Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
52022
View
546
Reply

Poll : Result pengunaan petrol RON 97 vs RON 95

[Copy link]

Author: takumi86       Show all posts   Read mode

Post time 6-9-2009 12:17 AM | Show all posts
kat Shell Jalan Tun RAzak ada Shell V-Power,
before pi Ipoh mama suh isi V-Power..
berdesup pegi..
tapi sayang sian mama kena bayar minyak mahal..
tapi mama suke minyak tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 07:05 AM | Show all posts
yela..subjektif sgt huhu,kdg2 cara drive pon x sama...nk maintain speed pon ssh,len la kalo auto cruise...tp x tau la...ari  ni br nk try ron 95
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 07:20 AM | Show all posts
dari petikan satu web '..lebih tinggi RON,lebih susah nk terbakar..'

so kalo pki RON 92 utk keter moden,akan timbul masalah knocking (minyak terbakar sblum sparkplug ignite)...so RON 95 ssh nk terbakar berbanding RON 92..mslh knocking suppose x dak

RON 97 lg tinggi oktane and mslh knocking x dak,tp kos tinggi la..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 09:26 AM | Show all posts
* Tuang  : Ron 95
    * Stesen minyak : Petronas Jalan Sultanah Aloq Setaq
    * Kenderaan Kereta / Motor : Proton Persona
    * Model/CC :  1.6 (macam persona ada 1.8 ka 2.0 ka...hehe)
    * komen on data millage/performance etc: Performance sama ajer...milage kena tunggu dulu tapi buat masa ni nampak lebih kurang ajer

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 09:40 AM | Show all posts
Post Last Edit by 220796 at 6-9-2009 09:41
yela..subjektif sgt huhu,kdg2 cara drive pon x sama...nk maintain speed pon ssh,len la kalo auto cruise...tp x tau la...ari  ni br nk try ron 95
jebeng Post at 6-9-2009 07:05


betul tu....tmbh area jem tu myk habis setempat je gerak cam siput...so mileage tu tepat gak.....tp sbb nak dpt kedif free bg pndpat kat thread ni smlm for the 1st time haku dh isi ron95 tp 15 liter jek....klu nak tgk performance msti x pasan sbb haku bwk gi keje area town bukan leh merempit sgt......papepon juz give a try....hb pon suh try dulu.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 12:30 PM | Show all posts
* Tuang  : Ron 95
    * Stesen minyak : Petronas Jalan Sultanah Aloq Setaq
    * Kenderaan Kereta / Motor : Proton Persona
    * Model/CC :  1.6 (macam persona ada 1.8 ka 2.0 ka...hehe)
    * kom ...
alphawolf Post at 6-9-2009 09:26 AM


hang nih wat lawok tul
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 12:32 PM | Show all posts
Post Last Edit by 220796 at 6-9-2009 09:41



betul tu....tmbh area jem tu myk habis setempat je gerak cam siput...so mileage tu tepat gak.....tp sbb nak dpt kedif free bg pndpat kat thread ni sml ...
220796 Post at 6-9-2009 09:40 AM


saya pon dah isi dah kat wira 1.3 saya,
setakat ni takde pape lagi dan takde beza pon,
cume tengah nunggu time utk minyak nak kering baru saya post percubaan pertama ini..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 01:49 PM | Show all posts
Tuang : RON95
stesyen minyak : 1st shell Batu tiga (RM1.75) masa blum naik harga, petronas LDP (RM1.80)
Enjin / CC: 4g63 NA / 2000cc
komen : first pakai bunyi knocking kuat...skang ni bunyi knocking tu takde tapi keta tak bleh blah langsung...tekan pedal minyak sampai lantai pun camtu gak pegi dia...wakaka...
aku punye plasebo mengatakan minyak ni mcm cepat abis la berbanding dgn aku pakai ron97 dulu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 10:24 PM | Show all posts
Tuang : Ron 95
Stesen minyak : Shell Semabok, Melaka.
Kenderaan Kereta / Motor : Kereta
Model/CC :  Saga Knight 1.3 litre.
Komen on data millage/performance etc:
Isi RON95 full tank (RM60). Pergi dan balik dari Telok Mas ke Alor Gajah, Alor Gajah ke Telok Mas. Pemanduan maksimum 130km/h. Pickup sama ataupun lebih baik sedikit dari RON97. Perjalanan yang sama menggunakan RON97, fuel consumption 1 takuk setengah (ada 4 takuk) / lebih kurang RM20-25 (masa RON97 RM1.80). Menggunakan RON95, lebih kurang satu takuk sahaja / RM15-20. Perbezaan yang tidak ketara, yg menunjukkan RON95 lebih kurang sama ataupun lebih baik sedikit sahaja dari RON97 ke atas kereta aku.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2009 11:21 PM | Show all posts
Tuang : Ron 95
Stesen minyak : Shell sg.limau, kulim kedah
Kenderaan Kereta / Motor : Kereta
Model/CC :  Produa viva AT / 1.0
Komen on data millage/performance etc: Isi full tank.Kalu RON97 lpas 70KM baru turun 1bar. pkai RON95 baru 50km da turun 1 bar. RON95 pick up cam gampunk especially pas trfic lite. Conclusion : RON95 tak beshhh tp murah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 06:35 AM | Show all posts
belum habis penilaian....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 06:55 AM | Show all posts
Tuang : Ron 95
Stesen minyak : Shell Sec 9, Shah Alam
Kenderaan Kereta / Motor : Kereta
Model/CC :  1.5 idsi
Komen on data millage/performance etc: minyak cam cepat abes, pastu kurang km berbanding sblom nih, performance cam xde beza...
aku lom terai lagik 97.. cadang nak terai bile long distance coti raya nih nnti...:cf:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 09:31 AM | Show all posts
Just Sharing Info.

The RON list
June 15, 2009 02:11 PM Author: Chips
UPDATED ON 1/7/09 WITH ADDITION OF NISSAN MODELS

The following list has been compiled based on confirmations and unofficial discussions with some car companies. MTM Multimedia Sdn Bhd and its employees do not accept any liability or responsibility for any effect arising from use of this Information. In some cases, even though an engine may be originally tuned to run on fuel with a certain RON, its age and condition may require a higher RON grade to avoid knocking. Some engines may also have knock sensors which can automatically adjust ignition timing if knocking is detected but this will result in some reduction in power output. If in doubt, do contact the car company dealing with your model. This list will be updated as often as possible when we get more confirmations from the car companies so do check back regularly. (* indicates a new addition to the list).

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Md%20Ezral/My%20Documents/RON%201.jpgfile:///C:/Documents%20and%20Settings/Md%20Ezral/My%20Documents/RON%201.jpg



Take Note:

*Most Mercedes-Benz engines, except the high-performance ones in the AMGand SL/SLK models, are able to run on fuel with RON91 to RON95.However, for optimum performance, RON95 is recommended while use ofRON92 will result in marginally reduced output.

*For the Cefiro 3.0, Murano, 350Z/370Z, RON97 is recommended for optimumperformance. For older models such as the Sunny 130Y, Bluebird, Altimaand AD Resort, RON95 can be used.

*Volvo engines can use RON91 to 98 RON unleaded petrol. Volvo CarMalaysia says that for best performance and lowest fuel consumption,RON98 (or closest RON) is recommended. For normal driving, RON95 isacceptable and knock sensors in the engines will adjust the enginetiming to prevent damage if the RON is too low.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 09:35 AM | Show all posts
Tuang  : Ron 95
Stesen minyak : Petronas
Kenderaan Kereta / Motor : Myvi Sedan
Model/CC :  1.0
komen on data millage/performance etc: Aku try g Nilai smlm.. rasa mcm minyak cpt abis je.. slalu pakai RON97 stakat seremban-nilai tu just turun 1 bar je... ni skali turun 2 bar..... Btw beh kurang sama je kalo guna RON97, rega mahal sket tp lambat abis... kalo guna RON95, rega murah tp cpt abis. Performance plak, rasa mcm biasa je... maybe sbb aku bkn kaki pecut.. kalo highway stakat 90 atau 100 km/h je... Kesimpulannya, bagi keta ber cc rendah & sederhana serta bkn kaki pecut, ada pro & cons antara kedua2 jenis minyak ni... kira win-win & loss-loss sama rata!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 10:09 AM | Show all posts
kesimpulannya kenapa RON97 rege dinaikkan...?? harga minyak dunia tak sampai pun USD50 setong.....!!!:@

kalau setakat naik mcm rege dulu ok la kot..........
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 11:35 AM | Show all posts
Tuang : RON95
Stesyen minyak : SHELL & PETRONAS
Kenderaan kereta / motor : Waja
Enjin / CC: 4G18 / 1.6(A)
komen erformance not bad..stakat 150km xde hal lg ar..knocking xdak..mileage,erm xde data yg tepat..tp,cm lebih kurang same ,tp rase cm save ckit ar dr RON97..ok la..
skunk nk tgk for long term lak..ape akan jadik..adoai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 11:50 AM | Show all posts
Tuang  : Ron 95
    * Stesen minyak : petronas
    * Kenderaan Kereta / Motor : Honda Accord
    * Model/CC :  2.0
    * komen on data millage/performance etc: perbezaan bila naik bukit, ron 95 kena tekan   lebih skit berbanding dengan ron 97, dari segi millage dan performance ron 95 memang agak kurang berbanding ron 97

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 11:58 AM | Show all posts
kesimpulannya kenapa RON97 rege dinaikkan...?? harga minyak dunia tak sampai pun USD50 setong.....!!!:@

kalau setakat naik mcm rege dulu ok la kot..........
cikguranggi Post at 7-9-2009 10:09 AM


dah murah balik ek cikgu..
posting sket..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 02:01 PM | Show all posts
vpower ader lagi tak?kalo ron97 sekarang dah rm2.05 (kalo tak silap aku la), harga vpower lak bpa skang ni?kalo kat area aku kat kedah ni mmg dah tak der dah ni...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2009 02:07 PM | Show all posts
vpower ader lagi tak?kalo ron97 sekarang dah rm2.05 (kalo tak silap aku la), harga vpower lak bpa skang ni?kalo kat area aku kat kedah ni mmg dah tak der dah ni...
eikaz Post at 7-9-2009 02:01 PM


vpower ada lagi,
cume tak banyak dah..
shell ipoh tak penah jumpe pon..
area KL Jalan Tun Razak ada..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.216301s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list