Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
110681
View
939
Reply

CARA BERNIAGA MELALUI WEB,FBOOK,BLOG [merged musytaq&Zee256]

  [Copy link]

Author: AniSani       Show all posts   Read mode

Post time 4-9-2009 12:25 AM | Show all posts
ada yg boleh membantu dan aku dah cuba cuma kewangan aku begitu terhad yg buat aku rasa terkilan sedikit
AniSani Post at 3-9-2009 23:54


aku rasa semangat ko nak berniaga ni mmg hebat...
bab usaha ni memang fullmark laa...

tapi nak mengatasi apa2 masalah ni kena sistematik...
ko kena stop, relax... and start analysing the problem systematicaly...
first kena identify... apa problem sebenarnya.. product ke, customer ke, promotion ke....etc..
lepas tu baru cari penyelesaian nya....

kalau ko tak dapat identify the actual problem....
u will be going in circle... rushing into one product after another sampai ko giveup nanti....
rugi jer...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2009 09:37 AM | Show all posts
mgkn ada betul nya ckp ko
skg ni pun aku dah tension fikir apa yg aku nak jual
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2009 10:18 PM | Show all posts
sbulum ni aku pernah jual baju wanita
yg bj ini ada gak sales nya tapi x lah bagus sgt

pastu aku tukar ke bunddle aku buat jual produk penjagaan diri
kosmetik key chain brooch dan byk lah la ...
AniSani Post at 3-9-2009 23:34


shb nak bagi advise pun tak berapa pandai sebab baru 5 tahun dlm online bisnes nih..
ikut pengalaman,2 tahun pertama biz mmg terikut2 dgn apa yg org lain jual...segala jenis mak nenek produk mlm shb jual..income ok la so-so...nampak org lain 4-5 angka...dlm jangka waktu tu tercari2 bisnes yg betul2 sesuai dgn jiwa,kalau ikutkan shb ni suka shopping baju,tudung,beg..kalau tak shopping baju baru seminggu boleh demam...
hujung tahun 2005 baru lah start jual baju..dlm waktu tu byk2 kan berdoa minta Allah tunjukkan jln 'apa' yg perlu shb buat..tujukkan adakah bisnes jual baju ni yg terbaik utk shb baut masa ni...Alhamdullilah sehingga skrg rezeki dari butik online ni menggalakkan...
so,bagi shb, buatlah bisnes something yg kita mmg ada deep passion,yg serasi dgn jiwa kita bukan sebab ikut2 org..
byk2 kan berdoa semoga tuhan bukakan jalan,tunjukkan apa yg terbaik buat kita
jgn putus asa
free website,website berbayar,harga brg yg murah/mahal bukan penentu mutlak kejayaan sesuatu perniagaan
always plan b4 buat something...plan your work & work your plan...tak leh main hentam keromo jer..and kena ada contigency plan juga
ada masa tu buat solat dhuha
satu lagi kena ingat konsep rezeki ni luas...kekadang Allah krgkan rezeki dari segi material/perniagaan kpd kita..tapi Allah tambahkan rezeki kesihatan,anak2,dada yg lapang...
so sebelum kita mengeluh 'duit' krg masyuk,kita renung2kan dulu rezeki2 lain yg kita ada sebab dgn cara ni kita akan bertambah bersyukur,org yg selalu bersyukur Allah akan lipat gandakan rezeki..cuma tak tahu bila.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2009 11:56 PM | Show all posts
sila downlaod buku2 dalam thread buku2 buat usahawan.byk buku ttg bisnes online
tq
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2009 12:30 PM | Show all posts
sila downlaod buku2 dalam thread buku2 buat usahawan.byk buku ttg bisnes online
tq
saatcham Post at 4-9-2009 23:56

saat...

ko seorang penulis yang berpengalaman...

pada pandangan ko, dimana kesilapan ani sehinggakan online bisnes dia tak berjaya...?
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 09:19 AM | Show all posts
saya pun penjual online ..
cayalah lepas baca thread nih
ada sedikit idea ....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2009 10:04 PM | Show all posts
sila downlaod buku2 dalam thread buku2 buat usahawan.byk buku ttg bisnes online
tq
saatcham Post at 4-9-2009 23:56


aku da dload buku2 tu tapi x leh buka utk di baca
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2009 10:51 PM | Show all posts
salam sume..
saya ni dah ketinggalan ketapi.. org lain suma dah berjaya dlm biz online, saya baru nak mula... skrg tgh setup kedai maya saya tu... masuk sini banyak dpt info yg sgt2 membantu... tqvm suma otai2...
bila sumanya dah siap, saya war2kan kat sini n sudi2kanlah menjeguk kedai tu nnti sambil sopping mopping....
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2009 05:24 PM | Show all posts
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Untuk maklumat lanjut sila layari;
http://shafinassmalek.blogspot.com
http://www.DanaModal.com/shafinassmalek




Perniagaan ini sungguh MUDAH. Cuma SMS dan EMAIL laman web anda kepada kawan2. Selainnya, kami buatkan untuk anda.

Anda juga di jemput menyertai kami dalam pemasaran, sebagai alternatif kepada menambahkan pendapatan anda dalam kemelut kegawatan dan kos kehidupan yang makin meningkat.

Terima kasih
---
NOOR SHAFINASS BT ABDUL MALEK
Layari http://www.DanaModal.com/shafinassmalek
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2009 06:35 PM | Show all posts
63# shb

mama setuju;)
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2009 07:02 PM | Show all posts
Setakat 3 tahun niaga online secara ala-ala dan 2 thn secara serious..memang menguntungkan..malah kengkadang profit melebihi gaji..

Memang seronok berniaga online ni, selain dapat tambah income, dapat gak kenalan baru dan network pun makin berkembang..kengkadang secara tak sengaja pembeli rupernya drp kalangan kawan2 lama yg dah lama terpisah dan ada gak jiran tetangga..
walhal tak perlu pos punn..makin lama makin ramai yg tahu...penyudahnya jiran depan belakang kiri kanan duk pakat shopping kat umah aje.. tu yg syok tu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2009 02:52 PM | Show all posts
Meniaga ni kena sabar. Kalau tak sabar memang boleh lingkup terus. Kehendak pelanggan pelbagai. So, pandai-pandailah mainkan peranan sebagai penjual. Jangan cepat putus asa.

Jom cuci mata jap. Tiada di tempat lain. "Thai Product" terus dari Thailand.

http://tyunik.fotopages.com/ , http://tyunik.blogspot.com/
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2009 04:37 PM | Show all posts
65# aku_komeng

Untuk berjaya bukan mudah...aku pun x pernah bsnes on9....sebab sibuk bsnes x on9...

cuma gunakan intrnet promote bsnes ,cari pelanggan,brg2 dll jek....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2009 04:58 PM | Show all posts
baru je sebln wat business online baru ade 2 customer online.so waktu yg same cari gak customer offline....tngah timba ilmu lg
  1. signature................................
Copy the Code
http://butikimpian23.blogspot.com
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2009 05:01 PM | Show all posts
usaha tangga kejayaan...............



[code][/code].....................................
http://butikimpian23.blogspot.com
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2009 05:34 PM | Show all posts
Bg saya TT punya masalah bukanlah barang atau produk tetapi masalahnya TT tak nampak jalan..hanya dengar ttg perniagaan online dan terus buat tanpa membuat research dan menambah knowledge yang ada....saya juga dulu begitu...tapi alhamdulilah bila dah faham konsep perniagaan online yang sebenar anda akan tahu apa yang perlu dibuat...saya dulu2 buat muka tak malu belajar dari mereka yang lebih senior dalam hal nie...malah antara yang saya suka lawati blognya adalah Dr Ifran Khairi...kemudian beberapa nama blogger yang agak terkenal dalam mencari pendapatan dari business onlinenya..saya baca satu persatu postingnya..sambil tu bangunkan blog dan perbaiki sedikit demi sedikit...btw..terkini..orang dan takde pandang sangat pun web atau blog yang anda gunakan...kerana saya sendiri web macam untuk display jer...customer ramai datang dari blog saya sendiri..saya sharing info ttg produk..interact with them...bina kepercayaan mereka...then walllaa....sales dah mula ada dan terus menaik....so key kat sini adalah kepercayaan pelanggan untuk membeli secara online dengan anda...jangan heranlah kalau anda akan disoalan bermacam2 hal sebab mereka takut barang mereka tak sampai...so kenalah pandai membuat skrip hujah yang bernas dan meyakinkan mereka untuk berurusan....isnyallah baru boleh..pi...tak leh fikir bila dah buat web/blog...then tunggu orang beli...memang tak jalan la jawabnya....

* bagi aku satu konsep yang anda kena faham dalam dunia biz internet nie...trafik pengunjung ke site anda adalah penting....kedudukan site anda dalam enjin carian google juga penting...bila orang taip nak tudung...list pertama kat atas adalah site anda...buat linking networking di forum,blog org lain,internet directory juga penting..etc....so kalau bab nie pun anda boleh faham dan percaya boleh buat...tak mustahil perniagaan online anda boleh boom!...tq

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2009 02:37 AM | Show all posts
kagum dengan ct_redzuan.blh chat,blh jual2,kwn dpt,duit pun dpt.semoga terus maju jaya.
nak jual tudung jgk la..hehe:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2009 09:09 AM | Show all posts
67# AniSani

aku dah download n boleh baca ok je....
guna adobe reader 9 la...freeware je
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2009 10:03 AM | Show all posts
kalu jd bebaloi gak la...
he2.

tlg klik ek..
http://www.dapatwang.com/?id=asyrafkaybe
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2009 05:00 PM | Show all posts
dpt wang pe?kn kuar wang dl kan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081542s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list