Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
29712
View
38
Reply

Nissan Sentra Secondhand..ok tak?

[Copy link]

Author: mulutbisa       Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2009 08:08 PM | Show all posts
aku tumpang dduk kete member aku besh jek...dah kenan..tp tak cukup duit lagi..sabor2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-2-2009 10:26 AM | Show all posts
dr komen2 korang mcm best jek kete ni..
lagi la hati ni laju jek nak beli.. tp secondhand jek la yg mampu..yg 1.6 jek..
sesapa tau usecar yg byk jual kete ni..
aku tgk kat motortrader tak byk sgt range 2004-2007.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 05:55 PM | Show all posts
Ikut pengalaman aku, U better get this car man!! Takkan menyesal. Jaga servis, jaga engine oil, no problemo. Aku dah drive Sentra for 4 years n walaupun 2nd value dia mengecewakan tapi bukan aku nak jual pun...selagi bleh, aku pakai le Sentra nih.
Aku punya 1.6 je. In terms of petrol - full tank skang nih RM75 (ni jenis reserve pun tinggal sikit dlm tank. Selalunya kalo dia indicator tu dah menyala, aku bleh drive from Puchong to KL to Puchong balik (80-90kmh/hr). Full tank bleh pegi 530km ikut had laju maxima jalanraya malaysia. Itu ikut experimen aku la. Aku jarang reach 530km laaa...sebab mmg aku lenjan je Sentra nih. So far aku dah drive 178,000km n tak pernah ada problem enjin kasar ke, meragam tgh jalan ke or whatsoever.

Keta aku standard with Nismo bodykit and aku just tuko rim ke 16" je for stability. Suspension pun aku pakai NISMO for better cornering. Max speed aku pernah reach 190km/h (itu dah cecah lantai n jarum tak naik lagi dah...aku test kat Hiway favourite - Putrajaya-KL)

Kesimpulannya....kalo mampu, pakai le Sentra. Bukan setakat kempen tapi aku dah rasa sendri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2009 09:57 AM | Show all posts
Originally posted by sharfox at 18-2-2009 05:55 PM
Ikut pengalaman aku, U better get this car man!! Takkan menyesal. Jaga servis, jaga engine oil, no problemo. Aku dah drive Sentra for 4 years n walaupun 2nd value dia mengecewakan tapi bukan aku  ...


nak tya skit.. ko nyer sentra beli baru ke secondhand...model thn brapa?
aku risau..klu beli secondhand byk problem plak..
tp rasa2 lepas baca komen ko tu.. kena g survey kat usecar ..angkat 1.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 12:49 PM | Show all posts
klu beli yg baru ada aper2 discount ker skrg nieh??>.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 04:58 PM | Show all posts

Balas #24 mulutbisa\ catat

Aku angkat baru, tahun 2005 - August. Ni just before facelift yg masuk adv TV tu. Still lampu depan panjang, pada aku nampak garang la. Kalo ko minat manual, this is it la. Aku memang minat manual sebab boleh rasa interaction between the car and us. Kalo auto ni kureenggg minat la. Bini aku je pakai auto nih.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2009 05:14 PM | Show all posts

Balas #25 Dimind\ catat

Kalau beli baru sentra ada diskaun 8k ..sampai bila diskaun ni...maybe sampai abis stok kot....la ni yang baru cuma ada satu model jer iaitu Nissan Sentra Spot (1.6 M or Auto)..Rege sebelum diskaun lebih kurang 89K...interest lak dalam 2.65%....yang second hand susah nak dapat buat masa ni...maybe ader tapi tak banyak....
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2009 04:39 PM | Show all posts
89k-8k = 81k

sport nieh yg siap nismo bagai ker?... aku macam berminat la jugak kete nieh....
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2009 05:41 PM | Show all posts

Balas #28 Dimind\ catat

nak tau lebih detail....leh hubungi cawangan nissan yang berdekatan...nak rekomen SA nissan yg bagus pun..boleh jer..no hal..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2009 10:18 PM | Show all posts
nak join jugak la review pasal nissan sentra

tahun 2000 aku beli wira baru
baru 3,4 tahun pakai dah memacam bunyi, memacam problem

so tahun 2004 April aku beli nissan sentra manual 1.6 baru
sampai ke skg nih no komplen lansung
minyak pun pada aku very jimat, ye la manual car je

maintainance pun murah jek, kena jaga segala minyak dia tu je
enjin pun senyapppppp sgt, brg elektronik nya pun tak penah problem
kalau lewat service pun, power enjin tetap ado jek, pick up wooo

lagik 2 tahun jek nak abih bayau utang nih kekekkekek
tak tukau dah ke kete lain nampak nya
memang puas ati.. korang tau la pompuan..
kalau kete tu bising, mulut aku lagik bising
tp dgn sentra nih.. senyapppp jek aku

tgk teksi genting pun cukup laaa
kete lama tu woooo, naik turun bukit genting ari2
kete apo depa pakai?? nissan sentra

tuan umah.. dah beli blom kete nya nih??
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2010 01:32 AM | Show all posts
nak join jugak la review pasal nissan sentra

tahun 2000 aku beli wira baru
baru 3,4 tahun pakai dah memacam bunyi, memacam problem

so tahun 2004 April aku beli nissan sentra manual 1.6 baru
sa ...
shidafzan Post at 3-4-2009 22:18

maintanance keter mcm maner....???
ada org dlm forum bgtau minyak keter nie kuat ...btul kerr....
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2010 08:45 PM | Show all posts
31# yusgengs
boleh saper2 bgtau maintenance keter nissan nie...
dari segi spare part keter mcm maner...?/
mahal ker...???minyak...???
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2010 09:03 PM | Show all posts
kalu model sentral lama mmg thn tgk sentra taxi genting tu tapi model baru xtahu
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2017 01:01 PM | Show all posts
Salam kpd yg mulakan tread ni. 8 tahun dah berlalu.
Nak tanya sikit Kalau la   ni 2017 nak beli sentra tahun 2006/07. Masih ok ke? Kalau anda beli sentra 6 /7 years ago, still pakai ke, masih mantap?
Dgn Budget RM20K, Samada Proton Perdana atau Senta. Pendapat anda?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2017 02:55 PM | Show all posts
matseh replied at 20-9-2017 01:01 PM
Salam kpd yg mulakan tread ni. 8 tahun dah berlalu.
Nak tanya sikit Kalau la   ni 2017 nak beli se ...

w'salam..
ya go for it tanpa ragu2...terus angkat
sikit2 rosak tu takde hal, boleh repair, pomen pun senang, part pun senang..
maybe paras rupa dia kureng menarik sket tapi kualiti dia berbanding local car tak di nafikan memang superb
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2017 03:52 PM | Show all posts
zulka replied at 20-9-2017 02:55 PM
w'salam..
ya go for it tanpa ragu2...terus angkat
sikit2 rosak tu takde hal, boleh repair, pomen ...

Thanks,
Banyak membantu, wlpn agak lama, tapi masih banyak lagi di jalan. So buleh la bawak 10 tahun lagi.
Vios dan City terlebih budget.
Perdana takut terkena problem Gbox.

So tinggal lah 3. Sentra (2006/2007) @ Persona @ Waja yg dalam budget.

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2017 03:58 PM | Show all posts
matseh replied at 20-9-2017 03:52 PM
Thanks,
Banyak membantu, wlpn agak lama, tapi masih banyak lagi di jalan. So buleh la bawak 10 t ...


kalau nk murah lagi angkat waja, enjin waja pun ok...
tapi takut takleh tahan dgn masalah power windownya, dgn masalah central locknya...
ada kawan pakai waja, dah bosan sgt dgn problem sentral lock...smpai taknak lock dah kete...pegi mana2pun dia biarkan aje pintu tak bekunci...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2017 04:50 PM | Show all posts
Aku pakai wira dah lebih 20 tahun. Alhamdulillah tahan lasak, spare part pun murah
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 11:55 AM | Show all posts
matseh replied at 20-9-2017 01:01 PM
Salam kpd yg mulakan tread ni. 8 tahun dah berlalu.
Nak tanya sikit Kalau la   ni 2017 nak beli se ...

ok Sentra. Aku beli tahun 2008 ( sentra 1.6 manual )..maintain sampai sekarang..mileage dah 195,000 alhamdullilah ok.
Cuma absober ke lower arm dah bunyi..tu biasalah. Dah abis warranty pun aku masih servis kat nissan sc.

Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080205s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list