JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
56975
View
205
Reply

[LIVE ACTION] kamen rider dulu dan sekarang

[Copy link]

Author: EssoBt8       Show all posts   Read mode

Post time 18-10-2012 01:33 PM | Show all posts
Bagi aku, personally, Kamen Rider Black (Satria Baja Hitam) yang paling terkesan, terutama dari sudut penceritaan & lakonan. Tak dapat dinafikan, penjiwaan watak hero Kotaro Minami lakonan oleh Tetsuo Kurata memang menjadi. Mau tak sedih kena berlawan dengan abg tiri sendiri & dapat tau yang bapa yang dikenali selama ni hanyalah bapa angkat manakala makbapak sebenar mati dibunuh Gorgom. Sedih gile ... tapi premis storyline dia pun berbanding mana2 siri Kamen Rider dulu & kini memang lebih tragis.

Cuma Kamen Rider Black RX, sekuelnya tak berapa nak mantap sangat, sebab dah mula diserapkan elemen komedi untuk tarik minat golongan kanak2.

Still, Kotaro Minami adalah hero Kamen Rider yang paling menyengat!



Last edited by robotech on 18-10-2012 01:35 PM

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2012 01:47 PM | Show all posts

Tetsuo Kurata masa muda hensem

Tetsuo Kurata mula dipilih setelah sesi ujibakat seluruh Jepun yang melibatkan seramai 8000 pesaing. Difahamkan beliau membuat keputusan untuk pergi ujibakat setelah dipujuk kawannya setelah dia gagal ujian kelayakan ke Universiti. Tuah memihak kepada Tetsuo Kurata yang baru berumur 19 tahun yang baru tamat pengajian sekolah menengah tinggi.

Beliau yamg tiada pengalaman berlakon mengambil kelas lakonan serta memasuki bengkel latihan beladiri bagi menjiwai watak Kotaro Minami. Antara pengalaman yang paling tak dapat dilupakan Tetsuo ialah antara babak pertama lakonan beliau sebagai Kotaro, dia terpaksa mengulang lebih 20 kali adegan Kotaro meletakkan motosikalnya di depan rumah & berjalan ke pintu. Pengarah menegur dia kerana cara gaya dia berjalan tak seperti hero sebagaimana yang dikehendaki pengarah!

Apa pun, bagi anakmuda ini, siri Kamen Rider Black mengubah beliau & zaman remajanya mematangkan beliau sebagai antara aktor tersohor Jepun sekitar akhir 1980an-awal 1990an. Kini, walaupun telah bersara dari dunia hiburan, Tetsuo masih terlibat aktif dalam dunia teater serta menjalankan perniagaan restoran steakhouse Billy the Kid di Tokyo.


Dah jadi bapak orang pun menten hensem Last edited by robotech on 18-10-2012 01:57 PM

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2012 02:13 PM | Show all posts
Nostalgia Kamen Rider Black aka Satria Baja Hitam

OP


Kamen Rider Black: Sung by Tetsuo Kurata
Lyrics:


Toki o koero sora o kakero kono hoshi no tame

Kimi wa mita ka ai ga makka ni moeru no o?
Kurai yami no soko de kiken na wana ga matsu
Shinjiru yatsu wa justice shinjitsu no ooja
Yume o mitsuzukeru koto ga ore no fantasy
Ikiru koto ga suki sa aoku ukabu cosmo
Toki o koero sora o kakero kono hoshi no tame
Atsuku moyase namida nagase asu to iu hi ni
Kamen Rider Black Kamen Rider Black

Kuroku hikaru body haato ni ti ga kayou
Kaze ga hakobu uta ni kimoti ga futo yureru
Shinpai shitagaru magician ayashige na esper
Tatakau toki wa soldier ore no hokori sa
Kono tikyu ga suki sa kokoro yurushita tomo
Towa ni mamore wakasa hajike kono ai no tame
Ima o moyase tsuyoku ikiro kyu to iu hi o
Kamen Rider Black Kamen Rider Black

Shinjiru yatsu wa justice shinjitsu no ooja
Yume o mitsuzukeru koto ga ore no fantasy
Ikiru koto ga suki sa aoku ukabu cosmo
Toki o koero sora o kakero kono hoshi no tame
Atsuku moyase namida nagase asu to iu hi ni
Kamen Rider Black, Kamen Rider Black

P/S: Lagu tema siri ini dinyanyikan sendiri oleh hero kita, Tetsuo Kurata ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2012 02:21 PM | Show all posts
Ya, lagu tema Kamen Rider Black paling cool sebab Kamen Rider Black yang menyanyikannya sendiri. Tak caya? Tengok video ni:

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2012 02:26 PM | Show all posts
Nostalgia Kamen Rider Black aka Satria Baja Hitam

ED



Sedih dengar lagu ni ... Long Long Ago, 20th Century
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2012 02:40 PM | Show all posts
Tetsuo Kurata berkongsi pengalaman beliau berlakon sebagai KR Black & KR Black RX. Video interviu berserta subtitle BI.  Terbaik!
Part 1


Part 2


Part 3
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 09:42 AM | Show all posts
dalam citer baja hitam tu, nobuhiko tu abang angkat bukan abang tiri. lahir hari sama cuma kotaro lahir lewat beberapa minit je. bapak nobuhiko amik kotaro jadi anak angkat lepas ibu bapa kotaro meninggal dunia.

black rx memang tak best sgt dari segi plot. aksi lawan dia lebih best dari baja hitam sebab byk efek dan senjata tapi jalan ceritanya lebih childish dan komedi, cuma dekat2 nak habis je best.

tetsuo kurata, pelakon watak kotaro juga kata dia lebih suka jalan cerita  black dari black rx sebab black rx

http://en.wikipedia.org/wiki/Tetsuo_Kurata

kamen rider baru era kuuga hingga decade pun best jugak, plot cerita bersambung2, penuh misteri dan lebih dramatik(kecuali hibiki yg sgt bosan dan den-o yg sgt childish)

cuma yg baru era double hingga fourze buat masa ni lebih childish dan komedi ceritanya a la siri super sentai.

tapi yg baru keluar skang ni kamen rider wizard nampak menarik jugak aksi dan jalan ceritanya.



Last edited by RED 666 on 19-10-2012 09:48 AM

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2012 12:57 PM | Show all posts
sebenarnya.... siri Kamen Rider Zaman Showa... Memang ada satu Cerita Kamen Rider Mengembara di Negeri arab...  mengambarkan Israel sebagai Oragnisasi Jahat macam '' Shocker ''
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2012 04:27 AM | Show all posts
Kamen Rider yang baru best... ade style bertukar lepastu berteknologi sikit.. Kalau lame macam menari je..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2012 07:32 PM | Show all posts
Kamen Rider Zaman Showa '' Penegak Keadilan '' Macho dan Kool....


Kamen Rider Zaman Heisei ... kebanyakan ada Kepondanan.... Last edited by HangPC2 on 26-11-2012 12:45 PM

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2012 11:26 PM | Show all posts
HangPC2 posted on 25-11-2012 07:32 PM
Kamen Rider Zaman '' Penegak Keadilan '' Macho dan Kool....

mana2 kamen rider yang menjadi hero utama dan wataknya menjadi tajuk siri tersebut tak kira baru atau lama kesemuanya adalah hero penegak keadilan.

watak2 rider kedua dan selebihnya biasanya ada sesetengahnya yang jahat atau pun anti hero

pasal muka jambu rider baru tu tak leh wat apa dah, dah fesyen kat area2 jepun korea skang ni dah macam tu terpaksalah diorang ikut perkembangan fesyen semasa.



Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2012 09:12 AM | Show all posts
konsert lagu2 kamen rider dan super sentai tahun 2012

http://www.youtube.com/watch?v=mUZo0evoQPI


Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2012 10:31 PM | Show all posts
aktor rider dulu2



Aktor rider sekarang










Last edited by roblucci on 11-12-2012 10:32 PM

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2012 10:42 PM | Show all posts
satu lagi yg aku tak suka kamen rider sekarang ni terlalu bisnes oriented sampai banyak tranformation,kad Yu Gi Oh dan gajet
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2012 11:20 AM | Show all posts
RED 666 posted on 14-7-2009 06:27 PM
ko rasa kamen rider black tu lagi best dari yg skang ni sebab masa KR black ditayangkan di tv ko tu  ...

setuju dengan tuan. aku juga layan zaman KR Black, siap ponteng sekolah.
tapi KR sekarang tak kalah hebatnya juga. KR Blade, Kuuga dan lain2 lebih canggih. Ia disampaikan dalam bentuk drama bersiri dengan resaksa yang lebih kuat bertahan.

Teknik transform penuh gaya memang agak outdated pada masa kini...berbeza zaman dulu, nak bercantum pon kena ada aksi (Dragon Ball).

Cakap pasal drama, aku suka Flashman punya kisah yang mana endingnya cuma si Kuning jumpa parent dan membiarkan yang lainnya terhenti begitu saja. patut teruskan sambungannya kan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2012 04:14 PM | Show all posts
aku ske kr black dan kr agito..kr agito ni jln cerita mmg power dan dirancang secara halus..power ahh best
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2012 04:20 PM | Show all posts
Squall-Leonhart posted on 19-7-2009 04:03 PM
Kiblat antara 2 zaman Kamen Rider memang berbeza besar. Kalau dulu, kebanyakan jalan citer memang pr ...

peh pendapat ko ni mmg sama dgn pendapat aku..tahniah. hidup kr
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2012 05:45 PM | Show all posts
yowa2 posted on 12-12-2012 11:20 AM
setuju dengan tuan. aku juga layan zaman KR Black, siap ponteng sekolah.
tapi KR sekarang tak kal ...


kisah flashman tu cukuplah sampai situ saja sebab episod last tu diorang dah sampai had untuk berada di bumi.
kalau tak pueh gak layan je siri2 power rangers yg bersepah2 tu, lebih kurang je.


format cerita kamen rider zaman rider no.1 hingga black rx(70an hingga akhir 80an)  setiap minggu:

dunia sedang aman damai, tiba-tiba muncullah resaksa.

resaksa buat kacau dan onar sana-sini, semua org takut

kemudian tibalah kuman rider eh, kamen rider menentang resaksa.

bila dah lama lelawan, kamen rider buat posing pelik-pelik

kamen rider pun mem'flying kick' resaksa sampai mati

resakse mati, kamen rider balik rumah, dunia pun aman damai

sekian

tapi sekali-sekali ada juga episod bersambung dua hingga tiga episod jika ada plot-plot penting dan dramatik sama gak cam citer atromen.


cerita kamen rider zaman sekarang bermula tahun 2000 ke atas lebih kepada stail drama bersiri. lawan2 ikut suka awal atau akhir cerita sebab jalan cerita dier bersambung2.

sapa2 yang kata kamen rider zaman sekarang ni tak best sebenarnya memang tak pernah nak tengok dan ikut citer tu sebetul-betulnya dari mula sampai habis. tengok pun main lompat-lompat je sebab tu tak dapat nak paham jalan citer.



Last edited by RED 666 on 13-12-2012 05:48 PM

Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2012 02:04 AM | Show all posts
RED 666 posted on 13-12-2012 05:45 PM
kisah flashman tu cukuplah sampai situ saja sebab episod last tu diorang dah sampai had untuk be ...

dari segi jalan cerita rider skarang bukannya tak best cuma part girly aktor dan tarlalu banyak gajet/kad serta terlalu banyak tranformation yg agak annoying sket bagi peminat lama KR macam aku.nampaknya TOEI bimbang sgt kalau rider takde tranformation yg lain figurine diorang tak laku.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2012 02:13 AM | Show all posts
Ini dia video audition untuk aktor utama siri Kamen Rider Black.Kurata mng dlm audition tu di hadapan juri utama iaitu pengasas kamen rider Shotaro Ishinomori





tak tahulah kriteria untuk aktor sekarang macam mana.Mungkin yg ada rupa macam Gackt akan dipilih


Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2012 02:17 PM | Show all posts
roblucci posted on 16-12-2012 02:13 AM
Ini dia video audition untuk aktor utama siri Kamen Rider Black.Kurata mng dlm audition tu di hadapa ...

pasal gajet dan kad tu mmg motifnya berasaskan bisnes pun. toei buat citer dan bandai handle pasal mainan dia, mereka bekerjasama dan saling sumbang dana dan keuntungan antara satu sama lain. tapi x kisahlah, lagi diorang dapat byk duit lagi best diorang leh wat citer tu

untuk kamen rider baru, syarikat toei cari pelakon2 untuk berlakon citer2 macam tu kat agensi bakat, takde dah odisyen cam dulu

mungkin betul jugak andaian kau tu sebab dengar2 pelakon watak takumi iaitu hero citer kamen rider faiz 555 dipilih sebab rupa dia ada iras dan jambu cam takuya kimura!



Last edited by RED 666 on 16-12-2012 02:21 PM

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2012 11:34 AM | Show all posts
kemen rider skrg ni x sama langsung mcm dulu,bagi aku kemen rider ngn suria baja hitam adalah perbezaan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2012 01:33 PM | Show all posts
copy_paste posted on 17-12-2012 11:34 AM
kemen rider skrg ni x sama langsung mcm dulu,bagi aku kemen rider ngn suria baja hitam adalah perbez ...

sudah tentulah tak berapa nak sama sebab suria baja hitam dan kamen rider skrang datang dari era yang berbeza.

tapi asas kostum tetap sama

jarak tahun pun jauh beza, lebih 10 hingga lebih 20 tahun lamanya

sama jugak cam fesyen, teknologi dan muzik, lain era lainlah rupa benda2 tu semua



Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2012 03:22 PM | Show all posts
RED 666 posted on 17-12-2012 01:33 PM
sudah tentulah tak berapa nak sama sebab suria baja hitam dan kamen rider skrang datang dari era y ...

kalo ikutkan kemen rider lagi best dari suria baja hitam sbb dah moden tapi skrg ni x menarik langsung la.
kalo diorg buat citer suria baja hitam muncul semula walaupun dah tua kan best.

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2012 04:50 PM | Show all posts
copy_paste posted on 17-12-2012 03:22 PM
kalo ikutkan kemen rider lagi best dari suria baja hitam sbb dah moden tapi skrg ni x menarik lang ...


kau rasa citer2 kamen rider baru ni xbest dah skang sebab kau tu dah tua. dan target utama citer2 kamen rider ni bebudak dan awal remaja.

suria baja hitam dah pernah dah keluar buat comeback dalam era 2000an skang ni.

sila tonton siri kamen rider decade(2009) episod 26 dan 27 untuk melihat comeback suria baja hitam dan pelakon asalnya tetsuo kurata yg memegang watak kotaro minami@suriabaja hitam dalam cerita tersebut. umo dia dah 40an dah skang ni

boleh je cari kat torrent atau tenet.





Last edited by RED 666 on 17-12-2012 04:58 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053875s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list