan org lain,buleh bergelak ketawa bagai,tapi bile dengan kita,terus tarik muka...
camne la nak teruskan tgk org perangai camnie..penat..

ntah sampai bila la org camnie nak sedar tentang bad habit dia tue...
diluah mati mak,ditelan mati bapak...
camne tue??huhuhuuuu....

last week,
one of my best fren kol...
'bini aku dah amik sume ATM card aku,Credit Card aku,tensen beb,dah ilang sabar nie'...
huhuhuu...kronik dah upanye masalah umah tangga membe aku nie..
aku pulak yang kene pikir solution nye...
kadang2 dalam kehidupan nie,kita perlu lebih matang untuk menghadapi hari2 yang akan datang....
sebab....
dugaan hari esok mungkin lebih hebat dari dugaan hari ini....
Keyakinan...Kesabaran tue penting sangat dalam hidup ini...
tapi...kesabaran....sampai bila???
larat ke nak sabar kalu hari2 terpaksa makan hati???
ermmm...........susah kan...

nota kaki : malam nie nak g Johnny Steamboat...besh..besh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2010 12:03 AM | Show all posts
Salam lebaran semua...
lama x karang diari kat sini..

14 september 2010

Arini aku dah stat keja..sangatlah x bes..tapi sebab tanggungjawab sebagai guru (walaupon guru sandaran je) sangat besar, aku melangkah penuh semangat ke skolah..
Bila loceng bunyi..semua pelajar yang hadir berbaris kat dataran...lega...x ramai budak yang dtg skolah arinih..
Rasa lega sebab apa...muahahha...sebab aku dah janji nak bagi duit raya kat semua kelas yg aku ajar arinih...
ada lam 7 class aku ngajo...
mayb depa stil cuti raya lagik..
Segala-galanya berjalan lancar arinih..
harap esok pon macam ni..InsyaAllah ..Amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2010 09:55 AM | Show all posts
30/9/2010
hari ni mcm biasa..bgn tdo,solat subuh..lepak2 jap..kul 8 g dapur tgk ada apa nk prepare brekfes...
dh ajak puan mkn,trus bukak tenet...busannyeeeeee
kang kul 10 cam bese sidai kain....kemas umah....
kul 12 cmtu msk tengahari...tapi tuan puasa,so bleh msk lewat2 skit
puan x cerewet mcm tuan,so bila tuan puasa..aku enjoy la sikit...
untung duk mesia ni,org2 nye baikkkkkk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 09:50 AM | Show all posts
1/10/2010
alhamdulillah..indah jumaat ini...angin sepoi sepoi bahasa...
tuan puasa lagi...gembiranya aku....tapi sayang..puasa enam yang sedang tuan kerjakan akan berakhir sehari dua lagi..
bermakna hari rilek2 sambil bertenet sudah tiada..bukan tuan melarang..tapi bila penat memasak..fikiran aku tak mampu lagi mencerna aktiviti lain selain tido.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 06:19 PM | Show all posts

pula sibuk dengan

Post Last Edit by CharlieDale at 14-10-2010 18:21

Aiyooo..lamanya tak tulis diari..hahahaha

lani busy,s ebelum ni pun busy..akan datang..hem mungkin busy juga...lani busy dengan persiapan perkhemahan utk tahun 6. ada 4+1 sekolah bakal berkhemah. oleh kerana aku terpaksa melantik diri jadi Kem Kom, so banyak kerja yang aku nak urus utk pastikan kelancaran program yang buat julung kalinya diadakan. next week pula sediakan tapak khemah dan buat trekking serta halangan. minggu satu lagi camping unit koku peringkat sekolah. walaupun bilangannya tak ramai, tapi pengisian sepanjang camping itu penting. lepas tu final exam, kemudian lawatan keluar yang mana kewangan masih menjadi perhatian.

sebelum ni sibuk dengan lawatan daripada sekolah lain. 2 buah sekolah berbeza melawat sekolah 2 hari berturut.nasib minggu ni (esok sebenarnya) Majlis GB daerah lain pula mau datang tapi ditunda. ada juga ruangn utk aku bernafas buat benda lain.

hahahaha..apa pun aku enjoy dengan kerjaku...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 12:46 AM | Show all posts
Hari ni secara teknikalnya selesai sudah kerja utk perkhemahan pada 22hb ni. esok ada pembentangan dan brain storming utk aktiviti serta halangan ketika aktiviti kembara dan seterusnya membina halangan tersebut di laluan yang telah ditetapkan.

mcm biasa, lepas belanjawan ni, banyak kan dgr topik yang berkaitan dan bagi kakitangan awam sudah pasti bonus menjadi bualan. cuma, ntahlah..bila dgr kengkawan sembang pasal rm500, bila dikatakan syukurlah daripada tak dapat langsung..terus ditibai "kan aku dah cakap, mesti ada orang cakap mcm ni" terkedu pun ada bila kena mcm tu..habis..nak cakap apa lagi..adakah aku salah cakap atau aku tersalah cakap dengan orang yang pro-parti politik tertentu ? mungkin bagi dia..rm500 tu banyak atau nama bantuan khas kewangan itu seolah-olah mencalarkan maruahnya sebab dia bukan orang susah yang perlukan bantuan. tapi aku yakin, dia tetap terima juga duit itu. dan bagi aku, ada bonus pun Alhamdulillah, dapat RM 500 pun Alhamdulillah, tiada bonus pun Alhamdulillah sebab gaji masih lagi sama, tidak dipotong ka, ditarik ka atau sebagainya dengan erti kata lain, masih mampu beri anak isteri dan keluarga makan minum,sebab ada yang aku tgk, sudah berkira-kira mau beli rim baru la, tayar baru la handset baru dan sebagainya andai kata ada bonus. Namun apa pun terpulang kepada individu utk menilai sendiri nilai Rm500 tersebut dari pelbagai sudut dan persepsi sendiri,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 10:13 AM | Show all posts
8/11/2010

lamanya tak tulis diari!!!!hehehe rindu rasanya
lusa aku ada temuduga..sangat harap penantian ini akan berakhir.
tapi dlm masa yg sama aku risaukan tuan dan puan..harap harap mereka dpt mencari pengganti bibik yg sebaik dan serajin dan secaring aku (into the basket and lift itself hehehe)
aku merancang utk pergi menaiki bas ke kota kuala lumpur..aku bawa bekal Atas Nama Cinta by Isa Kamari.sebuah novel epik sejarah dan juga Jadilah Wanita Paling Bahagia by Dr Aidh..moga moga perjalanan yg panjang akan terisi,dan aku tidak tergolong dlm golongan yg mensia siakan masa yg ada...
bimbang juga utk meninggalkan tuan dan puan,aku sudah biasa menguruskan mereka.
kerja kerja aku disini bagaimana?
          *membuat kopi dan goreng bihun bodo utk sarapan
          *sidai kain
          *lipat kain baju yg menimbun
          *siram pokok cili yg ku tanam
          *siram pokok helicornia,keladi,bunga kertasku
          *sapu sampah
          *berus bilik air dan toilet
          *pakaikan pampers ketika puan mahu tidur
          *potongkan kuku puan

sedihnyaaaa...ah..tidak mengapa...aku cuma pergi selama 3 hari..hehe sekembalinya aku nanti,rutinku akan kembali seperti biasa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2010 02:21 PM | Show all posts
10.11.10-rabu

6.45am- bgun n g mandi,,,siap2 nak g keje,,,,
7.50am-sampai opis dengan jayanya sebelum alarm punch card berbunyi,,, mula layan
             CARI smpai lunch hour,,,
1.30pm- g ASB gan si dia,,,simpan duit tuk kawin,,, pastu g makan tengah ari,,,kul 2.30pm
              baru sampai opis,,,,:lol   layan CARI semula,,,haha senangnye idup,,,
5.00pm- kuar opis,,,time tuk balik,,,yeppy,,,,,kul 5.30pm smpai umah,,,mandi
              tuk segarkan badan yg letih duk ngadap pc je dr pg smpai ptg,,,,
6.30pm- layan cite 'chinta',,,sok last episod,,,kena tgok,,,sedih,,, cian sadatul sbb suami
              kena kawin gan org len,,,  rasenye chinta mati kot esok,,,,huhu,,,,sbb sakit,,
              rasul poyo je kata x nak kawin,,,:@ tp bila tau nak kawin gn chinta,laju je trima,,
              mase nak jemput chinta masuk umah,laju je cm kaki x sakit,,, x sabar nk tgu
              last episod,,,,,mesti tgok,,,,hehe,,
9.00pm- layan cite kes,,,uhh x sangka dulu tahanan wut kecoh kat penjara pudu,,time
              tu (1986) aku x lahir agy,,,cian dr.radzi tu,, pastu layan cite bersamamu, gn
              MR.mama,,,,apa punya mak mertua la wut business petua,,,ish3,,,
10.30pm-sempat tgok cikit je habil & qabil sbb pakwe dtg,,,,huhu,,,tp xpe,,, g makan
               bege gan pakwe kat dataran,,,tp ade anak anjing pulak,,, pastu g
              ronda2 layan angin malam,,,then balik,,,,hehe,,,,,

to be continue,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 07:11 AM | Show all posts
SALAM, ALHAMDULILLAAH aku dah posting kat johor...

Gb aku gilakan pangkat..so dia tekan guru dia semaksimum yg mungkin..dia tak benarkan guru amik CRK..if mc pon dia kata dia ada hak utk tidak luluskan...
a) Bila marah..dia marah depan semu org walau kesalahan kecil
b)slalu ugut nak ambil tindakan tatatertib pada semua guru
c) penting kan diri sendiri
D)suruh cikgu menipu dlm documentation yg PPD nak cek
f) dia sendiri taknak mengajar...suruh cikgu lain wat leson plan dia

Apa yg patut aku buat? sETAKAT NI AKU MASIH BERSABAR...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2010 12:08 PM | Show all posts
Musals,

ni Gb sekolah baru hang pindah ka?

ada beberapa pelan taktikal serangan dan pertahanan di sini..
1. pre-emptive strike
buat sesuatu benda terlebih dahulu sebelum dia bertindak. cth : mcm MC pun kalau dia kata nak batalkan pun..peduli. tambah lagi kalau benda tu MC dari hospital kerajaan. jadi di sini, jika dia masih berkeras dan ugut nak batalkan, maka di sinilah pre-emptive digunakan, carikan pekeliling mengenai cuti rehat, buat salinan tampal kat notis board, letak dalam buku kehadiran guru dan satu bg sama itu GB. kalau tak faham juga boleh bertindak ikut pelan lain.

untuk rujukan: perintah Am Bab C: cuti tanpa rekod/cuti sakit
dan untuk cuti sakit swasta: Perkeliling Perkhidmatan Bil 2/2006 Pindaan Peraturan Mengenai Sijil Sakit untuk tujuan Cuti Sakit

lain-lain taktik bersambung kemudian...

bebalik kepada diari saya....

nampak gayanya tahun ni saya tak balik kg. cuti pun bukan cuti. sebab ada banyak urusan kerja rasmi. sekolah pun terpaksa ubah banyak tarikh ke hujung tahun. PPD pun dah tetapkan seminggu sebelum buka sekolah kena wujud di sekolah sedangkan time tu la aku suka balik kg. tahun ni keputusan UPSr agak baik walaupun tidak 100% lulus semua subjek namun menepati sasaran KPI. tahun depan agak sukar kerana berdasarkan ujian baru-baru ini, hanya 25% sahaja yang lulus semua subjek namun ada yang menunjukkan potensi utk 5A. kiranya tahun 2011 ni usaha kena berganda-ganda. dan aku juga berharap agar tahun mendatang ni salah satu target aku tercapai. apakah dia...tunggu ....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2010 10:35 AM | Show all posts
21.11.2010

pagi yang indah.bangun ketika azan subuh berkumandang..ni lah hikmahnya tidur dalam keadaan perut kosong.mandi dan solat subuh. goreng mee sanggul campur daging,7.30 pagi ajak tuan bersarapan.nampaknya seminggu dua ni ini sajalah menunya.daging korban.
on tenet,eh..cari thread helicornia kt kediaman dan halaman kenapa tak jumpa?????saya sangat marah.
hati semacam kosong dua tiga hari ini..mungkin petanda amalan yang semakin kurang.
Ya Allah Ya Tuhanku, kuatkan imanku. permudahkan segala urusanku, murahkan rezekiku,
kurniakan aku suami yang soleh.bantu aku ya Allah.amin.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2010 04:07 PM | Show all posts
7 Disember 2010..tahun baru....

erm...dah lame tak menaip kat sini...
nak wat camne...bukak laptop jek,anak yang lebih2 sbok nak guna...
skang,cuti sekolah....boleh tahan la lamanye...
awal2 cuti ari tue,dah bawak anak bujang jln2 kat Genting...seronok betol budak kecik nie g sane..
tapi,yang kurang seronok,sebab dia kecik lagi..
byk yang dia takleh main..
takpe...nnti dah big,mama bawak g sane lagi ye..dun wori...

erm..takde pn aktiviti yang agak menarik sepanjang cuti selain dari dok umah...
ada la jugak kuar poya2 ngan member2...
cam malas jek nak kluar...sebab??
sayang nya nak hantar budak kecik nie kat bbsitter..
ye la..mase cuti nie la aku nak guna sepenuhnya untuk dia kan...
kalu kluar ngan papa,mesti nak bawak dia...
tak besh bila kluar mane2,dia takde...
nikmatnye perasaan ibu nie.....

arini....aku update resume...
after 8 years aku tinggal resume tue..
hhmmm...betol ke pe yang aku buat nie???
mungkin jalan nie lebih baik untuk aku...
ala...resume jek..submit..belum tentu dapat keje ke tak...
bukan nak beralih bidang,cuma nak mencari kelainan dalam idop..
pengalaman yang lebih berharga....mungkin...
orang cakap,pengalaman mematangkan kita...
camne kita nak dapat pengalaman berbeza kalu kita asyik di tempat same...kan??kan??

hubby ajak balik kg...tok dah rendu kat cucu dia yang sorang nie..
aku on je la...bukan ada watpe pn...
nie,tgh pkr la nie..ape aktiviti menarik kat kg....
ada lak perasaan nak g water park kat SP tue..tak pernah try...besh gak tue..
ye la..budak tecit nie kan suke sangat main air....
lagi...erm..kalu banyak duit,buleh la g shopping2 kat padang besar...
tue pn kalu ada det lebey la kan..kalu takde,lepak makan char kuey teow je la..hehehe

next week,nak lepak kat BB...
last lepak sane mase budak tecit nie 4 bulan...dah setahun lebih....
buleh lepak2..bawak budak tecit mandi pool...cuci mata kat times square....
malam lak,buleh budak tecit nie tgk lampu2 kat pavillion...
aku pn leh tinggal budak tecit kat papa,buleh la g swimming...
leh g sauna....besh...besh....

adeh..terpanjang la merapu kali nie....
nak kene setel keje umah lak...
*nota kaki : mlm nie,mkn tomyam kat kedai biase...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 10:04 PM | Show all posts
Rabu
15 Disember 2010..
9.54 pm...

Hari ni macam2 yang berlaku...hari ni 1st time p interview KPLI..wpun x perform bgs sgt tp syukur sgt2 sbb diberi peluang untukmelalui saat2 interview ini..good experience and i learn something from this interview today...

Hari ni jugak 1st time join forum..sebelum ni x minat pun nak tulis2 kt internet nie..sampai pnah buat blog tp x tulis apa2.. tp di sebabkn CARI.COM.MY ni byk membantu, so tergerakla hati nk join forum nie..rupanyer sonok jugak join forum nie..byk info n leh tukar2 idea...

Hari ni jugakk aku rasa sgt bosan...lps balik dari interview smpai skrg ni asyik dok ngadap laptop kesayangan ku ini jer...sampai mata pun dah naik berpinar2...bila kesunyian + kebosanan ni..teringin la plak nk balik kg...td tepon mak..next week nk blk kg la..windunyer nk makan masakan mak..

Hari ni jugaakkk..aku makan nasi ngan ayam goreng jer...huhu....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 03:16 PM | Show all posts
18 dec 2010..dah 3bulan bergelar suri rumah n mummy sepenuh masa..bukannya tak suka cuma ekonomi dah kurang menggalakkan..interview hr tu asyik "terulang tayang" kat kepala n asyik terfikir cara terbaik sepatutnya saya buat time tu..tahun 2010 nie cuma tinggal beberapa hari je lagi n perasaan redah n gelisah makin bertambah memikirkan nasib di tahun hadapan apakah akan menjadi bertambah baik atau pun bertambah ujian..hanya berserah kepada Allah yang maha mengetahui..setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2010 03:54 PM | Show all posts
30.12.2010

dear diary,

ini mungkin hari terakhir aku berdiari pada tahun ini...semoga 2011 menjanjikan kebahagiaan.membilang hari untuk melaporkan diri 3/1/2011.
sedihnya nak meninggalkan puan dan tuan..ya Allah,betulkah jalan yang kupilih..dengan rendah hati kupohon ya Allah,permudahkan segala urusanku..
aku sayang mereka ya Allah..moga2 aku tidak termasuk dalam golongan mereka yang derhaka pada orang tua..
ya Allah,aku pohon sungguh2 jangan Kau biarkan aku jauh dari lindunganMu..

*semoga mak,ayah,kakak2 dan abang2 faham situasiku... berat sungguh ujianMu ya Allah,moga aku dan keluargaku termasuk dlm golongan yang beriman.Amin.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051616s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list