Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
54028
View
270
Reply

Pasal Minyak Pelincir @ Minyak Hitam Pilihan Korang

[Copy link]

Author: mycos79       Show all posts   Read mode

Post time 13-12-2011 11:14 AM | Show all posts
kalau viva pakai mnyak yg direkemen oleh perodua suda, yg pnting msti tuka mnyak itam on-time, kalo pakai mnyak itam mahal2 tp slalu extend2 time tukar mnyak itam lg xelok

0-60 gile pekat likat, kaki kaki vtec tarik rpm tinggi2 je la kot yg pkai mnyak camtu
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2011 06:05 PM | Show all posts
sekarang aku guna ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2011 06:35 PM | Show all posts


pakai nih haaa sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2011 12:07 AM | Show all posts
Post Last Edit by Fast-N-Furious at 14-12-2011 02:43
0-60 gile pekat likat
H4dRi Post at 13-12-2011 11:14


bro, ni cair + nipis abis lar bro.. 0W tu beb, ko dah salah pemahaman grade minyak tu haku rasa

yg tang 60 tu. level heat resistant atau level  minyak tu bleh handle heat dari engine, bukan viscosity..

dulu problem minyak cair, contohnyer 10W, heat level yg dier bleh handle cuma dalam 30 jer.. semakin cair, semakin kurang...  dengan teknologi yg semakin maju, para engineering minyak telah berjaya cipta minyak yg walau pong cair 0W, tapi heat level yg minyak tu boleh tolerate adalah pada level 50 atau 60 sekarang nieh. blum ader lagi minyak yg cecah heat resistant level 70. but who knows, satu ari nanti kita akan jumpa minyak 0W70.. perghhh..

0W, minyak dier lebih cair dari minyak 5W, minyak 10W lebih cair daripada minyak 15W. got that?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2011 09:17 AM | Show all posts
Reply 184# Fast-N-Furious

good info bang fast...nampaknya cun2 hujung bulan nie nak kena tuko minyak hitam....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2011 09:20 AM | Show all posts
minyak pelincir castrol magnatec bgus tak?saper yg penah pkai..bleh share
Ajnabi Post at 9-12-2011 12:44


pernah pakai semi...bagus lah utk enjin2 lama dan baru....ringan jer rasa..kalau boleh beli kat pasaraya la...sbb skrg byk yg tiruan. kalau brand minyak cam petronas, shell dan esso elok beli kat stesen minyak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2011 10:13 AM | Show all posts
teman pakai Castrol Edge 5W-40, kalau beli  4L (RM200) dapat bag LV free
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2011 10:57 AM | Show all posts
Reply 184# Fast-N-Furious


Ni pemahaman aku   0W- 60 tu adalah no. dlm SAE visco. chart, jd 0 & 60 itu secara x lngsung mmng merujuk kpd viscosity.

salah satu cara utk tentukan viscosity adlah dgn mnggunakan viscometer, dgn ini kita akan dpt nilai kinematik viscosity(cSt) utk mnyak tersebut, nilai cSt/centistoke kmudian akan dirujuk kpada SAE visco. chart utk mngetahui smada mnyak itu 0, 10, 20, 30...atau 60


utk nilai (W)Winter, minyak akan dibiarkan mengalir dlm orifice viscometer , smasa ini mnyk itu berada dlm suhu -35C, masa yg diambil utk mnyak tu lalu dlm orifice yg akan menentukan nilai W utk mnyak itu, smakin cpat mnyak lalu orifice maka smakin rendahlah nilai W utk mnyak itu berdasarkan SAE visco, chart.

utk nilai 60 itu, kaedah ujian msih sama, guna viscometer juga, tetapi, kali ini mnyak itu berada dlm suhu 100C


jadi 0W-60 tu bermaksud smsa dlm keadaan beku, kelikatan mnyak itu adlah (merujuk kpada SAE visco. chart) 0

manakala smasa berada dlm suhu 100C, kelikatan mnyak itu adlah ( merujuk kpada SAE visco. chart) 60
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2011 04:58 PM | Show all posts
ooic...dah tau dah so mmg elok la kan....thank you2xxx
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 11:48 AM | Show all posts
takumi86 posted on 18-8-2009 02:17 PM
aku pakai toyota nyer fully synteticc. harga dlm rm148 beli kat kedai spare part jln ipohh... kawtim ...

salam bro..
nak tanyer ckitt..knp minyak hitam kat kedai spare part
terlalu murhh kalo nk compare kat kedai petronas/shell?
aku beli gakk kat kedai spare part minyk hitam semi synthetic(petronas)
harga RM120.00..kat kedai petronas RM195.00..
minyak hitam kat kedai spare part tu recycle kerr?
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 02:11 PM | Show all posts
kereta wira 1.3 ayah aku tu,
guna Mobil Special 20W-50,
aku tak berani guna semi or full dkt kereta ni,
sbabnya masa aku start guna kereta ni kurang penjagaan dan aku bajet enjin dia dah tak ketat ,
elok la pakai "pelincir" tebal,
baru syok... tp yg mobil ni pun best, enjin smooth dan ringan2...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 02:12 PM | Show all posts
ashburn posted on 10-9-2012 11:48 AM
salam bro..
nak tanyer ckitt..knp minyak hitam kat kedai spare part
terlalu murhh kalo nk compar ...

kalau reger ada jauh perbezaan kena hati2 takut minyak tiruan..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 03:19 PM | Show all posts
Shell Rimula X3...HDEO - Heavy Duty Engine Oil (a.k.a minyak enjin Diesel)
dulu aku pakai kat moto kriss...dekat 10 taun pakai....
skang pakai kat moto FZ pula.....enjin smooth je....6K baru tukar...murahpun murah...
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 03:22 PM | Show all posts
dune1989 posted on 10-9-2012 02:12 PM
kalau reger ada jauh perbezaan kena hati2 takut minyak tiruan..

mcm xlogikk kan murahh gilerr..
ader efek kerr nnt keta aku tu?
anyway tq
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 03:26 PM | Show all posts
zulka posted on 10-9-2012 03:19 PM
Shell Rimula X3...HDEO - Heavy Duty Engine Oil (a.k.a minyak enjin Diesel)
dulu aku pakai kat moto  ...

en zulka nie pnd ttg keta kan..
kalo minyak tiruan sumbat dlm enjin keta
baru mcm mn ehh
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 03:36 PM | Show all posts
ashburn posted on 10-9-2012 03:26 PM
en zulka nie pnd ttg keta kan..
kalo minyak tiruan sumbat dlm enjin keta
baru mcm mn ehh

ada juga member2 yg dh pakai HDEO kat kete..
tapi aku belum try lg...
nak kena cari kete lama2 utk buat testimonial.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 03:37 PM | Show all posts
ashburn posted on 10-9-2012 03:22 PM
mcm xlogikk kan murahh gilerr..
ader efek kerr nnt keta aku tu?
anyway tq

kalau aku,
aku aku tgk casing dia dan try bandingkan dgn dekat kedai petronas tu,
kalau nampak berbeza sedikit especially pada stiker botol dia,
mmg tiruan la tu selalunya,
setahu aku la kan,
kalau beza reger dekat stesen petronas dan bengkel,
perbezaan harga dia tak jauh sangat,
macam aku survey reger minyak mobil ni,
dekat stesen esso mobil mmg dapat fix rm60 utk gred 20w-50,
dkt kedai sparepart leh dpt rm55-58 gitu,
sama dgn minyak pelincir motor,
aku survey syntium moto SX,
dekat stesen petronas reger RM29,
dekat bengkel biasa RM26,
murah dia tak jauh beza la..

by logik,
ia memendekkan jangka hayat enjin sbb prestasi dia tidak sebaik yang asal,
aku tak pernah kena lagi so no idea what it going to happen..
huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 03:42 PM | Show all posts
zulka posted on 10-9-2012 03:19 PM
Shell Rimula X3...HDEO - Heavy Duty Engine Oil (a.k.a minyak enjin Diesel)
dulu aku pakai kat moto  ...

jap2,
leh sumbat ke?
huhu.. motor jadi berat ke apa eh?

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 04:05 PM | Show all posts
dune1989 posted on 10-9-2012 03:42 PM
jap2,
leh sumbat ke?
huhu.. motor jadi berat ke apa eh?

100 km agak berat sketla...
tapi lepas 100km running..enjin jadi smooth...hilang segala bunyi2an dlm enjin...

cer ko search dlm malaysianbikersz....byk topik pasal HDEO dibahaskan dlm tu...
ramai pengguna moto 4stroke yg guna HDEO ni sebenarnya...tapi taknak promote..pakai senyap2 je...
paling ramai yg guna brand shell / mobil....kalau nak best lagi campurkan dgn minyak ATF sket...power mari woo..
next servis ..aku nak campur minyak atf...aritu terlupa nak campur..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2012 04:15 PM | Show all posts
zulka posted on 10-9-2012 04:05 PM
100 km agak berat sketla...
tapi lepas 100km running..enjin jadi smooth...hilang segala bunyi2an  ...

I see,
ermm, nak cuba ni kena start dkt ex5 dulu hehe,
takleh terang2 sumbat dkt motor tu lagi hehe..
lagi satu eh, secara teorinya minyak enjin lori lagi tebal eh dari kereta dan motor?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078024s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list