CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2099|Reply: 27

tol punca traffic jem dan caj tol akan naik-perlu ke tol ni?

[Copy link]
Post time 10-3-2009 07:11 PM | Show all posts |Read mode
pagi2 nak gi keje sure jem sb tol, pastu pulak kaunter bukak bape kerat je.. balik pun jem sb tol jugak..nak ikut jln dlm jauh..
tol ni ape pekdahnyer ye? bukan cepatkan perjalanan tp melambatkan je..sesak kat tol.perlu ke tol pada rakyat malaysia?

lg satu korang setuju tak dgn caj tol? bg aku agak membebankan la..selalu naik je caj tol..jalan pun makin teruk. kite bayar road tax tak cukup ke?

[ Last edited by  tightcherry at 10-3-2009 19:33 ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-3-2009 07:13 PM | Show all posts
tol mana nih?
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 07:15 PM | Show all posts
klu nak elak jem... gunakanlah TNG atau smart tag.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2009 07:29 PM | Show all posts
plus sg besi.. tng pun beratur pjg, smart tag laju, tp kalau 1 kete sangkut ..byk le nak reverse bagai
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 07:31 PM | Show all posts
at least takde la Q panjang sgt macam byr tunai... lagipun, jarang la tng tu sangkut... melainkan ada pemandu2 yg mengalami masalah dengan kad diorang.... klu ada duit lebih sket.. beli ajer smart tag.... berbaloi beli jika selalu menggunakan jalan tol nih....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2009 07:34 PM | Show all posts
kdg2 caj tol ni membebankan org susah mcm aku..huhuhuhu.. korang kaya tak terasa kot
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-3-2009 07:40 PM | Show all posts
kene bijak buat costing la.... klu memandu ikut jalan elak tol kene jugak ambik kira penggunaan petrol.. klu agak2 lebih kurang, baik byr aje tol.... aku pun dulu selalu berulang alik dr area kajang ke kl menggunakan grand saga.... Kajang - KL - Kajang - KL - Kajang..... 2 trip tuu... satu kali lalu sekarang dah 1.90.. RM1.90 x 2 (pergi balik) x 2 (2 trip sehari) = 7.60.... itu dulu, sekarang ni dah masuk tahun ke 2 guna motor.... tol free.... less petrol....
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 08:08 PM | Show all posts
橻/b]


|Handphone|Phone-Specific Discussion|Phone Applications|


derang kata, nnt budak2 yg jaga kat tket tol hilang mata pencarian...

aku mencadangkan :

1) buat laa 1 hari dalam seminggu ke sebulan ker, 1 HARI TANPA TOL / BEBAS TOL..
2) diskaun 25% bayaran tol utk pengguna touch N go, 50% utk smart tag
3) kereta yg takder touch n go (sekurang2nya) dilarang sama skali masuk TOL..
4) CAJ RM 2 pada pengguna tol bermotor sikal.. dgn itu, caj tol kereta haruslah dikurangkan.. jika pengguna motorsikal CUCUH RM 50, bayarannye RM 5.. hahahhaa..
5) hapuskan hadlaju 110 km/j di lebuhraya..
6) kereta bawah 1000cc dilarang menggunakan lebuhraya.
7) Lori (bukan kontena) dilarang menggunakan lebuhraya
8) kereta menteri2 dilarang menggunakan lebuhraya.. kerana bila suh org ketepi buleh menyebabkan kemalangan, lagipun derang tak bayar tol dgn duit sendiri... go to hell..

whahhaa.. bercampur2 laa cadangan aku.. bntai laa.. yg penting jgn naikkan tol, CAJ pengguna MOTOR laa plak.. dgn itu, bayaran tol kereta buleh dikurangkan.. miahahaha...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-3-2009 08:12 PM | Show all posts
huhhh... dengki la tu.... motor aku kecik ajerr..... selalu main kat tepi2 jer.... kadang2 sampai jatuh ke tebing jalan...... ko tak kesian ke dgn penunggang motor cam aku nih... klu berkeras jugak nak kene kan tol pada motor.... kene kan pada motor yg kuasa kuda melebihi 120cc....
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 08:23 PM | Show all posts

Reply #9 JERONG_GERGASI's post

橻/b]


|Handphone|Phone-Specific Discussion|Phone Applications|


takper laa, dlm mesia mna der mende free skang neh.. zaman2 free dah berlalu.. ekekeke.. demi menjga kepentingan penggun kereta yg lain.. ekekeke.. sian derang tau, tol naik.. pekata pengguna motor lak berkorban.. 2 hengget jek..ekekke..

kata laa 1 hari 1000 motor lalu, dah kaber rm2k dah.. utk 1 hala.. dua hala 4K.. kali 30 hari purata = 120K.. perghh setahun dah berjuta.. kayo kayo..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 08:24 PM | Show all posts
patutnya hapus jer pondok2 tol ni...semua auto deduct ajer, negara lain boleh buat, kenapa kita takleh buat?
duk gi bayar gaji kat org2 muda yg kudrat masih byk takat jaga toll booth...LANGSUNG TAKDAK PEKDAH...takdak nilai tambah
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 08:31 PM | Show all posts
橻/b]


|Handphone|Phone-Specific Discussion|Phone Applications|


aku cadangkan, stiap kemalangan yg berlaku kat highway, dibenarkan pengguna SAMAN PLUS / syarikat konsesi lain.. atas alasan, jalan turap tak rata, takder keselamatan, itu tak lengkap ini tak lengkap, jalan berlobang2.. plus dah bengkrap, baru laa takdak tol maa.. malaysia bebas TOl... yee haa
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 08:33 PM | Show all posts
橻/b]


|Handphone|Phone-Specific Discussion|Phone Applications|


cadangan 50% diskaun utk smart tag user, pasal takder awek kat pondok nak ngurat2 laa.. tak dpt nak mesra2 ucap TQ.. timbang rasa laa sket.. kami pengguna pun ada napsu.. wahahahhaa  
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 08:44 PM | Show all posts
toll Sunway paling gampang......

nak bayar toll pun kena jem....dah bayar toll pun kena jem.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 08:49 PM | Show all posts
aku pernah jaman muda2 dulu, balik deting pukul 4,5 pagi...minah jaga toll tu siap bulih tido, sampai haku punya date bagi salam...assalamualaikum dik, nak bayar tol ni...
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 09:18 PM | Show all posts

Reply #8 blackpearl's post

6) kereta bawah 1000cc dilarang menggunakan lebuhraya.


mengong ko, kalo org yg rumah kat karak sana, nak lalu ikut mana doll????
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-3-2009 09:23 PM | Show all posts
8) kereta menteri2 dilarang menggunakan lebuhraya.. kerana bila suh org ketepi buleh menyebabkan kemalangan, lagipun derang tak bayar tol dgn duit sendiri... go to hell..


aku risau kalau2 ada eksiden masa polis2 escort tu lalu suruh ketepi - beri laluan, mana tau kot2 ada driver panik/gelabah, gi langgar kete depan/tepi atau lagi best, langgar konvoi VIP tu (kena kuda putih 1 je cukup le). adakah akan jadi isu besar, lalu kerajaan mengharamkan terus vip diberi layanan spesel di jalanraya?
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 09:26 PM | Show all posts
Originally posted by matamata at 10-3-2009 20:44
toll Sunway paling gampang......

nak bayar toll pun kena jem....dah bayar toll pun kena jem.....


Aku pernah merasa dulu...memang hazab:@..sib skg aku dah pindah...
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 09:29 PM | Show all posts

Reply #18 highcastle's post

entah apa relevannya toll sunway tu....skrg punya menteri JKR nak mansuh pun dah tak blh lagi sbb dah ada agreement ngan mentri JKR dulu2....
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 09:31 PM | Show all posts
Originally posted by matamata at 10-3-2009 21:29
entah apa relevannya toll sunway tu....skrg punya menteri JKR nak mansuh pun dah tak blh lagi sbb dah ada agreement ngan mentri JKR dulu2....


Hazab yg aku ceritakan tu masa 4 tahun yg lalu...aku rasa yg kau tempuhi skg lagi hazab.....Sabar aje lah...Kalau kau masih bujang eloklah keluar pepagi sikit...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 02:22 PM GMT+8 , Processed in 0.271299 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list