Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
88558
View
703
Reply

Prince Frederick and Princess Mary of Denmark

[Copy link]

Author: amazed       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-6-2009 08:47 AM | Show all posts |Read mode
Kemelut pasangan popular Denmark
Oleh Shamsiah Sanin


PUTERA Frederik dan Mary dikecam kerana boros.

Hubungan Putera Mahkota Frederik, isteri didakwa retak oleh penulis buku The King and Queen of Greenland

PUTERA Mahkota Denmark, Putera Frederik dan isterinya, Puteri Mary adalah antara pasangan diraja yang popular, khususnya di kalangan rakyat Eropah.

Berbanding pasangan lain, Frederik-Mary disifatkan pasangan diraja secocok selain mempunyai kisah menarik yang membawa mereka ke gerbang perkahwinan kira-kira empat tahun lalu berikutan taraf Mary atau nama sebenarnya Mary Elizabeth Donaldson, sebagai rakyat biasa Australia manakala Frederik berdarah raja.

Namun, biarpun sudah berkahwin, perkahwinan mereka dikatakan dilanda badai sehingga memaksa Frederik dan isteri beliau Puteri Mary baru-baru ini menyiarkan gambar mereka dalam gaya romantik, sebagai usaha menepis khabar angin yang bertiup kencang mengatakan hubungan pasangan diraja berkenaan kini dilanda masalah.

Gambar Frederik dan Mary berpelukan adalah satu daripada enam gambar yang disiarkan laman web rasmi bagi memperingati ulang tahun ke lima perkahwinan mereka. Turut disiarkan, gambar Frederik dan Mary bersama anak mereka Christian, 3 dan Isabella, setahun, manakala dalam satu lagi gambar menunjukkan Frederik dalam pakaian seragam tentera.

Imej mesra dan penuh kasih sayang di dalam gambar berkenaan disiarkan selepas sebuah buku mengenai kerabat diraja itu yang mendakwa hubungan mereka tegang dan bermasalah, mula berada di pasaran.


PUTERA Frederik dan Puteri Mary bersama anak mereka, Christian dan Isabella.

Buku The King and Queen of Greenland tulisan bekas wartawan diraja, Trine Villemann mendakwa Mary sering tertekan berikutan sikap playboy Frederik yang gemar menghadiri parti di kelab malam.

Di dalam forum internet, pemerhati keluarga diraja Denmark mengkritik gambar Frederik dan Mary sebagai sengaja dibuat-buat, manakala yang lain berkata pasangan berkenaan kelihatan 'mesra'. Bagaimanapun Frederik dan Mary berjaya menunjukkan imej gembira, santai dan bersatu hati ketika bergambar bersama terutama sewaktu berada disamping anak mereka.

Perkahwinan Frederik dan Mary pada 2004, menarik perhatian dunia tetapi jurucakap mereka, Lene Belleby berkata sambutan ulang tahun perkahwinan mereka kali ini akan diadakan secara tertutup.

Buku kontroversi itu turut mengkritik cara Mary dan Frederik membelanjakan wang pembayar cukai. Satu laporan rasmi terbaru mendedahkan, pasangan itu sudah berbelanja lebih RM1.8 juta, iaitu melebihi jumlah yang diperuntukkan kepada mereka sehingga terpaksa memecat lima daripada 30 kakitangan istana bagi menjimatkan perbelanjaan. Mereka didakwa menggunakan wang itu untuk majlis mewah, bercuti dan menghias istana.

Ketika krisis kewangan global semakin buruk dan rakyat biasa kehilangan pekerjaan, rumah serta wang persaraan, adalah tidak mungkin untuk kita hanya mengambil sikap berdiam diri dan hanya memerhatikan Frederik bersama Mary menyalahgunakan kedudukan mereka.

Walaupun hidup dilimpahi kemewahan, mereka tidak seharusnya membelanjakan wang rakyat secara sesuka hati. Pasangan diraja itu sepatutnya menjaga kedudukan dan kehormatan sebagai kerabat diraja, mereka sebaliknya menyalahgunakan dan menggunakan kedudukan untuk berbelanja secara boros, kata Villemann dalam laman webnya.

Villemann berkata pasangan itu sering gagal mengawal tabiat berbelanja mereka dan sepatutnya berpindah ke kawasan terpencil di Greenland agar dapat kembali semula ke dalam realiti kehidupan.

Namun di sebalik dakwaan dan khabar angin terbaru yang melanda, Frederik dan Mary terus mendapat sokongan besar rakyat Denmark.

Dalam tinjauan terbaru yang dilakukan akhbar tabloid BT, 83 peratus responden berpendapat, Mary berjaya menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, manakala 73 peratus lagi percaya beliau bersedia menjadi permaisuri.

Tinjauan lebih awal ke atas 23,000 responden Denmark, mendapati Mary adalah anggota keluarga diraja paling popular. Majoriti rakyat negara itu juga percaya Frederik bersedia untuk mengambil alih tampuk pemerintahan daripada bondanya Ratu Margrethe, 69.

Kebanyakan pemerhati keluarga diraja menolak dakwaan Villemann dan berkata hubungan Frederik dan Mary amat mesra.

Hubungan mesra mereka jelas dapat dilihat pada suatu majlis perkahwinan yang dihadiri pasangan itu baru-baru ini. Apabila Mary menerima anugerah daripada sebuah majalah November lalu, Frederik hadir tanpa diduga.




aku ada kat copenhagen masa depa kawen.... kebetulan ajer... cheh... mmg besar2an.. sbb mary donaldson ni kira worang kebanyakkan ajer.... tapi.. kebanyakkan pun...  anak worang kaya... bukannya native aborigines ker aper ker....
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 11:07 AM | Show all posts
The Crown Princess' Background
  
HRH Crown Princess Mary, 2003   
Mary Elizabeth Donaldson was born on 5 February 1972 in Hobart, the main town on Tasmania, which is part of Australia. The island is 11⁄2 times larger than Denmark, but the population is considerably smaller (456,652 in 2001).

She grew up as the youngest of four siblings. Her father, John Dalgleish Donaldson, emigrated to the mountainous island from Scotland in 1963, a few months after his marriage to the Crown Princess' mother, Henrietta Clark. He works as a Professor of Applied Mathematics. Mary's mother, who died in 1997, was a senior secretary at the University of Tasmania.

After Mary had completed elementary and secondary education, she attended college 1983-86. In 1989, she started studying at the island's university, obtaining a BA in Economics and Law five years later. In the years 1994-96, she added an advertising and marketing diploma.

In 1996-2003, the Crown Princess had several advertising jobs, reaching the position of account handler. She soon orientated herself internationally, working first in Edinburgh in her father's native Scotland in 1999, then in Paris in 2002. When she moved to Copenhagen, she was employed by Microsoft Business Solutions with responsibility for company development, communication and marketing.


Prince Henrik, Queen Margrethe, Crown Princess Mary and Crown Prince Frederik cheer on the Danish womens handball team during the 2004 Olympics in Athens.
Photo: Scanpix/Lars Møller Jensen.

Like the Crown Prince, Mary has always been very interested in sport and an active participant in, among other things, yachting, golf and riding. On the other hand, she has left marathon running to Crown Prince Frederik.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 11:08 AM | Show all posts
The Crown Prince's Early Years
  
HRH Crown Prince Frederik, 2003
Crown Prince Frederik was born on 26 May 1968. His only sibling, Prince Joachim, was born the following year. Despite their royal background, they were educated with other children at the private Krebs' School in Copenhagen 1974-81. The school's principal was Jørgen Stegelman, who is known as a marvellous storyteller.

At the request of their father, Crown Prince Frederik and Prince Joachim were in 1982 enrolled in the French elite school École des Roches in Normandy, where they gained an understanding of French culture and history. The Princes continued their schooling at Øregaard Upper Secondary School in Hellerup in Northern Copenhagen, where Frederik gained his baccalaureate in Modern Languages in summer 1986.

A month earlier, he had joined the Council of State, where the sovereign of the constitutional monarchy meets his or her minister about 15 times a year to sign the Acts of the country. As Crown Prince, Frederik can take over his mother's role as sovereign of Denmark, if she is abroad or otherwise unable to fulfil the function.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 11:19 AM | Show all posts
Post Last Edit by lizz_7777 at 28-6-2009 11:30



Denmarks Prince Frederik and Princess Mary Attend Gala in New York
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 11:36 AM | Show all posts


Prince Frederik and Princess Mary at legoland with the family August 2, 2007 (polfoto).
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 11:40 AM | Show all posts
Post Last Edit by lizz_7777 at 28-6-2009 11:41



Prince Frederik and Princess Mary at the European Film Awards 2008
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 11:55 AM | Show all posts


Crown Prince Frederik of Denmark (left) and Princess Mary wave to the crowds.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 12:20 PM | Show all posts


Royal family ... Princess Mary and Crown Prince Frederik with Christian after the ceremony
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 01:03 PM | Show all posts


New Official Photos of the Danish Royal Family
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 01:12 PM | Show all posts


Danish Crown Prince Frederik and Princess Mary in Chicago.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 01:21 PM | Show all posts
Prince Frederik breaks leg in sleigh ride



March 11, 2009 - 10:40AM

Denmark's Crown Prince Frederik has undergone surgery after fracturing a leg during a family holiday in Switzerland.

Princess Mary's husband was injured while riding a sleigh with their children, three-year-old Christian and Isabella, who turns two next month.

"He must have his leg in a cast for six weeks," said Lene Balleby, the chief of communication for the Danish royal family.

"There is a fracture in his calf bone, an injury incurred by the Crown Prince while riding a sleigh with his children.

"He is expected to be released from hospital tomorrow."

The spokeswoman did not specify which leg had been broken.

The royal family's holiday in Switzerland was nearly two weeks ago, but apparently Frederik did not notice his injury at the time.

During the snowy getaway the young Prince Christian told Danish magazine Billed Bladet he enjoyed skiing.

Last week Frederik and his family jetted off to Miami, where the Crown Prince participated in an annual boating competition.

Frederik was checked into Rigs Hospital, the main hospital in the Danish capital of Copenhagen, after he returned to Denmark this week.

Tasmanian-born Princess Mary married Frederik in 2004.

In 2008 she was considered the most popular Danish royal and was voted Woman of the Year by a popular Danish women's magazine.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 01:32 PM | Show all posts
Royal embrace puts marriage rift rumours aside


One of the official portaits of Prince Frederick and Princess Mary to mark their fifth wedding anniversary

May 14, 2009

A royal embrace between Crown Prince Frederik and Princess Mary of Denmark has helped dispel suggestions their marriage is in trouble.

The embrace is featured in one of six official photographs released to mark the couple's fifth wedding anniversary.

The pictures show the Danish royals embracing and smiling and include a family photo with their children, Christian, aged three, and Isabella, one.

Prince Frederik is shown in one photograph wearing his military uniform.


The photos contradict claims in a new book that their marriage is under pressure.

Author Trine Villemann, a former royal correspondent, wrote that Princess Mary was struggling to cope with her husband's "playboy" ways.

The book, The King and Queen of Greenland, also criticised the royal pair for their spending habits after an official report recently revealed the couple had gone more than $500,000 over their $4 million budget.

Princess Mary and Prince Frederik were married in 2004 after meeting during the Sydney Olympics in 2000.

The prince will visit Sydney again in October to compete in the World Masters Games where he will partner Sydney-based sailor Chris Meehan in the 35-plus Tasar Sailing Competition from October 13.

He will also attend the opening ceremony at ANZ Stadium on October 11.

NSW Premier Nathan Rees said on Monday it would be a pleasure to welcome the prince back to the city where he met his Tasmanian wife.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 01:42 PM | Show all posts


Courting disaster ... Prince Frederik and Princess Mary attend a gala event at the Royal Theatre in Copenhagen. Persistent rumours of marital discord dog the fairytale couple.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 01:54 PM | Show all posts


Prince Frederik and Princess Mary with their children Prince Christian and Princess Isabella at the royal yacht Dannerbrog in June 2008.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 05:07 PM | Show all posts
Kat media Australia, this couple has serious marriage troubles.

Reasons being Princess Mary ni homesick.

Entah betul ke tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 06:07 PM | Show all posts
diorang neh dua2 fotogenik. semua gambar2 kat atas xde cacat cela gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 06:42 PM | Show all posts
Mary ni sebelum jumpa frederik takdelah secantik ni, berisi skit bdn dia....tp biasalah duit blh memperbaiki kecantikan.....lebih suka Princess Marie, isteri adik Frederik, Prince Joachim....Marie ni  klu tgk gmbr2 dia sebelum jadi princess dgn gmbr skrg , mcm tu lah jugak muka dia..nmpk natural mcm dulu jugak. takdelah dia buat muka jadi lebih cantik ke apa, cara dia pun bersahaja je...
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 07:04 PM | Show all posts
Danish people mmg fanatic sgt2 kat royal family dorg, dorg tak setuju penulis buku tu kritik mary n frederik psl pembaziran, alih2 dorg tuduh penulis buku  tu jealous.....lagi satu bg dorg crown princess dorglah princess yg paling cantik didunia....hahaha...mmg taksub sungguh...klu baca majalah2 dorg tak habis2 dgn pujian  melambung2 kat mary kononnya dia lah paling cantik sekali dlm majlis tu majlis ni.... dr minat skit2 terus jadi meluat pulak...baik Princess Letizia nampak classy lagi
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 07:47 PM | Show all posts
anggun puteri ni...walo pn rakyat bese pd awlnye tp npk cm mmg berdarah diraja
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2009 09:34 PM | Show all posts
aku suker nengok perhiasan kepaler princess mary..lawaa..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2009 12:07 AM | Show all posts
Post Last Edit by saphirra282 at 29-6-2009 00:15

Post Last Edit by saphirra282 at 29-6-2009 00:09

Most Danish ppl protective kat royal family mereka. Kat Aussie pulak, princess mary jadi kebanggaan Australia. Maklum one day jadi Queen of Denmark. kadang tu heran gak how aussie press tau hal rumahtangga princess mary.

Before Mary kawin ngan Crown Prince, dia kena belajar native language Denmark. I ingat lagi a few days before mrk nak melangsungkan perkahwinan, princess mary kena interview kat TV denmark... bila di tanya dlm bahasa denmark, princess mary jwb dlm bahasa denmark jugak. Wah bukan main bersorak org denmark. sejak tu princess mary menjadi kesayangan rakyat denmark.

princess mary asal Tasmania, Australia. jumpa crown prince masa Olympic Games in Sydney.how romantic.

sekarang body princess mary nampak toned. dulu tu, a bit on the fleshy side.

but still... she is pretty.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2009 09:53 AM | Show all posts
diaorang ni loving couple....ada masalah ke? mcm tak caye je aku dibuatnya
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2009 10:29 AM | Show all posts
mcm fairy tale kan citer dia org nih...i loike...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2009 10:57 AM | Show all posts
lebey kurang cam citer cinta agung kita jugak la...bezanya diaorang dua ni bertemu atas urusan bisnes kalo tak silap aku, agung kita plak bertemu atas flight....cinta pandang pertama kot si putera frederik nih..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2009 08:53 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052768s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list