Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
253520
View
908
Reply

Korang ambik Supplement Apa?

  [Copy link]

Author: ummiaqeel       Show all posts   Read mode

Post time 22-12-2008 12:07 PM | Show all posts

Reply #95 220796's post

24thn..dah tua..hehe..ikutkan mmg blh tapi x sesuai..kena tgk atas individu..collagen ambil on off..tgk bajet kdg2..tapi utk kulit collagen mmg power laa..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:10 PM | Show all posts

Reply #98 missmechy's post

healing kot...masa me consume EPO aritu piyed banyak sgt...me nye piyed selalu 3hari je...memang normal laa dari dulu...masa ambek EPO sampai 12hari hari pertama ngan kedua mak aihhhh banyaknye ...tapi tak sengugut...skang ni menten apa yg ada kat rumah je...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:12 PM | Show all posts

Reply #97 catalina's post

actually, dah try pakai shampoo himalaya tapi tak berkesan gak..sbb tue nak ambil supplement pula..maybe akar rmbt dah tak kuat..minyak rmbt tue x try lagi..anyway, thanks 4 suggestion..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:17 PM | Show all posts

Reply #102 clairekimberly's post

tu la...rasa mcm healing gak...tp x sanggup nk teruskan, dah la besar gedabak, mcm hanyir2 sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:18 PM | Show all posts

Reply #100 clairekimberly's post

maksud aku td tak berkesan utk rmbt..vit c mmg laa bgs..hari2 aku tak pernah miss take vit c..yg aku nmpk bgs utk skin,, mencegah dari selsema dan demam..utk rmbt takde effect pun..mgkn org lain ada effect..setiap org lain penerimaannya..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:20 PM | Show all posts
Originally posted by putri22 at 22-12-2008 12:07 PM
24thn..dah tua..hehe..ikutkan mmg blh tapi x sesuai..kena tgk atas individu..collagen ambil on off..tgk bajet kdg2..tapi utk kulit collagen mmg power laa..


seeloknya collagen di amik oleh org yg umor 25 keatas
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:29 PM | Show all posts
Originally posted by putri22 at 22-12-2008 12:12 PM
actually, dah try pakai shampoo himalaya tapi tak berkesan gak..sbb tue nak ambil supplement pula..maybe akar rmbt dah tak kuat..minyak rmbt tue x try lagi..anyway, thanks 4 suggestion..


satu drastik way yg putri lih wat is to bold ur head
klu pakai tudung ok laa
if no maybe segan laa kan

ini berdasarkan pengalaman kmila snd
kmila botakkan kepala last year in april
sbb dh tak sanggup tgk rambut skit cam baby jek
rambut lak halus2 & nipis (mmg dr kecik camtu)

so asben sejes botak jek..bukan botak terus pon
potong pendek & buang suma rambut yg x sehat tu
pastu start treatment pd roots, gunakan shampoo yg elok (himalaya)
& buh krim protein
makan supplement yg target tuk hair growth
& amik protein utk pertumbuhan sel2


skang rambut kmila lebey sehat drp dulu
pertumbuhannya lebey cepat drp sblum ni
klu dulu nak panjang 6 inci pon amik masa 5 tahun
skang ni dlm masa x sampai 2 tahun dh melepasi bahu & kulit kepala nampak lebey sihat
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:38 PM | Show all posts

Reply #105 putri22's post

for me ambek apa2 supplement pon seme berkesan...cuma lambat dgn cepat je...factor yg jadikan sesuatu vitamin/protein tu tak berkesan ..satu masalah toksin (baik dari usus mahupon darah)...kedua kekurangan air...ini sebab2 vitamin/protein lambat bertindak dlm badan...atau mungkin pengstoran vitamin/protein sikit je tak mencukupi jumlah yg diperlukan badan...selebihnye remove melalui perkumuhan..sayang kan?sama gak macam makan sayur hari2...kalau badan banyak toksin tak cukup air...zat2 dari sayuran tu nak absorb camne
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:42 PM | Show all posts

Reply #107 catalina's post

botak.. ..pernah gak terpk sbb rasa rmbt mmg dah tak healty mcm dulu..sekrg nie just gunting pendek jer..maybe blh ikut suggestion dari u..buat treatment pastu ambil supplement..rmbt nie laa yg plg berharga utk wanita..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:44 PM | Show all posts
I pun ade masalah keguguran rambut. Dulu masa skolah rambut panjang dgn lebat. Skang mcm nipis sgt rambut. Waaa....sedehnye

Tapi i skang bykkan mkn protein. Klu x silap, protein bleh buat kulit dgn rambut sehat.

So supplement yg i ambil skang:

Multivitamin
EPO
Protein Powder
Collagen

Harap2 adela perkembangan positif nanti

[ Last edited by  newrule at 22-12-2008 12:47 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:57 PM | Show all posts
Originally posted by mamaiman at 21-12-2008 12:45 PM



kawan saya makan tapi kalu alergy seafood tak sesuai...

i pun takut uric asid..sbb ada sekali tu tiba2 maam nak kena gout..bahaya!!!



Tulah..., itu yg takut nak cuba...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 01:03 PM | Show all posts

Reply #110 newrule's post

collagen is PROTEIN ...collagen bukan bendasing yg special ataupon superb vitamin...dia sama je macam jenis2 protein yg lain...cuma skang ni macam dah jadi musim kot kat mesia ni...mengkomersiolkan protein collagen and gluta koyan2 org jual collagen ngan gluta wat sales...kalau kita makan protein soya tu pon sama je keberkesanan dia...cuma makan soya akar rambut jadi kerinting/ikal mayang...baca kat mana tah..ada kajian pasal soy protein...ambek apa2 protein pon seme berguna ...pada me laa
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 01:06 PM | Show all posts
Originally posted by clairekimberly at 21-12-2008 07:16 PM
hehe..untuk jantung ni macam dah terlalu commercial sgt..sampaikan telur pon di war2 kan ada omega bagus untuk jantung...hihi..omega banyak fungsi...tapi org luar ramai tak tahu..omega juga amat  ...


Tp dalam set utk kesihatan jantung mmg
ada omega3 di antara supplement yg lain...
Rasanya blh membantu mengelakkan arteri
yg tersumbat...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 01:08 PM | Show all posts

Balas #112 clairekimberly\ catat

Collagen memang protein. I baru start ambil beberapa hari. Nak tgk berkesan x collagen ni dgn kulit. Protein yg i ambil skang more towards whey protein tuk workout. Pernah ambil soy protein tapi x minat sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 02:07 PM | Show all posts

Reply #112 clairekimberly's post

ko nie mmg sesuai keje kat farmasi ler.. ..ker mmg keje kat farmasi..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 02:21 PM | Show all posts

Reply #115 putri22's post

hanya org keje farmasi je ke boleh tahu info2 pasal menda ni? org2 biasa cam aku nehh tak layak tahu ke?camne?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 02:22 PM | Show all posts
kalau peka ...tak perlu jadi doc tak perlu belajar medic untuk tahu semua ni.. sendiri mahu sendiri cari loo
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 03:49 PM | Show all posts
Ok, here is mine..

Yang saya ambek..

Ni semua dari Nutrilite. Family kami mmg makan vitamin Amway dari past years.

Lecithin E - Initially masa uni me amek lechitin utk otak..pastu masuk pulak zaman diet, gile menelan lecithin because senang sikit berat turun. Pastu masuk pulak zaman malas diet, me makan lecithin semata-mata utk kesihatan jantung dan cholestrol.

Multi Carotene - Yg ini untuk menjaga mata. Alhamdulillah altho menghadap pc 8 jam sehari and sometimes more sejak beberapa tahun lepas pun tak de tanda-tanda nak kena pakai spek mata.

Bio C - Yg ini me ambik sbb pagi-pagi senang dapat selsema. Tapi dah ok dah penyakit tu..jadi semakin lama semakin malas nak ambik (kacang lupakan kulit). Bila demam baru tergagau gagau nak ambik. Ambik dalam kadar tinggi waktu demam..temperature tu akan zuuup menjunam turun.

Daily Multivitamin - Ni sometimes bila rajin nak ambik je baru makan. Malas nak telan pasalnya dia agak besar . Contains all the basic vitamins needed by the body.

Calcium Magnesium - Ini utk jaga tulang temulang. Yg ni pun me tak ambik hari-hari which is very wrong because at this age la patut ambik calcium bebanyak. This one i actually use as a menstrual cramp medicine. First to third day period i take quite a lot utk legakan menstrual cramp.

Yg ini brand NaturCare iaitu NaturCare BerryGen.
BerryGen - Campuran collagen and berries. Mula-mula ambik main-main je pastu tengok kulit my mum ada perubahan barulah nak mula ambik seriously. Sebenarnya bukan utk kecantikan tpp sbb antioxidant tu banyak. Kita agak risau ttg risiko cancer. Kalau boleh jangan la kena kat kita..tu yg nak telan anti-oxidant bebanyak. Harap the damage isn't already done.

Then dulu kite ambik Kasly. Terpaksa stop sbb bila ambik Reductil..tak larat nak maintain. Tp bagus sgt and memang nak ambik lagi. Yang paling memberi kesan ialah kapsul Danshen (utk circulation) and also Margaret capsule yg ni memang kalau ada pimple breakout je ice terus makan balik sbb it will make the pimples subside. Then bila ambik ni usually i take the Camellia Bee Pollen Tea supaya badan sejuk..tak panas oleh the herbs..


[ Last edited by  Ice_Q at 22-12-2008 03:52 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 03:57 PM | Show all posts

Balas #101 putri22\ catat

mane tua...muda dari sy...hehehe!
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2008 12:20 PM | Show all posts

Reply #118 Ice_Q's post

ice ambek nutrilite ni camne?telan eh?dulu me consume nutrilite dgn cara blend...dianye protein  + semua vitamin (tablet) + carrot (buah2han also) + susu ...blend gether2 sampai hancur semua tablet tu...minum...masa tu demam...suara jadi parau...2hari je...suara dah balik asal...hingus pon cepat kering...suhu badan turun pada hari yg sama...effective sgt cara camni...my sis still menten cara camni..baik shaklee mahupon nutrilite...cuz dia gemuk..dia cakap cara camni leh kurengkan dianye selera...sebab kenyang...kalau makan kueh tak macam dulu2..andaikata ada 6bijik karipap depan mata...6 jugaklaa habis disapunya....my sis ni dia memang overweight tapi kulit dia cantik bangett....selalu org gemuk sure ada selulit kan?my sis ni takde selulit pon kat ketiak langsung takde walaupon dia tak pernah senam...kat punggung tu ada laa...kat area betis peha seme takde...bertahun2 dia amalkan cara ni...cina ammway tu gak yg ajar....

so sape2 yg ada protein diet...ada apa2 supplement kat umah dlm 2 3 jenis..sejenis pon takpe...cuba laa cara ni...memang kenyang ...campo dgn buah2 pon bagus...so tak perlu laaa anda semua beli jus diet bagai....me ambek cara camni selang dua hari (shaklee)... itupon mak haku yg tolong buat..tak sempat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086852s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list