Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
14426
View
33
Reply

servis kat perodua

[Copy link]

Author: trans_007       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-5-2009 04:27 PM | Show all posts |Read mode
a'kum...

aku nak mintak pendapat korang semua....tadi aku ada call perodua sbb aku ada masalah gan radio cd kereta aku....dia kejap boleh functioning kejap dia tak... kejap di on sendiri kejap dia hilang....so aku call la perodua sbb keta aku ni baru lagi....aku pakai dalam 1 tahun lebih...waranty mesti ada lagi....

bila aku call derang...derang cakap tak nak servis....memang la sebelum ni aku tak pernah service kat perodua  so sbb tu derang tak nak buat service kat aku...ada ke mcm tu pulak....aku pon benggang la memang selama ni aku tak pernah service kat perodua....aku servis kat kawan bapak aku....dia tak charge aku tinggi kadang2 dia bagi free je....

then satu lagi aku dengar charge service perodua mahal.... ye ke mahal....mcm mana ek nak buat gan radio keta aku ni....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 04:40 PM | Show all posts
Bkn ke kalau kete baru die bg 5 kali servis percuma ke???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2009 04:41 PM | Show all posts
Originally posted by leeya at 22-5-2009 16:40
Bkn ke kalau kete baru die bg 5 kali servis percuma ke???



tak....kena bayar..cakap je percuma...tapi kena bayar..

sbb tu i pegi servis luar
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 04:42 PM | Show all posts
yg servis percuma tu..untuk labor charges je....free of charge..
yg lenlain kena bayar ikut harga dia...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 04:46 PM | Show all posts
aku mmg servis kat produa ... selalunya dlm 150 spent ... kalo premium servis dlm 300 spent

psl refuse servicing tu aku x sure ... tp kalo servis bkn dkt perodua then hilang kot warranty ... but then ni pon aku x sure jugak ... huhu
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 04:47 PM | Show all posts

Balas #1 trans_007\ catat

Kalau cmtu,ko tanye la servis perodua lain plak.Kalau dia xnk jugak, ko pegi la baiki kedai aksesori biase...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 04:59 PM | Show all posts
ape la yg ko susah hati sgt..
tu dia suruh tukar radio baru ler tu..
btw,keta ape yg ko pakai??
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 05:11 PM | Show all posts
kalo beli kete baru... proton atau perodua... yg first servis tu pegi kat proton atau perodua.. kalo tak pe-pe jadik dorang tak nak tanggungjawab.. atas alasan... servis bukan dr pihak dorang..
so bile first time servis kat dorang.. itu akan mengesahkan yg dorang orang pertame cuit kete ko lepas kuor dr kilang.. so dorang kene tanggungjawab..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 05:28 PM | Show all posts
Originally posted by trans_007 at 22-5-2009 16:27
a'kum...

aku nak mintak pendapat korang semua....tadi aku ada call perodua sbb aku ada masalah gan radio cd kereta aku....dia kejap boleh functioning kejap dia tak... kejap di on sendiri keja ...



Tu la... siapa suruh ko g servis sendiri2... Pd pdpt aku ni mmg salah ko sendiri, bknnya Perodua. Mana tau kan kot2 masa ko hantar servis kat bengkel kwn bapak ko tu, pekerja dia ada terusik apa2 sistem yg menjejaskan cd player keta ko tu... So ikut perjanjian memana syarikat keta sekalipun, kalo ko mmg x penah servis dgn diaorg, then tetiba ada masalah mcm ni baru ko nak menagih bantuan diaorg, sorry to say... mmg diaorg berhak x layan ko sbb warranty ko dh void!! Ye la... org lain yg dok kacau sistem tu, org lain plak yg kena tanggung kos baiki... apa kes wei....

Mcm aku beli keta Perodua Myvi... since 1000km mmg aku svs dgn Perodua... so bila ada problem power window (dh 3 kali ada problem), aku bgtau kat org tu, then setiap kali tu dia betulkan. Warranty keta aku dgn Perodua sampai 100,000km... nnt pastu baru la bleh servis kat bengkel memana... tp aku lebih percaya dgn Perodua gak la. Lgpun setiap kali svs slalunya kos dlm RM90 ke RM120 je. Ms yg tukar air-filter, etc tu yg mahal sket... dlm RM200++. So far alhamdulillah, keta aku sihat2 je... Paling best bila Perodua bagi souvenir (kalo ada) lepas kita servis keta!

Btw... kalo ko tetap nk Perodua baiki, ko kena tanggung la kos dia 100%. Tp alang2 ko dh servis kat bengkel lain, apa kata ko beli je cd player baru pastu pasang la kat bengkel kawan bapak ko tu... selesai!

Kesimpulannya, warranty ko dgn Peroda mmg dh VOID since ko hantar keta ko kat bengkel lain!
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 05:29 PM | Show all posts
servis kat perodua mmg mahal... ecelli dia takleh cakap servis percuma, patut dia kena cakap, servis bayar tapi labour tak caj.... dan ecelli once kalau kita dah break service tu mmg warranty void... even kalau miss 1 service according to jadual yg dia bagi tu... dah breach contract

aku dulu 4 taun pertama mmg menten servis kat perodua... setiap kali servis kena standby 200.. plg murah pun rm 150... huuhuhuhu... patutla sapa2 keje perodua leh dapat bonus 9 bulan... huwaaaaaaaa

pastu aku dah bengang dgn perodua sbb driveshaft aku pakai 3 taun dah patah (salah aku pun ada gak) sekali dia caj dekat 3ribu... aku bayar jer ler... lepas dari insiden tu terus aku servis sendiri jer.... spend tak sampai rm60 dapat barang kualiti gak tapi idakler ikut standard perodua pun.... so far tak penah la masalah servis sendiri nih... jimat pun jimat...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 05:48 PM | Show all posts

Reply #1 trans_007's post

noksss, sah2 uolsss hilang warranty hoccay

nak jaga warranty haruslah hantar peroduo hoccay

so x boleyyy salahkan produo, lain kali baca dulu buku manual bagai baru meroyan
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 05:49 PM | Show all posts

Reply #10 tuna_sandwic's post

iolssss kat proton 120 hengget jah, labour free katanya

tapi still under warranty selama 3 tahun kalau iolssss hantar service kat deyolsss
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 05:50 PM | Show all posts

Reply #9 leon_mclaren78's post

kahnnnnnnnnnn, sah2 nak salahkan peruduo kataya noksss padahal deyolsss x berhengat kahnnn

sah2 hantar pomen bawah pokok haruslah habis dikerjakannya kereta deyolss ittew

rosak sikit salahkan peruduo plekkkkk, hausssssssssssssssssssss
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 06:30 PM | Show all posts
Originally posted by tuna_sandwic at 22-5-2009 17:29
servis kat perodua mmg mahal... ecelli dia takleh cakap servis percuma, patut dia kena cakap, servis bayar tapi labour tak caj.... dan ecelli once kalau kita dah break service tu mmg warranty voi ...



Leh... mana la ada benda free kat donia ni...

Kat umah aku semua pakai keta Perodua... Kancil ada 2, Myvi pun ada 2... dulu penah pakai Kenari... Tp yg Kenari tu bapak aku punya... memula dia hanto Perodua gak... tp sbb berkira sgt kengkonon caj mahal, dia gi hanto kat bengkel member Cina dia... and also kat tpt2 lain... last2 Kenari tu bergegar stereng dia, x bleh repair dah... ntah hape yg pomen2 bengkel tu buat... then bapak aku terus jual Kenari tu.

Kancil aku yg first edition tu pun sama nasib, penah sampai tayar depan tercabut sbb x ketat skru (masa hantar pomen bengkel mana ntah)... ekceli Kancil yg tu family aku x penah hantar ke Perodua sbb beli seken. Tp maybe 1st edition punya Kancil tahan lasak... sampai skrg enjin dia elok...syg nk jual, kitaorg still pakai la walopun dh 13 tahun pakai.

Bila beli Kancil mata bulat & Myvi ni kitaorg malas nk pikir byk2... bg Perodua je servis... apa2 hal nnt ada warranty, so aku x payah la nk meroyan bagai. Mahal sket x kisah... asalkan menang memakai. Kalo nk kira mahal, pikir gak la jangka panjang, adakah berbaloi dgn jangka hayat keta kita tu. Elok2 ada warranty sampai 100,00km..ni x sampai 30,000km pun keta dh kiok dipomen oleh mereka2 yg menawarkan harga alat ganti murah atau mungkin x ori...last2 yg azab keta kita dgn poket kita gak.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 07:46 PM | Show all posts
Nak tanya aje laa...berapa banyak buleh save kalau hantar selain Perodua?

Member aku yang keje kat P2 cakap..sorry..warranty dah VOID. Anyway problem ko radio CD tu kan..?? Apa kata ko rembat cap lain yang lagi besh dari yang stendet tu..lagi senang..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 07:55 PM | Show all posts

Reply #1 trans_007's post

kete apa, myvi? kalo cd player myvi mmg byk problem.
adik aku punya pun dah weng. kadang2 kalo problem, kena off enjin pastu on balik baru ok.

tak pernah miss servis kat perodua. bulan ni dah kena servis, tapi ada sikit maslah kewagan, so tangguh dulu. aku sound la adik aku, stakat nk tukar minyak itam, filter, cek brek smua tu gi kedai depan umah pun bleh. aku slalu antar kete kat situ je.

takpun beli apa minyak, filter brand yg berkenan, suh aje member aku pasang/gantikan, bayar upah je.  

follow cadangan orglain, ganti cdplayer lain pun elok gak. lagi2 yg leh main mp3.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2009 09:50 PM | Show all posts
mmgla kalu x penah servis dia x layan dah.....
kalu lmbt utk yg 1-3 kali tu pon dh x kira free apatah... kena denda bayar sket....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2009 10:25 AM | Show all posts
Originally posted by leon_mclaren78 at 22-5-2009 17:28



Tu la... siapa suruh ko g servis sendiri2... Pd pdpt aku ni mmg salah ko sendiri, bknnya Perodua. Mana tau kan kot2 masa ko hantar servis kat bengkel kwn bapak ko tu, pekerja dia ada terusi ...




aku bukan tak nak servis kat perodua....masa bulan pertama kena pegi servis kat perodua, aku ada pegi tapi derang nak tukar tu nak tukar ni....sampai air cond keta yang baru aku pakai sebulan pon nak tukar.. total semua servis yang derang akan buat sampai mencecah rm3++....mana aku tak angin...aku siap gaduh gan mamat cina perodua tu....mentang2 lah aku perempuan, tak tahu pasal kereta nak tekan2 aku lak......aku baru je pakai keta tu takkan nak tukar tu semua....so aku tak  servislah sbb aku cakap kat derang aku tak da duit nak buat tu semua...tu yang aku pegi kat kawan ayah aku....

akhir kata perodua memang tak patut....memang c****a
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2009 10:27 AM | Show all posts
Originally posted by z3t_ex at 22-5-2009 16:59
ape la yg ko susah hati sgt..
tu dia suruh tukar radio baru ler tu..
btw,keta ape yg ko pakai??



kereta viva 1.0 EZi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2009 10:32 AM | Show all posts
Originally posted by bzzts at 22-5-2009 19:55
kete apa, myvi? kalo cd player myvi mmg byk problem.
adik aku punya pun dah weng. kadang2 kalo problem, kena off enjin pastu on balik baru ok.

tak pernah miss servis kat perodua. bulan ni dah ...



ha'ah problem sama gan radio keta aku...sampai kena tutup enjin....then pernha sekali tu aku nak lower volume dia jadi kuat sampai tahap maximum...sampai orang kat luar keta tgk aku mesti derang ingat minah ni gila apa dengar lagu kuat2, sebenarnya derang tak tahu betapa azabnya aku kat dalam ni macam nak pecah telinga....huhuhuhuh

[ Last edited by  trans_007 at 23-5-2009 10:36 ]
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2009 03:25 PM | Show all posts
servis kt perodua @ any other servis ctr mmg up to 30% charge....
so far aku tkde masalah....w/pun member2 sajes suh servis kt luar sb dh lepas pun warranty period....tp pada aku lg selamat servis kt perodua sendri sb dia ada tracking sys, leh trace apa yg dh servis or not, n leh servis kt mana2 je branch.....convenient....!!!!!

p/s: sblm habis warranty, complaint abis2......
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2009 08:34 PM | Show all posts
erm..aku beli myvi se last year
takat ni xpenah lg htr servis kat tmp lain selain perodua
so far, aku puas ati even kena byr mahal sket dr caj wshop luar
cos bila keta ada prob, xnah lak aku kena byr
customer service pun bagus. bbrp minggu pas servis, dia akan call tanya puas ati@x.
sampai ms utk servis, dpt sms reminder dr depa.
so, senang ati juga la rasa amik keta perodua.

skang ni, keta aku ada titik cam karat ngan bunyi-bunyian kat pintu (cam ada skru longgar)
tp mslhnya aku yg tade masa nak htr keta skg
depa laju je wat bila complaint pape

[ Last edited by  comei at 24-5-2009 20:37 ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2009 11:47 AM | Show all posts
Originally posted by trans_007 at 23-5-2009 10:25




aku bukan tak nak servis kat perodua....masa bulan pertama kena pegi servis kat perodua, aku ada pegi tapi derang nak tukar tu nak tukar ni....sampai air cond keta yang baru aku pakai seb ...


Ala... biasa la org meniaga, tentu la diaorg suggest ko tukar itu ini... tp kalo ko x bagi diaorg tukar, x de la ditukar. Aku x de plak tukar2 aircond bagai... just ganti air-filter, minyak itam, gasket, etc... KM keta aku dh masuk 50,000 pun. So far puas ati... x byk problem kecuali power window tu je ada sket slek walopun dh repair 2 kali...tp skrg dh ok. Tp kan.. kalo diaorg betul nk tukar dgn part2 baru tanpa sbrg bayaran (free), bagus pe... Ckp je la dgn org tu... kalo free sy mau la... kalo byr sy x mau!

Satu lg kalo mcm bengkel kawan bapak ko tu... sure ke diaorg x curik genuine part keta ko tu?? Bengkel2 ni pun bkn bleh caya sgt... diam2 nnt diaorg tukar isi perut keta ko dgn part x ori baru tau..dh byk cite mcm ni aku tbaca. Kalo dgn pusat servis keta mcm Perodua ni x penah lg dgr kes2 curi part keta yg ori ni, maybe atas reason nk jaga quality kot.

Bab warranty yg kata percuma tu ekceli dia maksudkan kalo ada part2 yg patutnya x rosak, tetiba rosak.... itu yg diaorg ganti free tu. mcm kes power window aku tu... diaorg x cas apa2 pun. Mcm kes ko cd player rosak, tentu diaorg ganti free of charge punya... ni ko dh g hantar kat tpt lain, jgn la marah2 Perodua plak sbb diri sendiri yg salah. Org lain ok je gi hantar servis kat Perodua..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2009 11:57 AM | Show all posts
Originally posted by comei at 24-5-2009 20:34
erm..aku beli myvi se last year
takat ni xpenah lg htr servis kat tmp lain selain perodua
so far, aku puas ati even kena byr mahal sket dr caj wshop luar
cos bila keta ada prob, xnah lak aku k ...



Tang problem pintu bunyik tu... aku pun penah alami gak problem ni... ms g servis aku tlupa nk bgtau diaorg... tau2 pintu tu dh x bunyik lg, aku pun x prasan bila... sampai la aku tpandang minyak gris mcm rupa gam kat celah pintu keta aku tu... huhu... patut la x de bunyik2 lg! bagus gak org Perodua tpt aku servis keta aku ni, sungguh peka!
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2009 12:08 PM | Show all posts
Ekceli  pd pendpat ak xde byk beze pn antare servis kt perodua ngan woksyop biase.
dulu ak servis kt perodua (kelisa) plg mahal 200(itu pn bkn tiap2 kl servis)
biase caj dlm 150 ke bawah.

kalo ak servis kt kedai mmber ak lebih kurang tu jugak,xbyk beze...
so lu pikir la sdiri..

skarang gen2 ak still servis ngan proton,setakat termampu ak ase baik syat ngan proton.
lg satu,kn byk org komplen proton ni mkn tahun ade je sakit nye so ak ingat teruskan je servis ngan proton untuk pastikan warranty tu ade.

Tp kalo kene tempat servis (perodua or proton) yg cekik darah pn ade.....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066882s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list