Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
7863
View
26
Reply

Francais 7-11

[Copy link]

Author: manfrotto       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-7-2009 05:19 PM | Show all posts |Read mode
Baru ni terbaca di dalam akhbar The Sun mengenai francais 7-11. Menarik dan agak mudah juga untuk menyertainya (bunyi nye macam tulah tapi realitinya bila pergi temuduga tak tahu lah pulak kan).

Modal yang diperlukan ialah RM250,000. Profit akan di kongsi 50:50 dengan 7-11 balik.

Siapa yang ada pengalaman dengan francais 7-11 ni? Yang saya nak tahu sangat-sangat ialah mengenai pulangan setiap bulan yang sebuah outlet 7-11 kutip setiap bulan. RM20K? RM30K?

Kalau tengokkan 7-11 ni memang ramai pengunjungnya beli rokok, air minum, roti, tit bits dan lain-lain. Walaupun disitu taklah orang memborong macam pergi Giant atau Mydin, tapi sikit-sikit pun lama-lama jadi bukit, kan ?

Apa pendapat korang ?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2009 06:11 PM | Show all posts
7-11 sama macam kedai serbaneka lain..untung besar gila...satu malam ajer pendapatan diorang boleh cecah 3 ribu...kalau siang malam x tahu laa berapa...mungkin dalam 7-8  ribu sehari....

7-11 takde menghadapi masalah pelanggan sebab semua bangsa akan ke 7 eleven dan harga yang mahal tidak menjadi masalah kerana org x beli barang dgn banyak...setakat makanan ringan dan minuman...dan pengunjung 7-11 ni pun jenis suka benda benda camtu...aku sendiri kalau pergi 7-11 paling kurang pun 5 ringgit dan kekadang sampai 7-8 ringgit...

pesaing 7-11 adalah kedai mamak atau kedai runcit biasa tapi mamak biasanya lebih murah berbanding 7-11 atau kedai melayu(yang aku survey di area aku)..berdasarkan minuman tin dan air botol...

dulu 7-11 ni tidak dibuka untuk francais..ianya dipegang oleh berjaya group..sebab tu semua branch adalah hak milik berjaya groups...

kalau nak untung lebih dan ada pengalaman dalam kedai serbaneka baik buat sendiri..kerana tidak perlu royalti dan terpulang pada kita nak membentuk kedai kita sendiri...bukan 7-11 ajer ada kedai serbaneka lain juga macam kwik mart atau D-5 mempunyai konsep yang sama seperti 7-11

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2009 11:10 PM | Show all posts
7-11 jual arak...

haram umat Islam jual arak...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 12:58 AM | Show all posts
3# aku_komeng

7-11 kat kelantan je yg tak jual arak kut...tu pun sbb peraturan kerajaan negeri...
kalau bukak tempat lain..for sure tak leh nak elak....huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2009 09:45 AM | Show all posts
mungkin kena propose pada Berjaya supaya ada peraturan lain untuk umat islam yang nak join francais dia ...

kalau kena juga jual arak mampus aku tak nak ....
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 11:57 AM | Show all posts
Baik buat sendiri... tak perlu share profit.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 12:08 PM | Show all posts
3# aku_komeng

7-11 kat kelantan je yg tak jual arak kut...tu pun sbb peraturan kerajaan negeri...
kalau bukak tempat lain..for sure tak leh nak elak....huhu
cm_peachRose Post at 25-7-2009 00:58

bagus le kalau macam tu...

7-11 kat lembah klang yang aku masuk, sume ada jual arak...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 12:17 PM | Show all posts
mungkin kena propose pada Berjaya supaya ada peraturan lain untuk umat islam yang nak join francais dia ...

kalau kena juga jual arak mampus aku tak nak ....
manfrotto Post at 25-7-2009 09:45

ya...aku sokong...

ataupun umat Islam buat francais dia sendiri...

ani sup utara pun dah buat francais...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 12:21 PM | Show all posts
Baik buat sendiri... tak perlu share profit.
Chiko Post at 25-7-2009 11:57

ya...aku sokong...

nanti kalau sesape dah buka sendiri kedai macam 7-11 tu, bagitau le...aku seboleh-bolehnya, nak elakkan berbelanja kat kedai yang ada jual benda haram...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 03:26 PM | Show all posts
Baik buat sendiri... tak perlu share profit.
Chiko Post at 25-7-2009 11:57


ini strategi yincent tan nak pump aliran tunai tinggi dalm berjaya group,sampai masa depa akan release dan jual company....itu stail yahudi berniaga...u akan terkontang2 kt situ...250k tu better u buat sendiri,then banyak blh rolling duit tu dgn benda lain,cuba pi mara,punb ker,depa bkh bantu dgn baik lagi,kita kena majukan islam,jgn cepat tertipu dgn Yahudi.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 06:18 PM | Show all posts
ini strategi yincent tan nak pump aliran tunai tinggi dalm berjaya group,sampai masa depa akan release dan jual company....itu stail yahudi berniaga...u akan terkontang2 kt situ...250k tu better u buat sendiri,then banyak blh rolling duit tu dgn benda lain
faisyah Post at 25-7-2009 15:26

ya...aku setuju...

cadangan aku, 250k tu korang simpan...untuk memulakan perniagaan, korang gi usaha buat pinjaman ngan mara atau punb...

ada pepatah mengatakan "make money with other people money"
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2009 08:16 PM | Show all posts
pernah mintak francais 7-11 di kelantan dlm tahun 99 dulu..tapi tak dapat.katanya

xde potensi kat situ pada masa tersebut..skang ni dlm semak kat kelantan pun dh ada 7-11
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2009 11:29 AM | Show all posts
pernah mintak francais 7-11 di kelantan dlm tahun 99 dulu..tapi tak dapat.katanya

xde potensi kat situ pada masa tersebut..skang ni dlm semak kat kelantan pun dh ada 7-11
TanSriJess Post at 25-7-2009 20:16

try le buka kedai serbaneka dengan jenama ko sendiri...kalau ada rezeki, nanti ko boleh francaiskan jenama ko tu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 10:48 AM | Show all posts
aku baca paper. profit share 50/50. bodoh sapa amik 7-11 ni. dahlah kuar sampai 250,000 pastu untung kena share ngan berjaya group.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 11:07 AM | Show all posts
aku baca paper. profit share 50/50. bodoh sapa amik 7-11 ni. dahlah kuar sampai 250,000 pastu untung kena share ngan berjaya group.
Rilistix Post at 17-10-2009 10:48

kalau nak buka McD, berapa duit kena bayar...?

profit share lak, kira macam mana...?
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2009 02:00 PM | Show all posts
mcD yang aku tau modal RM1 juta. Tu pun paling minima dan bergantung pada saiz lokasi. Kalau ada dalam poket RM100 ribu mmg boleh apply thru PNS. Profit share tak tau lak, kalau 50/50 pun still masyukkkk kan. Jarang McD bungkus kat malaysia nih. Rakyat Malaysia kan suka makan. Aku pun ada impian nak buka McD. Nama yang cukup kukuh berbanding Marrybrown, 1901, Secret Recipe n etc.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2011 02:16 PM | Show all posts
mcm2 korg nih..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2011 09:24 PM | Show all posts
MCD sure untung punya ..tapi lesen nampaknya x senang apply .
1) lokasi
2) modal biz .
3) connection (penting)

hari itu nampak webiste oldtown buka semula aplikasi franchise  ..
x tau masih ada tak .. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2011 05:19 PM | Show all posts
kalau nk buka francais stesen minyak, brape plak nk kena kuar modal?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2011 09:34 PM | Show all posts
aku_komeng

7-11 kat kelantan je yg tak jual arak kut...tu pun sbb peraturan kerajaan negeri... ...

cm_peachRose Post at 25-7-2009 00:58


kat trg pun 7-11 x jual arak


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.118187s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list