Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
76429
View
42
Reply

minyak hitam bocor...

[Copy link]

Author: iceng       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-4-2009 12:42 PM | Show all posts |Read mode
kete kancil aku dah 10 tahun...so skrg ni minyak hitam dah bocor..so menitik2lah..matilah nak kene beli minyak hitam selalu..so aku hantarlah bengkel...so org tu ckp dgn enjin2 sekali kene repair so dalam 500-700 hinggit..betul ke mahal sebegitu??
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 01:17 PM | Show all posts
aikk?? kalu menitik2 tu sama ada oil-sump atau oil-seal bearing/tensioner je.. xde lah mahal sgt pun kalu ganti.. ni sampai 5-6 ratus ni, crankcase bocor ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 01:35 PM | Show all posts
try ar cek kat kedai laen..

tgk ar berape rate..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 02:26 PM | Show all posts
salam semua ......
Keta wira aku yg 9 taun tu pun ada problem minyak itam leak. tapi tak lah sampai menitik, cuma nampak basah la kat enjin tu ..... kena top-up minyak selalu gak lah ..... tanya kat bengkel dia org quote lebih kurang macam kau juga la 6-7 ratus
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 03:11 PM | Show all posts
Kereta dah lama kena buat top-overhaul. Headgasket dah rengang...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2009 03:33 PM | Show all posts

Reply #4 alt_gr's post

lorr abeh tu mu tak tukor ke??
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 08:43 PM | Show all posts
dah tgk gasket..???
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 09:39 PM | Show all posts

Balas #6 iceng\ catat

kena service juga la nanti .... mcm kata Bell kena top-overhaul. tukar gasket dan segala yg patut ..... yg lecehnya kena tinggalkan keta 3 hari kat bengkel
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 09:46 PM | Show all posts
aku punya kes lain sikit. pegi hantar servis dia cakap leaking. pastu dia repair kononnya. masuk berapa bulan dia hantar sms suruh hantar servis kete. alang2 dah cukup km aku hantar le. tengok2 dia cakap leaking lagi.aku dah pelik.aku belek2 semua takde pun.takkan la baru berapa bulan dia repair dan ketuk duit aku rosak balik.sungguh anjing perangai macam tu. last2 sayonara la melayu bangsat. keje menipu je ko. ko ingat  pisang buleh buah dua kali.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 10:48 PM | Show all posts

Reply #4 alt_gr's post

nampak basah kat enjin?

Kalau belah atas : mungkin cuma gasket rocker cover je (brg tu murah je)
Kalau belah bawah dekat ngan gearbox : oil seal utk flywheel (upah turun gearbox la)
Kalau belah bawah kat oil-sump : gasket oil sump dh bocor - biasa jadik kat keta wira. cuma perlu bukak oil-sump dan bubuh gam gasket.. murah je
Kalau kat tepi-tepi belah timing belt : oil seal utk camshaft/tensioner/.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2009 11:35 PM | Show all posts
Apa-apa hal ko pergi hantar cuci enjin dulu...kasi bersih berkilat...baru senang nak check kat mana sebenarnya punca masalah leaking tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2009 10:13 AM | Show all posts
aku pong peliklah...sebelum anto bengkel tak bocor tau..lepas anto jerk die kate ade bocor...aduhai..nak cekik duit aku ke??
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2009 12:23 PM | Show all posts
ko cuba bbasuh engine ko dulu pastu try tgk kat mana leaking nyer.. ikut langkah nalis kata tue
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2010 10:40 PM | Show all posts
nampak basah kat enjin?

Kalau belah atas : mungkin cuma gasket rocker cover je (brg tu murah je)
...
nalis Post at 20-4-2009 22:48



kalau kat belah tepi area timing belt camna plak kosnya?? :cry:
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2010 11:23 PM | Show all posts
kereta wira aku pun bocor kat lantai tuh de tompok2 minyak.. aku tunggu gaji bulan depan nak betulkan.. duit lagik..
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 06:12 AM | Show all posts
first think 2 do
1, cuci-tmbak engine(WATER JET)  compartment with degreaser
2, biarkan kering dan makesure all electrical dan ignition system kering
3,start keta, bagi running dlm 20-30 minit
4, check kt semua joint yg pkai gasket dan oil seal
5 kalu nak lg cantik hoist up kete- nk kene pkai ram, check bottom part - especially cranchaft pully dan, oil pan/sump part
### kebiasaan yg bocor untuk engine keretaadalah kat between cylinder block and head,
camchaft oilseal, crankshaft oil seal, oil pan, drain plug blut check skali takt ade yg bocor alus kat benang tread###

biasanya kete yg dh berumur cm TT mmg kene buat top overhouled,,,
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 08:52 AM | Show all posts
tumpang tny gak boleh tak?

kete persona aku baru servis je sabtu aritu.. pastu pagi tadi kat lantai nmpk coolant + air kat lantai area tayar driver.. pastu kat tong air yg bubuh coolant tu kan ade tiub/paip sambung ke radiator.. nmpk berhabuk coolant keras kat hujung tiub yg sambung kat tong air tu..

ni 1 masalah ke @ pun tak de pape?
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 09:15 AM | Show all posts
Kereta dah lama kena buat top-overhaul. Headgasket dah rengang...
Bell Post at 20-4-2009 03:11 PM


keta wira ayah aku pun penah head gasket dah tak elok..
kuar minyak kat celah2 head..
tukar head gasket dekat RM30+- aje..
murah aje pon..tapi klu menatang lain rosak tak tahu la..
anyway klu keta proton maybe leh tanye abe AhmadVW utk rough price...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 03:30 PM | Show all posts
tumpang tny gak boleh tak?

kete persona aku baru servis je sabtu aritu.. pastu pagi tadi kat lant ...
syahza Post at 1-6-2010 08:52


pastikan joint clamp kat all radiator hose fix properly, check jgk radiator condition, cek jgk takung bekas radiator tuh
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2010 03:51 PM | Show all posts
keta wira ayah aku pun penah head gasket dah tak elok..
kuar minyak kat celah2 head..
tukar he ...
dune1989 Post at 1-6-2010 09:15
ni tukar gasket head ke gasket rocker cover?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087777s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list