JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
421327
View
1056
Reply

Apa Yg Saya Tidak Tahu Tentang P.Ramlee

  [Copy link]

Author: Detektif_Hantu       Show all posts   Read mode

Post time 28-9-2009 11:12 AM | Show all posts
Menurut cerita selepas saja P.Ramlee mengarahkan "Semerah Padi" beliau menasihatkan Nordin Ahmad berhijrah ke Cathay Keris, kerana P.Ramlee yakin Nordin Ahmad akan lebih berjaya disitu dibandingkan dengan Shaw Brother keran disitu dah ada P.Ramlee.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2009 11:15 AM | Show all posts
selalu jupe anak p. ramlee, si sazali
dia dok kat semenyih.
penah gak laa sembang2 dgn dia
dia ni sorang yang kemas bila pergi bekerja
wpun keje ngan alam flora jerk
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2009 11:47 AM | Show all posts
81# Risma

Tak ngam sebab S. Kadarisman bengang denga Shaw Brothers pasal bagi directorial debut kat P. Ramlee sebelum dia padahal dia lagi senior....aku baca kat mana tah
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2009 11:50 AM | Show all posts
nasir pernah bagi tau media...salah satu hobi p.ramlee ialah main mahjung...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2009 02:45 PM | Show all posts
dan banyak lagi benda yang tak elok.
tapi orang dah meninggal kan
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2009 04:56 PM | Show all posts
kalo tak salah telinga aku mendengar dari makcik makcik aku la...yang pramle meninggal bukan sakit jantung tapi sbb telan pil tido terlebih....pasal hutang bertimbun cuma tak digembar gemburkan
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2009 07:43 PM | Show all posts
paling bangsat citer tentang kematian p.ramlee ialah kononnya beliau
mati jatuh dalam longkang...terjatuh ke dalam tu sebab mabuk..

tapi P.Ramlee ni jujur n pemurah sebab dia suka menderma walaupun
hidup dia bukanlah senang mana. Ader satu kisah tu, sorang lelaki datang
mintak derma dari beliau kononnya derma tabung masjid sekian2, tapi bila P.Ramlee
tengok dalam senarai orang yang menderma masjid tersebut tak ada pulak nama dia..rupanya
dia dah kena tipu....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2009 09:59 PM | Show all posts
Post Last Edit by mea at 6-10-2009 11:15

dayang sofea adalah bekas isteri aziz satar..


silap..tq....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2009 11:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by Risma at 30-9-2009 22:31

[quote]dayang sulu adalah bekas isteri aziz satar..
mea Post at 28-9-2009 21:59 [/quote]
dayang sulu ke dayang sofia............. rasanya dayang sofia yang berlakon dalam citer bujang lapok tuhh.......... lepas citer tuhh dia orang kawen............tapi sayang slepas dapat beberapa orang anak dia orang bercerai............ dan selepas aziz satar menduda berpuluh tahun baru-baru nih dia telah berkawen baru

dayang sulu tuhh yang berlakon citer laksamana do re mi, yang jadi puteri negara Pasir Berdengong yang diculik oleh sapa entah yang berlakon tuh huseein abu hasan
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 01:23 AM | Show all posts
dayang sofia la..bukan dayang sulu
dayang sulu tu yang berlakon jadi tuan puteri yang seksi dalam laxmana do re mi
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 08:23 AM | Show all posts
Pakcik wife aku yang pernah kerja Studio Merdeka kata arwahnya memang kaki hisap rokok...kira tak heran la kena sakit jantung...kena pulak badan dia dah naik....
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 12:24 PM | Show all posts
pasal minum tu, orang tua dedulu citer gak laa
katanya mmg kuat pungg
even sampai ke akhir hayat.
just dgr dan baca jerk apa dorang ckp
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 01:28 PM | Show all posts
pasal minum tu, orang tua dedulu citer gak laa
katanya mmg kuat pungg
even sampai ke akhir hayat.
just dgr dan baca jerk apa dorang ckp
Syd Post at 29-9-2009 12:24


Zaman dulu memang cam tu , bukan dia sorang. banyak lagi.
Ada seorang pelakon zaman P .Ramlee selamba je minum arak depan khalayak ramai selalu pulak tu.
siapa yang keje UKM Fakulti Perubatan 80 -90an , tahulah citer ni sebab lokasi tu berhadapan je.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 02:10 PM | Show all posts
manyak syok ini thread.. ade lg info best? tarukla sini.. tq! hehehehhe..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 02:48 PM | Show all posts
celah skit
shiri pun ada dengar pasal ilmu kebatinan
dengarnya ada citer yg dfilemkan beliau diinpirasi dari kisah di alam ghaib
wallahualam
shiri Post at 21-9-2009 16:48

agaknya citer Puteri Gunung Banang, correct me if wrong..
ker citer si Bongkok tu?
kan both citer ni , muka mereka yg buruk /kerepot  bila masuk alam bunian jer, terus muka hensem...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2009 03:43 PM | Show all posts
cite ttg sifat P.Ramlee yg pemurah tu mmg betul sbb makcik kita cite dulu rumah arwah sentiasa penuh org dtg nak pinjam wang dan P.Ramlee just bagi without any question...even dia sindri pun financial problem...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2009 10:41 AM | Show all posts
tkde lagi ke yg leh share citer ni...
info menarik ..
tp hani pun kekurangan info.. hehehe.. kalau ada hani tmbah kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2009 12:28 PM | Show all posts
pasal bab pemurah, mmg tidak dapat dinafikan.
apa yang ada kat badan time tu, semua nak kasi pada yang meminta (mintak tolong)
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2009 03:20 PM | Show all posts
pasal bab pemurah, mmg tidak dapat dinafikan.
apa yang ada kat badan time tu, semua nak kasi pada yang meminta (mintak tolong)
Syd Post at 30-9-2009 12:28



sampaikan saloma pun penah sound dia sebab derma duit kat orang padahal dia sendiri perlukan duit tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2009 05:38 PM | Show all posts
dalam buku bapaku p.ramlee, arwah nasir p.ramlee kata waktu p.ramlee mati, dia dah lama tak jumpe p.ramlee sebab 'dihalau' dari rumah...dia keluar dari rumah sebab p.ramlee tak setuju dia kawin dgn isteri nasir waktu tu, plus nasir waktu tu muda lagi...dlm hubungan bapak-anak masih lagi dingin tu la p.ramlee meninggal dunia...so sesal nasir memang tak terkata
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2009 07:52 PM | Show all posts
ye ker.. sedih laa plak gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2009 10:40 PM | Show all posts
masa dia buat filem kat KL........... ramai penduduk setinggan batu 8 ulu kelang yang jadi extra.......... termasuklah laki ris time dia belasan tahun............

dalam citer do re mi tuh ramai penduduk batu 8 berlakun, terutamanya masa adegan beratur nak mintak keje kat pejabat buruh tuh.

dan dalam citer anak bapak yang jadi mandur time adegan dengan atuk yang tak pernah cuti kat ladang getah tuh adalah ayah penyanyi safura.........
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2009 09:19 AM | Show all posts
PAWAGAM : adalah ciptaan dari P.Ramlee

PAnggung WAyang GAMbar
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2009 09:39 AM | Show all posts
Post Last Edit by reddots at 1-10-2009 09:41

FILEM LAKONAN P RAMLEE
         
1948 -Chinta
1949 -Nilam, Nur Asmara, Racun Dunia
1950 -Takdir Ilahi, Aloha, Sedarah
1951 -Juwita , Sejoli, Nasib, Putus Harapan, Bakti
1952 -Miskin, Anjoran Nasib, Antara Senyum Dan Tangis
1953 -Ibu, Siapa Salah, Patah Hati, Penghidupan
1954 -Merana, Panggilan Pulau
1955 -Insan, Abu Hassan Pencuri, Hang Tuah, Penarik Beca
1956 -Anakku Sazali, Menyerah, Semerah Padi
1957 -Hujan Panas, Bujang Lapok
1958 -Sumpah Orang Minyak, Sarjan Hassan         
1959 -Nujum P. Belalang, Pendekar B. Lapok, Musang Berjanggut         
1960 -Antara Dua Darjat
1961 -Ali Baba Bujang Lapok, Seniman Bujang Lapok
1962 -Ibu Mertuaku, Labu-Labi
1963 -Nasib Si Labu-Labi
1964 -Madu Tiga, Tiga Abdul, Si Tora Harimau Jadian
1965 -Masam2 Manis, Ragam P Ramlee, Sabaruddin T. Kasut
1966 -Do Re Mi, Nasib Do Re Mi
1967 -Anak Bapak, Keluarga 69, Sesudah Suboh
1968 -Ahmad Albab, Gerimis
1969 -Enam Jahanam, Kancan Tirana
1970 -Doktor Rushdi, Gelora
1971 -Putus Sudah Kasih Sayang
1972 -Jangan Tinggal Daku, Laksamana Do Re Mi

font color tu filem arahan kat KL         
        
crdt geocities.com/p.ramlee
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2009 11:11 AM | Show all posts
awat ada byk yg mcm tka penah tgk...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045949s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list