Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
152615
View
1368
Reply

Swimming

[Copy link]

Author: karambunai       Show all posts   Read mode

Post time 11-12-2008 10:21 PM | Show all posts
Originally posted by karambunai at 11-12-2008 05:24 PM
swimmer2 mmg ensem2..



tak SEMUA --

jangan perah santan okay --   gs -
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2008 03:11 AM | Show all posts

Balas #180 dexa\ catat

gemux byk le dia.. cuba tgk betol2.. ari tu dia cal karam ngadu dia dah gemux skrg ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2008 03:11 AM | Show all posts

Balas #181 dexa\ catat

dah lama xperah santan
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 09:04 AM | Show all posts
Originally posted by karambunai at 14-12-2008 03:11 AM
gemux byk le dia.. cuba tgk betol2.. ari tu dia cal karam ngadu dia dah gemux skrg ni



tak apa...biar gemox...asal kurus -  gs -
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 09:05 AM | Show all posts

Reply #183 karambunai's post

ha - datang rumah.. tolong perah kan santan kat rumah saya -
untuk masak kari kambeng nanti --

nanti lupa pulak cara2.. benda2 penting tu -

not sure kalau perah santan ni - boleh kuatkan kita swim -
rasanya  one of the good exercises to swim faster -
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2008 03:08 PM | Show all posts
i like swimming
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 06:02 PM | Show all posts
errr .. nak tanya psl free style lah ... sbb rasernyer teknik aku mmg confirm salah nih ...

biler aku wat style nih badan aku selalu cenderung nak tenggelam .. biler nak tenggelam aku nyer libasan kaki dlm air tu agak cepat, kelam kabut & tak relax ... jd aku cepat letih ...

aper yg aku nampak biler org lain swim (kes mengintai) libasan kaki dlm air tu dibuat sekali sekala jer, badan lebih terapung sampai hampir ke permukaan air & nampak lebih rilex & tenang ...

soklannyer ... camner nak buat supaya jadi cam yg aku dah underline tu? errr kowang paham ker aper haku maksudkan nih?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 08:57 PM | Show all posts

Reply #187 mutanazita's post

saya faham maksud mutanazita... tapi saya rasa biarlah karam yang jawabkan -
dia memang expert bab begini -
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-12-2008 01:43 AM | Show all posts
Originally posted by mutanazita at 17-12-2008 06:02 PM
errr .. nak tanya psl free style lah ... sbb rasernyer teknik aku mmg confirm salah nih ...

aper yg aku nampak biler org lain swim (kes mengintai) libasan kaki dlm air tu dibuat sekali sekala jer, badan lebih terapung sampai hampir ke permukaan air & nampak lebih rilex & tenang ...



owh ni masalah tenggelam la ni... macam ni senang jer.. amik langkah2 yang karam kasi ni.

1- cuba check streamline.. maksudnya cara u meluncur... cuba dari tepi kolam.
    1.1- pastikan tangan kedua-dua tangan lurus dan letakkan betul2 kat atas telinga..
    1.2- kepala pandang bawah lantai kolam.
    1.3- bukak mata bila kepala kat bawah lantai kolam tu. (pakai gogle ek)
    1.4- ok dari tepi kolam letakkan kaki kat tepi kolam n get ready utk meluncur n tolak kaki tu dari dinding. buat 1 kaki or 2 kaki pon boleh.
    1.5- masa meluncur tu tahan nafas anda.
    1.6- masa meluncur tu pastikan tangan tu sentiasa lurus dan berada diatas telinga. (kepit 2-2 tangan)
    1.7- kaki mesti dalam keadaan lurus juga.. jangan kangkangkan kaki.
    1.8- so belatih selalu streamline ni untuk pastikan badan seimbang bila meluncur. belatih berkali2 sebab banyak belatih lagik bagus.

ni ada karam amik dari youtube. cara nk streamline. perhatikan tangan n kakinya.


2- pastu bila dah belatih streamline tu.. cuba utk kicking.
   2.1- pastikan kaki tu betul2 dah seimbang.
   2.2- pastikan cara kick tu betul. luruskan kaki dan bengkok kan sikit sahaja peha tu. dah pastikan jangan bengkokkan sangat.
   2.3- pastikan tapak kaki tu lurus (pointing toes)
   2.4- belatih dari tepi kolam. letakkan tangan ditepi kolam, masukkan kepala dalam air, luruskan badan, dah mulakan kicking.
   2.5- belatih dari tepi kolam amat bagus sebab nak beri keseimbangan badan.
   2.6- pastikan belatih dengan kerap sebab boleh menguatkan kaki utk kicking.

tgk vid ni. cara nak kick dengan betul dari atas kolam dan didalam kolam.


lepas dah buat dari tepi kolam, cuba gabungkan streamline dengan kicking. memang mula2 akan tenggelam kalu xdapat nk seimbangkan badan. kerap la belatih gabungan ni.. pasti badan dah x tenggelam or kurang tenggelam.

so kalau ada masalah lagi leh lah tya saya.

So menjawab dari soalan tu.. selalunya yang tenggelam bila kicking, ada 2 masalah. satu kaki xkuat (bukan xkuat kick cuma xberapa kuat) dan badan xseimbang.

[ Last edited by  karambunai at 19-12-2008 01:45 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 08:12 AM | Show all posts

Reply #189 karambunai's post

bagus informasi karam ni -
bukan untuk mutana saje.... tapi untuk
forum members yang lain... dan saya sendiri -

thanks karam -
you're very helpful -
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 12:31 PM | Show all posts
karam tima kasih byk2 ek ... terharunya ... byknyer tips2 berguna yg ko bg ...

haku nih practise pun tak betul ... patutlah semuanyer pun jd tak betul ...

patutnya aku kener wat satu2 dulu (mcm yg ko advise) dgn jln yg sabar ...   

tp aku main hentam jer masuk pool terus swim ... patutlah asik nak tenggelam jerr   

klu tenggelam malu wooo .... dah lah malu 1 hal .. pehtu confirm aku tak pijak lagi dah pool tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-12-2008 04:04 PM | Show all posts

Balas #190 dexa\ catat

ok ke informasi yang karam kasi? agak2 dapat membantu x?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-12-2008 04:07 PM | Show all posts

Balas #191 mutanazita\ catat

erk.. terharu ke?

ya kena selalu berlatih.. kena ikut satu per satu. baru lah cantik renangan tu. belatih berkali2 and make it perfect. pastu bila dah ok lagik senang nk berenang.

uiks terus masuk kolam. terjun ker? alah jangan malu lah kalau berenang ni. ramai aje yang berenang yang xproper pon.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 04:53 PM | Show all posts
tips & vids tu mmg betul2 membantu ...

errr incik karam nak tanya lg ... aper fungsi board yg diselitkan celah kangkang tu ek?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-12-2008 05:59 PM | Show all posts

Balas #194 mutanazita\ catat

pullbouy namanya yg kat celah kangkang tu... fungsi utk kuatkan tangan...
bila kita pull kaki xbergerak.. so kita kena guna kekuatan tangan la... so slalunya tu utk mereka2 yang dah advance.. maknanya utk competition... guna pullbouy gan paddle...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 06:04 PM | Show all posts
Originally posted by karambunai at 19-12-2008 04:04 PM
ok ke informasi yang karam kasi? agak2 dapat membantu x?



memang bagus sangat karam...
macam saya kata dulu...
saya memang print aje...
sebab bila nak swimming... boleh tengok gambar tu juga -

dan banyak membantu...
cuma...
seperti kata karam....
memang susah kalau sorang2...
kena ada couch yang tengok juga -

bila la couch tu tak bizi -

eh - saya nak pergi 'australia' malam ni -
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-12-2008 09:58 PM | Show all posts

Balas #196 dexa\ catat

owh ye ke.. bagus2.....   
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2008 03:10 PM | Show all posts
ingat nk g swim petang ni... mm.. terasa penat la pulak
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2008 12:52 PM | Show all posts
salam..

baru terbaca thread ni... interesting
pasal swimming class karam tu... dah on ke
kalau nak join camna yek
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-12-2008 12:06 AM | Show all posts

Balas #199 cholestrol\ catat

karam buat personal kelas ajer.. 1 on 1 or 2 on 1 or 3 on 1... kenapa? berminat ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.667607s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list