Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
51954
View
37
Reply

Camner cara mudah pelanggan luar negara nak transfer duit kat akaun kita

[Copy link]

Author: matakucing       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-8-2009 09:59 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ok aku ni ada la buat bisnes secara biasa dan juga secara online kat internet ni.
Jadinya aku nak tanyalah pada sesiapa yang sudi berkongsi info, bagaimana cara pelanggan dari luar negara nak bankin atau transfer duit kat akaun aku.

Contohnya cam aku ni selalu ada pelanggan dari singapore, indonesia,brunei dan kadangkala dari uk.
Kalau dari singapore ada lah juga yg dah jadi customer tetap aku dan dah tau cara gunakan MAYBANk nak transfer duit kat akaun aku.

Tapi kalau dari negara lain macam mana yer?
akaun bank apa yang semua negara mudah nak bankin kan duit?

Atau kalau ada cara lain utk transfer duit, blh korang tolong bagi idea kat aku.

terima kasih atas kesudian korang berkongsi maklumat ngan aku..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2009 10:20 PM | Show all posts
sebelum ni aku selalu dapat respon dari pelanggan dari negara indonesia dan brunei, tapi kebanyakkannya aku tak respon dorang semula sebabnya masalah pasal nak bankin duit ni lah. Leceh tul lah.

Kalau dari singapore pun kadang-kadang aku tak balas email dorang.

Bila aku dok pk rasa rugilah pulak kan...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2009 11:15 PM | Show all posts
Kalau ko ade akaun bank....ko gi la kat bank ko tanya nasihat Kalau transfer ribu2 kau buatlah back to back LC ngan bank ko dan pembeli
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2009 11:24 PM | Show all posts
cara terbaik utk cust obersea..gunalah Western Union...
mmg agak leceh sket tp tu cara paling selamat....
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2009 11:25 PM | Show all posts
Lagi pon kita kat Mesia byk tmp kita boleh tuntut duit dr WE yg dikirim cust..
CIMB,PUBLIC,BSN..dan beberapa tmp lagi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2009 11:51 PM | Show all posts
Kalau ko ade akaun bank....ko gi la kat bank ko tanya nasihat Kalau transfer ribu2 kau buatlah back to back LC ngan bank ko dan pembeli
tom5190 Post at 14-8-2009 23:15


semua bank ker?
atau bank2 tertentu jer ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2009 11:53 PM | Show all posts
cara terbaik utk cust obersea..gunalah Western Union...
mmg agak leceh sket tp tu cara paling selamat....
ann_9027 Post at 14-8-2009 23:24


western union...
camner caranya, kena buka akaun kat mana dan apa lagi syaratnya?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2009 12:29 AM | Show all posts
Post Last Edit by ann_9027 at 15-8-2009 00:31
western union...
camner caranya, kena buka akaun kat mana dan apa lagi syaratnya?
matakucing Post at 14-8-2009 23:53


tak perlu bukak acc...
just bgtau kat cust supaya dia kirimkan wang tu menggunakan Western Union kat negara dia..
pastu awak just bg info psl awak cam nama penuh, add, no.tipon dan brp jumlah yg perlu dia kirimkan....
after dia selesai proceed semua benda tu kat WE negara dia..mtk ngan dia no. MTCN (no rujukan kiriman wang).

Then, awak leh tuntut kat ejen WE kat sini (cimb,bsn ada..)
isi form penerimaan wang WE dr bank2 tu...dan yg penting kena ada no MTCN td...
pastu ambik no. hehehe..peg bank proses..terus dpt duir tu hehehehe..

jelas tak? nnt leh cuba

sy selalu terima duit dr cust brunei n s'pore melalui WE, kadang semingu 2 kali g bank huhuu..siap pegawai situ tanya..awak ni jual per ye?? selalu sgt dtg tuntut duit huhuhuuu (sebukk je dorang huhu....)
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2009 06:28 PM | Show all posts
betul tu kak ann....just guna western union n money gram....

senang dan selamat...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2009 07:23 PM | Show all posts
Post Last Edit by ann_9027 at 15-8-2009 00:31



tak perlu bukak acc...
just bgtau kat cust supaya dia kirimkan wang tu menggunakan Western Union kat negara dia..
pastu awak just bg info psl awa ...
ann_9027 Post at 15-8-2009 00:29


yakah, wah memang jelas dan detail penerangan yg ko beri tadi.Kelassss gitu

terima kasih banyak yer buat korang sumer....aku begitu hargai
maklumlah aku memang blur dulu, kiranya banyak gak ler aku lepaskan customer obersea aku sebab masalah ni lah..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2009 07:39 PM | Show all posts
8# ann_9027
kalo customer hantar western union arini
esok dah masuk ker duit tu.???
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2009 08:41 PM | Show all posts
8# ann_9027
kalo customer hantar western union arini
esok dah masuk ker duit tu.???
hirai_saza Post at 15-8-2009 19:39


yep biasernyer 1 hr jer...tak pasti laks brp jam..coz ann selau g bank keesokan hari after cust bgtau yg dia dh kirim wang tu guna WE.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2009 08:42 PM | Show all posts
yakah, wah memang jelas dan detail penerangan yg ko beri tadi.Kelassss gitu

terima kasih banyak yer buat korang sumer....aku begitu hargai
maklumlah aku memang blur dulu, kiranya banyak ...
matakucing Post at 15-8-2009 19:23


hehehe pasni jgn lepaskan peluang yg ada....rugi tuuu
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2015 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
tolong!sy mnta bntuan sgt. sy ada customer dr arab. dea sda transfer duit dea d akaun bnk sy. tp bank ovrsea ckp (yg dea gna utk transfer) duit tu slmt dgn mrka. cma customer sy mnta hantar duit rm4k ke western unionutk anknya d luar ngra then baru dea automtclly htr duit tu kpd sy d bank sy. saya takut kna tpu. sb dea ckp dea sda tmbh duit rm5k so lbh jmlh dr brg yg sy jual tu. tolong sy. btl ke apa dea ckp ni. dgn tu jg duit brg yg dy jual sda d tmbh rm5k. dan dea ckp dea tda ptong lg duit d bank sy. dea cma mnta sy htr duit rm4k kat ank dea. mcmmn tuuuuu? bkn bnk akan trima duit luar ngara ke? sy kliru
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2015 09:28 AM | Show all posts
acoii replied at 11-6-2015 08:25 AM
tolong!sy mnta bntuan sgt. sy ada customer dr arab. dea sda transfer duit dea d akaun bnk sy. t ...

tipu rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2015 01:18 PM | Show all posts
acoii replied at 11-6-2015 08:25 AM
tolong!sy mnta bntuan sgt. sy ada customer dr arab. dea sda transfer duit dea d akaun bnk sy. t ...

Rasnya penipuan tu, ada kawan dah terkena, lebih dari 5k dah dia hantar
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2015 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Customer dah transfer, tapi kita kena charge? Macam mna pulak? Boleh pecaya ka?
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2016 04:38 AM | Show all posts
Saya juga ada buat business melalui internet.. Customer saya selalunya orang luar negara dari UK dan sebagainya.. Saya agak was-was untuk berurusan dengan mereka kerana seperti menipu.. Saya jual jam , kemudian saya minta mereka transferkan duit dekat saya... mereka menggunakan email daripada Credit Europe Bank.. Kemudian ada yang guna email royal bank.. Saya pula yang berurusan dengan pihak bank mereka melalui email.. Lepas tu , mereka kata duit sudah transfer tapi kena hold dulu sebab mereka nak saya pos dulu barang yang mereka order tu.. Mereka minta number tracking barang tersebut.. Saya mana boleh pos barang mereka sebab duit belum dapat lagi.. Selagi saya tak pos barang , tak bagi number tracking barang..Mereka taknak bagi duit..so macam mana ? tolong selesaikan masalah saya..email saya cara nak selesaikan ke..tolong sangat..ini email saya , fatinamirah1994@yahoo.com
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2016 04:39 AM | Show all posts
ann_9027 replied at 14-8-2009 11:24 PM
cara terbaik utk cust obersea..gunalah Western Union...
mmg agak leceh sket tp tu cara paling selam ...

Saya juga ada buat business melalui internet.. Customer saya selalunya orang luar negara dari UK dan sebagainya.. Saya agak was-was untuk berurusan dengan mereka kerana seperti menipu.. Saya jual jam , kemudian saya minta mereka transferkan duit dekat saya... mereka menggunakan email daripada Credit Europe Bank.. Kemudian ada yang guna email royal bank.. Saya pula yang berurusan dengan pihak bank mereka melalui email.. Lepas tu , mereka kata duit sudah transfer tapi kena hold dulu sebab mereka nak saya pos dulu barang yang mereka order tu.. Mereka minta number tracking barang tersebut.. Saya mana boleh pos barang mereka sebab duit belum dapat lagi.. Selagi saya tak pos barang , tak bagi number tracking barang..Mereka taknak bagi duit..so macam mana ? tolong selesaikan masalah saya..email saya cara nak selesaikan ke..tolong sangat..ini email saya , fatinamirah1994@yahoo.com
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2016 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya nak tanya, saya jual barang harga rm450 + rm6 postage sebab dia suruh pos ke kawan dia kat malaysia.. tapi cust dari luar negara, dia inform dah transfer rm600 sebab tak boleh nak transfer rm456 tu..balance dia suruh bank in kat kawan dia kat malaysia, tapi saya kene bank in balance dulu baru payment rdia masuk ke akaun saya..betul ke cam ni? Takut tipu pulak
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.515612s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list