JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12
Return to list New
14612
View
44
Reply

Bahasa Khmer - Kemboja

[Copy link]

Author: genot       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 5-11-2009 01:51 AM | Show all posts
Dah penat belajaq, rehat, tengok sat Khon ni...

Robam Reamkar - Ratcha Puri



Reamkar ni sebenarnya Ramayana versi Benggal. Dalam bahasa Siam, kita sebut dia sebagai Ramakien, huruf "r" mati jadi "n."  Ikot ejaan dalam tulisan hangpa kena baca Ramakirtti.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2009 03:17 AM | Show all posts
Ayat 1

Lih keu kO!

Ini dipanggil leher!

vokab

Lih ini
Keu dipanggil, ialah
kO leher, tengkok

Ayat 2

Lih keu kaa!
Ini dipanggil cawan!

vokab

kaa cawan

Ayat 3

Kei kho gow
Dia buat stew daging (lembu)

vokab

kei dia, demo
kho buat hidangan pedas, stew la kot
gow lembu, daging lembu

Ayat 4

To khsai
Ikat tali

vokab

to sambung, hubong
khsai tali

Ayat 5

Kei khaar ombhohk
Dia menggerakkan penenun

vokab

kei dia
khaar menggerakkan (sesuatu jentera)
ombhohk benang penenun, mesin tenun

vokab tambahan

Taa
tok wan, atok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2009 03:27 AM | Show all posts
NI satu karangan pendek...

Khnyoum miean laan. Kei skorl laan nih. Laan khnyoum khieo. Laan nih robbaouh khnyoum.
Aku ada kereta. Dema tahu kereta ini. Kereta aku biru. Kereta ini kepunyaan aku.

miean ada
laan kereta
kei demo, mereka, dia
skorl tahu, kenal
khieo biru, ni dalam basa Siam maksud dia ijau, ni bahsa lama di Siam, Kemboja dah berubah makna jd biru ja
nih ini kengkadang korang akan dengar dia bunyi macam liih, sebenarnya sama ja.
robbaouh kepunyaan, punya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2009 03:37 AM | Show all posts
Cuba buat ayat lain...

Khnyoum riean pheasa khmai.
Aku belajar bahasa khmer.

Khnyoum ni-yeai pheasa khmai.
Aku cakap bahasa khmer.

Khnyoum sohrsei pheasa khmai.
Aku tulis bahasa khmer.

Khnyoum meu-oul okksor khmai.
Aku baca aksara khmer.

Kata kerja baru dipelajari?

riean belajar, sama ngan bahasa Siam
ni-yeai cakap
sohrsei cakap, bunyi macam soksek atau bisik je pon
meu-ol nulis

Kata nama baru belajar?

okksor aksara, abjad, ejaan dia sama macam ejaan BM, aksara, tapi sebut okksor, dorang ni cam Perancis sket, ejaan lain baca lain
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2009 03:44 AM | Show all posts
Bahasa2 dipanggil apa dalam Khmer?

Pheasaa Bahasa

Cina Chen
Jepun  Jipon, Jepon
Vietnam Yuon
Thai Thai
Inggeris Onglei, dari sebutan Perancis (Anglais)
Perancis Faarang, dari sebutan Perancis (Francaise)
Jerman Aalemong, dari sebutan Perancis (Alemagne)
Sepanyol Espanyol, dari sebutan Perancis (Espagnol)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2009 03:50 AM | Show all posts
Jom perkenalkan diri kita sekali lagi... Contoh ayat...

Khnyoum chmouh Sokha.
Aku nama Sokha.

Khnyoum ahyu saam sip chnaam.
Aku umor tiga puloh tahon.

vokab

ahyu umor, ni dari bahsa Sanskrit, ayu, dalam bhasa Siam pon ada.
saam sip tiga puloh, ni pinjaman bahasa Thai gamaknya, sama cakap Siam pon kata gini.
chnaam tahon
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2011 06:45 PM | Show all posts
Jom lihat perkataan Khmer baru


Preah- tuan, rujukan kat Tuhan atau yang setara dengannya
Somdach- raja
Sok- aman sejahtera
Rorm - menari
Robam- tarian
Khaol- permainan topeng
Aksar- aksara
Manuss- manusia
Samot- laut
Lek- bilangan, nomor
Kaoh- pulau
Achar- brahmin, cikgu agama
Wat- koil
Nokor- negara
Khet- wilayah, negeri
Waing- istana
Samai- era, zaman
Neak- naga
Nom- kueh
Kru- guru
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2015 09:12 PM | Show all posts
banyak noh ang tau bahasa khmer.
tp hang cakap ni srupa cham..

Bong dang od?
mencheh mein cham tay
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 09:12 AM | Show all posts
Saja nak sambung usaha genot ni...
since ramai tak suka/tak tahu/ takminat belajar bahasa khmer ni. maybe sebab keunikan, kemisterian atau ketakfamousan nya bahasa ni berbanding bahasa lain di rantau asia tenggara ni.
but actually, not bad la if you all try belaja skit.

ok first,
apa itu bahasa khmer?

KHMER (sebutan KE- (seperti kereta) -MAI (seperti raMAI) = Khmer (k-mai)
adalah bahasa pertuturan/ibunda negara Cambodia (international), Kampuchea (Lokal), Kemboja (Bahasa) - *tiada kena mengena dgn bunga

dianggarkan hampir jutaan penutur bahasa ini yg terdiri dr negara Cambodia, Thailand dan Laos, Vietnam - di Malaysia (cham) dan di Australia, US, Canada, Korea (imigran). Khmer merupakan bahasa isan yg menjadi ROOT bagi bahasa di dalam keluarga sama setelahnya iaitu Thai dan Lao.
Cambodia merupakan negara yang boleh disimpulkan sebagai kerajaan kuat yang ditenggelami zaman. Cambodia atau nama lamanya Kampuchea menguasi hampir kerajaan indochina bermula dr selatan china hingga ke utara malaysia, bahkan ada sesetengah kajian mengatakan kerajaan indochina (suryavarman II) pernah dikuasai oleh kerajaan champa (melayu champa) dan mempunyai hubungan diplomatik dengan kerajaan Melaka. Dan juga dikatakan Kerajaan Melaka pernah meminta bantuan ketenteraan bagi menhadapi ancaman Portugis.

Itu menjelaskan mengapa bangsa cham - bertutur bahasa melayu champa dan khmer cham (seperti yg ditulis oleh genut di atas) wujud di negara yg menganut agama buddha thevarada, bahkan jika peristiwa tragik Khmer Rouge tidak terjadi, kemungkinan bangsa cham dan agama islam mampu berkembang lebih luas berbanding kini.



Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 09:18 AM | Show all posts
Menariknya, tulisan Khmer dicipta berdasarkan tulisan sanskrit dan dialek percakapan bahasa khmer juga antara dialek yg paling lama di rantau asia tenggara, kiranya if korg master bahasa khmer, cham dan melayu cham = tambah bahasa melayu lagi , actually korg baru saja master most of the very old, unique  language sets.

dan ikut kata genot ni bahasa khmer memang mudah dan dituturkan dan belajar. kerana apa?

kerana bahasa melayu dan bahasa khmer berkongsi root yg sama dan penstrukturan tatabahasa yg hampir serupa. cth bahasa melayu menggunakan suku kata untuk membentuk satu perkataan penuh dan menggunakan kata hubung, kata dasar bagi mencipta ayat, ianya sama dalam struktur bahasa khmer. namun dr segi tulisan, khmer ni xleh lari dr sejarah silam mereka sbb dorg still tulis tanpa SPACE (jarak).

keduanya, bahasa melayu juga mendapat evolusi melalui bahasa arab yg kemudiannya menjadi bahasa jawi. begitu juga bahasa khmer yg mempunyai kata nahu yg berbunyi seperti baris atas, baris bawah, baris depan dan ada perkataan2 tertentu yg perlu di dengungkan dan di panjangkan
utk membawa maksud yg sebenar.

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 09:42 AM | Show all posts
mari kita ikuti contoh di bawah.

suku kata

1) KER-JA = KERJA                THOUE/TEV-KHA/KAA = TEVKAA (kerja) sebutan (TU-UE,tua-ka (english=car)

dengan menggabungkan dua suku kata bagi membina satu perkataan. namun kebanyakan perkataan khmer menggunakan bahasa melayu lama (pasca merdeka) dan menggunakan suku kata pertama seumpama bahasa angin (yg mengeluarkan frasa tanpa bunyi sebutan penuh) dan diikuti suku kata kedua.

cth


1 - P-Neck = P'neck = Mata. sebutan (P as Pergh, Neck as Neck (english))
2 - K-Bal = K'bal = Kepala. sebutan (K as Kerh, Bal as Bald)
3 - Nya-am = Nyaam = Makan. sebutan (Nya as nyoNYA, Am as Umh)
4 - Sr-Oul = S'roul/S'rul = Selesa. sebutan (S as Sreh, Rul as Rule)
5 - Ne-Ak = Neak = Awak/Dia. sebutan (Ne as NEar, Ak as Ark)
6 - Kh-nyom = Khnyom = Saya. sebutan (Kh as keh, nyom as ny-omh)

Intonasi

mudah kata, bahasa khmer adalah bahasa gemalai umpana loghat Perlis.
kerana kebanyakan perkataan pendek dan berbunyi lembut. Macam mengada-ngada sikit

Vokabul;ari

Perkataan dan struktur ayat sama macam bahasa melayu takde singular plural, past, futur tense. sometime dorg pun guna direct translation

cth

Bola - Ball sebutan bald
Melayu - Melei sebutan Malay
Amerika - Amrika
Kari - Karri

cth ayat

Saya  - makan - nasi
Khnyom - Nyaam  - Bai

Nama - dia - ali
chmouh - neak - ali

Mereka - main - bola
Yeurng - leng - ball


Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 09:48 AM | Show all posts
utk penambahan

bahasa khmer juga mempunyai loghat, berikut beberapa jenis loghat yg saya pernah dgr.

1) bahasa khmer bandar/formal - percakapan lebih lembut dan teratur, umpama kita berbahasa melayu baku. aku dan kita yg baru belajar ni akan terikut stail ni. dan kemudian digelakkan sbb kita umpama berbahasa baku ditgh2 pasar.

2) khmer cham - ataupun di gelar bahasa cham oleh lokal, bahasa khmer tp loghat cham (seperti diajar genot di atas) umum mengetahui cham mampu bertutur bahasa melayu champa - loghat lebih kurang macam kelantan dan indonesia.

3) khmer kampung - sedikit kasar, bahasa lebih ringkas dan pendek. umpama org dgn loghat kedah dengan org cakap KL. byk dituturkan di kg2 dan sebelah timur cambodia.

4) khmer utara - lebih pekat dan byk guna ayat2 lama. kdg2 org khmer sdri tak paham

5) khmer selatan - lebih laju, ringkas dan byk slanga phnom penh ke bawah (laut)

6) khmer barat - lebih hampir macam bahasa thailand sbb kawasan dorg di border laos, thailand.

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 09:58 AM | Show all posts
Jadi tak sukar pun nak belajar bahasa khmer kan?

ok ni beberapa perkataan untuk korg.

nombor

1 -  mouy sebutan mui
2 - piy sebutan pi
3 - bay sebutan bai
4 - beun sebutan bun
5 - bram sebutan bram

6 - bram mouy (5+1)
7 - bram piy
8 - bram bay
9 - bram beun
10 - dop

11 - dop mouy (10+1)
12 - dop piy

15 - dop bram
16 - dop bram mouy (10+5+1)

20 - Mpay sebutan M-Pei
21 - Mpay piy

30 - Sam sap (sama dgn cina)
40 - ha sap
50 - sai sap
sap tu puluh

100 - muoy roy
rou tu ratus

1000 - muoy poan
poan tu ribu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
surfinv replied at 18-11-2018 09:58 AM
Jadi tak sukar pun nak belajar bahasa khmer kan?

ok ni beberapa perkataan untuk korg.

Sampai no 15 je ingat..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by NamaKuMawar at 18-11-2018 08:45 PM

Bahasa khmer n bahasa cham..same ke?

Yg saya masih ingat

Hong chong tauna/tena? (Tak tau eja camne) =
Awak nak pergi mana?

At chong = tak nak


Kalu salah..tlg betulkan balik ye..masa kecik2 dulu ada belajar sikit dari sedara..skrg dah lama tak balik kg sedara n mak plk kalu ngan kitorang ckp bahasa utara..tak ckp bahasa kemboja..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 10:06 AM | Show all posts
NamaKuMawar replied at 18-11-2018 08:44 PM
Bahasa khmer n bahasa cham..same ke?

Yg saya masih ingat

ye ada beza...

cth

org khmer membahasakn diri dgn

saya = khnyom

tp ada org cham bahasa kan diri dgn

saya = lan

perkataan makan juga berbeza ikut province

cth perkataan makan

1) nyaam = makan
2) hop = makan
3) mahop = makan
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 10:35 AM | Show all posts
SLANGA
kalau dgr org khmer bercakap pasti akan dgr hujung2 ayat seolah macam ayat penekanan.
tp tulah stail, loghat diorg walaupun bahasa sama tp stil ada slanga dr province berlainan.

cth kalau macam saya bila bercakap sy suka guna perkataan TAY sebutan teh di hujung ayat.

dan ada yg suka letak perkataan OOII! di depan dan ada yg di belakang

cth

Ali ooiii!! ataupun oooiii sayangnya.



Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 10:41 AM | Show all posts
GREETINGS

biasa kalau berjumpa org, adab penting dlm masyarakat khmer (non muslim)
sbb klo org cham - org islam - so bg salam la..ye tak?

1) Jum Reup Sue - sebutan JUMpa - laRI - UP - SU-E as berSUA

sambil merapatkan tapak tangan dan di letak di dada.
ada caranya, kalau org biasa di dada, kalau org yg lebih tua - mak,ayah di depan mulut, klau raja di atas dahi sedikit.

klo jumpa org khmer ucapkan perkataan ni yg diorg akan membalas kembali.

Ini menunjukkan bahawa penutur seorang yg beradab dan meninggikan org yg ditegur.


2) Suey Saday - sebutan SU-E as berSUA, S-DAI
bermaksud Hello, Hi

3) Sok Sabay Tay? = Macamana keadaan awak? Bagaimana awak hari ni? mcm how are you la

dan org/kita akan jawab - Sabay - bermaksud sihat/baik/ok


4) Jum Reup Li Hai - ataupun Li Hai - maksudnya semoga berjumpa lagi
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 10:51 AM | Show all posts
perkataan umum - noun

1) Terk             - air/minuman
2) Bai               - Nasi/beras
3) Kow             - Lembu
4) PoPey          - Kambing
5) Moan           - Ayam
6) Chrook        - Babi
7) Chkai           - Anjing
8) Deyk             - tidur
9) Pteah           - rumah
10) Tpet            - Hospital
11) Roungchak - Kilang
12) Tevka         - kerja
13) Salap         - meninggal/mati
14) Khmaut    - Hantu
15) Chrieng    - Menyanyi
16) Laan          - Kereta
17) Moto          - motor
18) Loy             - Duit
19) Trousap   - handphone
20) sievphow - buku
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:54 PM | Show all posts
su s'dey ch'nam th'mey
selamat tahun baru!
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045436s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list