Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
52941
View
270
Reply

Pasal Minyak Pelincir @ Minyak Hitam Pilihan Korang

[Copy link]

Author: mycos79       Show all posts   Read mode

Post time 19-8-2009 08:45 PM | Show all posts
haha korang ni topik minyak pelincir malam jemahat memang mantop. Ni nak tnya, untuk keta baru beli elok pakai mineral ke, semi ke atau fully? Sebab keta aku ni servis interval dia 10k km, bila aku gi servis hari tu sc boh minyak castrol, tapi aku tak tengok pulak minyak tu mineral ke, semi ke fully, yang aku musykil bila tengok resit harga minyak tu seratus lebih skit je.

Tu aku musykil, untuk servis setiap 10k km takkan dia tak letak minyak fully, tapi kalu dia letak fully takkan harga sebotol seratus lebih skit jek. Tolong komen otai2, keta baru ni elok pakai minyak apa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2009 09:51 PM | Show all posts
haha korang ni topik minyak pelincir malam jemahat memang mantop. Ni nak tnya, untuk keta baru beli elok pakai mineral ke, semi ke atau fully? Sebab keta aku ni servis interval dia 10k km, bila aku gi ...
al-asil Post at 19-8-2009 20:45


keter apa ko pakai???
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2009 10:07 PM | Show all posts
102# mycos79

hehe aku pakai keta tak femes, chevrolet aveo sedan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2009 10:18 PM | Show all posts
102# mycos79

hehe aku pakai keta tak femes, chevrolet aveo sedan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2009 08:01 AM | Show all posts
....pakai minyak semi pong dah ok....try pakai castrol magnatec
reger tuh lebih kurang sc charge jer....hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 08:18 AM | Show all posts
102# mycos79

hehe aku pakai keta tak femes, chevrolet aveo sedan...
al-asil Post at 19-8-2009 22:18
dier pakai semi sintetik jer..

maner-maner service centre termasuk proton pong akan letak semi sintetik. kalau nak fully atau mineral oil, tu upon request. Biasanya dier akan tanya dulu nak letak minyak aper, takkan dier tak tanya ko kot. kalau haku hantar kete toyota haku, service consultant tu akan tanya nak mineral ker nak full, sebab standard letak semi. biler haku hantar honda stream lar.. standard letak full, depa tanya nak guna semi sintetik ker tidak..
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 08:27 AM | Show all posts
.... lps letak minyak full tu fast... jgn lupa letakk flipflapp aarrr atas dashbod
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 08:35 AM | Show all posts
.... lps letak minyak full tu fast... jgn lupa letakk flipflapp aarrr atas dashbod
takumi86 Post at 20-8-2009 08:27


haku tunggu anis bagi suvenier kat haku jer.. nanti bleh mintak pelincir sekali..
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 08:52 AM | Show all posts
WOoooo.....Enjin baru minyak pelincir kena cair sikit tak per..... tapi kalau enjin lama kena guna minyak pekat kalau tidak compression tak tinggi kena tambah minyak special sikit kan...Maklum laa banyak benda dah longgar kan...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 08:56 AM | Show all posts
Apa2 pun duit aku tak banyak... aku cuma guna minyak fully sintetik cap bedal 5-40w aje...Harga pun tak sampai seratus...Setakat nie enjin senyap FC pun lebih jimat. Enjin kereta pun rasa lebih ringan....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2009 08:58 AM | Show all posts
WOoooo.....Enjin baru minyak pelincir kena cair sikit tak per..... tapi kalau enjin lama kena guna minyak pekat kalau tidak compression tak tinggi kena tambah minyak special sikit kan...Maklum laa ban ...
masterixs Post at 20-8-2009 08:52


kelas gitu...ala2 kacip fatimah jer...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 09:37 AM | Show all posts
111# mycos79



Tambah satu lagi Manjakani....hehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 09:57 AM | Show all posts
109# masterixs

oo kira untuk keta baru ni, berdasarkan artikel kat page 3 tu, minyak cair tu minyak fully la kan, ok tqvm
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 10:00 AM | Show all posts
haku tunggu anis bagi suvenier kat haku jer.. nanti bleh mintak pelincir sekali..
Fast-N-Furious Post at 20-8-2009 08:35


mak ai mintak minyak pelincir dengan anis tuh, hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 10:03 AM | Show all posts
Apa2 pun duit aku tak banyak... aku cuma guna minyak fully sintetik cap bedal 5-40w aje...Harga pun tak sampai seratus...Setakat nie enjin senyap FC pun lebih jimat. Enjin kereta pun rasa lebih r ...
masterixs Post at 20-8-2009 08:56

cap bedal (Bardhal) nie kalau kat US top aper, banyak menang award bagai, siap kalau enjin leaking, tinggal sisa minyak pong, enjin tak akan kondem. kalau nak power lagi, leh tambah additive dier..

cuma kat mesia nie macam tak glamour jer, harga pong murah jer.

serupa gak cam stesen minyak cap projet, kat us nun glamer gak, tapi kat sini, tak berapa dapat sambutan, pas tu siap bungkus, shell amik alih lak lepas tu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 10:08 AM | Show all posts
109# masterixs

oo kira untuk keta baru ni, berdasarkan artikel kat page 3 tu, minyak cair tu minyak fully la kan, ok tqvm
al-asil Post at 20-8-2009 09:57

utk kereta baru yg baru kuar kedai, piston akan susah utk memasuki selinder, sebab ader satu lapisan protection pada dinding selinder, utk menyenangkan piston mengoyak lapisan tersebut, bleh lar pakai minyak fully sintetik yg lebih halus..
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 10:20 AM | Show all posts
109# masterixs

oo kira untuk keta baru ni, berdasarkan artikel kat page 3 tu, minyak cair tu minyak fully la kan, ok tqvm
al-asil Post at 20-8-2009 09:57



Untuk keta baru memang bagus guna fully sintentik jangka hayat enjin keta lebih lama dah 100k KM pun compression enjin masih baik kerana kadar kehausan pada silinder dan piston dalam keadaan paling minimun.

Cheh...mcm iklan Mobil 1 pulak ekekeke....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2009 10:21 AM | Show all posts
cap bedal (Bardhal) nie kalau kat US top aper, banyak menang award bagai, siap kalau enjin leaking, tinggal sisa minyak pong, enjin tak akan kondem. kalau nak power lagi, leh tambah additive dier..
...
Fast-N-Furious Post at 20-8-2009 10:03


cap bedal (Bardhal) rupernya...haku pong tak tau...tengkiu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 10:23 AM | Show all posts
115# Fast-N-Furious


Thank for that info...Aku fikir minyak nie memang tak popular....Minyak cukup2 budget aje...hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2009 10:26 AM | Show all posts
116# Fast-N-Furious


Rupa2 nya ada lapisan protection utk silinder baru erk...Mcm betul2 anak dara laaa...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078994s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list