Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
9337
View
20
Reply

Adakah SUV sememangnya kuat makan minyak...?

[Copy link]

Author: Squall-Leonhart       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-8-2009 09:30 PM | Show all posts |Read mode
Hello korang...!!!

Korang perasan tak, sekarang ni kalau korang peratikan betul2 industri automotif ni kita dapat saksikan penurunan ketara trend pembelian SUV aka kenderaan utiliti sukan cam Pajero, Land Rover, etc. Alasan utama ialah SUV ni kuat makan minyak. Betol ker...?

Ikut pengalaman haku pun, haku penah test drive bawak Kembara dan haku dapati Kembara ni memang kuat makan minyak. Kembara auto lak tuu... fuel consumption dier dua kali ganda keter Merc ayah haku, dan kalau nak travel ulang-alik Segamat-KL memerlukan 2x isi minyak laa. Kalau Pajero lak bleh kata agak kuat gak laa kalau ikut pengalaman haku, cuma pasal Pajero yang haku penah experience tu jenis diesel nyer, takder laa terasa sangat fuel consumption dier.

So... apa pendapat korang...? Betul ker SUV ni kuat makan minyak...?
Single Polls, Total 16 Users voted
68.75% (11)
12.50% (2)
18.75% (3)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2009 10:14 PM | Show all posts
1# Squall-Leonhart


bang....ni kategori petrol ke diesel..?
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2009 10:34 PM | Show all posts
Kalo Harrier Hybrid tak kot....
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2009 11:39 PM | Show all posts
well, my Landrover Defender 2.5 TDi (diesel) makan minyak sama macam kereta 2.0 liter  ...

sebabnya, all time 4-wheel drive...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 12:28 AM | Show all posts
CRV tak kuat mana pun.......

kuantan -kl dalam rm50 je.... tu lari atas hiway 120-140 ....


tapi kembara , rata rata merungut kedarah minyak....sampai member aku yg tukar dari kembar pakai swift , dia kata jauh beza bayar duit minyak........
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 07:39 AM | Show all posts
lama gile tak nampak si squall nih, ke aku yang rabun
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 07:40 AM | Show all posts
elok jugak kalau bincang pasal fc SUV nih, target aku lepas nih memang nak pakai SUV, tapi nak carik yang 7 seater la
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 07:57 AM | Show all posts
.....haku minat gak nampak lasak cam fortuner tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 08:31 AM | Show all posts
Tak betul. Honda CRV tak kuat mkn minyak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 08:35 AM | Show all posts
takyah lar indicate SUV.. aper sajer yg kenderaan yg jenis AWD, memang melantak minyak lebih sket punya dari FD atau RD..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 09:17 AM | Show all posts
harrier tu SUV ke? kalau iye, mmg kuat skit laaa.........abg aku tinggalkan harrier dia kt umah aku selama 4 hari coz dia g indon. so, peluang aku drive n mmg kuat skit minyak
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 12:12 PM | Show all posts
fc suv slaluye akan lbh sbb tekonologi cam awd dan berat die
yang sah2lagi berat dari keter besa..
btol x?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2009 12:28 PM | Show all posts
10# Fast-N-Furious
err... kalau camtu lori pikap pun kuat makan minyak gak ker...? Sebab setau haku kebanyakan lori pikap yang ada jual kat Mesia ni sekarang jenis enjin commonrail turbodiesel 4WD laa, dan gearing dier pun bleh kata biasa laa, takder laa high gearing macam SUV pasal lori pikap ni kebanyakannya guna atas jalan raya...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 12:31 PM | Show all posts
Makan minyak ni depends ..........tak semua SUV, depends on the power to weight ratio and driving method.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 01:24 PM | Show all posts
CRV baru ni tak de kuat makan minyak pun.... lagi better drp chevy optra 1.8 aku....
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 02:22 PM | Show all posts
kembara mmg kuat minyak
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2009 02:30 PM | Show all posts
macam stream, ader satu version yg AWD, memang kuat melantak minyak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-8-2009 02:53 PM | Show all posts
Hmm kalau kau sebut keter AWD lagi kuat makan minyak drp 2WD biasa, memang ada logik dier. Sebab pertama, kalau keter 2WD kuasa enjin setakat hantar ke satu axle jer tapi AWD lak hantar kat dua2 axle, so transmission loss jadik lebih laa. Sebab kedua, biasanya mod AWD ni traction ratio kat setiap axle ni tak sama untuk membolehkan keter tu senang lalu jalan berlumpur kat dalam hutan laa. Kalau mod tu digunakan kat jalan raya berturap biasa, lagi banyak geseran so FC pun makin tinggi laa.
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 11:23 AM | Show all posts
Salam..

Personally saya rasa, sama ada sesuatu kenderaan tu makan minyak kuat atau tak bukan bergantung kepada jenis i.e. sedan, mpv, suv.

Lebih kepada CC dan saiz badan kereta. Kalau CC kecil dan badan besar, besar kemungkinan akan mengakibatkan fuel consumption yang tinggi. Contoh: Proton EXORA, badan besar tapi CC hanya 1.6.

Lepas tu bergantung gak sama ada kereta tu hybrid ke etc2.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Xjgk..myk crv saya kl-krabi-penang-kl dlm rm380 je..5h4m merayau2 sana sini..isi kt thai je sekali..mahal sket psl baht tgh trend menaik masa tu..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.111197s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list