Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40908
View
186
Reply

PERNIAGAAN KAIN ELA /PASANG [MERGE]

[Copy link]

Author: sinar_inspirasi       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-9-2007 09:53 PM | Show all posts |Read mode
yg jarang2 orng kita menguasainya... biasa india n china je... kalau ada modal besar bleh lah buat bisnes nih... bleh kayaa wooo

[ Last edited by  elle_gogo at 13-5-2009 16:15 ]
Reply

Use magic Report

faiz5406 This user has been deleted
Post time 17-9-2007 10:14 PM | Show all posts

Reply #1 sinar_inspirasi's post

ye lah, kalau kat Nilai 3 tu hampir semua kedai cina dan org india  bnyak jual carpet dan cadar. tapi hairannya
customernya rata2 orang melayu. Saudara sinar nak buat biz kain pulak ke.Sutera kat China murah, tapi kena order sekali 1000meter. Yg gred baik sekali pun cuma US20 per meter rasanya.Kat sini gred yg baik2 cuma boleh dapat kat kedai high class(EURO MODA dan GULATI's)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2007 10:23 PM | Show all posts
Originally posted by faiz5406 at 17-9-2007 10:14 PM
ye lah, kalau kat Nilai 3 tu hampir semua kedai cina dan org india  bnyak jual carpet dan cadar. tapi hairannya
customernya rata2 orang melayu. Saudara sinar nak buat biz kain pulak ke.Sutera ka ...


hehehe.... bagi orng lain lah plak bisnes nih.. aku bleh tolong serveykan kilang... sape2 ada modal.. jom ikut aku laa
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2007 10:29 PM | Show all posts
sinar,

chinese silk murah tak ?
kalau jual kat cikgu sekolah...harus cam goreng pisang panass..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2007 10:38 PM | Show all posts
Originally posted by faiqah2007 at 17-9-2007 10:29 PM
sinar,

chinese silk murah tak ?
kalau jual kat cikgu sekolah...harus cam goreng pisang panass..


itu yg aku pikirkan sebelum nih..... cara market paling mudah... murah tu tak lah murah sangat..tapi kira murah lah.. tapi kalau amik byk mmg murah lah...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2007 11:10 PM | Show all posts
Originally posted by sinar_inspirasi at 17-9-2007 10:38 PM


itu yg aku pikirkan sebelum nih..... cara market paling mudah... murah tu tak lah murah sangat..tapi kira murah lah.. tapi kalau amik byk mmg murah lah...


kalau takat kain rega pasaran RM35, salu paling murah borong RM15...tu pun kena amik dlm 10 helai...
cara market paling mudah ??? jual kat orang gomen.....tak menang tangan tawww....
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2007 08:40 AM | Show all posts
Originally posted by sinar_inspirasi at 17-9-2007 10:38 PM


itu yg aku pikirkan sebelum nih..... cara market paling mudah... murah tu tak lah murah sangat..tapi kira murah lah.. tapi kalau amik byk mmg murah lah...


murah tak lah murah sgt tu dlm linkungan braper? kalau murah mmg boleh nyer beli borong..kain ni byk permintaan - sepanjang masa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2007 12:20 PM | Show all posts
Originally posted by barney1412 at 18-9-2007 08:40 AM


murah tak lah murah sgt tu dlm linkungan braper? kalau murah mmg boleh nyer beli borong..kain ni byk permintaan - sepanjang masa


byk jenis lah..... aku nak beli yg mahal2 la.... tak nak yg murah punya.. nak beli yg kualiti baik punyaeeee
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2007 11:01 AM | Show all posts
tak faham la... kdg2 aku post, tapi tak nampak... kdg2 post, post aku plak hilang... masalah server aku ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2007 03:14 PM | Show all posts

Reply #3 sinar_inspirasi's post

biasanya org2 cina kat sini siap ada kilang dan pekerja kat sana.sbb tu diorang dapat jual murah kat sini.

ada satu mamat cina ni kat jln masjid india bukak sebelah booth aku,  jual baju melayu memang murah betul compare dgn org lain.aku tanya baju ambik mana.dia kata ada kilang kat cina.patut pun,upah jahit kat sana aku dengar dalam rm3 to rm4 je sepasang.

sinar,
minat jugak nak hantar buat baju kat sana,macam mana ya?share2 la sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2007 02:15 AM | Show all posts
chinese silk ni satu jer, senang merekah. dan kalau kita pakai tudung yg ada sulamhujung tu, dia akan mudah berbulu kain tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2007 11:56 AM | Show all posts
Masuk dalam konsortium tak kain ela ni??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2007 04:14 PM | Show all posts
Originally posted by jhana69 at 21-9-2007 03:14 PM
biasanya org2 cina kat sini siap ada kilang dan pekerja kat sana.sbb tu diorang dapat jual murah kat sini.

ada satu mamat cina ni kat jln masjid india bukak sebelah booth aku,  jual baju melay ...



kenyataan yg menakutkan usahawan melayu...sebab takut nak besaing... hehehhe.... padahal byk kenyataan mcm tu aku dengar...tak semua betul...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2007 05:43 PM | Show all posts
bukan org cina je yg monopoli perniagaan kain ela ni...org india pun sama...sbb kain2 dari india byk gak yg murah2..same je mcm kain2 dari korea etc etc etc..byk jenis kualiti...jadi kalau nak beli kena tgk dulu kualiti kain tu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2007 06:14 AM | Show all posts
heheeh... pastu bila kita nak bersama mcm tu?...
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 08:30 AM | Show all posts
dekat jalan kenanga kain ela ni satu kayu, ada 40 meter dia jual rm120
so satu pasang jatuh rm12 je
kain pun elok2, not bad
kat arked jalan masjid india rasanya kain jenis tu diaorg taruk sepasang rm35
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 08:31 AM | Show all posts
dekat jalan masjid india tu
kebanyakan owner kedai kain dan tudung dimonopli oleh pakistani...
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 01:30 PM | Show all posts
bila pulak kita melayu nak monopoli bisnes nih???
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2007 03:38 PM | Show all posts
lama tak masuk sini....

sinar....takder cth ke selai dua untuk hamba menengoknya dulu ??
berminat gak biz nie....lagi2 kalau ada pasang kaki kat gomen....masyukkk...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2007 01:27 PM | Show all posts

Reply #24 faiqah2007's post

Agak2 ade sape yang tahu tak dalam berapa agaknye modal nak bisness kain ela ni...especially yg saiz bisnessnya mcm Nagoya tu...ratus2 ribu yek..

Kalau mcm Euro Moda tu mmg confirm la kot coz premis nyer bertingkat2..Selalu Nagoya tu dlm setingkat je...boleh mkn ratus2 ribu ke modal nyer....

Terima kasih kepada yg sudi menjawab....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085858s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list