View: 12195|Reply: 19
|
Makan-Makan: Tarikan Gulai Tunjang
[Copy link]
|
|
KEENAKAN gulai tunjang atau urat kaki lembu, belut goreng berlada dan gulai otak antara tarikan utama di restoran masakan Padang, Sari Ratu, yang menggamit pelanggan untuk datang semula.
Berwarna lutsinar, urat kaki lembu perlu direbus selama enam jam untuk lembut sebelum dimasak gulai menggunakan ramuan seperti cili merah, udang kering, cengkih, bunga lawang dan kayu manis.
Ia tiada kolestrol, jadi pelanggan tidak perlu risau mengenai akibat kesihatan yang harus ditanggung jika makan berlebihan.
Belut goreng berlada pula jika sekali imbas dilihat, sukar diagak kerana kelihatan seperti sayur yang digoreng garing. Bersaiz sebesar kelingking dan warna kehitaman, hidangan itu rangup seperti keropok dengan rasa pedas, masin dan manis.
Gulai otak lembu yang lembut dan bentuk berlekuk-lekuk mempunyai kuah sedikit masam. Walaupun ada keenakan tersendiri, ia tidak sesuai untuk mereka yang berpenyakit kerana mempunyai kolesterol tinggi.
Pengurus Unit Restoran Sari Ratu, Kasikhi SD, berkata aspek yang menjadi keutamaan dalam penyediaan makanan di Sari Ratu ialah kebersihan, perkhidmatan dan kualiti makanan.
Menurutnya, semua masakan adalah dari dapur berpusat di Sari Ratu, Desa Pandan. Ia dihantar ke semua cawangan restoran itu iaitu di Jalan Sultan Ismail, Bukit Bintang; Ampang Water Front, Taman Kosas, Ampang; Dataran Glomac, Pusat Bandar Kelana Jaya dan terbaru, di Kota Damansara yang dibuka 7 Mac lalu.
揚enggunaan sistem dapur berpusat dilakukan bagi mengekalkan rasa masakan dan menjaga kualiti. Bahan masakan tertentu seperti belut dan buah avokado diimport terus dari Indonesia, daging yang digunakan ialah daging lembu tempatan dengan kualiti terpilih, manakala semua ayam dijual adalah ayam kampung, |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #1 carisupport\ catat
sedap tau makanan kat situ...ayam pop dia mabeles... |
|
|
|
|
|
|
|
xrugi makan kat sari ratu.. worth for money walaupun harga dia 'boleh tahan'
hehe
aku pernah keje kat sari ratu ni lpas spm dulu.. hehe
4 bulan keje tros gemok.. mane x nye hari2 makan sedap2... hehe
try:
ayam pop
es teler
avocado jus
belut balado
talapia bakar
|
|
|
|
|
|
|
|
makan kat pandan ... boleh je la ...
frust sebab jus avocado takde .. |
|
|
|
|
|
|
|
belut goreng berlada.
peh sedapppppp 2...hehe |
|
|
|
|
|
|
|
masa balik cuti last year la gi try makan kat sari ratu kelana jaya..sedapp..berapa kali ulang gi makan walau mahal...for me x kisah la mahal sket janji sedap...menu wajib musti gulai tunjang neh..
tapi kan rasa cam tak berapa complete la masakan padang dia neh..tak de pucuk ubi kayu yg di celur..sambal ijo dio pun tak de....
[ Last edited by que_eight at 25-3-2009 15:36 ] |
|
|
|
|
|
|
|
kat jalan sultan ismail katne eh? hubby suka sgt makan urat... |
|
|
|
|
|
|
|
my parents suka sangat makan sup urat ni....tp buat sendiri lah. Sedap giler........... |
|
|
|
|
|
|
|
mana nak beli urat tunjang neh ya???kat carrefour..giant..tesco ada x?? |
|
|
|
|
|
|
|
hmmm..apsal tak post kat thread jalan-jalan cari makan? |
|
|
|
|
|
|
|
gulai tunjang ni my peberet.. slalu beli kat chow kit jer.. kat restoran aper ntah nama dia.. lupa ahh.. |
|
|
|
|
|
|
|
kat bangi ada sup urat keting |
|
|
|
|
|
|
|
sedap gulai tunjang baru makan minggu lepas di subang parade.rasa cam makan perut ayam..licin je daging dia..ikan nila cepat habis.pergi pukul 2pm dah takde... |
|
|
|
|
|
|
|
Pourgh!
Ini kalau makan kerap2, jammed la sepital..
Hehehehe
|
|
|
|
|
|
|
|
nampak macam best gulai tunjangni...teringin nak cuba...
pernah terbaca , kalau banyak makan urat/ligamen haiwan ni elok untuk sendi terutama yang ada sakit2 lutut tu........
ada sesiapa yang tahu...
boleh kongsi. |
|
|
|
|
|
|
|
Mmg sedap tp sy rasa kat satu gerai di kg.baru lg sedap &murah banding sari ratu.tp sy lupa ler landmark gerainyer |
|
|
|
|
|
|
|
kat restoren sambal hijau sungai penchala pon sedap jugak.. |
|
|
|
|
|
|
|
I selalu makan kat Salero Nogori (area keramat and amcorp mall).
Hari makan 3 orang kat Sari Ratu lauk lagi sikit kena RM100++. Makan 2 orang RM70-RM80++.
Makan kat Salero Nogori 2 orang RM20-30++. Makan 4 orang RM50+. Lauk lagi banyak. Dendeng dia leroi dan crispy tak liat macam Sari Ratu punya.
Grand Seri Garuda kat area Kampung Baru tu punya paru crispy sangat sangat macam makan keropok, tapi masin sikit. |
|
|
|
|
|
|
|
i pun selalu gak pi makan kat Sari Ratu di Kelana Jaya & Kota Damsara. antara lauk yg wajib order adalah Gulai Tunjang. sedap
kalu minuman pulak wajib order jus alpokat
makanan sini semua sedap cuma harga memang mahal
Nak tahu review ttng tempat makan ni, boleh singgah di http://juadahmalaysia.com/jalan- ... -sajian-ala-minang/
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
| |
|