Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21244
View
97
Reply

Cats Grooming Place

[Copy link]

Author: crunchy       Show all posts   Read mode

crunchy This user has been deleted
Post time 1-10-2004 04:16 PM | Show all posts |Read mode
nak tumpang tanya pada forumer kat sini..

kat mana ada cat gromming? kat midvalley nye petshop tu ada kan? anyone here knows the price range? agak agak mahal ke?

saya ingat nak hantar kucing saya gi grooming, nak suruh potong kuku sama mandikan dia..and apa apa yg patut..

ermmm logik ke kalau asah gigi kucing bagi tumpul? kesian lah..but i read somewhere boleh buat cam tu utk elakkan dia dari mengigit ...tapi sian..dia nak makan pon susah..krekers tu kan kene gigit..

tolong ye..sapa yg tahu.. saya dok kat kl.

[ Last edited by  ati1402 at 1-3-2009 12:01 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2004 06:07 PM | Show all posts
Aku pernah hantar kucing persian aku pergi grooming, tapi bukan kat pet shop. Aku hantar ke vet, bagi mandi, ubat dan potong kuku, dekat nak $300 Brunei Dollar.


Memang ade orang asah gigi kucing, tapi aku tak buat kat kucing aku, kesian, dahlah kuku kena potong nak asah lak gigi dia, tak sampai hati.

cuba tanya kat vet di KL berapa dia charge for grooming.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2004 11:50 PM | Show all posts
shah alam pon ada ma... dkt klinik meowwwwwwwwwww!~ :hug:
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2004 12:59 PM | Show all posts
err grooming ni siap suuh orang ni .. rasa tak practical ngan tak economical ngan sebenarnya untuk orang2 yang banyak duit tapi tak tau mana nak buang duit2 tuh .. kalau tak tau mana nak buat .. meh bagi kat haku ...

sebaik2nya korang groom sendiri kucing2 ngan anjing2 korang tu ... kebaikan dier adalah satu .. korang tau .. best ke tak best ke kucing ngan anjing korang tu .. adelah hasil titik peluh korang sendiri ... kedua jimat ... bende simple je hambik dalam sejam dua .. ni maksimum arr ... ketiga ... meningkatkan tali kasihan dan sayang korang kat haiwan tu .... anjing ke kucing ke .. suka dibelai dan mendapat perhatian daripada tuan dier ... so kalo korang bagi orang lain groom.. orang yg groom tu bukan sahaja dapat duit senang dari korang tapi gak ... korang akan rugi daripada segi ... bonding antara haiwan ngan tuan dier ...

kesimpulan dier .. korang groom la sendiri.. bende tu simple .. cuma kene banyak baca buku sket untuk mendapat hasil yang maksimum...
Reply

Use magic Report

crunchy This user has been deleted
 Author| Post time 4-10-2004 11:02 AM | Show all posts
ermm kat klinik ada grooming ke? nanti saya tanye..agak agak bape kos nye? any ideas?

saya nak hantar grooming sebab ermm saya tak berani nak mandikan dia sendiri..dia tu takut air..nanti sure saya kene cakaran mautnye..tu psal nak hantar gi grooming, sama potong kuku... kalau lam 100-150 tu saya rasa ok kot.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2004 12:15 PM | Show all posts
Originally posted by crunchy at 2004/10/4 11:02 AM:
ermm kat klinik ada grooming ke? nanti saya tanye..agak agak bape kos nye? any ideas?

saya nak hantar grooming sebab ermm saya tak berani nak mandikan dia sendiri..dia tu takut air..nanti sure s ...

fin ada tgk kart midvalley tu...tapi tak pasan baper RM dia...
tapi kalau nak mandikan kucing nih ada buku dia skali dengan cara grooming...
meh beli kart MPH!...
saya ada wat list buku2 nih dulu....sat nak search
Reply

Use magic Report

crunchy This user has been deleted
 Author| Post time 5-10-2004 09:47 AM | Show all posts
ermmm kalau nak mandikan kucing...guna air suam kan? nak keringkan dia..dap ngan towel then utk long haired guna hair blower ...kucing salu takut sebab bunyi dia kuat.. hmmm

kat midvelli saya pernah tgk kucing dia keringkan guna blower tapi yg senyap..ada angin jek..heheh kucing tu duduk diam jek..kalau kucing saya tatau le leh duk diam ke tak sebab dia aktif sangat.

hmmm maybe nak try mandikan dia weekend ni..*wish me luck* takut kene gigit.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2004 09:52 AM | Show all posts
crunchy.....aku rasa baik ko antar ker kedai "car wash"
cepat sket dia buat keje ........ gerenti sampai kering pas tu dia grooming
lollollollollol
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2004 08:54 AM | Show all posts
Originally posted by crunchy at 2004/10/5 09:47 AM:
ermmm kalau nak mandikan kucing...guna air suam kan? nak keringkan dia..dap ngan towel then utk long haired guna hair blower ...kucing salu takut sebab bunyi dia kuat.. hmmm

kat midvelli saya pe ...

gini chrunchy....
mandi jgn basahkan kepala kucing...
pastuh try lap ngan towel kering dulu...lap sampai kering yer...pastuh kucing ni pandai...depa akan lick bulu sendiri lepas tuh....comell laa kalau masa diorg basah...badan kurus jer....nampak peyut muncit...sebab bulu semua dah basah...
jgn guna hair dryer yer..takut nanti depa jadi hyperactive
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2004 11:19 AM | Show all posts
kat animal hospital di jln tun razak tu, dia charge rm200 utk grooming + clip kuku

kalau nak jimat, buat je sendiri. Nail clipper utk kucing ada kat petshop. Lepas mandikan kucing, guna hair dryer utk cepat keringkan bulu dia
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 02:29 PM | Show all posts
urm.. pesal aku tgk cam mahal je harga2 grooming kucing kat sinin....

ari tu aku hantar kucing persian aku, grooming kat vet area umah aku.. lam rm30 je... ok ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 02:37 PM | Show all posts
Originally posted by azaleena at 6-10-2004 11:19:
kat animal hospital di jln tun razak tu, dia charge rm200 utk grooming + clip kuku

kalau nak jimat, buat je sendiri. Nail clipper utk kucing ada kat petshop. Lepas mandikan kucing, guna hair dry ...


ummi dan walid putung kuku depa pake nail clipper manusia ajer.. okeh pon asalkan x kene isi ajer la.. save kan.. sbb  nail clipper utk cats nih mahal la jugak.. boleh wat beli mende lain cth cookies, can food, shampoo, dan pasir..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 04:43 PM | Show all posts
Originally posted by silmarwene at 12-10-2004 02:29 PM:
urm.. pesal aku tgk cam mahal je harga2 grooming kucing kat sinin....

ari tu aku hantar kucing persian aku, grooming kat vet area umah aku.. lam rm30 je... ok ke?


:
murahnye!!!kat mana tu silmarwene?
puas ati tak dia buat?
kalo ok,lay_el pun nak anto kucing kat situ gak... :ah:
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 05:55 PM | Show all posts
Originally posted by lay_el at 12-10-2004 04:43 PM:


:
murahnye!!!kat mana tu silmarwene?
puas ati tak dia buat?
kalo ok,lay_el pun nak anto kucing kat situ gak... :ah:


itulah.. rasanya mcm pelik jugak laa murah sgt compared to others.. ntah2 dia buat grooming basic je kot.. mandi2, cuci telinga, potong bulu2 yg gumpal, potong kuku... tak tanya detail pun hari tu, sbb rushing, tinggalkan jek kucing tuh, ptg tu amik.

rm30 tu, grooming for long haired cat, kat klinik haiwan tmn melawati.. kalu kucing biasa dlm rm25 je laa kot.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 05:59 PM | Show all posts
Originally posted by finnie at 6-10-2004 08:54 AM:

gini chrunchy....
mandi jgn basahkan kepala kucing...
pastuh try lap ngan towel kering dulu...lap sampai kering yer...pastuh kucing ni pandai...depa akan lick bulu sendiri lepas tuh....comell laa kalau masa diorg basah...badan kurus jer....nampak peyut muncit...sebab bulu semua dah basah...
jgn guna hair dryer yer..takut nanti depa jadi hyperactive


yee.. i ade buat silap, sbb sudah guna hair dryer nak keringkan kucing i.. resultnya, menggigil ketakutan kucing tu... kucing tuh sampai skrang takut dgn hairdryer tuh... melompat2 lari ketakutan kalu nampak hairdryer tuh, pendek kata jadi fobia laa.. sian dia.... :cry:
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 06:00 PM | Show all posts
Originally posted by silmarwene at 2004/10/12 05:55 PM:


itulah.. rasanya mcm pelik jugak laa murah sgt compared to others.. ntah2 dia buat grooming basic je kot.. mandi2, cuci telinga, potong bulu2 yg gumpal, potong kuku... tak tanya detail pun hari ...

kalo murah gitu rasanya dia tak cover semua kan..just basic jer kot silmarwene?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 06:47 PM | Show all posts
Originally posted by silmarwene at 12-10-2004 05:55 PM:

itulah.. rasanya mcm pelik jugak laa murah sgt compared to others.. ntah2 dia buat grooming basic je kot.. mandi2, cuci telinga, potong bulu2 yg gumpal, potong kuku... tak tanya detail pun hari ...
....rm30 tu, grooming for long haired cat, kat klinik haiwan tmn melawati.. kalu kucing biasa dlm rm25 je laa kot.


ooo..kat klinik haiwan tmn melawati?klinik kerajaan ek? :hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2004 08:27 AM | Show all posts
Originally posted by lay_el at 2004/10/12 06:47 PM:


ooo..kat klinik haiwan tmn melawati?klinik kerajaan ek? :hmm:

yang kart area mana yek? tak perasan laa.....adih!!
Reply

Use magic Report

crunchy This user has been deleted
 Author| Post time 13-10-2004 10:06 AM | Show all posts
ehehe crunchy dah pon madikan kucing crunchy..mmg dia taknak..asik bunyi je..tapi i ikut je mana dia gi..shampoo pon depan pintu..sebab dia nak kuar..hehehe last last bila dah siap diam terus..maybe sebab sejuk..i pakai air suam.. at least takleh terkejut sangat.

tak kene gigit.. hehehhe lain kali boleh mandi lagi..but vet cakap mandikan 1 kali tuk 2 bulan..
Reply

Use magic Report

rozita_2000 This user has been deleted
Post time 14-10-2004 12:48 PM | Show all posts
Originally posted by crunchy at 1-10-2004 04:16 PM:
nak tumpang tanya pada forumer kat sini..

kat mana ada cat gromming? kat midvalley nye petshop tu ada kan? anyone here knows the price range? agak agak mahal ke?

saya ingat nak hantar kucing  ...

i hantar kucing grooming kat klinik in Taman Tun. RM 45 untuk mandi, trimming, potong kuku, cuci telinga, etc. Kalau kucing ada kutu, payment sama jer, kutu semua confirm takde dah lepas tuh, tapi bila balik kena sikat bulu dia so telur yg melekat kat bulu yg tertanggal tu jatuh sekali.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085154s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list