Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
29470
View
186
Reply

Tahap Kesabaran Korang Dengan Housemate Anda

[Copy link]

Author: tyrande_81       Show all posts   Read mode

Post time 3-6-2011 08:13 PM | Show all posts
dulu aku ad srg housemate yg sgt2 berkira..baldi pun nak disorokkan semata2 x nak bagi org laen pinjam..tp x sedar almari yg dia pakai tu org lain yg bagi pinjam..bengkek punya pasl i ngn srg lagi tu blah trus dri umh tu tanpa ajk dia pun..bahagia btol skrg ni..puas ati..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 08:22 PM | Show all posts
aku lagi xberkenan dapat housemate yang pemalas....nama je pempuan yang cantik..bergaya mengalahkn artis....ish2...geram sei!!!...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 11:22 AM | Show all posts
takda sapa nak ajak gaduh
baby_pingu Post at 18-5-2011 18:03


aku skang duk sorang gak..adik aku daa grad...bosan gak xder geng nk ajak gaduh...
dlu asal dia duk bersenang lenang bkk tv..aku plak tgh bersilat kt dapo..aku sje jek suh dia potong bawang ke..potong sayo ke...sesama nk mkn kan...sesama la tlg menolong

ex hsemate so far tang kebersihan ok2 jek cuma tabiat dia yg paling truk skali...mmg berbulu jek aku tgk..dia tekan button tv guna kaki ok :@..byk kali aku tego dia gelak...pas 2 buat lg ...mmg aku ada tv dua bijik...satu buh kt hall...satu dlm bilik..even aku daa bg guna tuh sila la respek skit brg aku...nih siap guna kaki...rs aku plak nk kaki kan dia
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 03:35 PM | Show all posts
Reply 2# putri22


   aku pun pkir bende same.........tapi nk kawen dlm waktu terdekat tu payah.......
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2012 01:42 PM | Show all posts
aku dulu menyampah habis ngan housemate aku terus angkat kaki. aku ingat nk bincang pastu ketuk pintu bilik dia bodoh jer.. esok jugak aku angkut barang. leh plak post kat FB ckp aku macam2, aku sikit pun tak cerita kat saper2 perangai buruk dia. aku punya menyampah kat dia nih sampai kalau dia jatuh pun aku x nak tolong :@
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2012 03:04 PM | Show all posts
housemate ash plak... busybody tahap gaban. pastu suka mulut laser. ooo emmmm geeee.... geram sebab dia tu sedara mara yang lebih tua so nak sound balik xleh. hanya boleh diam and buat bodo walaupun kekadang nak tengking je rasa.

kes 1: mulut laser. antara ayat yang ash sgt sakit hati bila dengar ialah "kenapa la bapak ash (bukan nama sebenar ) ni suka sangat buang duit bagi anak2 makan mewah2. patut la adik2 ash ni gemuk2" ataupun "wah, makin tembam la ash skarang ni. lain kali xyah makan byk2. buang duit je."

kes 2: everything is about money. dia ni sgt2 kedekut. tahap kronik punya kedekut. kalau wifi kat internet tu xde org pakai, dia akan off walaupun bayar fixed amount setiap bulan tapi dia yakin bahwa boleh save 5 sen sebulan kalau off bila xpakai. ash suka tido depan tv setiap malam and dia akan setiap hari slowkan kipas living room drp 3 kpd 2 sebab nak save letrik (wtf??) pastu dia suka ceramah kat ash suruh save duit untuk hari tua. semua sbb ash suka shopping online and bila brg2 tu sampai kat umah, dia akan sibuk2 ceramah jgn suka shopping sgt, duit abis. kalau ash balik dr shopping pun dia akan start ceramah bila ash bawak shopping bag byk2.

padahal gaji ash, suka hati la nak spend camna pun! ash memang ada saving setiap bulan tapi xkan nak kena report kat dia kot. ash xmau la idup cam dia. gaji dia belas ribu tp idup cam org miskin. xmerasa lgsg hasil penat lelah keje pastu jeles kat org yg gaji sikit cam ash ni tp leh enjoy idup. sedangkan ash bawak family gi makan2 kat restoran mahal sket pun nak ceramah baik makan kat gerai. eee, nyampah!

kes 3: tak hormat privacy. dia suka masuk bilik ash, guna brg2 ash. pastu high taste lak tu. ash punya SKII, perfume mahal, etc semua dia pau. larat ke ash nak sorok pastu tiap2 hari korek balik? nak kunci bilik mmg xleh sbb tu umah dia. kalau dia jenis yg xde duit or xmampu pakai, xpe la jugak tapi dia ni KAYA ok. saving je dah cecah juta RM. tapi dia xnk spend duit utk beli brg2 cam skincare elok or perfume mahal. tapi bila ash spend utk beli brg2 tu, dia akan ceramah kata buang duit. :@ pastu dia akan inventori brg2 ash. penah skali ash balik umah, dia tanya mana pegi tupperware ash sll guna bawak bekal g ofis. ash tinggal kat ofis la tapi dia tauuuuuu je kalau ada benda ash yg xcukup. pastu suka hati mak bapak dia je nak ubah susun atur brg ash. kadang2 ash balik keje nampak tempat gantung tudung dah ubah, atau kotak aksesori ada kat luar. adoi, paling geram bila cari brg xjumpa pastu tgk2 dia dh amik. penah skali ash beli stok2 biskut ngan coffee mix nak bawak g ofis. tup2 dia amik pegi topup brg2 dia kat dapur

ash ni xpindah pun sebab dia yang merayu2 mintak ash dok ngan dia. dia xde family so dia sunyi. penah ada maid tapi xtahan sebab dia kedekut ngan maid tu. bayangkan nk makan atau pakai baju pun maid tu kena byr drp gaji dia sendiri sedangkan gaji dia RM500 je. mana nak tahan maid tu so lari balik indon..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2012 10:25 PM | Show all posts
aku awal2 lagi menyirap dengan2 orang hosmet aku (lagi 2 orang ok)...yang sorang tu kalo buat sampah punyela banyak, tapi bila dah penuh buat tak tauuuuuuu je. Lagi sorang tu, kalau shave tu, penuh haaa kat sinki dia punya janggut. Ade ke x reti nak bersihkan? bodoh giler...jamban kotor pon buat dunno je...BODOH!!! Konker Tv satu hal, pulak tu kalo orang tengok Tv, ade je pengulas sukan kat sebelah...cakap punyela kuat macam kita ni dah pekak sangat...last2 aku duduk bilik buat hal sendiri..bengang gilerrrrr!!!! Ingat nak blah je dari rumah tu taun ni...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2012 10:28 PM | Show all posts
aku rimas btol dengan hosmet yang suka tidur kat ruang tamu. Sewa bilik ke sewa ruang tamu? Hari2 pulak tu tidur kat situ..plak tu bila ruang tamu tu dah bersawang2, tak reti2 pulak nak bersihkan Kenapalah wujud jugak manusia berpeel sebegini?
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2012 10:40 PM | Show all posts
aku awal2 lagi menyirap dengan2 orang hosmet aku (lagi 2 orang ok)...yang sorang tu kalo buat sampah ...
hyie Post at 9-1-2012 22:25



laki pn ade yg x reti buang sampah ke??

mcm hosmate aku la...pompuan pn x reti nk buang smpah...letak plastik smpah reti, pastu sumbat mcm2 la dia nye bks fast fud, botol softener, pad pn ade kdg2...pastu yg bwa turun g tong besar kt bwh ktorg ni la...skali pn aku x pnah nmpk tuan punya bdn tu angkut smpah turun p buang kt bwh
   
sama la msk air pns nk jadikn air kosong wat minum...skt hati aku tgk botol kosong, mnum reti, msk x reti2...last2 aku msk, aku letak dlm botol aku bwa msuk blk...tggalkn sket je kt luar, pndai2 la korg share

cuci toilet pn same..duk2 btahun2 kt cni, brapa kali je bleh kira..mentang2 la xde jadual nk kna follow...pencuci toilet pn aku n akak aku yg beli tau..spesis yg bila ckp kemain bedegar2,dressing nk lawa2...kt umah, tuhan saje yg tau cmne...bleh x aku nk ckp psl tu la korg xde bf??...jahat giler aku kn?
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2012 10:52 PM | Show all posts
Reply 109# aechae


beb, seyes porangai hosmet ko sama dengan hosmet aku! Diorang takde boifren, kan? Nah ambikla hosmet aku buat laki. Konpem lintang pukang rumah diorang
Sekarang aku konsep sampah aku, aku buang dalam tong sampah aku kat bilik. So takde alasan untuk aku buang sampah2 kat dapur hehehe. Air pun aku angkut dalam bilik, waima makanan pon skali kalo boleh! Abes citer..

Tapi diorang ni bengap sikit beb, guna barang orang tapi x reti jaga...macam gampangggg
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2012 10:55 PM | Show all posts
wah sakan kutuk hosmet kekeke
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2012 11:06 PM | Show all posts
Reply  aechae


beb, seyes porangai hosmet ko sama dengan hosmet aku!  Diorang takde boifren,  ...
hyie Post at 9-1-2012 22:52



   yup...xkuasa aku nk bg dorng boifren free plak ngn bg hosmate ko tu ..cari sndri la

aku n akak aku mmg asingkn smpah..kertas, botol plastik, botol kaca..yg personal nye smpah sume asing2 kt blk ktorg...da pnuh g buang kt tong besar kt bwh la...yg x menahan tu klu dorg buang pad kt tong smpah dapur..adoii laa...xleh ke asingkn sndri..buat own collection pstu g buang bila da pnuh??

ni ade dkt 2 dozen botol air mnuman apentah...tsusun kt rak tpi fridge...rsa nya klu sehari g buang 2 botol, da clear lama da...tp x de ponn...da naik berabuk bsawang ada la...aku nk biar je , wlu pn skt mata tp sbb byk weeihh, xpasal 1 keja aku nk penyek2 kn botol plastik tu then g buang

ni x cite kt dlm fridge lg..clearence evry weeknd, nxt week nye ade lg yg bru...rsa x hbs tu, pelawa la bg org lain mkn, ni simpan simpn n simpan...lbih dr 3 hari dlm tu x berusik, aku buang..lantak la nk cri lg ke x
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 04:33 PM | Show all posts
mia banyak sangat pengalaman ngan housemate ni..and dah banyak kali bertukar2 housemate..Ada yang menyakitkan hati dan ada jugak yang dah anggap macam famili..Tapi selagi boleh sabar, sabar je la.. Now dah kawin duk ngan hubby senang..kalau dulu asek makan hati ja ngan housemate..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2012 10:03 AM | Show all posts
aku tensen ngn osmate aku sbb:

1) makan - tapi biakan sampai berulat
2) masak - dapur penuh minyak tumpah
3) sinki - tak reti langsung nak lap kasi bersih
4) sampah - aku sorang je buang~~!!!!!!


pendek kata aku mmg bersabaaa....
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2012 10:07 AM | Show all posts
laki pn ade yg x reti buang sampah ke??

mcm hosmate aku la...pompuan pn x reti nk buang smp ...
aechae Post at 9-1-2012 22:40



    !$#%% osmate ko sama ngn osmate aku...
kalo dia kaki porum gak..aku harap orang porum ni jadi lebih pembersih ok!~
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2012 04:11 PM | Show all posts
arghhh..geram2x
hari ni nak buat luahan pasal housemate.
housemate baru aku ni macam haram.
nama je kakak a.k.a org yang lebih tua.
tapi tak tau tanggungjawab.
dah ler baru duduk tak sampai 3 bulan.
bil api air tetiba dia sibuk nak pegang.
yang aku kesah..duit bil api air aku yg aku amanah utk bayar bil bulan januari, langsung dia tak bayar (kat mana aku check? aku check guna tnb online)
ujung bulan ni..aku tengok, bil api siap tertunggak.
menyirap jer aku!
masa memula masuk, beriye2x citer kenal datuk itu ini, ada joint venture ngan datuk itu ini, buat bisnes mlm la, ape laa..tapi HARAM. duit sewa+bil api air susah nak bayar. owner rumah tu memang ada bitau aku yg housemate aku ni tak byr sewa lagi. so, owner tgh tunggu waktu sesuai je nak tendang dia keluar.
ape laa nasib malang aku dapat housemate mcm ni.
oh ya, housemate lama aku pindah pun sbb duit dia hilang. sebelum ni kitorang duduk berdua, tak pernah hilang barang langsung!
eeeeiiii, geram2x.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 10:33 AM | Show all posts
arghhh..geram2x
hari ni nak buat luahan pasal housemate.
housemate baru aku ni macam haram.
nama  ...
Kambeng_Gurun Post at 30-1-2012 16:11



    mmg osmate ko !$#%%
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2012 10:34 AM | Show all posts
aku balik kampung ri tu...3 hari gak la...before aku balik, aku:

tak buang sampah, tak kemas dapur, dLL..

aku balik, umah da bersih...tapi aku still ngn perangai aku...wat dunno je..da malas nak amik port kat umah tu..penattt~~~!!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2012 09:51 AM | Show all posts
aku balik kampung ri tu...3 hari gak la...before aku balik, aku:

tak buang sampah, tak kemas dapu ...
kelapamuda Post at 31-1-2012 10:34



cian ko. housmeate aku dah ler bela kucing.
bulu kucing bersepah pun tak nak sapu umah tu.
aku jugak yang kena buat.
aku tak tahan ler semak2x plus bulu2 kucing ni.
masa nak masuk dulu janji mcm2x, nak jaga kucing lah. nak kurung kucing lah.
cit poooorah!
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2012 10:44 AM | Show all posts
Reply 118# kelapamuda

bagila dia tebus kesilapan.

manusia yg belajar dari kesilapan adalah manusia yang bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2012 01:24 PM | Show all posts
haihh..aku post lagi. tengah geram ngan housemate baru.

pagi ni aku geram dia main tampal2 notes kat tepi suis. kes dia verynite bukak lampu dapo. kononnya utk keselamatan. aku kata boleh, bukak la lampu ruang makan sebelah dapo ni, jimat sikit coz mentol dia jenis jimat letrik. x pon bukak lampu tengah tangga, semua leh merasa kecerahan tu. pendek sikit lampunya dari dapo, kan ke panjang.

dia nak jugak bukak lampu. aku tutup ganti lampu lain dia bukak lagi. geram2. sejak dia masuk umah ni, naik betol bill. air pun naik, mandi sket punya lama and kuat memasak. dah la masa mula2 masuk complain banyak semut. dah umah kami blakang bukit and time tu musim hujan. kena la rajin. (dak2 umah aku yang lain pun malas gak) eeiii kalo aku tau time dia baru dok seminggu terus nak pindah tu patut aku sokong je. xder la aku panas macam ni :@ sebab kita kesian, penat mengemas x habis lagi.

barang dia segala mak nenek ada. tools dia, blender, rice cooker, macam2 lagi la habis semua barang dia letak dalam compartment kitaorang. (cabinet dapo ada banyak so sorang dapat satu). semua benda dia nak beli. dapo masak built in yang sedia ada pun dia nak beli dapo 2 ketul tindih atas tu. aku x bagi, semak! barang2 dia banyak giler. sampai ke ruang makan penuh kotak2 plastik semak sakit mata aku. dalam bilik dia xyah cakap. macam pulau tempat tido dia. sekeliling barang2 bersusun dalam plastik hitam. aku x sabar barang2 tu hempap dia!

hishhh orang gemok memang macam ni ke?? mentang2 dia besar buat blagak berani dia? dudok x sampai 2 bulan dah pandai letak notes mengarah2 itu ini..macam mana nak soh dia blah eh??
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 12:40 AM | Show all posts
housemate aku pulak kalau hutang dengan die siap tampal notis kat ruang tamu lagi berapa kita hutang..
tak de la hutang sampai ratus2 pon puluh pon tak sampai..
selalu hutang beli barang rumah je pon..bengang i..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 12:54 AM | Show all posts
housemate ash plak... busybody tahap gaban. pastu suka mulut laser. ooo emmmm geeee.... geram sebab  ...
ashes2ashes Post at 9-1-2012 15:04



   haa? seriously? gaji belas ribu, saving juta2 tapi tahap jimat camtu? ayoyo kadawaley.... mcm2 orang ada
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:00 AM | Show all posts
housemate i dulu ada la juga ragam bagai... termasuk i la sekali..
adatla kalau ada tak puas hati semua kan...
kadang-kadang ok, kadang-kadang x... tapi sekarang dah sambung study
duduk hostel, alhamdulillah, dapat roomate yang kira satu kepala jugak la..
masing-masing paham... kalau tercuit sekali sekali, adatla khenn...dah hampir
2 tahun dok sekali.. mudahan2 hubungan kami kekal elok...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 09:34 AM | Show all posts
Dah puas duduk dgn mcm2 orang dari zaman belajar sampai la dah keje, ada yang baik sangat mcm adik-beradik,ada yang biasa-biasa je, ada jugak yang sampai rasa mcm nak tikam je sbb perangai mental dan teramat pengotor . Skang dah tak koser lagi nak share. Duduk sorang lagi best, nak bergolek, meniarap,terlungkup,melingkup, semua boleh. Tak perlu nak sakit hati/simpan perasaan lagi dgn housemate2 yang mental. Kurang sikit dosa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055911s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list