Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
54037
View
270
Reply

Pasal Minyak Pelincir @ Minyak Hitam Pilihan Korang

[Copy link]

Author: mycos79       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-8-2009 05:04 PM | Show all posts
139# mycos79  

ko ni emergency manjang ek mycos? suka plug & play terus kot.....
220796 Post at 21-8-2009 16:54


tulah nomot,
kalau selalu plug&play maka minyak pelincir yang elok sesuai....
minyak pelincir cam castrol magnetec lebih sesuai dalam keadaan sejuk dan panas...
melekat dan melekit jer minyak tuh dalam enjin...tau..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2009 07:00 PM | Show all posts
tulah nomot,
kalau selalu plug&play maka minyak pelincir yang elok sesuai....
minyak pelincir cam castrol magnetec lebih sesuai dalam keadaan sejuk dan panas...
melekat dan melekit jer minyak t ...
mycos79 Post at 21-8-2009 17:04


tu semua temberang dlm iklan je ........... mcm gak iklan keta savvy yg kononnye kuat & kebal tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-8-2009 07:35 PM | Show all posts
tu semua temberang dlm iklan je ........... mcm gak iklan keta savvy yg kononnye kuat & kebal tu

waksir Post at 21-8-2009 19:00


waksir,
ko pakai minyak pelincir hapa sekarang....share2 kawan...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 01:29 AM | Show all posts
Aku baru jer tukar myk hitam utk gen-2 aku. thanx to thread ni jugak. aku amek inisiatif bli sendiri minyak instead of hantaq pi servis kat proton. dapat le bli yg fully sintetik cap bardahl. upah pasang rm10 je.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 09:52 AM | Show all posts
sib baik thread ni dh menuju ke destinasi yg betui....hehehehe!
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 12:56 PM | Show all posts
melekat dan melekit jer minyak


awat aku rasa lain macam je
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 01:01 PM | Show all posts
146# dune1989

uik, ada yg tak betui lg ek? x pasan.....xpe, abaikan je dik ye.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 01:07 PM | Show all posts
146# dune1989  

uik, ada yg tak betui lg ek? x pasan.....xpe, abaikan je dik ye.....
220796 Post at 6-9-2009 01:01 PM


eh, tak la..
saya cume quote itu jek..
posting dari abe mycos hu4..
saje je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2009 06:37 AM | Show all posts
148# dune1989

10hb nie nak tuko minyak pelincir....
try semi lak....keter pong nak raya kan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2009 07:00 AM | Show all posts
awat aku rasa lain macam je
dune1989 Post at 6-9-2009 12:56


kuning ko yer
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 10:10 AM | Show all posts
waksir,
ko pakai minyak pelincir hapa sekarang....share2 kawan...hehehe
mycos79 Post at 21-8-2009 19:35



aku guna brand Hyrax oil je ....... buatan m'sia, klang mari punye ...

semi-syn cuma rm65 je ... ok la utk keta wira aku tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 10:46 AM | Show all posts
Aku baru jer tukar myk hitam utk gen-2 aku. thanx to thread ni jugak. aku amek inisiatif bli sendiri minyak instead of hantaq pi servis kat proton. dapat le bli yg fully sintetik cap bardahl. upah pas ...
Nara_Gaara Post at 6-9-2009 01:29


upah rm10 je ek? mmg stendet harga upah ke tu?

sabtu lps baru je tukar minyak engine. shell ultra helix fully syntetic rm195.....upah rm5.........oil filter rm10......ok x?

then mekanik suggest tukat airfilter coz dh kotor tp dia bg harga rm75 original denso........tp aku x proceed coz mcm mahal jek. then aku g kedai jual part keta, aku beli airfilter xde brand rm15............original denso rm40.............plan nk pasang sendiri je coz tgk mekanik tu buka kota airfilter keta vios aku tu senang jek.

ada apa2 perbezaan ke pakai airfilter cap local dgn cap ori denso?

p/s: airfilter tu dh beli tp belum tukar lagi..........
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 11:44 AM | Show all posts
148# dune1989

10hb nie nak tuko minyak pelincir....
try semi lak....keter pong nak raya kan...
mycos79 Post at 7-9-2009 06:37 AM


yeke wah..
bagus2..
tapi sebelom nih pakai minyak mineral ke?
bang mycos,
pi Carrefour wangsamaju,
before saya resign masuk kolej,
deme jual minyak pelincir mobil ngan castrol semi-synthetic below RM75 klu tak silap..
ok la tuh..
nice one la utk abg jimat sket..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 11:46 AM | Show all posts
aku guna brand Hyrax oil je ....... buatan m'sia, klang mari punye ...

semi-syn cuma rm65 je ... ok la utk keta wira aku tu
waksir Post at 7-9-2009 10:10 AM


wah, hang bile kat mane?
murah la tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 11:48 AM | Show all posts
then mekanik suggest tukat airfilter coz dh kotor tp dia bg harga rm75 original denso........tp aku x proceed coz mcm mahal jek. then aku g kedai jual part keta, aku beli airfilter xde brand rm15............original denso rm40.............plan nk pasang sendiri je coz tgk mekanik tu buka kota airfilter keta vios aku tu senang jek.


airfilter senang je tukar,
member aku ajar before balik Ipoh arituh,
alah takat cabut then tarik keluar filter tuh,
tapi nak pasang leceh sket la,
for me it's easy la..
tapi tak try lagi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2009 01:16 PM | Show all posts
153# dune1989

leh cari nie..oklah reger tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 01:19 PM | Show all posts
153# dune1989

leh cari nie..oklah reger tuh...
mycos79 Post at 7-9-2009 01:16 PM


selamat mencari ye..
harap boleh membantu..

CARREFOUR CARES FOR YOU...

slogan K 4 masa aku part time dulu...
wakakak
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 12:10 PM | Show all posts
saje share sini lak.. kt CI pn ada.

ni gmbar2 & berita dpd blog http://ondscene.blogspot.com/
==================================================

Minyak pelincir cetak rompak

Bt 17 Jalan Rawang Selangor 5 Feb 2010

Syabas kepada anggota polisdari IPD Gombak, kerana pada asalnya,serbuan dilakukan untuk kes lain,tetapi akhirnya menemui yang lebihbesar.

Tangkapandilakukan di dalam kilang ini bagi kes berkaitan dengan dadah,tetapianggota polis merasa curiga barangan di dalam kilang lalumenghubungiKementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi danKepenggunaan Gombakuntuk kepastian.

Dansiasatan dilakukan bersama peguam dari sebuah syarikat minyaktersohordan mengesahkan, semua barangan di dalam kilang di Batu 17Jalan Rawangini adalah barangan tiruan.

Ketika saya tiba di kawasan kilang ini, anggota penguatkuasa KPDNKKsedang melakukan siasatan dan pengiraan bfrangan yang dirampas.

Namun, ada satu halangan untuk saya membuat liputan apabila seoranglelaki (dari firma guaman) yang mewakili sebuah syarikat minyak,menghampiri saya.

Lelaki itu -"U siapa?"

Saya - "Kenapa? Ada apa masalah?"

Lalu saya menunjukkan tag nama saya.

Lelaki itu - "U tidak boleh ambil gambar. Company kita tak benarkan."

Saya sebenarnya dah mengagak kejadian begini akan berlaku kerana telah banyak kali mengalaminya.

Lelaki itu - " Tolong jangan ambil gambar. Ini policy kami, kami tidakmahu customer lari, sales kami jatuh sebab u kasi keluar ini kes."

Saya - "Maaf, saya tak boleh ikut kata u, sebab ini hal pengguna.Masalah customer lari, bukan masalah saya, saya mewakili pengguna. Uingat saya tak kena marah dengan orangramai, sebab buat berita, tapitak mau tunjuk apa barangnya. Lebih baik saya balik?"

Lelaki itu kemudian membuat beberapa panggilan telefon, tak taulah apa yang diadukannya.

Lelaki itu - " Kita boleh kautim. U ambik gambar, tapi ini produk u kasi tutup nama. Berapa, 500 bole(RM)?

Saya - " Sori, u mau bayar saya satu juta pun, saya tak mau."

KPDNKK -" Macam inilah.U jangan ganggu dia ok? Apa-apa hal, u cakapdengan kita punya bos. Timbalan Pengarah on the way. Dia buat dia punyakerja, u buat u punya kerja. Ini hal pengguna, kena tipu.

Sebenarnya, saya dah terfikir untuk SMS rakan di SPRM untuk buatsesuatu, tapi hold dulu, kerana mungkin dia bergurau mengenai tawaranitu. Tapi jika dia cuba ulangi lagi, rasanya dah lain jadinya beritaini...

Kilang haram ini dipercayai telah beroperasi kira-kira setahun lalu.

Pekerjanya hanya seorang - lelaki yang ditangkap polis bersabit kes nakortik.

Dialah yang membuka, mengunci kilang, mengisi, mengepam, membungkus minyak, melekat label.

Itu dakwaan dia, yang menurutnya, tauke hanya datang sekali-sekala memberikan arahan.

Beribu-ribu liter minyak pelincir pelbagai kelikatan yang diisi di dalam berbagai tong dan tangki ditemui.

Tidak cukup di dalam, minyak juga ada di luar bangunan, dan ada pula 2 stor menyimpan barangan seperti botol.

Tuirut ditemui beribu-ribu botol kosong, kotak, penutupbotol,pelekat/label pelbagai jenama minyak pelincir, dari yang murahsehinggalah yang berharga ratusan ringgit sebotol.

Dan ianya kemudian diisi mengikut formula yang telah ditetapkan kedalam botol-botol pelbagai jenama minyak pelincir di negara ini.

Ada minyak pelincir, minyak brek, minyak gearbox dan macam-macam minyak lagi termasuk yang dikeluarkan Proton.

Tiada apa bezanya pembungkusan/botol dengan yang asli - semuanya sama(hampir sama?), kecuali yang membezakannya ialah mungkinkelikatan/warna minyak di dalam botol itu.

Dan ianya hanya mungkin diketahui tiruan setelah penggunamenggunakannya, di mana mungkin cepat mengalami kerosakan pada enjinatau enjin tidak berkuasa seperti yang didakwa pengeluar.

Menurut Penolong Pengarah Kanan KPDNKK Selangor, Zakaria Tamby Chik,siasatan awal pihaknya mendapati minyak ini diedarkan ke seluruh negara.

Beribu-ribu bengkel seluruh negara dipercayai menggunakan minyak ini kerana harganya yang murah dari harga sebenar.

Rampasan ini bernilai kira-kira setengah juta ringgit.

Kelemahan pihak pengeluar asal ialah, mereka mungkin tiada cirikeselamatan atau seperti hologram untuk mengelakkan pengguna tertipumembelinya.

Itulah sebabnya mungkin arahan diberikan kepada pihak guaman supaya media tidak dibenarkan menyiarkan apakah produk yang ditiru.

Jadi, jika anda menghantar kereta anda untuk diservis ke bengkel,sebaiknya anda beli sendiri minyak yang dijual di stesyen minyakkemudian baru beri pada mekanik.

Tidak dinafikan, memang ada bengkel tidak mengetahui minyak yang dijualkepada pelanggan adalah tiruan, tetapi kebanyakannya MEMANG mengetahuiia adalah tiruan...

Jadi, adakah benar, saya melakukan kesalahan menyiarkan entry/berita sebegini semata-mata sebagai peringatan kepada kita semua?

Dan juga, mungkin anda telah mendapat sedikit gambaran bagaimanawartawan juga menghadapi risiko untuk disaman jika menyiarkan sesuatutanpa asas yang kukuh
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 12:11 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2010 12:11 PM | Show all posts
brand cetak rompak y dikenalpasti dr gambar: Shell, Castrol, Motobest
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.408444s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list