Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24202
View
41
Reply

Baik Beli Rumah Siap Atau Beli Tanah Lot??

[Copy link]

Author: acik311       Show all posts   Read mode

Post time 19-1-2009 01:58 PM | Show all posts
Originally posted by zzcbr at 19-1-2009 01:16 PM
thanks sheekin...i actually tengah cadang nak buat rumah atas tanah lot yg dah beli dekat dua tahun lepas...dah le contact arkitek mintak dia designkan rumah, berdasarkan keperluan dan juga floor ...


zzcbr,

Dah buat budgetnya ke belom ?

Ini adalah kos-kos terlibat  (berdasarkan pengalaman saya) :
1.Architect fees - Kalau ikut standard ,based pada 2.5% of estimated harga rumah
2.Engineering fees - rasanya dalam 2% of estimated harga rumah.
3.QS fees - nak buat bill of quantity .
4.Legal fees -
5.Deposit ke majlis perbandaran.
6.Kos bina rumah. ( dalam ni macam maca ada)
7.Deposit air, api.
8.Kos penyambungan letrik dari tiang letrik terdekat ke meter
9.Kos pemasangan paip air dari main pipe ke meter
10.Tambah 15% on top of construction cost untuk safety net kalau terdapat pertambahan /pertukaran .
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2009 02:05 PM | Show all posts

Balas #21 CivicSI\ catat

thanks...arkitek tu ada sms kata architect fees and engineering fees 8% kena cari arkitek lain nampaknya ni aku ada check...architect fees ranging between 10-12%....macamana kau punya rendah ni

[ Last edited by  zzcbr at 19-1-2009 03:35 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2009 03:29 PM | Show all posts
Originally posted by zzcbr at 19-1-2009 02:05 PM
thanks...arkitek tu ada sms kata architect fees and engineering fees 8% kena cari arkitek lain nampaknya ni aku ada check...architect fees ranging between 10-12%....macamana kau puny ...


Rasanya kalau nak lagi murah.. dapatkan druaghtman yang part time lukis. Then mintak dia tolong passkan ke architect untuk sain.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2017 12:09 PM | Show all posts
hai uols. puanrose Alhamdulillah dapat beli tanah di kampung, tanah pusaka, toktam puanrose nak jual sebab nak tanggung kos perubatan kalau tak silap, beliau baru meningggal 2 bulan lepas. puanrose nak bina rumah sendiri, sekarang masih menyewa, plan nak beli rumah kami suami isteri kuburkan dulu sebab nak buat loan untuk bina rumah sebab tanah dah ada. tak sabarnya cuma sekarang kena jaga akaun hihiii doakan!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 10:20 AM | Show all posts
xde tanah...camno nk bina umahhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2017 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
pada pendapat chuols

yang mna lebih baik?
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2017 10:42 AM | Show all posts
jarang tanah lot yang syaratnya kediaman...
jadi...pastikan anda beli tanah yg syaratnya kediaman yer..kalau x anda juga yg susah nanti
kalau tanah lot kediaman biasanya mahal laa
kalau pertanian tu murah...tp mind u...tanah pertanian hanya allow pembinaan sebiji struktur untuk seekar tanah yer
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
saya adik beradik baru je bincang nak buat rumah persinggahan d  P'Raja ( B'Pahat  ) tanah  lot peninggalan awarah org tua, buat kecik2 asal selesa adik beradik. rumah besar2 tak terjaga.
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 12:04 PM | Show all posts
kalau ade bajet lebih and tak rushing beli tanah lot and design sendiri tapi kalau nak rumah dengan kadar cepat beli jelah rumah yg dah siap and tinggal masuk perabot and deco sikit dengan wallpaper then dah. itu pendapat aku lahh.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 11:17 AM | Show all posts
zzcbr replied at 17-1-2009 05:17 PM
ada tak sesiapa yg berpengalaman buat rumah atas tanah lot. Kalu ada boleh tak kongsi pengalaman ten ...

Assalam semua,

Saya dah pernah bina atas tanah sendiri sebuah banglo cum shophouse. Kalau nak bina rumah idaman, memang duit kena banyak dan tidak cukup sekadar arkitek/QS approximation tu... kerana berbanding dengan rumah dah siap:

1. Rumah siap (dalam taman) dah ada shared amenities/infrastructure yang ELOK seperti; storm drain, parit keliling rumah dan tanah, berpagar beserta wiring untuk lampu luar, jalan bertar terus ke depan rumah (serta terus ke jalan besar), shared sistem kumbahan dll.

Perkara-perkara diatas yang kos ditanggung bersama pembeli lain jika rumah ready made, kalau buat rumah sendiri perlu ditampung sendiri. Masa saya buat sendiri dulu bila rumah siap memang gembira sebab kos agak rendah berbanding beli rumah siap tetapi banyak lagi belum sempat disiapkan even after 5 years kerana kos tinggi untuk perkara yang lain diatas. Kekdahnya, jangkamasa panjang anda akan menikmati kos-kos tambahan lain seperti pembersihan parit dapur berminyak, perlu mengkonkritkan pelbagai ruang tambahan depan dan belakang rumah, tar jalan kereta (kebanyakan rumah buat sendiri ni curah crusher-run je, memang nampak azab ler...not dream house!) etc.

Tapi kalau anda jenis laid-back personality and don't mind the occasional mosquito bite and life's little adventures.... buat rumah sendiri is definitely cheaper and fun to do.

;-P

Sekian...


Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2018 10:07 AM | Show all posts
uolls, jgn jual rumah baru, kalau less than 5 years kena bayar RPGT, rugi kat situ, sewa lah dulu

buat rumah sendiri susah nk dapat loan dr bank so byk kena self finance, pastu kena make sure sewerage semua ok, susah sikit but kepuasan ada.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Tanah lot lg berbaloi
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2019 03:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Lama dah thread ni..so tuan tanah apa citer sekarang?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 01:03 PM | Show all posts
Ai prefer tanah lot sbb ai can design umah ikut my own style dan pattern. lagipun lagi murah build up umah sendiri compare yang dah siap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 05:42 PM | Show all posts
janji mampu milik...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli tanah lot..boleh buat rumah ikut design kita suka
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 07:11 PM | Show all posts
xtahumenahu replied at 18-7-2017 10:42 AM
jarang tanah lot yang syaratnya kediaman...
jadi...pastikan anda beli tanah yg syaratnya kediaman y ...

iols jalan2 thread tanah & bina rumah sendiri ni, selalu nampak uols apa jd kalau tanah pertanian tu ada lebih 1 rumah dlm 1 ekar? Iols tengah eager nak beli tanah sebab nak buatt dream house. Banyak kekawan iols beli tanah pertanian n bina rumah sendiri. Kamikaze plak tu. Iolsss masih gitu2 takut2. hiks
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Izzna replied at 26-6-2019 07:11 PM
iols jalan2 thread tanah & bina rumah sendiri ni, selalu nampak uols  apa jd kalau tanah pertani ...

Syarat utk bina kediaman atas tanah pertanian, 1/5 dr jumlah keluasan(x ingatbplak exact ayat dalam ktn)
Dulu2 dibenarkan binaan seperti tu..sebab nnt boleh laa tuan kebun@tuan tanah buat rumah dalam kebun untuk jaga tanaman

Tapi sekarang dah lain...
Tuan tanah berebut2 jual plot2 kecik..konon2 lot banglo kepada org luar tanpa tukar syarat...tu laa dipanggil lot lidi

Selagi Kerajaan Negeri x buat penguatkuasaan langgar syarat, bolehlah buat rumah...
Tp kalau jadi isu satu hari nanti, Kerajaan Negeri berhak keluar notis langgar syarat dan pemulihan
Maksudnya...kalau pertanian..kena laa bercucuk tanam..selain dr tu..Kerajaan Negeri berhak rampas

Selain tu...kalau berlaku pengambilan tanah,
Pemilik rumah hanya akan dibayar mengikut harga tanah pertanian..rumah yg korang buat cantik2 tu x akan dikira

Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu yg dalam pengetahuan sy...kalau nak selamat, boleh beli lot tanah pertanian, tapi kongsi laa ramai2 tukar syarat
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 08:54 PM | Show all posts
xtahumenahu replied at 26-6-2019 08:47 PM
Syarat utk bina kediaman atas tanah pertanian, 1/5 dr jumlah keluasan(x ingatbplak exact ayat dala ...

Hehehehe. Mekasih reply. Kalau nak check status tanah, mesti la lepas ni kena pergi pejabat tanah kan. Banyak nampak org jual lot lidi ni. Ok la takmo amik risiko. Nanti dah naik rumah cantik2, kena roboh pulak Kalau tukar status tanah tu kos berapa?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084984s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list