Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51820
View
95
Reply

Problem yang anda alami bersama Satria Neo kesayangan anda

[Copy link]

Author: snipersnake2       Show all posts   Read mode

Post time 24-6-2010 12:46 PM | Show all posts
ak dh 2 thn gune neo,
stakat puas hati...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2010 08:17 PM | Show all posts
setiap kali aku tengok neo mmg geram siot.. cantik sgt. kalau nak melaram mmg ngam lah. tapi kalau dah kawin, dah tu cuma ada kereta ni jer sebijik.... kesian sikit mak pak mertua nak numpang... tak dapek lah jadi menantu kesayangan
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2010 08:54 PM | Show all posts
aku ader masalah ngan neo aku nie......sebab laju sangat.....lagi lagi lepas tukar exzos...walaupun  ...
arduka_kencana Post at 24-6-2010 12:15

lajutu brp blh gi tu?
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2010 09:25 PM | Show all posts
aku pon bermasalah ngan cps aku...laju sgt...dari bangi smpi air itam aku dapat buat 1jam 15 minit ngam2....


p/s : speed killing...but with neo??nahhh....huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2010 10:05 PM | Show all posts
Reply 44# MeLaMaL

woit....ko kerja Sony lagi ker??
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2010 11:19 PM | Show all posts
satria neo aku pulak..setelah pakai 2 thn 2 bln...kong habis kat tol gombak hala KL......baru balik ganu mase tuh...ngam2 smpai tol gombak,tgh queue nk bayar..trus enjin mati...

overheat...enjin kong habis...gasket terbakar..dan sebagainye..total pembaikan semula..RM5 ribu....

walaupon begitu, aku tetap syg neo..


Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 05:25 AM | Show all posts
Reply 46# MoCuishle

apsal..radiator problem ker dan temperature naik?

Ko tak perasan ker masa tengah que tu??
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2010 08:40 AM | Show all posts
Reply 46# MoCuishle


Laaa....baik salin enjin lain jerrr...
Apalagi nie lah peluang sumbat Mivec blacktop 170hp turrr..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2010 04:37 PM | Show all posts
Reply  MeLaMaL

woit....ko kerja Sony lagi ker??
danedzya Post at 24-6-2010 22:05



    a'ah..still kt cni...da setahun lebey...wat pokak telingo yo la....hehe....
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2010 09:26 PM | Show all posts
bapak gampang cun nak mamos satrio neo cps ni.engine dah la power.125 hp utk kereta kontot mcm ni.mmg berdesup la...

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2010 12:05 PM | Show all posts
lajutu brp blh gi tu?
AHMADVW Post at 24-6-2010 20:54

ntah..aku tgk itu ari aku test dalam 200kmh....
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2010 10:42 PM | Show all posts
Tumpang lalu bro2 neo, adik baru angkat neo M-line minggu lepas, nak tumpang tanya berapa kos 1st service @ 1000km? Hu..hu..hu nak raya ngan keta baru
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2010 11:05 PM | Show all posts
kalo keta baru service kat SC...bawah RM200 jer...sekadar tukar minyak itam and oil filter jer...yg lain diorang cek juga tp takde laa tukar barang melainkan proton nie bermasalah
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2010 11:14 PM | Show all posts
best aaa naik neo........

arituh naik kete member......pergh...
dier bawak 160km/h..........
marvellous tuh......rase stable je........

neo color putih mmg cun.......sporty banget.....

bile laaa nak ade rezeki beli kete sendiri..........
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 07:02 PM | Show all posts
Reply 2# Alt-F4


    aku pun geli ngn ayat die macam bapok je:@
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2010 03:04 PM | Show all posts
Ini masalah yang aku hadapi dengan kereta Neo 1.6H-Line tahun 2006 yang dah nak masuk tahun ke 4 Milage 95k. Pakai kereta buatan Proton (NEO) 2 tahun pertama, mantap, sedap and no problem. Handling memang sedap and stable biler kat highway. Interior just nice. Seat level memang comfortable.

Tapi siap lah duit anda biler dah lepas tahun kedua. Ini masalah aku hadapi selepas tahun kedua pakai Neo :

1. Engine Fan 3 kali tukar dalam masa setahun. Kali ketiga tukar Fan takder problem dah. Tapi sekarang probelm dier... fan takder cut off. Walaupon engine dah mati. Kipas dier takkan mati sampai lah beteri kereta habis.

2. Quality Plastic memang teruk. Handle pintu sebelah driver patah. Sekarang dalam dan luar pintu tak bleh buka.

3. Disc Brake rosak tak sampai 2 tahun. Dah calar. Padahal pergi balik keja sahaja. Takder masuk hutan, langar lobang, break mengejut. Berbunyi bunyi biler break.

4. Timing Belt tak sampai dua tahun dah berbunyi macam tikus.

5. Lampu keta belah kiri tak menyala walaupon dah tukar mentol. Mekanik cakap wiring prob. Termasuk Fog Lamp sebelah kiri.

6. Plastic & getah kat engine compartment jangan cakap la. Semuar reput patah.


So sekarang hari hari aku gi kerja....routin harian aku sebelum dah selepas masuk kereta---bukan pintu passanger masuk bukak bonet kereta..sambung kan wire fan....masuk balik blah passanger start engine jalan. Sampai office...bukak bonet...kuar belah passanger....angkat bonet cabut wire fan dan seterusnya. Biler hantar service bulan lepas oder handle pintu kereta sampai skang lah tak call call bagi tau dah sampai ke belum barang oder.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2010 03:23 PM | Show all posts
Reply 56# Daiken


    engine fan ko tu wriring prob..aku pernah jadi kat kereta aku,,aku tmbah kipas satu lagi kat depan,,aku of enjin timer mati tp ekon pusing lagi..rope2 nye wiring prob..


yg lain2 tu mungkin kereta ko mase kuar kilang ade masalah... separuh org dapat kereta yg ok,separuh lagi tak...
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 12:20 PM | Show all posts
Ini masalah yang aku hadapi dengan kereta Neo 1.6H-Line tahun 2006 yang dah nak masuk tahun ke 4 Mil ...
Daiken Post at 17-8-2010 15:04



    kalo takat handle patah tu kira ok lg..tp smp wiring problem kira major gak tu...QC x cek btul2 ka seblom lepaskan..gile tul laaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 12:54 PM | Show all posts
Reply 58# kecimpret


Aku rasa wire tu pon dah reput agaknya tu yang macam macam problem. Aku tak paham lah apa masalah kereta buatan Proton ni.Dalam masa 3 tahun yang pertama pakai keta proton.. out of 10 aku rasa hanya 3 owang jer yang bernasib baik dapat keta tip top and bertahan. Lagi 7 keta tu macam macam masalah. Daripada benda yang kecil sampai lah ke besar.

Masalah ni bukan pada aku sahaja. 3 sahabat aku pakai proton. GEN2, SAGA LBM and Neo. SAGA LBM takyah nak cakap lah...gear box bracket tercabut masa kat higway genting.Setiap kali tukar gear...batang gear tu menurun. Sekarang Drum Break berbunyi. Tak sampai 1 tahun SAGA LBM tu. Dah macam macam hal

Gen2 pulak... Hampir same kes ngan aku. Handle driver patah. Lampu wirering problem. Tingkap passanger belakang jatuh. Masuk tahun ke 3 pakai gen 2.

Neo mamber aku sama. Kipas takder cut off...lampu buta sebelah. Kalau perhatikan kat jalan raya. Keta jenama mana yang paling banyak Lampu sepet. Kereta NEo lah....aku dah buat bancian kat jalan raya. Sama jugak dengan Timing belt... akan dengar bunyi tikus dalam engine.

p/s: aku bukan anti Proton...aku sokong jenama M'sia. Tapi itulah....kita pulak yang tak dapat sokongan. Tapi aku percaya Proton akan menjadi satu jenama yang berkualiti tinggi. Insyallah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2010 02:13 PM | Show all posts
Reply 59# Daiken


    saga BLM,,,mukan saga LBM
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.167076s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list