Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
28771
View
186
Reply

Tahap Kesabaran Korang Dengan Housemate Anda

[Copy link]

Author: tyrande_81       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-9-2009 01:07 PM | Show all posts |Read mode
Aku perasan kan, selalunya kalau orang perempuan dok serumah mesti ada rasa something wrong.

Sedangkan adik beradik pun boleh bergaduh dan merajuk. Inikan orang yg kita tak kenal asal usul, adab, dan budaya.

Skrg ni aku ada masalah ngan housemate aku ni. tapi malas nak cerita... sbb aku cuba accept dia. Dia kan manusia, so mestilah tak perfect. Tapi dia takleh accept aku seadanya. Semua benda dia nak komplen. Satu hari dia sanggup insult dan maki hamun aku dalam facebook. Habis kengkawan aku seramai 173 orang tu baca. Sedangkan post aku tu takde kaitan pon ngan comment dia.

Ntah la, ada gak manusia sombong mcm ni.
Single Polls , Show Result after voted, Total 169 Users voted
  (This Poll is open, your vote is visible)
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 01:09 PM | Show all posts
biasa laa...aku lbh suka dok sorang2 tp x mampu nak byr sewa umah mahal..aku tgu nak kawin thn dpn pastu aku halau laa dorang dr umah tue..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 01:10 PM | Show all posts
aku syg osmet2 aku..
sbb osmet2 aku adalah ibu, ayah, kakak n adik..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2009 01:10 PM | Show all posts
2# putri22


Hahaha apa pasal ko punya plan sama mcm aku.... ni yg kena cepat2 kawin ni.. bleh aku halau dia dari rumah aku ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 01:13 PM | Show all posts
takde hsemate aku adalah pamili ku..camner??
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 01:20 PM | Show all posts
moral of the story, jgn add osmet kat facebook..

aku satu umah ngan coursemate aku ..so x de masalah..dulu masa duk setapak kami pun pernah serumah..
cume osmet yg lagi sorg tu problem sebab die moody..keje duk ckp die la yg the best..aku ni sib baik lg tua drpd die je..kalo idak harus die buli aku..n die sgt berkira bab2 perbelanjaan..so asyik la nak push kite kalo nak kuar jenjalan..x mo naik kete die sebab nanti kilometer byk..nanti cepat la die gi servis kete..
lg satu beras kat umah die x pernah beli pon..keje melantak je ade la..makan yg kami beli..
tapi itulah..aku halalkan je..x halal kan..muncit perut die lak
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 01:21 PM | Show all posts
xtahan da...abes mkanan yang aku msk die rembat...n brg mandi aku pon die pakai...xtahannnnnnn
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 01:31 PM | Show all posts
x penah ade hause mate...

dok nagn pamili maner nak ade hause mate..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 01:39 PM | Show all posts
osmet aku skang ni ok...baik sangat2...

osmet yg sudah2...hmmh..malas aku nak ingat
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 01:47 PM | Show all posts
fuuiiiyooooo
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 02:00 PM | Show all posts
saye sayang osmet saye. kami dh mcm adek beradek. ari pertama jumpa & kenal dh borak mcm dh kenal lame. ari kedua dh bule makan same2, gi swimming same2..ari2 seterusnya bile busy nk nmpak muke masing2 pn susah dn kdg2 penat, masing2 bkurung dlm bilik tapi if ade kesempatan, dapat la juga masak & makan bersama.

kdg2 ader juga la benda2 yg buat i geleng kepala jugak..mcm pinggan tk cuci ker, kasut tk susun ker, baju kt ampaian tk angkat ker..tapi as ppl yg eldest dlm rumah tu, i buat jer la yg mane sempat coz rumah tu rumah bersama jugak..kdg2 ader la jugak, thnk u note diorg selit celah fridge magnet kan..sbb diorg jenis btimbangrasa jugak tapi yerla kdg2 penat kan..

so setakat nih mmg ok..hsemate2 yg lepas mase study skrg ni mmg BFF..sbb dh 4 tahun kut duk susah senang bersame...

keyword die TOLERANSI kut...sejauh mane kite leh tolerate dgn perangai2 or habit diorg yg mungkin tk sesuai dgn kite...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 02:01 PM | Show all posts
aku merana dgn rumateku.....
xsabar nk raya leh jauh dr dia
bila dia xada dalam bilik,automatik aku tersenyum.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 02:03 PM | Show all posts
saye sayang osmet saye. kami dh mcm adek beradek. ari pertama jumpa & kenal dh borak mcm dh kenal lame. ari kedua dh bule makan same2, gi swimming same2..ari2 seterusnya bile busy nk nmpak muke masing ...
MsQuerida Post at 2-9-2009 14:00


jelezzz nyer....untung giler
hargailer masa2 anda ber2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2009 02:09 PM | Show all posts
Saya jer toleransi... tapi tang dia bising2 dan komplen sana sini. Rumah tak mop la... (tapi dia angkat mop pun ada le setahun dua kali, sy setiap 2 minggu). Pinggan basuh tak bersih... (tapi dia suka tinggal pinggan mangkuk tak cuci kat singki)

Kalau tak sabar, dua tahun lepas sy dah kluarkan post ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 02:20 PM | Show all posts
jelezzz nyer....untung giler
hargailer masa2 anda ber2
elmo_23 Post at 2-9-2009 14:03


kami berempat satu rumah...so far ok..masing2 bayar sewa pun ontime..siap kdg2 ade yg bayar advance sbb i kdg2 jenis lekat kt opis smpai mlm, balik diorg dh tdo..hopefully bkekalan la keadaan ni...sbb baru jer dpt hsmate baru nih..2mths
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 02:24 PM | Show all posts
kalo x thn sgt just move out je la..
wata sendiri dulu duk ngan opismate..
die bawak jantan..so aku kuar la dr umah tu..

ni duk sewa satu umah 3 org..
as long as satu bilik sorg x de masalah..
bab2 kedekut nak kuar duit beli brg dapur tu x yah ckp arr..

pandai lak time kite msk bilik die melantak makanan kita..
itulah..ikutkan hati nak pindah tp malas nak cr rumah lain..so buat bodo jela..thn.
dan berdoa agar berjaya interview kat trg aritu..so boleh la balik duk trg ngan famili.........
ameen
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 02:24 PM | Show all posts
Saya jer toleransi... tapi tang dia bising2 dan komplen sana sini. Rumah tak mop la... (tapi dia angkat mop pun ada le setahun dua kali, sy setiap 2 minggu). Pinggan basuh tak bersih... (tapi dia suka ...
tyrande_81 Post at 2-9-2009 14:09


klau dpt yg jenis bising camtu dh lame kut humban keluar...

ader different dgn yg keje pakai tangan & keje pakai mulut..

yg keje pkai tgn ni mcm klau tk puas ati pn still tgn tuh ringan buat keje rumah, so in the end bersih..& klau osmet tuh jenis tau malu diorg akan sedar sendiri..

yg keje pkai mulut ni, komplen jer tau, buatnye tidak..nak org lain perfect tpi diri sendiri nan hado..klau i dpt osmet jenis nih mmg dh chow..sbb mmg tk suke duk dgn org yg byk bunyik sane sini yg jenis suke sindir mnyakitkan hati org lain..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2009 02:37 PM | Show all posts
Masalahnya camner aku nk keluar. rumah ni sewa atas nama aku. Sign agreement atas nama aku. Yg dok jumpa tuan rumah bayar sewa, aku.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 03:15 PM | Show all posts
Masalahnya camner aku nk keluar. rumah ni sewa atas nama aku. Sign agreement atas nama aku. Yg dok jumpa tuan rumah bayar sewa, aku.
tyrande_81 Post at 2-9-2009 14:37


so kirenye u la yg bawak masuk diorg jadik housemate u?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 07:15 PM | Show all posts
setakat nih wa bley bertolak ansur lagik lah ngn osmet wa...

mcm osmet wa plak... since kitaorg dah pindah umah, dok srg sebilik dah kurang lah masalah berbanding dulu... dlm umah ni, cuma ade srg je la yg pangai yg mudah moody tak menentu, dengki.. tp skang die pon ckp nk berubah...

normally, wa carik solusyen sdrik lah kalo satu2 bende tu jadik.. cth kalo nmpk mcm berebot nk basoh baju tu, penyidai ke, wa belik lah penyidai laen tambah letak kt luar.. tp tak penah limitkn lah, sapa2 pon leh guna, salu pesan kt derang lah kalo nk gune tuh, gune je lah..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 09:15 PM | Show all posts
hosmate baru aku tak ngam ngan sorg lagik hosmate...
aku plak yg penin kepala..
tp aku pun tak tahan gak ngan yg baru nih...
ala2 aku ada adik lak kat umah nih..aku lak kena saport makan minum dia...
kot dia nak byr ka, kot nak tolong masak ka, kot nak beli barang mentah ka..haram tadak...tensen...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2009 11:43 PM | Show all posts
Betol-betol mencabar keimanan aku hari ni btol la!!!Tadi aku masuk toilet...masih lagi dengan perangai lama!HAID MELEKAT ATAS LANTAI!!EEEEEEEEEEEEE,DASAR CINA BUKIT BETOL LA!AKU LAK DAH JADI MACAM ORANG GAJI KAT UMAH NI TOLONG CUCI!

WOI BUDAK..KO X RETI-RETI KE NAK CEK DARAH KO MELEKAT KAT LANTAI ?AKU X BANTAI KO DA CUKUP BAGOS DA...

PLEASE LA KALAO X RETI NAK JAGA KEBERSIHAN,KELUAR DARI UMAH AKU BOLEH X?!AKU DA X TAHAN DENGAN PERANGAI KO LA!
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2009 12:52 AM | Show all posts
Betol-betol mencabar keimanan aku hari ni btol la!!!Tadi aku masuk toilet...masih lagi dengan perangai lama!HAID MELEKAT ATAS LANTAI!!EEEEEEEEEEEEE,DASAR CINA BUKIT BETOL LA!AKU LAK DAH JADI MACAM ORA ...
gummygum2 Post at 2-9-2009 23:43



sound direct trus je la..
sound kt sni die bkn taw pn..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2009 12:54 AM | Show all posts
aku penah dok serumah smiggu je..
tumpang rumah kwn..
1 yg aku x tahan..
diorang ni asik lenjan PSP aku!!
asal aku ade kt rumah je mule la nk mintak PSP..
tp diorang ni baik...
rajin masak..
taw respek
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2009 07:11 AM | Show all posts
kesabaran aku dah semakin tipisssssssss.....
TAPI bulan pose,daku tahan jer..
klu ler dia 2 diberikan kesedaran yang tinggi,ketahui ler bahawa bukan dia sorang bayar yuran kolej,aku pun
ko rasaler nanti bila dpt rumate yang lebih dasyat....baru ko rasa bilik mcm neraka.....
dunia skrg bayar CasH,,,,,no kredit2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069744s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list