Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
213385
View
1140
Reply

UNIT TRUST PUBLIC MUTUAL; MACAMANA NAK UNTUNG CEPAT DAN BANYAK?

  [Copy link]

Author: kirawang       Show all posts   Read mode

Post time 30-1-2009 12:16 PM | Show all posts
Originally posted by SANKURIANG at 30-1-2009 09:47 AM
OK, thank you dan dah faham. Skrg ni aku ada extra cash, aku ingat nak labur lg la...what is the best investment for me now. Pub Ittikal dah ada, so kalau blh nak carik yg lbh baik la. Thanks


welcomed bro. suggest amik local islamic fund yg dpt high mark dpd Lipper Leaders dan byk bintang dpd Morning Star...Suggest PIEF or PIOF.

check PM bro
.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 12:39 PM | Show all posts

Reply #101 amirul_nazri's post

I'm no a Bro... I'm a sister.....Ok checked my PM already...got the message Loud and Clear...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 12:59 PM | Show all posts

Reply #101 amirul_nazri's post

kalau saya continue dan tambah pd Ittikal, boleh tak? Is it good? My friends advised, kalau nk save..ASB aja la.. tp aku rasa kurang memberangsangkan.
Right now my consultant is away kat China, sambut CNY kat sana...so nak tunggu dia balik next week, if not I proceed with you aja la
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 02:36 PM | Show all posts
.....dah takde good news ......... ???!!!
So r we taking the cue from US? hampehhhhhhh..........
Go for income funds.......

US equity technicals
The clock is ticking - by Nigel Foo

There is no change to our preferred and alternative outlook for the US market. From the 5-wave decline in last week's hourly charts, we deduce that the current rebound is probably the corrective wave-2 of the final major wave-5. The DJIA could rebound to about 8,498-8,637, its 50-61.8% FR levels while the S&P500's rebound will end close to 889, its 61.8% FR level. Both wave counts are still valid. Either way, we are looking for a major down leg after this minor rebound. Our preferred wave-5 target of 6,600 for the DJIA is still possible if the 7,400 level gives way. Otherwise, a bullish double bottom could form, followed by a strong relief rally.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 03:25 PM | Show all posts
Originally posted by SANKURIANG at 30-1-2009 12:59 PM
kalau saya continue dan tambah pd Ittikal, boleh tak? Is it good? My friends advised, kalau nk save..ASB aja la.. tp aku rasa kurang memberangsangkan.
Right now my consultant is away kat China, ...


Kalau topup kat fund sedia ada, u will indirectly do average cost seunit...that is good for long term.

PM u belum popup kat screen, so takder lagi la   


[ Last edited by  amirul_nazri at 30-1-2009 06:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 03:27 PM | Show all posts
Originally posted by frapamocha at 30-1-2009 02:36 PM
.....dah takde good news ......... ???!!!
So r we taking the cue from US? hampehhhhhhh..........
Go for income funds.......

US equity technicals
The clock is ticking - by Nigel Foo

Ther ...


sis, am had been waiting your post for sometime...really appreciated ur current update.

Not all UTC have the standard like u
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 09:42 PM | Show all posts
Originally posted by ridd at 26-1-2009 05:04 PM
seronot bace kisah org berjaya ni..bole jadikan motivasi dan pedoman.semuga aku pun salah sorang dr mereka.



Nak berjaya, dan dapatkan cossistent tune, kena selalu lepak dengan orang yang berjaya..
Elakkan dengan mereka yang suka mengeluh dan pengecut..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 09:47 PM | Show all posts
Originally posted by iena_kindaichi at 27-1-2009 02:25 PM
hmmm interesting kan......harap ekonomi akan pulih seperti biasa....



Interesting...Invest UT, saham, dan sesuatu yang fluctuate ni hanya mereka yang berjiwa entreprenuers je sesuai.
Untuk  mereka yang emosional, berjiwa penuh ketakutan..tak boleh terima harga turun nak, simpan je dalam FD, ASB, EPF...

Nanti, kalau harga turun sekejap. mereka boleh pitam....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 09:49 PM | Show all posts
Originally posted by masnina at 27-1-2009 05:19 PM

cantik body kirawang ni.. usaha & konsisten u sumber inspirasi i

eh, jadi thread body build plak.. tapi takpe, selingan



TQ masnina...
Sebenarnya nak motivate agents kat sini je..
Untuk mereka yang suka bagi alasan...semuanya IMPOSSIBLE..

Termasuk my group juga...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 09:52 PM | Show all posts
Originally posted by ridd at 27-1-2009 11:44 PM
mayb en kirawang ni tiap2 hari exersive..tangan-kira wang..kaki-kejar wang..kepala-pikir wang...  just joke jeee



Joke U betul juga ridd....

masa saya exrcise kat gym, sambil tu ianya bagi idea macamana nak besarkan business dan nak kaya....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 09:56 PM | Show all posts
Originally posted by goal_hunter at 29-1-2009 03:41 PM
Assalamualaikum tuan tanah...
macam mana nak untung cepat, tuan sudah ajar...saya nak tanya satu benda la...MACAM MANA NAK KURUS CEPAT LAK? huhu
dalam dunia ni sumer benda org nak cepat, yang n ...



ermmm.....nak kurus cepat ye...

Kalau selama ni ..............kau exercise satu jam, jadikan dua jam..'

sama juga kalau nak kaya cepat..
Kalau selama ni, hari2 jumpa clients 3 org clients...

Anda jadikan 5 org...InsyaAllah dapat result cepat.

Yang pentng...RAJIN.

[ Last edited by  kirawang at 30-1-2009 11:46 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 10:03 PM | Show all posts
Originally posted by cintasakti at 30-1-2009 12:23 AM
salam bro....aku staf public mutual kuantan....huhuhu.... dalam keadaan ekonomi yg merundum ni...dugaan Allah saja yang tahu....macam aku baru jadi ahli keluarga PMB 7 bulan...disebabkan aku ada  ...

fuhhh ditambah pula branch manager yg begitu rajin.........kerja sampai lewat malam tak dapat claim o.t..........

Kalau anda kenal agent..brader Baharin, kirim salam kat dia....

Btw, Branch Manager kena kerja kuat juga, walopon income mereka tetap, tapi kalau agents tak buat sales...macamanana co nak bayar gaji dia dan gaji kamu.,..?
Kalau tak boleh claim OT, dan jika anda non exe., jangan kerja macam lembu..kena cucuk idung tak tentu pasal..

berhenti, jadi agent lagi bagus..

[ Last edited by  kirawang at 30-1-2009 11:41 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 10:07 PM | Show all posts
Originally posted by cintasakti at 30-1-2009 12:29 AM
sekarang dah ada e service for investor..........so bagi tau semua investor untuk apply free jer.....boleh buat switching, repurchase, additional top-up,print statement, dll melalui internet saha ...



Investor tak nak buat sendiri,,
mereka dah ada agents,...apa guna ada agents yang boleh buat on behalf mereka...

Itu sebab, online UT yang diperkenalkan oleh certain company, tidak mengugat agent.
mereka mahu advise, service, knowledge dll dr agents,.

So, untuk  ni agents yang "MANDOM", PEMALAS, BLURR...
sila wake up......!!!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 10:09 PM | Show all posts
Originally posted by cintasakti at 30-1-2009 12:37 AM
lau tak silap aku...switching x leh terlalu dekat...contoh nya...minggu ni pcif minggu depan pmmf nanti automaticly jadi redemption.....esok aku check kat ofis


memang kau silap.......banyak belajar lagi..

Takan jadi begitu........................
Klaau jadi begitu, Investor saman company.

[ Last edited by  kirawang at 30-1-2009 10:19 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 10:18 PM | Show all posts
Originally posted by cintasakti at 30-1-2009 12:44 AM
sedara kira wang bagi fund pcif/pcsf aku selalu nasihat pada pelabur yg invest awal 08 dgn harga seunit sekitar 0.25 (yg mana bila check sekrg ni duit meka dah jadi separuh.....labur 10k tggl 5k) ...


aku kata....tak guna dah buat switching......
aku kata....cara terbaik tambah duit setiap bulan....lau boleh separuh dari amaun yg 1st time labur dulu....then lau market still tak o.k after top-up baru swith ke pmmf / bond.
then...tunggu fund pmmf tu untung sikit baru masuk balik pcif if drop la.....
betulkan..lau dah rugi sampai half tak guna switch pun......


maafkan saya....kau berdepan dengan agent yang celupar..

Niat anda baik,,,ingin advise pelabur pelabur..
Tapi advise anda salah...
Jgn advise agent dan pelabur sebegini..
Anda kena belajar banyak lagi....Mungkin anda baru jioin 7 bulan..
Dengan switch, dari rugi, terus boleh jadi untung.....Dengan cepat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 10:23 PM | Show all posts
Originally posted by goal_hunter at 30-1-2009 11:48 AM


aper kata, ko buat macam yg kirawang ajar...bukan senang bro nak dapat ilmu dari otai ni...

p/s: org dulu2 pernah berkata...10 ilmu tok guru ada, 1 musti diorg simpan, takut anak murid lag ...


Tak pernah aku simpan pon ilmu ilmu apa yang aku tahu...
Tapi masalah aku...Murid murid aku malas nak apply dengan apa yang aku ajar....

Mungkin mereka ni tak appreciate dengan lmu yang senang diberi dengan percuma...

Mungkin lps ni, nak datang training, aku paksa mereka bawa pisang, gula, biscuit, sebagai pegeras..
Atau bawa Pizza pon dah ok kot.......

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 10:31 PM | Show all posts
Originally posted by amirul_nazri at 28-1-2009 01:32 PM


body mmg kena cantik..1st impression kami UTC kena betul2 pay attention dan take care

Kalau jumpa customer2 yg stylo stylo..dlm hati dia akan kutuk bagai...bole  los biz kemudiannya



Bidang sales, jual menatang apa pon..
kalau kita gemuk...tak elok mengusung perut kita kesana kemari...
Buruk.....


Lagi satu, body ngam, bukan setakat kita bertenaga, tapi bagi memberi keyakinan dalaman....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 10:37 PM | Show all posts
Originally posted by SANKURIANG at 30-1-2009 12:59 PM
kalau saya continue dan tambah pd Ittikal, boleh tak? Is it good? My friends advised, kalau nk save..ASB aja la.. tp aku rasa kurang memberangsangkan.
Right now my consultant is away kat China, ...
Right now my consultant is away kat China, sambut CNY kat sana...so nak tunggu dia balik next week, if not I proceed with you aja la





Proceed with amirul je...
INGAT....

Different consultants, boleh come out dengan diff return........
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2009 11:10 PM | Show all posts
Originally posted by amirul_nazri at 30-1-2009 03:27 PM


sis, am had been waiting your post for sometime...really appreciated ur current update.

Not all UTC have the standard like u

Glad u appreciate my input.  Sorry, kdg2 busy nak add latest update.  Kdg2 too technical, so takut pembaca confuse pulak. Dan kdg2 article panjang, sis takde masa nak summarise. Kalau u interested and when I have good article, I'll be glad to email u.
Good stuff is for sharing. And Sharing is caring......................
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-1-2009 11:31 PM | Show all posts
Originally posted by SANKURIANG at 30-1-2009 12:59 PM
kalau saya continue dan tambah pd Ittikal, boleh tak? Is it good? My friends advised, kalau nk save..ASB aja la.. tp aku rasa kurang memberangsangkan.
Right now my consultant is away kat China, ...


Betul kata anda..
Sebagai forumers yang bijak, anda juga perlu menjadi pelabur yang bijak
Sebagai Bumiputera, anda perlu mengmbil peluang dengan return 7-8% ASB setahun...
Untuk menolong kaum melayu yang pemalas untuk meggunakan akal untuk berfikir bagi mendapatkan return yang banyak.
Atau untuk menolong bumiputera yang miskin idea untuk berniaga, takutkan risiko......

Untuk Pelaburs..
U all perlu simpan dalam Asb..Bukan senang nak cari instrument yang consistent bagi 7-8% setahun..

Dan anda perlu melabur dalam instrument lain macam UT.
Walopon value fluctuate, tapi U all boleh reserve fund u all yang U all allocate untuk medium to long term.

Kalau u all nak untung tinggi lagi, main saham.... Celikkan dunia anda..
Kalau U takutkan pasaran saham, invest kat property...
kalau U all takutkan dengan property,,,nak labur kat mana..?

So, U all boleh berniaga sendiri...
Blajar sikit ..instead of jadi bumiputaera primitif.or ...konservative...Semuanya TAKUT....
takutkan berniaga, takutkan risiko, tapi dengki tengok org lain atau kaum lain kaya..

Apa yang ada dengan return 7%..?

Like say, jika anda ada 200 ribu. Umur 30 tahun...pada tahun 2009
Dengan bangganya anda rasakan ..anda sudah pon kaya....
Kerana dpt Penuhkan ASB dengan jayanya...
Expected 15 tahun akan datang value boleh menjadi 500 ribu.

Setelah 15 tahun...Umur anda 45 tahun, value  berjaya jadi 500 ribu...
Adakah 500k tahun 2024 ...sama value dengan tahun 2009..?

Mari kita tengok benda basic...
Tahun 2007, anda ada rm5.00..
Anda boleh beli Milo ais RM1.50, nasi goreng kosong 3.50 ..

Tahun 2008..selepas Pak Lah bengong naik minyak...
Milo ais kat 2-00...nasi goreng kosong 4.50...
Dah jadi RM 6-50 ...
Penambahan 1.50 atau 30%..
ITu dinamakan Inflasi.....

So Value 500 ribu anda dalam ASB tahun 2024, bukannya besar sangat pon.....

Itu sebab anda kena bijak mendiversifed investment anda
Supaya duit anda tak perlu 15 tahun nak dapatkan 500K..., degan modal 200K..
Kalau boleh dapatkan min dalam masa 5 tahun..
,....Kata orang dulu dulu..
Jangan Taruk Telur itik dalam satu bakul......Nanti telur telur itik2 tu jadi mandul...

Untuk forumers,..Illustriation diatas atas dasar basic education untuk mereka yang mahu some ilmu..
Tapi yang berhati batu.....
kata UT , saham, dll semuanya benda yg membawa rugi..
Terpulang pada U all leeee........

[ Last edited by  kirawang at 31-1-2009 09:32 AM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079814s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list