Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
29004
View
186
Reply

Tahap Kesabaran Korang Dengan Housemate Anda

[Copy link]

Author: tyrande_81       Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2012 08:38 AM | Show all posts
Aku dulu sewa dgn sorang minah ni. Flat kat seksyen 7 uitm tuh. Dia ni mcm owner la jugak since bf dia punya rumah (ni aku tau after dah berperang dlm rumah tu).

Ada 8 org sewa kat rumah tu temasuk dia. 3 bilik yg kecik2 belaka. Master bedroom 4 org, bilik ke-2 3 org. Dia dok sorang bilik yg depan skali. Rumah yg standard sewa rm700 sebulan dah serupa menyewa double storey jahh.  rm110. Then minah ni nak naikkan sewa rumah, dia halau sikit2 kitorang ni. Mula2 geng master bedroom dia suruh blah. Dia cari pasal mcm2 then dia kata "nak blah, blah la". Kurang ajar. Then 4 4 orang tu blah. Itupon dia liat nak pulangkan deposit dgn alasan kitorang duduk x sampai setahun, so deposit burn. Padahal dia yg halau. Gila zalim.

Belum lagi kira pasal streamyx kat rumah. register pakai nama dia yg pakey unipack tu. so dapat free netbook. Netbook tu kitorang plan nak jual then duit tu bahagi2 la 8 orang. Sekali dia pi bagi kat adik dia. Netbook hak dia sebab guna nama dia. Tapi yg deposit streamyx n segala mak nenek bil bulan2 bayar sama2. Keji gila!

Roomates aku pon blah after budak2 masterbedroom tu pindah. Tinggal aku tekontang kanting. Malas oo nak pindah sebab rumah kat tingkat 2. Gila apa nak mengangkut segala barang padahal baru berapa bulan masuk situ. Dia pulun jugak nak halau aku. Aku cakap aku takmau. Aku nak dok situ.

Dia bagitau dia nak naikkan sewa rm150 termasuk bil api air intenet. Dia dah dapatkan budak2 baru (budak uitm). 1 geng 10 orang. Wah! Ini dah melampau. Bilik yg aku duduk tu (2nd room), dia nak sumbat 4 orang, master bedroom dia mau sumbat 6 org. Barang2 letak kat hall dia kata. Bilik dia still dia sorang. Dia insist aku blah if aku x puas hati. Alasannya sampah dia yg slalu buang. Rumah pon dia yg kemas. Bf dia tak suka rumah tu kotor. Dia offer tolong angkut barang aku pindah. Gila la dia punya semangat nak halau orang.

Last2 aku tak tahan, aku suruh dia carikan aku rumah, kat area tu jugak, tingkat 1. And aku nak dia pulangkan aku full deposit n duit intenet semua aku takmau bayar. Dia setuju. Terus lepas tu dia bagi aku few hp numbers utk dihubungi. Oh, dah standby rumah2 sewa utk aku rupanya.

Then aku blah la. Rumah skang ok la. selesa. 1 bilik 1 orang. Ada 3 org.

Rupanya lepas aku keluar, budak2 tu masuk. Then kena halau jugak kot sbb lepas tu kawan aku plak sewa situ. Pon kena halau sbb dia nak naikkan sewa.

Mcm hamjadah punya pompuan!
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2012 07:44 PM | Show all posts
Reply 126# qwezxc


    mmg giler.... bongok plus bangang tuan umah ko ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2012 09:19 PM | Show all posts
Hm. Perangai2 kurang elok kat atas mmg slalu kita jumpa kan. Agak2 ade x housemate korang yg berperangai mcm my housemate nih:

-cuti sabtu ahad digunakan spenuhnya mengadap laptop tanpa gagal (tanpa mkn, mandi, kms umah)
-sanggup mkn roti/cekodok utk mkn pagi, tengahari, malam dek kerana tekun ngadap laptop.
-melawa no 1, org yg melihat mesti percaya umah dieorg cantik & bersih bersinar2 :@
-suka memasak makanan utk dibawa ke ofis (seronok dpt pujian org)

me skrg dlm mode redha je ngan perangai dieorg.. brp kali kena sindir ngan tetamu coz umah mcm kapal pecah, dieorg wat bodo je.. camni nye org pn ade..


kagum me menengokkan dieorg ni bjaya survive sampai skarang..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2013 11:09 AM | Show all posts
aku memang pangai tiap2 minggu balik...dok umah pun housemate aku tgh study, jadi aku malas nak kacau..

hri isnin balik je umah...aku dah bau mcm2 kat bilik air , bau darah plus rambut tak ambik tak selera aku nak mandi , last2 aku mandi gitu-gitu je..pastu kuar makan, beli bathroom cleaner..

kenape la haaii..barang sendiri pun susah sgt ke nak bersihkan..dah mandi tu kutip je la rambutt dah melawa bukan main, bab kemas umah habis mcm kapal pecah, rumah tikus pun aku rasa lagi lawa.

lagi satu, barang-barang dia tu aku tau la kepunyaan dia..tapi teruk benor rendam baju lam mesin sampai due tiga hari tak bilas..aku nak alihkan malas la , barang orang aku nak alihkan..tensen aku kalau tak dapat basuh baju yang menimbun tu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2013 04:17 PM | Show all posts
aku dulu ada 4housemate..kamceng gila la..bab duit,shower,mmg xberkira..one day,aku kirim kat sorang cucuk duit dkt atm.pastu aku nk gi cucuk tgk kad aku hilang.gi bank,check situ,check sini,sorang mber aku ni yg draw...adui...aku xmrh kat dia.dia ckp kat aku dia pinjam..seribu lbh je..kita kwn lama..tapi bila dh jd mcm ni dia rosakkan hubungan kami berempat...skrg,dkt fb still fren.tapi xde makna pung....bila ingat psl frenship ni...aku sedey sgt...............
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 02:23 PM | Show all posts
lil_honey posted on 16-1-2013 11:09 AM
aku memang pangai tiap2 minggu balik...dok umah pun housemate aku tgh study, jadi aku malas nak kaca ...

bau hapak kan? dlu kat rumah lama, kalau turn 2 org housemate aku ni basuh jamban.,,mesti ada bau hapak tu..dah ler berus gitu2 je...berus kat mangkuk tandas..dinding lantai berkerak...aku slalu komplen kat akak tuan rumah tu...akak tu letak notis pon tak jalan gak biasa lepas mandi kitorang semua diwajibkan kutip semua rambut sendiri yang jatuh kat pelapik saluran air tu..kutip rambut sendirik takpe..tp kalu dah campur2 dlm satu tong sampah kecik tu..aku rasa diorang geli kot..aku pon geli gak..tp aku lapik tgn ngn plastik..bungkus plastik tong sampah tu dlm satu lg plastik..pastu aku dettol tgn aku tp bab tu je la..bab2 lain hosmets aku bes...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 02:34 PM | Show all posts
siputsedut posted on 25-1-2013 02:23 PM
bau hapak kan? dlu kat rumah lama, kalau turn 2 org housemate aku ni basuh jamban.,,mesti ada bau  ...


Ai tgh gigih carik umah sewa lain ni sbb x tahan jadi bibikkkk...
rumet ai selekeh gilak... ai ada pos luahan perasaan kat bod Kawan & Persahabatan nu...

http://mforum.cari.com.my/forum. ... page%3D1&page=3
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 02:36 PM | Show all posts
ex hosmet aku yang pertama je buat jiwaku terseksa..hosmet kedua okay...agk malas basuh tandas, cuci singki n dapor gas lepas masak..tp rajin susun kasut, basuh kain by color, jemur kain, sapu sampah..so tugas2 basuh tandas, cuci fridge every weekend, cuci dapor, masak semua jatuh kat aku...hosmet aku ni bagus. kami basuh baju sama2 sbb nk jimat letrik..kalu kain siap, die nampak aku dok jemur sorang2..mesti cecepat die dtg tlg aku...kalu aku masak sorang2 pon..mesti die datang menyembang (motiff mls benau nk menolong masak)...aku plak suka masak2 mcm2...die plak suka tengok movie ramai2..so masa kami dok bersama ni, kwn2 selalu dtg lepaking rumah kitorang...tido2...tengok AF sama2...siap sorang mak kwn aku ni..hadiahkan kami quran cantik sangat..sbb die ckp timekasih tlg jagakan anak die

lepas pada tu, pindah sbb aku grad diploma, kwn aku tak habih belajar lg time tu..nangis2 die aku nk pindah dr situ...pindah masuk asrama, 2 org satu bilik...homet warga negara china...hosmet ni mcm baik..peramah..suka bg aku cikedis...tp masalahnya..sheols suka bogelllllll toilet kitorang dlm bilik...so tiap kali masuk toilet..sheols tak tutup pitu..aku siap dengar lg bunyi air kencing keluar apa..pastu plak kiblat tu mcm sipi condong ke arah katil die..kalu aku nk semayang, terpaksa la mcm ternampak sket die yang tengah posing bogel atas katil..dan akak ni mmg tak pernah kemas bilik or cuci tandas...adoiii pas pada tu..akak ni pindah sbb nya die takde duit nk bayar hostel tu (private, international hostel..agk mhl..tp aku dpt free sbb admin international student slh daftar nama..takkan nk halau plak kan lepas dah masuk)..masuk akak pelajar malaysia...student master..okay lah..akak ni bagus..baik...cuma busy..so selalu takde kat bilik..

pastu dah grad, aku nyewa dengan pengkid n aweknya serta sorang stewardess yang hamil sebelom nikah tp pengkid n aweknya tu baik gilos...tak berkira tak kedekut..pembersih...semua pon mcm rajin kemas rumah...takde maslah buang sampah sbb hari2 wajib buang sampah especially sampah makanan...

pastu tuan umh naikkan sewa gile2..pengkid ni gadoh2 ngn tuan rumah...die siap suh ayah die beli rumah tu (oh die ni ank org kaya...)..tp bapak die beli rumah dekat tpt lain...studio house..cantik dan baru..diorang ajak aku pindah masuk sama sbb diorang suka aku sbb disiplin n tak bawak laki balik rumah apa..tp rumah tu yaamponn kecit giloss..diorang dok dua org bleh la...

so aku pindah lg dok rumah terakhir aku ..dok setaun sblm aku kawin..rumah yg last ni pon okay jugak..akak tuan rumah cam garang sket...pantang benar kalu die tau ada laki dok dpn rumah..kiranya bf bf kami boleh antar kami takat lobby je...takleh sampai depan grill rumah...n hosmet semua pembersih..cuma semua suka wat hal masing2...tak bes yang tu je la..

bile baca cite kat sini...bersyukur sangat mmg rezeki aku kot dpt hosmet yang bes2... Last edited by siputsedut on 25-1-2013 02:38 PM

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 02:42 PM | Show all posts
leon_mclaren78 posted on 25-1-2013 02:34 PM
Ai tgh gigih carik umah sewa lain ni sbb x tahan jadi bibikkkk...  
rumet ai selekeh gila ...

eh uols mcm dr hari tu lg kan cari rumah sewa sbb ade masalah ngn hosmet? kat atw dlu uols pernah meluah perasaan...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 02:56 PM | Show all posts
siputsedut posted on 25-1-2013 02:42 PM
eh uols mcm dr hari tu lg kan cari rumah sewa sbb ade masalah ngn hosmet?  kat atw dlu uols pern ...


Mmg penah...tp few month dulu rasanya... just masa tu ai luah perasaan jah & blum decide nk pindah. Tp dh 2 tahun duk situ lelama smakin melampau plak budak tu...eeeeeiii.... Sblm pindah situ, ai penah gak duk umah budak selekeh selama 3 bln ms ai baru berhijrah ke KL dulu. Dpt je umah lain, ai terus pindah umah skrg ni... ms memula pindah mmg bahagia... ai hias umah tu cantik2 & segalanya bersih lg. Pastu masuk osmet2 lain pun masih ok lg sehingga la rumet ai bertukar...budak baru lps grad masuk. Teruk & pemalas kronik hokeh... smlm cuti kan...dia bangun pukul 11 pg... masa tu ai tgh menyental dapo & cuci kuali yg dia dh pakai 4 hari x bercuci tu... lps mandi dia bsiap2 nk balik kampung... jenguk dapo pun x de... mmg siot sgt2.

Now ai tgh gigih cari umah lain... tp ai kena cari umah kosong la sbb brg ai byk tmasuk dining set skali. Plan2 nk cari umah dkt dgn ofis kat area Ampang atau Ukay Perdana...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 03:01 PM | Show all posts
leon_mclaren78 posted on 25-1-2013 02:56 PM
Mmg penah...tp few month dulu rasanya... just masa tu ai luah perasaan jah & blum decide nk pind ...

uols..iols rasa newly grad or tak tu bukan faktor..sbb penyakit pemalas ni adalah penyakit pembawaan dr kecik..makanya kalu org tu mmg jenis pembersih...asrama yang kongsi 8 org pon tetap bersih dan ruang katil yang cenonet tu pon akan bersih..bila dah kerja masuk rumah org pon die tau bawak diri..ni mmg jenis spesies pemalas tahap )_#(@#(@#@#@@#)@...uols try la..area ampang mcm byk rumah..

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 04:29 PM | Show all posts
aKu sekarang ade rumet. ya hampon busuk yang amat. malas mandi. duit aku wat perabih beli perfume je. balik keje x mandi. kot keje dok diam atas kerusi je xpegak. ni keje tesco. aiyoo pening
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2013 12:41 PM | Show all posts
iols skang dok umah sewa tp memasing ya ampun mls mengemas. lepas dah masak haram lah nak la blk dapo dengan sambl yg terpercik kat dinding. hazab tgk. dulu rajin gak la iols buatkan, pastu sek pk aku je buat, lemaj ar kan. Now lantak la ape nak jd, kalo iols nmpk sink kotor, dapo kotor jgn harap la nak tlg lap. Skang tak sabar nak grad and nak blah. hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2013 12:50 PM | Show all posts
Aq Ada Housemate Yg Sombong Bro
Dia Suka Memulaukan orang dlm Percakapannya

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2013 11:37 AM | Show all posts
utk yang pompuan,

aku rasa sangat2 tak logik kalo ada pompuan yang pemalas tahap gaban..yela...sebab dari kecik kita dah diterapkan dgn kebersihan..jaga tempat sendiri bersih2, esp bilik air...

tapi selalu aku perhatikan, pompuan kalo part yang pemalas, public toilet lagi cleaner dari bilik air diorang...

nanti kalo dah kawen karang, dapat lagi laki yg tak reti nak share tugasan kat rumah, mau menangsi tengok rumah mcm tong sampah!
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2015 11:21 AM | Show all posts
Alhamdulillah,hosmet ok2 je
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2015 02:24 PM | Show all posts
leylapple replied at 5-2-2013 11:37 AM
utk yang pompuan,

aku rasa sangat2 tak logik kalo ada pompuan yang pemalas tahap gaban..yela...se ...

lgsatu  ,kalo yg kuat bersolek , mekap .. baju vavavoom ... selalunya  ..err kurang pembersih (dah jumpa byk dah org mcm ni)

pernah dapat housmate gila..  psiko x tentu hala ... semua org  berniat  jahat dengan dia
(koserr sangat bukan anak org berharta pun) ...  sampaikan perasan jd tuan rumah
sedangkan umah tuh umah sewa ...

skang dah pindah , ddk dengan budak2  br grad & young  .. rajin masak .. tp rajin mengemas
x berkira sangat .. kdg2  dia cuci toilet ..kdg2  i cuci toilet .. x da spesifik schedule..
osemmmm sangat


Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2015 03:51 PM | Show all posts
setakat ni aku tak pernah lagi ada masalah serius dengan housemate,

kalau ada rasa tak puas hati atau tak kena, cakap direct je.
walaupun pedih, tapi lagi bagus dari talam dua muka. hipokrit. pengecut.
sendiri2 paham la. tegur pun jangan sampai menghina.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2015 06:55 PM | Show all posts
kalau nk citer psl housemate mmg xkan habis!~
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 01:18 AM From the mobile phone | Show all posts
xsuka gak hosmet skrg ni...pkai slipar dlm umh...tpksa pkai jgk sbb majoriti pakai..pstuu nk habak...mmg xblh buat bini la sorg2..pengotor...baik tdg lbuh..baik yg  tudung sedang2...sabar jela..2 mgu je lg bsama dorg..hr2 maki dlm hati jh mampu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2015 02:50 PM | Show all posts
salam. alhamdulilah ..skrg aku da jumpa housemate ok la jgk.. bilik sorang satu..x mampu la nak sewa 1 umah kan.. mahai jgk area aku duk skrg ni.. dulu aku ni banyak krisis gak dgn housemate sbb pompuan ni mgade2 sikit.. cerewet la. pemalas la. mcm2 jenis ada.. aku ni sukakan kebersihan , ala2 sporting n cool yg x ambik kisah sgt , dan x berkira sgt.. sekali tu dpt jenis2 yg boleh tahan la buat kite 'sakitnya tuh disini' di dalam hatiku.. sabor je. sampai la pindah randah duk tempat lain. kira x pakat la nak duk skali dh.. malas nak ngajak eh.. pdai la ko cari umah sewa lain..
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 11:46 AM | Show all posts
Edited by milosusu at 30-6-2015 11:56 AM

skang ade mslh housemate..sebelum ni aman damai je..masuk 2-3 org ni mmg hazab..
mkn tinggal, dapo pas pakai x lap...periuk selagi x nak guna x basuh..simpan periuk pai berulat...bila sound suh basuh leh ckp... mintak jgn bukak tutup..ngok la

kalo tutup proper xpe..ini terdedah tutup atas bawah bukak...x tau apa niat simpan balance makanan mcm tu..x pikir ke.. lalat ke cicak lipas ke hinggap bila x tutup.
masuk toilet pakai sliper dapo...kesan hitam sliper biar mcm tu ...nak cuci punya la susah..x tau la mana dtg budka ni..ada y cun tapi hazabbb....dah ckp tp x tau la bengap level berapa ..mmg xpaham

tunggu 2-3 bulan lg n nak pindah jer...


Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2015 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku penah ad osmet yg bapak diva. Keje berat xnak buat. Suma harap org. Ku aku blk kg dlm smgu,then blk plk ke umah sewa,byk la brg aku angkut. Esp brg mn2 & bu tngan. Haram nk tlg angkt. Blh tgk je smbl main hp. Kalu kuar sesamabeli brg,angkut brg dia je,xtlg pon kita ni. Tp bila brg dia,nk plk kita tlg.
Sllu komplen memcm hal aku. Ni xska,tu xsuka. Walhal aku xpnh complen dia sbbnya nnti jd gaduh & buang masa. Jgn harap ah nak berubah. Dia ni anak yatim,dulu stay ngn arwah bapanya. Tp bila dh arwah,dia staylah ngn aku cuz aku alone je menyewa time tu. Msa ayah dia ad,mg 100% bapak yg buat. Tu yg mengada lbh. Aku pnh tgur,msa bpak ko ad,bolehlah nk harapkan org je. Skgdia dh xde,ko ubahlah perangai. Jgn nk diva sgt. Tp dilata,dia nk jd diri sndri je. D dia mcm ru,buat ap nl ubah. Hotak dialah. Time org lain,dia tau plk conplen.
      a ad bela kucing sekor. Kucing dia ska sgt berk atas n yg dilonggok kat lantai. So aku tegurlah minah ni spya kain jgn dilonggok atas lntai. Blh dia kata,alah biar jelah. Nnti kalu aku angkt,dia nk berak mna. Ho ho ho tak dia. Hbis kain lap kaki xde sbb jd tmpat kucg dia berak..
           1lg,dia ni pndai je naik moto,tp aik harpkan org kuar naik moto beli brg. Ktaya xberani sbb ramai org. Pdahal k dlm tan rumah jugakkkk. Tp bila aku xde,blh plk dia buat sndri.
              smpailah tmpat aku keje vlose sbb tbakar,so aku blah blk kg tgglkan dia sesorang. Aku pon xtau ap jd kat dia. Yg aku tau dia still xpndah lg dr tmpat tu n xbkerja. Duit seea rumah dia byr pkai duit simpanan. Lgpun kwsan tu mundur. Mg sush nk dppt keje lah..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2015 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat rules dalam rumah n meeting sekali sekala.. kalau ada isu berbangkit ke... aku dulu guna cara tu.. Alhamdulillah berkesan.. lepas luah apa tak kena secara general.. tak sebut nama sapa2.. terus ada perubahan.. tapi ni kalau housemates ramai... tapi kalau berdua pun tak salah kalau cakap elok2 apa yg tak puas hati
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2015 05:51 PM | Show all posts
hmm , aku dulu pon ade gak masalah ngn osmet dlu. pncenye sebab lelaki je . dya kate lelaki tu pkwe dya. siap canang 1 rumah lagi , cakap aku nie perampas , perosak hubungan dorang. aku bukan ade ape2 pon ngn lelaki tu, kawan je pon.
siap hasut sume osmet pulaukan aku .. sedih weyy ..
xckup dengan tu , buruk2 kan aku kt fb dya lah semua . sedih sgt2 time tu . ase cam nk keluar pon ade dr rumah tu . pastu share lah cerita ngn lelaki tu, masalah ngn budak2 osmet segala. terkejut giler lelaki tu, dya kate dya xpenah pon kapel ngn osmet aku tuh . dya sendiri pon da ade makwe! aku da pelik, xkan lah osmet aku berani buat cerita kan.

lelaki tu lah yg tolong clearkan semua salah faham aku ngn semua busak osmet aku, dya explain semua nye, Alhamdulillah settle. tp tu lah , klau kite buat jahat kat orang, mst ade balasan kan ? pastu bile semua osmet da tawu perangai dya tu cmne, da dya plak kena pulau ngn semua osmet. kesian aku tengok. tp aku xbuat pon, wlupon dalam hati mase tu melonjak2 suke, sebab kebenaran da terbongkar ! (hahaha, jahat aku time nie. !)

xlame pastu , dya yg keluar dr rumah tu, dan aku stay lah smpai habis belajar. hahaha . pengalaman yang paling mencabar sepanjang dduk ngn osmet wktu belajar dlu. siap kena pulau2 bagai. kalau gaduh kecik2 tu, selisih paham tu biase kot. adat lah lah tu, dduk ngn berapa kepala plak kan. bukan semua boleh ikot rentak kite. huhuhu ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069811s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list