JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
25481
View
98
Reply

Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

[Copy link]

Author: Nisda_       Show all posts   Read mode

Post time 5-11-2009 12:55 AM | Show all posts
Post Last Edit by talapia at 3-11-2009 14:02

hai nis... ada plan nk pecah ur yard ke? hehe

okla.. bg aku kan.. aku prefer ada wet n dry kitchen. sbb aku jenis yg masak hari2... n dry kitchen ku  ...
talapia Post at 3-11-2009 13:58



agree sesangat talapia....me pun prefer 2 kitchen...sbb jenis malas nak kemas on da sport after cooking session tu...beselah me ni jenis...masak+makan.+pastu terduduk kekenyang..so fhm jelah...bila masa plak nak clear those thing rite?...me ni plak bukan jenis penyimpan...asal nak senduk..tarik laci..nak pinggan..bukak kabinet....prefer gantung...sbb bila pakai capai je...keje memsak pun jd cepat...kemas blakang cite....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 12:57 AM | Show all posts
bagi ct perlu sangat2, sbb ct tinggal dgn emak, jadi emak ni sukan sgt memasak, hehe.. jd hb minta tkg rumah buatkan dapur basah utk dia satu lagi, siap dengan sinki yg sgt2 rendah utk dia pakai sesuai dgn org tua yg sakit lutut.

dapur kering rmh ct, di gunakan biasanya sekiranya malas memasak time sahur ke dapur basah,
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 01:09 AM | Show all posts
ye...when talk about preference...mmg kita nak wet & dry kitchen asing2
tp bila dipikirkan space...so dry cum wet la...
kedua2nya practical...
so back to soalan nisda....
jawapannya terpulang dgn melihat keluasan keseluruhan dapur anda...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 01:20 AM | Show all posts
betul tu.....so nasib baik umah yg i beli skang dia dah dividerkan wet n dry kichen....so ingt dry kitchen tu nnti wat cam dining hall..nak wat island merangkap meje makan...so kat living dpt dua part...yg dekt ngan pintu letak sofa je..utk org datg duduk sembng je...then other part wat lepak anak2..sbb anak ku masih toddler...so ne ade ruang dia untuk dia bergolekk...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 01:26 AM | Show all posts
24# chiquititamichi

Sama mcm apa yg saya fikirkan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 09:59 AM | Show all posts
20# AnisSuraya


aku salute la kt ko... rajin nk lap2 besen segala. aku... mmg mintak mahapla sesi lap mengelap pinggan ni... tak termasuk dlm list keje2 aku. biasanye semua aku let it dry sendiri. tu sbb aku perlukan tempat yg sesuai. hehe... klau pinggan dah kering.. ha.. aku angkat je letak dlm cabinet. namun utk ku lap2 segala... aduh... tak sanggup kot. klau dapur tu.. mmg la lepas masak siap segala.. lap n cuci smua la. hmmm... 1 soklan... aritu aku gi beli hob... promoter tu kata.. lepas masak.. jgn terus lap permukaan hob tu. itu akan sebabkan kaca dia tak tahan lama... cepat merekah. kupikir2 ada logik jugak.. sbb dia tgh panas kan... klau terus lap ngan kain basah.. ala2 sejuk terkejut gitu.. dah... terluluhawa pulak. hehe... tapi... bila masa lak nk ngelap dapur tu. biasa.. klau lepas masak... mmg aku akan cuci dapur segala.. hatta kuali goreng pon aku terus sental... smpai ada yg tegur.. kuali panas2 tak elok terus basuh. nnti klau goreng ikan... melekat ikannye kt kuali. huhu.. betul ke?

berbalik pd soklan nisda... yap.. yg tepat ialah mengikut keluasan rumah n keselesaan. tp oleh kerana kutahu umah mu mmg dah siap2 ada dry n wet... continue aje la. nnti abis warranty... ko pecahkan je yard belakang tu... tinggal sket je kt blkg toilet tu utk wat laundry.dapatla dapur yg bole wat bersilat... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 10:22 AM | Show all posts
aku rs ngk cara ko kerja gak kat dapur mcm mana..macam mana ko selesa kerja?itu yg kene ko tanya diri sendiri..then tgk plak ruang2 yg ada...
like umah aku neh yard kiri kanan mana2 jiran yg mampu seme pecahkan nak luaskan dapur asal yg luasnya cuma 10x12...aku plak mcm berbelah bagi jek sbb kalo aku sambung dapur kang bilik 2 biji tu takder tingkap..takde plak ventilation kat bilik2 tu...cuma aku buat pantry jek dulu utk kerja2 cuci pinggan, bhn basah.ltk washer...then msk still kat dapur dlm...tu la space limited ngan keluasan ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2009 10:24 AM | Show all posts
wah ramai bagi feedback..

soalan ini bukan hanya utk nis tapi utk orang lain yang punya dilema sama..so keep contributing your ideas all..tq
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 10:26 AM | Show all posts
mcm ad, mula2 asben ckp nak renovate gak yard blkg rmh buat wet kitchen tp ad ckp mcm x perlu sbb ad tau ad ni bknlah rajin sesangat nnti nak kemas 2 tempat.so rasanya satu kitchen pun dah memadai lah bagi org yg sederhana rajin mcm diriku ni..cuma kena planning la penstoran dapur tu biar tersusun n sng cari apa yg kita nak...n yard tu ad jadikan stor aje, so x kacau bilik2 yg ada utk letak brg yg jarang guna.

rumah ad ada tanah kat tepi yg agak bsr gak, la ni mmg kena pk abis2 kalo buat kitchen cabinet skrg , akn dtg kalo nak besarkan dapur mmg x blh pecahkan balik, syg lah kan kalo dipecahkan balik kitchen cabinet tu kan.ad ckp ngan asben, x pelah kita bkn mcm kat kg yg selalu buat kenduri kendara n perlu ada space utk simpan periuk belanga.so keluasan dapur skrg rasanya cukuplah utk kitorang.tanah tu boleh la jgk buat tmpt cucuk tanam serba sikit
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:07 AM | Show all posts
26# talapia

terpaksa rajinkan diri.....sebab dapur itulah dunia anis masa kat rumah...bibik tak derr....so, kena rajinkan diri...tiada pilihan...dapur tu pulak, anis tak lap guna kain basah, guna kain fabrik lembut jer...sambil masak lap dapur kalau ternampak ada percikan minyak terkena atas dapur tu...so far alhamdulillah dah guna dapur kaca tu sejak tahun 2007, belum nampak ada rekahan atau calar2...sambil tunggu masakan tu masak,lap besen sudu segala...terus simpan dlm kabinet...sambil2 tu sapu lantai dan mop lantai...siap masak, terus pindahkan masakan dari kuali ke dalam mangkuk kaca...kuali terus basuh, lap kering terus simpan dalam kabinet....tak tau lah pulak kuali panas2 tak leh basuh , goreng ikan melekat lak...so far anis tak der lak masalah mcm tu....alhamdulillah tak hadapi masalah mcm tu...



ni dapur anis...combine wet + dry sekali...benda2 kat sinki tu anis akan lap kering then simpan dlm kabinet...gambar ni diambik sebelum proses lap mengelap dilakukan....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:23 AM | Show all posts
neh aku cakap pasai aku yaa....

dolu2  kan...masa dok carik2 idea nak  reno dapo aku mmg nak wet & dry kicen ni..
sementelah umah aku mmg pun ada 2 ruang dapo...

then aku pun pi la tgk umah2 org/kawan yg buat wet & Dry ni..
apa yg aku tgk..rata2 kat wet tu depa buat tempat masak jer..kekadang tu sinki pun tade
cuma yg ada kabinet masak...stove...then hanging utensil segala..

pastu kat dry kecen pulak depa letak m/wave..termos air...bread baker dan segala bahan2 kering len mcm susu kopi gula milo segala...

apa yg aku tgk sama jer selerak dapo basah & kering tu...
nak2 bila bancuh susu budak segala...then bancuh air segala...then rehet makan segala..ni kalo budak2 yg dok buat harus la jugak bertabur = semak2 sikit kan..?

Then aku decide utk ada cuma 1 dapo jer yg aku bole kompekkan/ maksimixe  penggunaan
yg mana aku bole letak meja makan skali kat dapo...
koser ahh nak kemas 2 tempat asing ni..
tapi layout dapo aku L shape...yg mana tempat masak aku tersorok dari pandangan mata
walapon dlm area dapo yg sama...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:42 AM | Show all posts
bgus gak ada topik ni..at least blh tau n baca pglmn org lain sblm kita decide apa yg patut kt dapur tu..

nis, bila beli rmh baru ni...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:55 AM | Show all posts
ni cth layout yg ku angan2kan dulu utk dry n wet kitchen...



tapi sekarang.. ku tukar angin pulak... buat wet kitchen aje... letak sinki n hob. tp kurasa letak sinki n hob kt wet kitchen tu.. mmgla jd sempit ya amat. tp sinki ku prefer letak kt wet... klau tak... takde makna ku ada dry kitchen.. sah2 akan jadi wet dek sinki tu nnti...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:58 AM | Show all posts
tu ler koko..aku pun nak lawat2 umah owang dulu...aku pun actually dok reti keje di 2 dapur ni...cuma cukup ler bg aku asingkan part washing machine jek..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 01:40 PM | Show all posts
Bagi saya kalu nak buat 2 dapur, wet dan dry kitchen. Make sure kat wet kitchen sekurang-kurangnya ada dapur dan sinki, untuk mudah masak. Sambil masak sambil cuci bekas2 masak. Masak pun perlukan air kan. Susah kalu just dapur aje.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 02:55 PM | Show all posts
kalau umah besar ruang dapur besar ok la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2009 02:55 PM | Show all posts


beli gini pun ok kan..letak kat wet kitchen, tempat kosong sebelah sink letak dapur, atas pasang hood..kekeke..jimat belanja
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:02 PM | Show all posts
kalau tanya saya, memang perlu wet kic dan dry kic.. terutama kalau org ramai datnag kat rumah..

umah aku ada wet kic, dry kic dan kat luar wet kic, aku buat awning untuk bbq,makan/lepak utk hujung minggu .. gambar aku tak tahu nak letak macam mana ler...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:15 PM | Show all posts
L_Z..letak ah gambor...
nis...kalo hang amik yg ada para/rak kat bwh tuh..leh ler tenggek periuk belanga ke skit..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:19 PM | Show all posts
wahhhh anis...
rajin nyer ....
bagus2...

aku takat mampu lap2 jer kt sekitar hud hob...
nak lap pinggan mangkuk mmg x dpt la nk wat...
tp aku pastikan ... apa2 peralatan memasak yg digunakan turut sama habis dicuci...lantai disapu...hud hob di bersihkan...
pinggan mangkuk aku biar je tertiarap kt atas rak pinggan mangkuk...

dapur aku wet & dry...
x tau la..keperluan ke..mmg gatal ..saje nk 2 kitchen konon...hehehe
tp mmg x rancang...
tup2 xtend dapur wat wet kitchen plak...
so..yg sedia ada jd dry..hud hob sinki semua ada...
pastu bila wt wet...still letak gak hud hob sinki...

yg dry tu ..tmpt letak susu .. oven kecik...ntah apa segala mak nenek...w/pn ada kabinet
yg kt wet lg la byk benda...bergantungan segala...aku mmg x wat kabinet ..cukup table top jerk...w/pn semak mata memandang...
aku pon jenis nk pakai terus capai..tu yg x letak dlm kabinet tuh...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061789s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list