Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
184278
View
341
Reply

Anak-anak anda panggil anda apa??

[Copy link]

Author: aiva       Show all posts   Read mode

Post time 24-2-2009 08:33 PM | Show all posts
kami bahasakan diri as mummy and daddy....
tapi anak coko yg 3 tahun tu dok panggil mimi dan didi.....
anak2 tiri coko plak panggil mom and dad je.....
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2009 09:26 PM | Show all posts
Originally posted by kaogi at 23-2-2009 02:35 AM
Ibu... hehehhe...

igtkan nak mummy.. tp cam peliks lak kalu balik kg... kena umpat laks nanti...

Ibu n Abah... kalu asben dia basekan diriku ni sbg Ummi.... tp ku degilll.. nak ibu gaks...


dulu ingat nak anak panggil aku ibu sebab mama tu dah bese sangat tapi mcm aku terdengar anak sedara panggil mak dia (biras aku) ibu so aku tukar mama.

last2 aku dengar anak sedara tu panggil mak dia "encik"..cit! dah terguna mama plak..tapi senang sebab anak baru bercakap senang nak sebut.

kalo panggil mama mcm manja dan rapat je dengan mak.
kalo panggil ibu mcm mak tu seorang yang bijak, tegas dan berkarisma.
kalo panggil ummi mcm mak tu alim dan penyayang sekali.
kalo panggil mak tu mcm tradisional style la.

ada kawan aku nak anak dia panggil mama tapi dah dok dengan nenek orang utara, dia panggil kwn aku tu "mok" (mak) kawan aku punye tensen hehhe
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2009 09:27 PM | Show all posts
ada kawan tu dok ceruk pedalaman (posting sana) then taknak guna mama papa sebab dah bese sangat, guna mummy daddy..ehheh mak mentua dia
bising sebab mcm omputih...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2009 09:31 PM | Show all posts
kadang2 kan anak2 aku suka panggil aku mak ngah dan papa dia pak ngah sebut ikut sepupu2 dia panggil kami makngah dan pakngah. mujur aku dan
hubby sama anak ke2 senang panggil pakngah dan makngah 2-2 keluarga.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 09:18 AM | Show all posts
anak sy nnt panggil mama n papa
tp husband nak suh panggil umi n abi..
coz ipar2 sy suma anak2 diorg panggil umi n abi
rs mcm segan skit sebab tak sesuai..
umi tu ala2 lembut n sopan sgt
nnt org gelakkn sy lak..
huhuhuh
husband pn jenis rock.. so mcm tak sesuai lak panggil abi..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 09:46 AM | Show all posts

Balas #98 aiva\ catat

kitorg panggil bonda+ayah..cause abang2 & kak2 ipar...smua anak2 diorg panggil mommy+daddy..
so kitorng decide nak kasi melayu sket...dah smua yg lain jadi mat salleh..hehehe
kitorng nak jadi melayu klasik.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 11:53 AM | Show all posts
Originally posted by aiva at 23-2-2009 04:04 PM


kak putu, yang dalam avatar kak putu tuh anak yang no. berapa cute eh
dia ada folo tak masa wedding saya hari tuh?


yg tu no.3 le aiva..
la ni dah besar dah..dah 4 1/2 tahun..

aiva camne? dah berisi balik ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 11:54 AM | Show all posts

Reply #105 danie_sid's post

aku pun...yg ala2 garang dan brutel ni..
lebih suka anak2 panggil  mama..

kalau panggil umi..cam sopan je kan.. sejuk je dengar...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 12:53 PM | Show all posts
mama n babah
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 01:00 PM | Show all posts
anak2 ila panggil. ibu dan ayah ..sedap bunyinya dan kalau dia baca buku ke atau tgk tv ke banyak yg guna perkataan ibu dah ayah so sbb tak nak diorg confius nnti dgn panggilan2 yg lain... anak yg kecik ni umur 14 bln pun dah pandai la sebut ckit2.. abuuu utk ibu n abah tuk ayah hee,, takpela lelama pandai la tuuu... abg2 dia pun dia panggil abah gak, cuma kakak je betul dia sebut.. kaaak... itu pun yg paling senang kut
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 01:06 PM | Show all posts
anak aku panggil aku mama& papa...
dh skg sumerr org pompuan dia sebut mama..
lelaki papa...
aku cakp ooopah..dia ttp mama..
aku ckp atuk..pak ngah..dia ttp papa..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 01:07 PM | Show all posts
napa umi takda ehehe.anak aku panggil umi ,hb panggil ayah
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 01:10 PM | Show all posts
Originally posted by farlis at 23-2-2009 05:10 PM


x tergeliat ke lidah diorag?? Terernya anak2 you yer
lain tpt, lain panggilan


coverline erk..

waktu anak sulung dulu, bile i bhskn diri i mama, my mom pun ckp ngade2..
tp nk wat camne, yg ngade2 tu la yg kita nak
lama2 ok ler...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2009 01:24 PM | Show all posts
Originally posted by putubambu at 25-2-2009 11:53 AM


yg tu no.3 le aiva..
la ni dah besar dah..dah 4 1/2 tahun..

aiva camne? dah berisi balik ke?


oooo
ntah dah lewat seminggu ni tapi tak check lagi
cuma sometime ada rasa loya
tapi takut laa nak berharap sangat
biarlaa sampai dua bulan baru gi check
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 01:34 PM | Show all posts

Reply #1 aiva's post

anak2 panggil mama & papa
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 01:38 PM | Show all posts
my doter baru 5mth...tp kami bahasakan diri kami AYAH & UMMI
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 03:39 PM | Show all posts
kita lak , anak2 panggil ummi dan abah...

kita memang suka sgt anak2 panggil kita ummi start kita dengar hadad alwi & sulis nyanyi lagu ummi...hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 03:39 PM | Show all posts
kita lak , anak2 panggil ummi dan abah...

kita memang suka sgt anak2 panggil kita ummi start kita dengar hadad alwi & sulis nyanyi lagu ummi...hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 03:48 PM | Show all posts
Mama & bapak...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 04:14 PM | Show all posts

Balas #104 teacher_shakira\ catat

kalau balik kampung mmg camni...anak2 sedara panggil pak cik... anak2 pun panggil pak cik gak kat ayah diorang...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2009 04:28 PM | Show all posts
Originally posted by coko at 24-2-2009 08:33 PM
tapi anak coko yg 3 tahun tu dok panggil mimi dan didi.....


comel ek budak budak ni mimi didi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2009 04:29 PM | Show all posts

Reply #120 kak_sall's post

tak pernah dengar kes macam ni tapi sure terkejut ayahnye
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 05:10 PM | Show all posts
ms ngandung aku duk plan kengkonon mama n papa... hb aku lak x suke, dia kate kang jd papa bebetul cam ner (papa kedana ).... so lepas bersalin br secara otomatik kuar IBU n ABAH... so lam family aku n hb, aku jer yg ade panggilan IBU tuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-2-2009 06:18 PM | Show all posts

Reply #123 mammavoque's post

yer aku pun sama
kiranya pecah tradisi ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2009 06:34 PM | Show all posts

Balas #124 aiva\ catat

cam tuh la gayenye aiva... kire cam best dgr kalo tgh kumpul ramai2 anak aku panggey ibu.. x der misunderstad dah sbb dah tentu aku the only one lam famili yg ade panggilan syahdu tuh... buat ms nih la sbb belah hb aku ader lg 4 org adek ipar yg lum kawen, tp aku nampak pesen x der kot dorang gune pakai IBU tuh sbb dorang ruged... aku nih gaye2 tertudung gtu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069889s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list