Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
54029
View
270
Reply

Pasal Minyak Pelincir @ Minyak Hitam Pilihan Korang

[Copy link]

Author: mycos79       Show all posts   Read mode

Post time 9-2-2010 10:25 AM | Show all posts
Sebaiknya jangan beli sebarang minyak di kedai spare part..(diragui ke"Ori"annye)
Beli la di stesen minyak...dh tentu yg ori...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 11:00 AM | Show all posts
wah, hang bile kat mane?
murah la tuh..
dune1989 Post at 7-9-2009 11:46



beli kat staf hyrax gak....
cuma hyrax oil ni, masih pd gred API SL ......
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 11:30 AM | Show all posts
bngsa ni mmg mcm lahanat, semua benda pun nak buat imitation,, kalu stakat kompaun dorang bolih byr,,, pancung sampai mati jer
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 03:52 PM | Show all posts
agak2 kat service center tu..minyak kita bli tu ori x? hmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 03:56 PM | Show all posts
errr.. dlm gambo tu ada penzoil x? aku cuma nampak tong dram penzoil je
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2010 11:35 PM | Show all posts
motul ok tak??kt motor pkai motul..kalo taruk kt keta gen gen ok dak??
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 04:25 PM | Show all posts
ni nk tanya kalau kete auto elok pakai semi sentetic ke atau fully sentetic. minta otai2 kt sini bg info
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 04:28 PM | Show all posts
167# labukuning
tengok umo keta. Xde kaitan ngan tranny
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2010 07:45 PM | Show all posts
aku rase baik la beli brand yg pelik2 cam idemitsu ke motul ke sumo ke..kompom ori kot..
tp mahal sket la...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2010 03:04 PM | Show all posts
utk keta lama saya yg pakai semi syn, saya pakai Valvoline, mmg best. pastu recomended oil change dia 7500km, bukan 5000km

borak ngan mechanic saya, dia cerita ramai org suka minyak castrol (esp pemilik bmw) tapi brand castrol antara yg paling banyak org buat tiruan. dia pun tak tahan, jadi kat workshop dia tak ambik minyak itam castrol.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2010 10:28 AM | Show all posts
utk keta lama saya yg pakai semi syn, saya pakai Valvoline, mmg best. pastu recomended oil change dia 7500km, bukan 5000km

borak ngan mechanic saya, dia cerita ramai org suka minyak castrol (esp pe ...
jurukera Post at 24-2-2010 15:04


Rasanya lepas ni tak nak guna castrol dah. Biasanya guna castrol magnatec. Entah2 yg beli sebelum ni pun cetak rompak punya.

Minyak itam yg SAE40 tu ok ker? tengok kat petronas rega dlm RM39.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2010 10:45 AM | Show all posts
Rasanya lepas ni tak nak guna castrol dah. Biasanya guna castrol magnatec. Entah2 yg beli sebelum ni pun cetak rompak punya.

Minyak itam yg SAE40 tu ok ker? tengok kat petronas rega dlm RM39.
Belimbingtm Post at 1-3-2010 10:28



ramai org yg beli minyak itam cuma tgk kat SAE40/SAE30/SAE50 ....

tp kena tgk gak grade ape ... samada SL/SM (yg byk terdapat dipasaran skrg)

utk enjin2 kereta yg dicipta pd 2005 ke atas ... elok guna grade SM.
kalu yg sblm 2005 .... blh guna SL grade je (rege lbh murah drp SM grade)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2010 10:59 AM | Show all posts
Sebaiknya jangan beli sebarang minyak di kedai spare part..(diragui ke"Ori"annye)
Beli la di stesen minyak...dh tentu yg ori...
yastross Post at 9-2-2010 10:25

betulll........sekarang susah nak check ori atau palsu....
baik angkut kat stesen minyak jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2010 11:01 AM | Show all posts
gambar die lak: kredit blog http://ondscene.blogspot.com/



http://2.bp.blogspot.com/_mRoqJlc41Lo/S25Eiv ...
kazaraf Post at 8-2-2010 12:11

tq...good info
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-3-2010 11:37 AM | Show all posts
tq kazaraf

http://ondscene.blogspot.com/201 ... elincir-minyak.html

Rampasan Minyak Pelincir, Minyak Gear,Minyak Brek - Semuanya Tiruan:@
baguslah...so nak selamat...beli kat stesen minyak jer...
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2010 01:18 PM | Show all posts
172# waksir

Betuiiii... klasifikasi SM ialah gred piawaan tertinggi yg ditentukan oleh American Petroleum Institute(API).....

Contohnya Bardahl Fully Synthentic SAE 10-40 SM....
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2011 12:44 PM | Show all posts
minyak pelincir castrol magnatec bgus tak?saper yg penah pkai..bleh share
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2011 11:15 AM | Show all posts
Reply 177# Ajnabi

utk enjin apa?

pastikan yg original, nk selamat kena beli kt pengedar yg sah shja, elakkan beli kt bengkel atau kdai spare part
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 10:07 AM | Show all posts
viva 1.0...
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 11:55 AM | Show all posts
haku skang pakai motul, SL atau SM, tak pasti lak, haku tak check.. tapi 5W50.  paneh pong tara hal...

Castrol tak silap haku dah ader produce minyak 0w60.. giler babeng tol.. harga plak tak hengat, sesuwai utk orang kaya tak hingat cam mapiau jer..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099539s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list