Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
52437
View
95
Reply

Problem yang anda alami bersama Satria Neo kesayangan anda

[Copy link]

Author: snipersnake2       Show all posts   Read mode

Post time 18-8-2010 04:11 PM | Show all posts
Reply 60# kucingTomey


    Hahahahah...maaf...Saga BLM...haaaaaa...punya angin aku sampai terbalik perkataan...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2010 08:23 PM | Show all posts
ari ni genap 2 bulan sy angkat neo. Masalah??? harus la ada...

1) 1st day dapat,stering senget ke kiri
2) seminggu dapat, bila masuk 1st gear ada bunyi x menyenangkan kat enjin depan belah kiri.
3) cukup 1000km, gi servis n complain pasal bunyi tuh....jawapan dia Arm-Left dah berlubang! sbb skru loose!!!!
4) service centre soh antar gi Glenmarie tukar arm-left baru. 10 hari tersadai kat glenmarie
5)1 bulan setengah pulak, lampu depan belah kanan masuk air. dh 3 hari x kering! fuhh panas jer hati

so far,enjin mmg best. kena pulak rumah atas bukit nun...mmg pick up sangat tp minyak pun macam air lah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2010 08:55 PM | Show all posts
setakat ni dah dua tahun setengah pakai satria neo nih...
aku nak setuju dgn masalah2 tersebut..

1. Handle pintu patah..aku baru kena..sakit hati betol..
2. lampu asek terbakor je...dah mula jadi..
aku rase dalam sebulan ade la 2,3 kali tukor bulb.. TIPS: kalo tukor bulb cube tukor yg 55W. jgn tukor yg 100W. abis cair housing lampu tu. pastu kalo yg dah selalu terbakor je tu cube tukor housing lampu/bulb..setakat ni dah lama gak la bulb kete aku tak terbakor..

tu je la masalah besar setakat nih..lain2 best..handling superb..

errrr..handle pintu tu kalo nk kene tukor satu set la kan?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 11:46 AM | Show all posts
assalamualaikum selamat hari raya...
tumpang tanya sikit, L/100km korang berapa? dan neo korang tu dh berumur berapa bulan/tahun?
neo i tu, M-Line, 1.6A, kua kilang 2006 nov, tapi register 2007 (january). almost 4 tahun dah, L/100km sekarang=10.4 paling tinggi, 7.5 paling rendah.

Boleh tolong terangkan ape kah bende itu & macam mana boleh naik tinggi sangat sedangkan masa beli dlu 6.x je...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 02:51 PM | Show all posts
assalamualaikum selamat hari raya...
tumpang tanya sikit, L/100km korang berapa? dan neo korang tu  ...
MommyRayyan Post at 17-9-2010 11:46


w'salam..

L/100km itu adalah berapa liter petrol yg kite pakai bg 100km perjalanan atopon disebut jugak sbg FC (Fuel Consumption). selalunya bacaaan tu di ambik ikut purata gaya pemanduan kita. kalo kita selalu dok tekan minyak, mcm nak be'racing', maka FC akan naik. kalo bawak rilek aja...tukor gear pon kat rpm 3000 ke bawah (manual) maka FC akan turun.
so bacaan tu diambil secara purata sejak kite pakai keta ataupon selama kita reset balik bacaan tersebut..
selalunya kalo kete auto mmg FC die tinggi sket dari manual.

setakat ni neo teman udah 2 tahun setengah, millage 90k + dan FC skang 6.5L/100km (manual)

itu je la yg teman tau..kalo org lain bley explain lg detail lg baguih..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 03:39 PM | Show all posts
time kasih. betul, dlu mmg FC rendah, around gitu jgk, 6.5L, tapi skrg ni, if jalan jam, selang 30 saat, naik 0.1L/100km... laju je naik turun L/100km nye... mmg gitu ke? pasal dlu, masa baru2 pakai neo, amik masa jgk utk L/100km tu berubah, skrg ni, kemain laju lagi, ala2 had laju dia berubah... in 10 minutes, 10.1L/100km bley jadi 7.5L/100km if jalan clear & x jam. if jalan jem, dari 9.5L/100km bley naik jagi 10.4L/100km in 5 minutes...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2010 03:44 PM | Show all posts
erk...cepat pulak die berubah2 eh..kalo teman le.teman suke gitu..baru la reading tu nampak mcm betul2 dia 'bekerja'. ala..rasenye x de ape problem tu.normal la tu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:59 AM | Show all posts
Yang aku perhatikan setelah 1 bulan pakai Neo, kalau isi minyak RON 9.5 FC sekitar 8 l/100km, kalau isi RON 97 sekitar 7.5 l/100km. Millage dah hampir 5000km, pernah lenjan 200km/h memang best. Problem... setakat ni OK je cuma dah dapat 1 tiket speeding, yang ni tak tahan ni......
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2010 11:40 AM | Show all posts
me punye neo plak....brek berbunyik ar....pastu ade2 mcm2 lg munyik.....
tgh mencari workshop nak scan neo ni.....ad suggestion x kat me....me duk area sentul....
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2010 07:19 PM | Show all posts
me punye neo plak....brek berbunyik ar....pastu ade2 mcm2 lg munyik.....
tgh mencari workshop nak s ...
aeryhz Post at 22-10-2010 11:40


banyak bunyik la keta nko nih..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2010 05:18 PM | Show all posts
errr....kete aku lepas dah baik dr sesi trauma kong kat tol gombak...xde ape lagi problem...CUMA:

1) handle keta nk bukak pintu aku pon dah patah....belah driver...terpaksa tukar kaler itam...erkk
2) lampu aku belah kiri tah brape ratus kali tukar...tetaaapppppp x menyala...:@
3) disc brake pon baru jah tukar...tp tetaaappppppppp bunyik..
4) fuel consumption tetap cam haram....

ingat nk angkat VW POLO lah pulak.....cewahhhhhhhhhhh....sape nk neo aku????


Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2010 06:50 PM | Show all posts
errr....kete aku lepas dah baik dr sesi trauma kong kat tol gombak...xde ape lagi problem...CUMA:

...
MoCuishle Post at 23-10-2010 05:18 PM



    sama cam aku nya....... kaang aku beli inspira kang
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2010 09:43 PM | Show all posts
Reply 72# mirage_46


    kan??

amek inspira pon cam chantek...

jangan neo jangannnnnn.....hahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2010 02:39 PM | Show all posts
Post Last Edit by aeryhz at 25-10-2010 14:44

me suke VW Golf GTI  
*Dreaming
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 02:12 PM | Show all posts
errr....kete aku lepas dah baik dr sesi trauma kong kat tol gombak...xde ape lagi problem...CUMA:

...
MoCuishle Post at 23-10-2010 17:18


g kedai eksesori ckp kat dorang nk tukar bulb & housing lampu...
aku wat camtu setel poblem lampu tbakor..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2010 11:23 PM | Show all posts
Neo aku 50 first car onda road. Merupakan kete neo 1.3 yg proton xkuarkan skang.
yg best nya kete ni w/pn 1.3 tp top yg aku penah cecah 200km/j (kira meter abis la nih)
tp skang bini aku bg bwk 160km/j je tu pn dh 2x kne speed trap.

selama hampir 5thn aku pki kete ni mmg xde masalah major.
ble break pad abis dia bg bunyi warning, aku suka. enjin senyap gile smpai org xperasan kete aku kt blakang dorg. milege skang dh 95k+.
-dh 1x tuka timing belt,
-2x tuka tyr,
-2x tuka break pad,
-2x tuka spark plug,
-1x bateri, &
-3x tuka sport rims...
tu kire ok lg...

yg xbest nya
-dh >10x tuka bulb. aku ade tanya SC, dorg ckp voltage neo mmg xstable sbb tu bulb slalu burn.
-3 bln pkai absorber dh bunyi..ble dh tukar baru ok.
-skrg ni kepala antena plak patah & tercabut.

secara keseluruhannya i love myNeo...
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 12:58 AM | Show all posts
byk la plak komplen psl neo ni......
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 01:54 PM | Show all posts
aku plak br nk angkat.. kete da ready tggu booking nombor kuar
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 09:02 AM | Show all posts
Neo aku 50 first car onda road. Merupakan kete neo 1.3 yg proton xkuarkan skang.
yg best nya kete n ...
neo4040 Post at 29-11-2010 23:23



   fuhh...dah 5 thn pakai....baru 95k jer ..aku baru setahun dah 57k....gile ahh
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 09:08 AM | Show all posts
me punye neo plak....brek berbunyik ar....pastu ade2 mcm2 lg munyik.....
tgh mencari workshop nak s ...
aeryhz Post at 22-10-2010 11:40

ko punya brake pad kot...aku pon sama...bunyik keta tue...duit masuk...nak tukar dulu brake pad
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080987s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list