JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
24330
View
97
Reply

Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

[Copy link]

Author: Nisda_       Show all posts   Read mode

Post time 5-11-2009 09:59 AM | Show all posts
20# AnisSuraya


aku salute la kt ko... rajin nk lap2 besen segala. aku... mmg mintak mahapla sesi lap mengelap pinggan ni... tak termasuk dlm list keje2 aku. biasanye semua aku let it dry sendiri. tu sbb aku perlukan tempat yg sesuai. hehe... klau pinggan dah kering.. ha.. aku angkat je letak dlm cabinet. namun utk ku lap2 segala... aduh... tak sanggup kot. klau dapur tu.. mmg la lepas masak siap segala.. lap n cuci smua la. hmmm... 1 soklan... aritu aku gi beli hob... promoter tu kata.. lepas masak.. jgn terus lap permukaan hob tu. itu akan sebabkan kaca dia tak tahan lama... cepat merekah. kupikir2 ada logik jugak.. sbb dia tgh panas kan... klau terus lap ngan kain basah.. ala2 sejuk terkejut gitu.. dah... terluluhawa pulak. hehe... tapi... bila masa lak nk ngelap dapur tu. biasa.. klau lepas masak... mmg aku akan cuci dapur segala.. hatta kuali goreng pon aku terus sental... smpai ada yg tegur.. kuali panas2 tak elok terus basuh. nnti klau goreng ikan... melekat ikannye kt kuali. huhu.. betul ke?

berbalik pd soklan nisda... yap.. yg tepat ialah mengikut keluasan rumah n keselesaan. tp oleh kerana kutahu umah mu mmg dah siap2 ada dry n wet... continue aje la. nnti abis warranty... ko pecahkan je yard belakang tu... tinggal sket je kt blkg toilet tu utk wat laundry.dapatla dapur yg bole wat bersilat... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 10:22 AM | Show all posts
aku rs ngk cara ko kerja gak kat dapur mcm mana..macam mana ko selesa kerja?itu yg kene ko tanya diri sendiri..then tgk plak ruang2 yg ada...
like umah aku neh yard kiri kanan mana2 jiran yg mampu seme pecahkan nak luaskan dapur asal yg luasnya cuma 10x12...aku plak mcm berbelah bagi jek sbb kalo aku sambung dapur kang bilik 2 biji tu takder tingkap..takde plak ventilation kat bilik2 tu...cuma aku buat pantry jek dulu utk kerja2 cuci pinggan, bhn basah.ltk washer...then msk still kat dapur dlm...tu la space limited ngan keluasan ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2009 10:24 AM | Show all posts
wah ramai bagi feedback..

soalan ini bukan hanya utk nis tapi utk orang lain yang punya dilema sama..so keep contributing your ideas all..tq
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 10:26 AM | Show all posts
mcm ad, mula2 asben ckp nak renovate gak yard blkg rmh buat wet kitchen tp ad ckp mcm x perlu sbb ad tau ad ni bknlah rajin sesangat nnti nak kemas 2 tempat.so rasanya satu kitchen pun dah memadai lah bagi org yg sederhana rajin mcm diriku ni..cuma kena planning la penstoran dapur tu biar tersusun n sng cari apa yg kita nak...n yard tu ad jadikan stor aje, so x kacau bilik2 yg ada utk letak brg yg jarang guna.

rumah ad ada tanah kat tepi yg agak bsr gak, la ni mmg kena pk abis2 kalo buat kitchen cabinet skrg , akn dtg kalo nak besarkan dapur mmg x blh pecahkan balik, syg lah kan kalo dipecahkan balik kitchen cabinet tu kan.ad ckp ngan asben, x pelah kita bkn mcm kat kg yg selalu buat kenduri kendara n perlu ada space utk simpan periuk belanga.so keluasan dapur skrg rasanya cukuplah utk kitorang.tanah tu boleh la jgk buat tmpt cucuk tanam serba sikit
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:07 AM | Show all posts
26# talapia

terpaksa rajinkan diri.....sebab dapur itulah dunia anis masa kat rumah...bibik tak derr....so, kena rajinkan diri...tiada pilihan...dapur tu pulak, anis tak lap guna kain basah, guna kain fabrik lembut jer...sambil masak lap dapur kalau ternampak ada percikan minyak terkena atas dapur tu...so far alhamdulillah dah guna dapur kaca tu sejak tahun 2007, belum nampak ada rekahan atau calar2...sambil tunggu masakan tu masak,lap besen sudu segala...terus simpan dlm kabinet...sambil2 tu sapu lantai dan mop lantai...siap masak, terus pindahkan masakan dari kuali ke dalam mangkuk kaca...kuali terus basuh, lap kering terus simpan dalam kabinet....tak tau lah pulak kuali panas2 tak leh basuh , goreng ikan melekat lak...so far anis tak der lak masalah mcm tu....alhamdulillah tak hadapi masalah mcm tu...



ni dapur anis...combine wet + dry sekali...benda2 kat sinki tu anis akan lap kering then simpan dlm kabinet...gambar ni diambik sebelum proses lap mengelap dilakukan....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:23 AM | Show all posts
neh aku cakap pasai aku yaa....

dolu2  kan...masa dok carik2 idea nak  reno dapo aku mmg nak wet & dry kicen ni..
sementelah umah aku mmg pun ada 2 ruang dapo...

then aku pun pi la tgk umah2 org/kawan yg buat wet & Dry ni..
apa yg aku tgk..rata2 kat wet tu depa buat tempat masak jer..kekadang tu sinki pun tade
cuma yg ada kabinet masak...stove...then hanging utensil segala..

pastu kat dry kecen pulak depa letak m/wave..termos air...bread baker dan segala bahan2 kering len mcm susu kopi gula milo segala...

apa yg aku tgk sama jer selerak dapo basah & kering tu...
nak2 bila bancuh susu budak segala...then bancuh air segala...then rehet makan segala..ni kalo budak2 yg dok buat harus la jugak bertabur = semak2 sikit kan..?

Then aku decide utk ada cuma 1 dapo jer yg aku bole kompekkan/ maksimixe  penggunaan
yg mana aku bole letak meja makan skali kat dapo...
koser ahh nak kemas 2 tempat asing ni..
tapi layout dapo aku L shape...yg mana tempat masak aku tersorok dari pandangan mata
walapon dlm area dapo yg sama...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:42 AM | Show all posts
bgus gak ada topik ni..at least blh tau n baca pglmn org lain sblm kita decide apa yg patut kt dapur tu..

nis, bila beli rmh baru ni...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:55 AM | Show all posts
ni cth layout yg ku angan2kan dulu utk dry n wet kitchen...



tapi sekarang.. ku tukar angin pulak... buat wet kitchen aje... letak sinki n hob. tp kurasa letak sinki n hob kt wet kitchen tu.. mmgla jd sempit ya amat. tp sinki ku prefer letak kt wet... klau tak... takde makna ku ada dry kitchen.. sah2 akan jadi wet dek sinki tu nnti...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 11:58 AM | Show all posts
tu ler koko..aku pun nak lawat2 umah owang dulu...aku pun actually dok reti keje di 2 dapur ni...cuma cukup ler bg aku asingkan part washing machine jek..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 01:40 PM | Show all posts
Bagi saya kalu nak buat 2 dapur, wet dan dry kitchen. Make sure kat wet kitchen sekurang-kurangnya ada dapur dan sinki, untuk mudah masak. Sambil masak sambil cuci bekas2 masak. Masak pun perlukan air kan. Susah kalu just dapur aje.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 02:55 PM | Show all posts
kalau umah besar ruang dapur besar ok la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2009 02:55 PM | Show all posts


beli gini pun ok kan..letak kat wet kitchen, tempat kosong sebelah sink letak dapur, atas pasang hood..kekeke..jimat belanja
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:02 PM | Show all posts
kalau tanya saya, memang perlu wet kic dan dry kic.. terutama kalau org ramai datnag kat rumah..

umah aku ada wet kic, dry kic dan kat luar wet kic, aku buat awning untuk bbq,makan/lepak utk hujung minggu .. gambar aku tak tahu nak letak macam mana ler...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:15 PM | Show all posts
L_Z..letak ah gambor...
nis...kalo hang amik yg ada para/rak kat bwh tuh..leh ler tenggek periuk belanga ke skit..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:19 PM | Show all posts
wahhhh anis...
rajin nyer ....
bagus2...

aku takat mampu lap2 jer kt sekitar hud hob...
nak lap pinggan mangkuk mmg x dpt la nk wat...
tp aku pastikan ... apa2 peralatan memasak yg digunakan turut sama habis dicuci...lantai disapu...hud hob di bersihkan...
pinggan mangkuk aku biar je tertiarap kt atas rak pinggan mangkuk...

dapur aku wet & dry...
x tau la..keperluan ke..mmg gatal ..saje nk 2 kitchen konon...hehehe
tp mmg x rancang...
tup2 xtend dapur wat wet kitchen plak...
so..yg sedia ada jd dry..hud hob sinki semua ada...
pastu bila wt wet...still letak gak hud hob sinki...

yg dry tu ..tmpt letak susu .. oven kecik...ntah apa segala mak nenek...w/pn ada kabinet
yg kt wet lg la byk benda...bergantungan segala...aku mmg x wat kabinet ..cukup table top jerk...w/pn semak mata memandang...
aku pon jenis nk pakai terus capai..tu yg x letak dlm kabinet tuh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2009 03:20 PM | Show all posts
39# honeybee1802

hah..yang ada para tu kan
letak periuk belanga..cuma yang tak cantiknya boleh nampak tong gas..kekkee
ada satu jenis sebiji tapi bawah tu kabinet semuam kira tutup lak tapi harga dekat 2k..mahal seh, rasa tak berbaloi

note: sumber gambar dari ikea
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:21 PM | Show all posts
dapaur dry, aku letak dapur  cooker... wet kic = dapur gas.. kat luar umah tu utk BBQ set.. tapi entah bila masa pun aku tak tahu dapur tu berasap...yg pasti, maggie goreng  2 minit tu, setiap hari aku rebus..

wet kic dan dry kic aku yg berfungsi setiap hari hanya oven utk panaskan pizza frozen dan microwave tu utk reheat.. sampai telur goreng pun aku pecahkan masuk dlm mangkuk, pas tu sumbat dlm microwave taruk satu minit.. siap ..tak yah goreng atas dapur..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:40 PM | Show all posts
Post Last Edit by honeybee1802 at 5-11-2009 15:42

oo..hang ngk kat ikea mmg la mahai....hasben ari carik kat kedai2 acc biasa jek....yg tong gas hang carik kabinet yg ttp...aku rs ok ah kot for wet kitchen ekonomi...kalo 1k tuh aku rs dah ckp ko buat table top with tiles tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:09 PM | Show all posts
42# L_Z

bole ke telur bakar dlm microwave..? tak letup2 ke..? rasa apa..?
aku tak penah lagi buat cam tu walapon aku tak berapa masak sgt kat umah...
aku cuma tlg kupas bawang...basuh sayo..basuh beras..tanak nasi...
kerja2 masak hubby aku yg buat....


aku nak share satu info dgn korang neh...pasai air tangan isteri..
aku ada pi ceramah Dato Fazilah Kamsah..
Then dia kata..part air tangan bini yg paling efisen melekat kuat kat makanan ialah part penyediaan bahan2 masak..
iaitu part kupas bawang..siang sayur ikan ayam segala & basuh beras & tanak nasi..
koz part2 tu tangan kita direk pegang makanan..

masuk part2 masak ni kita akan amik dgn sudip @ senduk utk terjun/campak kat kuali & periuk..

Jadinya...tak der maknanya kalo kita dok suruh maid/bibik yg sediakan bahan makanan..
koz enzim air tangan bini tak sampai ke sanubari suaminya...

kan now ni majority bini2 dok suruh maid yg sediakan segala rencah masak...
then isteri ni cuma campak2 bahan tu utk masak jer...
jadinya tiada langsung enzim air tangan bini yg melekat kat makanan tu melainkan enzim maid/bibik indon yg ada...

nasib aku amik part potong bawang segala....part masak laki aku yg buat...
aku pun tak der maid...cuma hire hourly helper utk mop lantai..lap tingkap..kerja2 berat yg lain la...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:18 PM | Show all posts
44# koko2

org bujang ...

semua nya nak senang dan cepat...

ada 2 cara.. pecahkan telur masuk dlm mangkuk.. pas tu masukkan dlm microwave.. letak satu minit.. ok pe..
satu cara.. pecahkan telur, tuang sikit minyak..pas tu masukkan dlm microwave...

kalau kiter ada keluarga besar ok la.. boleh masak nasi lauk pauk makan sama2.. ni bujang... sunyi oiiiiiiii .. aku pun teringin nak masak byk2.. makan sama2 keluarga , anak2 mak pak adik beradik tapi aku tak leh lawan takdir....

harap je umah besar...dlm umah ni, aku berlari naik turun sorang2 je...time aku rajin, aku sapu dan mop.. time aku malas, aku biarkan... garden tu time aku rajin, aku kemas kalau tak, tunggu la manusia yg baik tolong buatkan...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:29 PM | Show all posts
45# L_Z

ko dok masak segala dgn microwave tu pakai bekas kaca ke..? tak pecah ke..?
aku masak megi dgn m/wave..tapi pakai bekas taperware yg ada tulis m/wave ok le...
takut aku nak pakai mangkuk kaca..kot pecah..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:32 PM | Show all posts
46# koko2

guna yg kaca ... beli yg utk microwave..kalau yg plastik, tak leh lama nanti lembek tapaware tu...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:34 PM | Show all posts
44# koko2

org tua aku memang ada maid.. tapi aku tak suka maid.. macam queen pemalas lak.. mak aku bising suruh ambil maid bersihkan umah etc tapi rasa tak berbaloi lak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2009 04:51 PM | Show all posts
45# L_Z

bagus ko L_Z
bujang dah ada rumah dgn complete kitchen
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 07:26 AM | Show all posts
kat rumah saya ada wet & dry kitchen,
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048134s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list