CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5712|Reply: 129

korang kisah tak? byk cikgu math n sains tak pandai english..

[Copy link]
Post time 10-3-2009 10:25 PM | Show all posts |Read mode
dah byk topik psl ni.. so mod (kalau tak sesuai,bole merge or delete)

cikgu yg ajar math n science in english tak byk yg fluent in english.dlm kelas pun cakap melayu je bg cikgu melayu..kalau cikgu cina n indiackp omputeh pelat2 ok.. bg korg its okay or cikgu tu dulu kene betul2kuasai english baru berkesan die ngajar in english..yelah tesl puntakde, background Universiti dulu pun ckp melayu ajeh.. ckp english punbroken2..

ni budak2 skolah yg ditanyer, ada cikgu math n sains dorang bantai cakap melayu je sepanjang kelas..kalau ckp omputeh pun broken..korang kesah ke tak? or biar je la cikgu tu ajar dlm bm, at least anak kite paham gak la..walapon soklan exam,latihan nnt dlm english?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-3-2009 10:28 PM | Show all posts
PPSMI berlaku kerana buat baju tak ukur badan sendiri...... bodo piang punya menteri......


adakah pencapaian penguasaan BI sbg mata pelajaran tunggal sudah 100% perfect?
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 10:50 PM | Show all posts

Balas #1 tightcherry\ catat

Sebelum tolong jawab soklan ko ni... aku nk tanye ckit, ko ni pelajar sek men ke mak @ bapak pade budak???
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:01 PM | Show all posts

Reply #1 tightcherry's post

ko ni nazir sekolah ke?
kalau kat sekolah aku ni, cikgu2 yg menentang PPSMI ni adalah meka-meka yg dpt tahap 2 &3 jek dlm exam PPSMI.. dia org ni laa yg makan duit elaun BISP ni tp masih dok ngajar dlm BM.. dok teriak anti PPSMI tp elaun BISP ambik jugek.. knapa tak upgrade diri sendiri.. pergi la ambik tution.. belajar kelas MUET ke.. baru la cakap serupa bikin..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:02 PM | Show all posts
kena kisah jugak, kalau cikgu sendiri tak faham apa yang dia cakap dan ajar takkan boleh anggap pelajar faham
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:06 PM | Show all posts
Sejak derang blajar Math & Science dlm BI tak pasal2 bertambah satu kije
nak translate kat derang...
Puncanya Cikgu sendiri tak mahir BI..terminologies budak2 sume nya tak paham...
Betul2 menyeksakan....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-3-2009 11:07 PM | Show all posts
prefer kalau ajar dalam bahasa melayu, kalau nk mantapkan english, subjek english tu yg kena betulkn, bukannye ajar math dalam english...

tapi kisah jugak kalau guru x reti sbb nnt student tak paham...


kalau bhs inggeris, student ade dua tahap nanti, tahap satu nak paham english tu, keduanya nak paham subjek tu...
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:08 PM | Show all posts
aku terasa tau..............
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-3-2009 11:08 PM | Show all posts
asal budak paham...tak kisah lah bahsa apa pun
tapi masalah nak jwb peksa la pulak kan...
dah sekian lama duk pung pang pung pang kata taknak exam-oriented punya sistem pendidikan...tapi nampaknya makbapak anak darjah 1 pun dah ada yg antar tusyen...camana tuh?
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:10 PM | Show all posts
kalo cikgu pandai english pon, tapi student x faham, x jd gak

kalo student faham english very well, letak la cikgu cakap pelat ke broken english ke, kemungkinan besar dia faham.....sbb kalo x faham apa cikgu cakap, dia leh refer buku teks yg dlm english tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:12 PM | Show all posts
penah tny kat cikgu math, dia ckp, dia berusaha utk sampaikan dlm BI, dh mmg wajib..
tp ilmu yg disampaikan mcm terhad sgt2...sbb masalah bhs...
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:20 PM | Show all posts
bukti memang cikgu takpandai BI

http://dr-hh.blogspot.com/2009/03/ppsmi-dihapuskan-atau-diperbaiki_09.html




Saya cuba menganalisa keputusan Penilaian Tahap Profisiensi (PTP) 2008yang diwajibkan kepada guru-guru PPSMI untuk mengukur pencapaian merekadalam penguasaan kemahiran bahasa Inggeris. Penguasaan bahasa Inggerisdiukur berdasarkan pencapaian Tahap 1 hingga 5. Tahap 5 dikategorikansebagai memiliki kecekapan yang amat tinggi manakala Tahap 4 sebagaimemiliki kecekapan tinggi. Tahap 3 pula sebagai sederhana, manakalaTahap 2 sebagai kecekapan yang rendah; dan Tahap 1 sebagai terlalurendah.
Rajahdiatas menunjukkan hanya 12.0% (atau 8,366 daripada 69,533) sajaguru-guru yang boleh dikategorikan sebagai memiliki kecekapan tinggidengan hanya 0.1% mendapat Tahap 5 dan 11.9% mendapat Tahap 4. Majoritibesar guru-guru hanya dikategorikan sebagai memiliki kecekapansederhana (51.6%) dan rendah sebanyak 36.3% (Tahap 2 dengan 34.0% danTahap 1 dengan 2.3%).

Persoalannya, adakah objektif PSSMI iniakan tercapai jika tenaga pengajarnya sendiri masih lemah dalampenguasaan bahasa Inggeris? Akhbar The Star melalui surat pembacapernah mendedahkan bahawa terdapat guru yang menggunakan istilah bahasaInggeris yang salah, sebagai contoh 搕olak
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:23 PM | Show all posts
Originally posted by zehra2 at 10-3-2009 13:01
ko ni nazir sekolah ke?
kalau kat sekolah aku ni, cikgu2 yg menentang PPSMI ni adalah meka-meka yg dpt tahap 2 &3 jek dlm exam PPSMI.. dia org ni laa yg makan duit elaun BISP ni tp masih dok nga ...


yes..aku setuju! kebanyakan yang menentang adalah cikgu2 yang dapat band 1 dan 2. dapat bisp tapi tak nak gunakan utk improve kan BI tu...pada aku
tak fasih BI tu sebab tak dibiasakan guna BI tu yang kekok nak sebut. mcm subjek BI dah sah2 kena speaking jadi lidah terbiasa. kat sekolah aku, kami wat
buddy system dan bantu cikgu2 band 1 dan 2 ni.

aku selalu pesan, kerap la speak in english so you can improve your skill. tapi alasan depa limited vocab dan grammar banyak salah. mcm2 alasan, aku cakap
jugak grammar bleh belajar, guna buku2 grammar dan modul yang diberi. hari2 buka kamus. dalam kamus kan dah ada tunjuk pronounciation. malah modul
yang digunapakai tahun ni punya la senang. budak aku tahun 5 kelas advance pun bleh jawab.

aku selidik2 sendiri kesimpulan aku cikgu2 ni takut nak bertutur sebab lidah tak biasa, takut silap, takut salah grammar dan limited vocab.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:27 PM | Show all posts

Balas #10 iza_yuss\ catat

..aku setuju ngan ko. Letakler guru yg fluent english pon, kalo dah budak tu maleh nk blaja nk wat camne tu..??
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:30 PM | Show all posts

Balas #4 zehra2\ catat

band 3 tu dah dikira tinggi... kebanyakkan dpt band 1 & 2 jer.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:45 PM | Show all posts
aku nak cite berdasarkan observation aku..relevan atau tak, pandai2lah pikir ye?

masa time belajo2 dulu, we all buat matrik kat shah alam..utk ke ostolia..so kelas dibahagi2 ikut level english (setelah sit 4 test rasanya)...so kesimpulan aku, kelas yg atas2 (ni atas refer pd english punya result ye)..selalunya budak2 yg amik law..yg memang speaking berabuk..amat2 sikit yg amik course science n tere english dlm masa yg sama. kalau ada pun, budak non-malay yg mmg speaking english hari2, takpun adalah gak budak melayu yg mmg budak bandar...so kelas2 terkebelakang..yg amik kos engineering, maths etc..mostly english tak berapa ok..

apa aku nak cakap kat sini, amat sukar nak cari seseorang yg boleh kuasai dua-dua..bukan tak boleh nak kuasai both, tapikan dah hukum alam..excellent sini, kureng belah sana...jadinya, kalau cikgu2 yg memang power subjek science n maths, sama gak mcm kes aku sebut..ramai yg tak berapa kuasai bahasa inggeris...tengok ajelah cikgu2 BI plak..result sains n maths mesti agak tak best (ni secara general lah..berdasarkan pengamatan aku)...jadinya...masing2 should concentrate dlm bidang yg memang masing2 expert..cikgu BI ajar BI sungguh2..cikgu S & M ajar lah subjek masing2 dgn penuh kesungguhan gak..khusyuk n tawadok..certain2 terms tu gunalah dlm BI sebab dah memang standard...aku dulu time form 4 ke form 5 barulah tau apa itu squared (kuasa dua)..cikgu tu punyalah terkujat badak sbb students tak tau apa yg dia sebut...time tu belajo add maths..tp we all tere gak...sbb belajo dgn cara n bahasa yg plg mudah nak paham..bahasa ibunda...pastu aku masuk matriks...kena belajo physic dlm BI dgn cikgu fr Ozzie..dahlaa tak pernah amek subjek tu time sek...makanya...aku tak paham, tak gheti2 nak paham..tak minat nak belajo...dah fail pun..cuma buat rayuan..so dapatlah paras nyawa2 ikan..kat uni bukannya guna pun..even omputeh pun boleh tolerate ketidakfasihan kita...alahai....so kesimpulannya....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-3-2009 12:08 AM | Show all posts
Originally posted by acikia at 10-3-2009 23:30
band 3 tu dah dikira tinggi... kebanyakkan dpt band 1 & 2 jer.

tak heran pun..
kat sekolah aku ni yg dpt band 2 tu, lulusan SPM MRSM lagik.. hayoooo... buat perabis duit MARA jek..
apa kelas cikgu maths ni sekolah kat MRSM tp dpt band 2 jek??
buat malu alumni MRSM ..
proses pembelajaran ni sentiasa berterusan.. kalau pun kita ni cikgu yg mengajar sukatan SPM.. memadai ke dgn ilmu yg kita ada tu?? takde kita sbg cikgu ni, berkeinginan mengupgradekan diri kita.. kita pun bukan suruh cikgu2 ni pergi buat master/phd.. memadailah attend kelas MUET atau buddy support tu.. supaya tak memalukan diri sendiri dlm kelas nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 12:12 AM | Show all posts

Balas #17 zehra2\ catat

ko ni pon.... mana tau mase dia amik peksa tu kene migrain ker, x leh brpikir ngan baik or baru lps gaduh laki bini ker.. (pikiran kacau.)?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 12:13 AM | Show all posts

Balas #17 zehra2\ catat

aku x masuk MRSM pon dpt 4 per.....(bkn nk riak arr)
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2009 12:17 AM | Show all posts

Balas #1 tightcherry\ catat

cikgu or sesapa kalau job scope soh buat a.. kene jujur buat a.
kalau x, ibarat makan gaji buta n x berkat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 01:50 PM GMT+8 , Processed in 0.174012 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list