Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
293697
View
145
Reply

Watermark Tutorial untuk Gambar Eksklusif

[Copy link]

Author: Santeira       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-12-2008 02:05 PM | Show all posts |Read mode
Geng, aku bukak thread ni untuk semua forummer yang ada gambar ekslusif. Setiap kali ada gambar terbaru yang nak diletakkan, sila bagitau di thread dahulu untuk request watermark FORUM CARI dan nickname forummer yang terlibat supaya ianya tak dicuri oleh pihak-pihak tertentu dan diletakkan pula di website mereka.

Ataupun ada tak perlu request jika anda tahu letakkan watermark sendiri. Tetapi pastikan:-

--> Watermark tersebut diletakkan di tengah2 gambar, bukan di bucu gambar supaya ia tak di 'crop' sesuka hati. Kesian korang dapat pic2 ekslusif tapi kena ambil pastu orang lain sewenang2nya letakkan watermark dia seolah scoop tu dia yang punya, hokeh. <--

Seterusnya jika mahu request watermark diletakkan di gambar anda, sila bersabar. Aku atau sesiapa yang boleh buat watermark akan PM anda untuk tolong letakkan watermark sebelum gambar tersebut dikembalikan pada anda. Sila PM aku untuk respon segera memandangkan aku agak sibuk di ofis.

Ini adalah contoh gambar yang telah diwatermark.


Aku akan request untuk mod sticky thread ini.

Sekian terima kasih.

[ Last edited by  Santeira at 8-12-2008 06:25 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2008 02:08 PM | Show all posts
Untuk kegunaan pembuat watermark, korang boleh gunakan logo seperti yang telah dibuat oleh Mod Bzzztt di bawah:



Nanti aku dapatkan versi 3D dan versi berwarna.

[ Last edited by  Santeira at 8-12-2008 02:13 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2008 02:11 PM | Show all posts
:pompom: go go sant :pompom: ko tak raya ke sant..jom layan YM :pompom:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2008 02:13 PM | Show all posts

Reply #3 clairekimberly's post

Aku dok umah, tak balik kampung lagi baru ingat nak bersenam. tapi takpalah, jom YM.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2008 02:52 PM | Show all posts

Reply #1 Santeira's post

yay!!!! aku sokong...:pompom: :pompom:

kalu derang letak name n forun cari pon dah kira ok...

bio mamposs pencuri2 seme tak dpt nak mencopet..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2008 02:53 PM | Show all posts
good job! lepas ni lingkupla oh!bulan
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2008 03:31 PM | Show all posts
apa kata mod upload watermark tu kat sini.. supaya nanti kita leh save watermark tu and gunakan sekiranya ada gmbar yang nak diupload kat sini (maksud aku, mereka2 yg leh bubuh watermark sendiri)

[ Last edited by  Poptu at 8-12-2008 03:46 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2008 03:42 PM | Show all posts
eloknya letak watermark versi berwarna lah.. lagi banyak "colour" yang terlibat, lagi susah orang nak edit.. kalo diorang berjaya edit pun, sure comot..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2008 04:12 PM | Show all posts
hahahaa, gud job...

kenapa aku bagaikan dengar rintihan hati wartawan pencopet meraung2?

semua yang ada pic eksklusif, kalau taknak wartawan amik, silalah letak watermark ye... untuk kebaikan korang gak...


kalau nak kredit kat diri sendiri pun ok gak... lagilah orang tahu mana sumber gambar tu datang
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 02:59 AM | Show all posts

Reply #1 Santeira's post

Cayalah kaka Sant! Meraung la owner blog2 picisan nanti!
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 09:59 AM | Show all posts
wahhhhhhh Cari dah ader watermark sendrey....bravo...bravo...

teringin betul nak blajor wat watermark nih...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 12:15 PM | Show all posts
thread ni bile dah digest maybe ada yg tak perasan sgt kot bila highlight pasal watermark nih..kene kasik amaran sket kt mana2 thread berkenaan (yg ada gambar yg belum di 'watermark' kan)
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 02:24 PM | Show all posts
kalau ada yg ajar cara nak buat watermark lagi bagus...........takyah susah2 kan orang lain..........
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2008 02:28 PM | Show all posts

Reply #13 poisonrose912's post

nanti kalau aku ada masa karang aku buat tutorial photoshop ngn paint. skrg tgh byk keje.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 12:23 AM | Show all posts
ada tak mana-mana free software untuk watermark yang compatible dengan imac?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 01:09 AM | Show all posts
good job ahkak santeira -
tq !
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 01:59 AM | Show all posts
ada jugak yg belum tau apa itu "watermark"

sapa tau istilah paling mudah nak explain perkataan "watermark" dlm BM?
chop mohor kot? stamp logo cari?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 02:32 AM | Show all posts
WATERMARK TUTORIAL MENGGUNAKAN PHOTOSHOP (ANY VERSION)

Sapa2 yg ada Photoshop, boleh la guna tutorial ni ok.

1. Open gambar baru yg ingin di watermark kan.

2. Klik pada text tool dan create text baru pada gambar.

3. Taip apa sahaja yg korang mahu utk dijadikan sbg watermark, cth seperti dlm Rajah 1 di bawah.


Rajah 1

4. Lihat pada Layers window, terdapat 1 layer text yg baru dibuat tadi. (Lihat Rajah 2 dibawah)


Rajah 2

5. Right-click kat layer tuh, pilih Blending Options mcm dlm Rajah 3 bawah ni.


Rajah 3

6. Lepas click kat Blending Options tadi, keluar plak window baru Layer Style ni. (Rajah 4)


Rajah 4

7. Sila lihat area yg telah dibulatkan dgn warna merah. Tarik slider bahagian Opacity mengikut kemahuan korang.
Kalau nak fade n lagi blur, kurangkan jumlah peratus. Contoh kat sini aku buat 40%.

8. Klik OK kalau dah puas hati dgn hasil.

9. Haa, dah siap pun gambar korang di watermark kan.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 03:05 AM | Show all posts
WATERMARK TUTORIAL MENGGUNAKAN MICROSOFT PAINT

Tutorial ni semua org boleh buat sbb software ni setiap PC mmg ada.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 03:25 PM | Show all posts
Originally posted by Santeira at 8-12-2008 02:05 PM
Geng, aku bukak thread ni untuk semua forummer yang ada gambar ekslusif. Setiap kali ada gambar terbaru yang nak diletakkan, sila bagitau di thread dahulu untuk request watermark FORUM CARI dan n ...






camne nak wat watermark yg camni.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2008 04:59 PM | Show all posts

Reply #20 orkit's post

Sama je mcm tutorial yg kat atas tu.. bezanya text tu ganti ngn any graphic yg ko nak letak as watermark. Mcm Santeira buat tu, dia amik logo Cari forum.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 11:36 AM | Show all posts
cam best je... sat gi aku nak main2 kat photoshop lah. thanks korang
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 01:56 PM | Show all posts
best jer cam ni kan
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 03:25 PM | Show all posts

Reply #18 avrilizana's post

kalu guna photobucket bleh wat tak
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2008 03:32 PM | Show all posts

Reply #24 MMISS's post

Cuba tgk kat sini - http://tutorials.photobucket.com/tutorial_187.html
Kalau boleh add text dlm gambar, bolehla tu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050484s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list