Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
134150
View
334
Reply

List Veterinar Sekitar Malaysia

[Copy link]

Author: leotazz818       Show all posts   Read mode

Post time 10-8-2010 10:23 AM | Show all posts
Ok aku sambung balik. Tadi tu aku terpaksa post dulu, takut line tenet sangkut.

Ni 2nd opinion aku pas kejadian yg menimpa aku & famili bulu's aku tu.. :

4. Dari spital kerajaan Cheras Kajang hari yg sama aku terus berkejar ke UPM Serdang. Ada doktor, ada doktor praktikal, ada student yg attend kucing aku tu. Macam2 soklan aku jwp. Bila si A tanya - aku citer A-Z, dtg si B aku kena citer balik A-Z, dtg si C aku wajib jwp balik A-Z - pening pala aku daa.... kesimpulannye Alhamdullilah kucing aku keluar sihat walafiat.

Review - OK.

5. Klinik Veterinar Subang (dulu kat Subang Parade skang dah pindah SS 15 kut...) lupe.
Kucing yg sama dtg balik penyakit dia.. aduhhhh... unfortunately doktor di situ advise aku suh gi Hospital Veterinar Wisma Medivet KL - sbb masa tu malam - dia nak buat tp dia kata tmpt dah penuh - doktor di situ yg refer aku ke Wisma Medivet tu.

Review - Sekurang2nye dia cepat2 bagitau aku gi klinik yg len - siap call kan doktor di sana bagitau yg aku akan dtg. Aku appreciate usaha dorang.

6. Wisma Medivet KL - doktor kat sini ramai. Everytime aku pegi, visit lain2 doktor yg attend. Alhamdullilah kucing aku sihat walafiat & siap advise aku suh kucing bagi makan kucing aku makanan khas. Takleh campur ngan kucing2 yg len. Menjak dari tu kucing aku makan yg ni aje.. Alhamdullilah sehingga skang kucing aku si BOB ni takde masalah kencing. Maybe ada yg bertanya knp aku tak pegi balik tmpt asal Bob pegi - UPM Serdang. Kejadian berlaku malam - aku takde choice. Aku tak sanggup tengok Bob sakit, meraung takleh kencing for another 1 more day/night, tu yg aku tak kisah spital/klinik mana dia pegi.  Aku frust gak lah, knp doktor2 di UPM Serdang tak bagitau aku yg Bob kena tukar makanan dia. Aku tak salahkan sapa2 maybe ada yg terlepas pandang di mana2.

Pas Bob discharge dari wisma medivet ni.. dlm 2-3 hari doktor di situ call aku tanyakan khabar Bob dah leh kencing ke tak.

Review - sgt best!!!

7. Klinik Veterinar Subang Jaya SS18 - dari page 1 aku lupe nama sebenar dia - tp ini facing jln. Aku refer alamat dia ni dari bisnis kad yg aku dpt dari wisma medivet, spital kat atas ni. At least ni dekat skit ngan rumah aku. Aku pegi just nak beli makanan Bob - what to do kan.. Bob kan makanan nyer lain dari yg lain - pet shop tak jual kena beli spital gak.

OK, tell the truth aku terus banned spital ni. Selalu aku beli makanan Bob kat wisma medivet aje, skali tu aku preggy & tak masuk opis for 1 month - aku suh hubby aku gi beli. Sampai spital/klinik tu makanan yg sepatutnye dah abis - syok2 aje dorang rekomen makanan lain kununnye ingredient sama apa semelah & dorang kata food tu in same range lah.  Hubby aku tak tau apa, terus beli pek kecik.. even pek kecik.. duit gak weiiii.. Aku tak puas hati, takut anything heppen so aku call wisma medivet dptkan kepastian. Citer punye citer derang kata Bob definately tak bule makan food tu. Derang kata aku bule lodged komplen against klinik tu even tho klinik tu under "sub-sub" derang. Derang advise aku return balik food yg hubby aku beli & dptkan duit balik. Aku malas nak bising2, penyudahnye food tu duk terperap aje dlm bilik.. huwaaaaaa..

Review - malas dah!!!

The End.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 10:27 AM | Show all posts
Post Last Edit by Ucu at 10-8-2010 11:50
kat seksyen 13 ada vet yang boleh neuter. kat TTDI jaya pun ada.
alamat & no. tel yang seksyen  ...
boocik04 Post at 17-6-2010 13:54


Insya-Allah malam ni aku gi klinik ni.. Bob sakit telinge..
Tunggu review aku ye.

11.48am - aku dah call klinik ni.. nampaknye tak dpt nak hantar Bob ke klinik ni sbb tutup kul 7pm.
Sempena bulan pose derang tutup kul 6pm.
Aku keje KL - tak terkejar aku 6pm-7pm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 11:48 AM | Show all posts
actually, di hospital seksyen 15, shah alam dulu ada boarding.
masa raya awal 90-an dulu boo ...
boocik04 Post at 10-8-2010 10:16


Ooo gitu kisahnye..

Boocik.. kawan aku kata skang sek 15 tu jantan betina derang dah tak buat... huhuhu..
haiyaaa... mana betul ni.. Tp tak pe arrr.. kucing2 aku seme dah beres.. cume tinggal 2 ekor stray cat yg org
buang depan rumah aku je. Almost sethn aku bela. Dlm bulan 5 aku ada call yg Cheras Kajang tu tuk buat
kasi kan kucing - derang suruh vaksin dulu. Tak kiranye stray cat atau tak.. at least 2 kali vaksin.
Katanye mana2 klinik swasta pun dah buat camni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 11:54 AM | Show all posts
Hai sume...

Ni Klinik haiwan kat Kota Kemuning, klu sya tau x yah la sya gi tempuh klang tu..jem  ...
shasafiera Post at 7-10-2009 09:47


Sha, to be exact Kota Kemuning ni belah mana ye? Atau Boocik leh tolong tak jwp kan?

Rege vaksin dia leh thn murah, tp maybe tu rege thn lepas 2009 (refer to posting).
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 12:37 PM | Show all posts
Post Last Edit by boocik04 at 10-8-2010 12:41
Ooo gitu kisahnye..

Boocik.. kawan aku kata skang sek 15 tu jantan betina derang dah tak bua ...
Ucu Post at 10/8/2010 11:48


ye, betul tu... dorang dah tak buat neuter jantan betina sebab tak cukup staf.
kalau nak neuter kat KL cuba buat kat klinik kembiri setapak.
dorang caj RM60 untuk betina and RM50 untuk jantan...
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 12:39 PM | Show all posts
Post Last Edit by boocik04 at 10-8-2010 12:58
Sha, to be exact Kota Kemuning ni belah mana ye? Atau Boocik leh tolong tak jwp kan?

Rege va ...
Ucu Post at 10/8/2010 11:54


sorry... yang ni boocik tak pasti sebab selalu pegi kat poppy's pet house di kota kemuning tu je beli2 makanan & hantar boarding...
tapi dulu ada orang komplen satu vet klinik kat kota kemuning tu sebenarnya bukan doktor haiwan yang beroperasi.
dia neuter dan bagi vaksin kat kucing macam dia tu betul2 vet.
tapi which vet klinik kena tanya forummer lain sebab boocik dah lupa.
rasanya dulu ada yang bagitau klinik mana satu buat hal ni...
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 12:40 PM | Show all posts
Aku malas nak bising2, penyudahnye food tu duk terperap aje dlm bilik.. huwaaaaaa..
Ucu Post at 10/8/2010 10:23


maybe you boleh bagi kucing2 stray makanan kucing tu... takde la bazir camtu je
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 12:53 PM | Show all posts
Post Last Edit by boocik04 at 10-8-2010 13:01
Ooo gitu kisahnye..

Boocik.. kawan aku kata skang sek 15 tu jantan betina derang dah tak bua ...Tak kiranye stray cat atau tak.. at least 2 kali vaksin.

Ucu Post at 10/8/2010 11:48


bab vaksin ni pun ada banyak pendapat.
ada yang kata tak yah vaksin sebab kucing2 ni ada imuniti against penyakit dalam badan memasing.
ada yang kata kena buat pastu tu tiap2 tahun kena booster.
tapi kalau baca dalam internet dorang kata kalau dah vaccinate tu nak buat apa booster tiap2 tahun?
kan bila dah vaksin tu maknanya ada immunity dalam badan?
so, terpulang pada owner nak pilih yang mana baik...
boleh buat research sendiri kat internet dan buat keputusan
boocik dah banyak neuter stray cat tak vaksin dulu sebab kalau nak vaksin before neuter, mana cukup duit mah...
bukannya neuter barang sekor dua sekali hantar klinik.... sekali hantar sampai 6 -7 ekor
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2010 03:57 PM | Show all posts
Boocik, klinik kembiri setapak tu rege neuter dia consider murah lah. Aku call yg spital kerajaan cheras tu katanye dlm RM70 / RM75. Yg betina mahal skit. Kira up dabel lah. Ada syarat lak tu.. sebelum neuter kena vaksin at least 2 kali. Dulu tak de pun just call tuk appt neuter. Tu le aku duk pikir ni nak neuter ke tak nak ke.. kucing jantan ni kalu tak kasi mengawan dia kencing bersepah pulak.

OK, maknanye aku lupekan jelah klinik kat Kota Kemuning tu. Susah gak aku nak ke sana tu. Susah-susah sgt baik tak payah.

Food yg hubby aku beli tu R/D - to reduce weight. Patutnye utk Bob C/D. Aku tak smpi hati lak nak bagi makan stray cat tu seme.. kang.. jadi lain. Maybe aku leh campur ngan food yg sedia ada.

Tu le, masa mula2 aku jumpe Dr Sheda kat klinik Sek 6 tu aku ada tanya dia, perlu ke kucing aku di vaksin. Dia kata kucing aku sihat walafiat takyah vaksin. Tp aku nak gak kucing aku di vaksin. Sempatlah kucing aku tu 2 kali vaksin. Pastu aku samb study - duit lak masalah, tu yg aku tak continue. Lepas2 tu seme kucing aku baik dari ibu sampai ke anak nye aku tak vaksin. Smpilah si Bob ni masuk keluar spital, doktor2 dok tanya Bob ni penah di vaksin tak.. jadi stress wooo... macam jadi syarat wajib lak tuk masuk spital/klinik derang.

Since aku tak dpt nak jumpe Dr Lynn Klinik TTDI Shah Alam aku call le Klinik yg kat Sek 13 tu, dulu doktor Norhafizah - skang Dr tu dah ada 3 lagi Dr bawah dia. Dr. Ismail, Dr. Zul & Dr. Zubaidah. Utk hari ni dia tutup kul 9pm. Esok puasa 12pm-6pm & 8.30pm-10pm. Aku tak tau le sempat ke tak bawak Bob tu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 09:13 AM | Show all posts
Salam ramadhan tuk seme.

Semlm aku hantar Bob ke klinik yg kat Sek 13 Shah Alam. Sib baik sempat. Hari ni doktor akan buat surgeri kat telinge Bob & katanye rupe bentuk telinge Bob tu akan kembali ke asal. Harap2 la.. sbb ibu kpd Bob pun penah mengalami mende yg sama tp telinge dia skang dah tak elok.. dah komot. Sib baik masih boleh mendengar.

Kat klinik tu dah siap2 tampal rege tuk boarding sempena raya. Ini antara yg aku ingat :
Deposit : rm50
Boarding : rm15 sehari
Vaksin & dewormed : rm45

Raya akan di tutup selama 5 hari bermula 1st day raya sampai raya ke 5 & bukak pada raya ke 6.

Aku tak sure pasal vaksin & dewormed tu.. sapa2 yg nak boarding tu kena push for vaksin ke hape ke.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 03:15 PM | Show all posts
Mesra Pet Shop & Boarding Cawangan Putrajaya.

Mesra Pet Shop,
No. 74, Jalan Diplomatik, Precint 15, Putrajaya.
Tel: 03-8881 0121

Nak boarding anak bulu, call dulu utk confirm sbb kdg2 cages penuh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2010 10:54 PM | Show all posts
Salam - lama benar rasanya tak join forum Cat Lovers nie!!!

Nak bagi review jugak....

tapi vet nie kat Taman Segar Cheras. Dekat dgn Leisure Mall Cheras yang AMAAAAAT la susahnya nak carik parking kalau lunch hour!!

Dia kat hujung Jalan Manis 2 kalau tak silap....

vetsnya non malays - sebab clients dia mostly anjing.

Kesnya Yana bawak anak ke sini sebab ada kutip satu stray nie nampak dia bernafas lain macam je.....bawak ke vet KB nie, kata selsema la pulakkkk.....

Kebetulan Yana nak ke kursus di Melaka, so bawak la anak nie dari Kelantan ke Cheras nun tu.....jumpa Dr Lum yg sangat sangat la baik and lemah lembutnya.....

Dia buat xray and pendekkan citer anak perlu operate. So Yana pun tinggalkan anak kat situ sementara gi kursus 2 hari kat Melaka. Hati pun tak senang memikirkan anak....

Tapi anak pun dah ok....siap boleh lompat2 lagi sekrg,

Yana bagi dia nama TUAH sebab dia mmg bertuah sgt......
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2010 08:14 AM | Show all posts
Salam - lama benar rasanya tak join forum Cat Lovers nie!!!

Nak bagi review jugak....

tapi vet ...
DocYana Post at 18/9/2010 22:54


alhamdulillah... bertambah2 rezeki yana selamatkan kucing tu, insyaAllah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2010 09:49 AM | Show all posts
Salam - lama benar rasanya tak join forum Cat Lovers nie!!!

Nak bagi review jugak....

tapi vet ...
DocYana Post at 18-9-2010 22:54


baiknye hati yana.. semuga Allah saja yg dapat balas jasa yana pd haiwan tersebut..
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2010 11:57 AM | Show all posts
hehe..rina suka bwk bubuye jumpe doc intan kt kj...sbb dia mmg tak kedekut info pasal penjagaan..tak mcm vet lain...air liur pun dia cas
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2010 04:58 PM | Show all posts
kelana jaya kat mana anizarina?
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2010 09:21 AM | Show all posts
kelana jaya kat mana anizarina?
moimed Post at 24-9-2010 16:58


dekat ngn dataran glomac ke apa tah..dkt seberang kedai mkn apa tah..nama klinik tuh kelana jaya veterinar clinic..
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2010 08:01 PM | Show all posts
citer pasal vet ni..kenapa ramai tak dptkan khidmat kesihatan di Jabatan Haiwan..
aritu aku g cucuk kat jab.haiwan..rege dia murah ler sket kalau nak dibandingkan kat luar.
kurang2 nya dpt ler jugak pekerja gov tu mengaktifkan ilmu vet diorang..
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2010 09:54 AM | Show all posts
Post Last Edit by boocik04 at 4-10-2010 09:55
citer pasal vet ni..kenapa ramai tak dptkan khidmat kesihatan di Jabatan Haiwan..
aritu aku g cucuk ...
may_klate Post at 1/10/2010 20:01



kalau kat shah alam ni, vet gomen selalu takde kat klinik.
dorang selalu keluar attend haiwan2 ternakan.
so yang ada kat klinik tu vet assistant je.
takat nak bagi vaksin, bagi ubat untuk kucing demam ke, dorang bole la...
tapi bab neuter, sakit serius & major surgery memang dorang tak leh buat.

kat vet gomen shah alam ni, harga vaksin sama je dengan private vet.
lagi senang pegi private vet sebab tak yah nak beratur panjang dan buka during weekends...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-10-2010 09:54 AM | Show all posts
citer pasal vet ni..kenapa ramai tak dptkan khidmat kesihatan di Jabatan Haiwan..
aritu aku g cucuk ...
may_klate Post at 1-10-2010 20:01


salam may..
btol tu.. charge klinik haiwan gomen murah dr private clinic.. tapi tau aje la.. klinik gomen ni tak byk.. dah ada yg jauh dr tempat tinggal kita..
jadi kalau jarak dah menjadi masalah, masa perkhidamatan hanya pd masa ofis hour.. itu la masalah kita as cat lover/animal lover...
alangkah bagusnye kalau masa service diorg ada pada hari sabtu & ahad.. sudah tentu ramai tak menang tangan diorg berkerja.. hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086653s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list