JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
24331
View
97
Reply

Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

[Copy link]

Author: Nisda_       Show all posts   Read mode

Post time 6-11-2009 11:25 AM | Show all posts
Setuju sesangatlah......3 umah sewa sebelum ni memang 1 kitchen ....serabut je rasa...orang datang pon nampak sampai ke dapur....huhuhu, skg dah rumah sendiri aku buat dua....guest tak perlu masuk sampai ke dapur ...segan lahhhh.......
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 11:30 AM | Show all posts
Hari tu sinki wet kitchen bocor...so terpaksa tutup..guna dry kitchen....bau sisa makan sampai ruang tamu dibuatnya.....skg dah ok lah cepat2 aku repair....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 11:34 AM | Show all posts
Setuju sesangatlah......3 umah sewa sebelum ni memang 1 kitchen ....serabut je rasa...orang datang pon nampak sampai ke dapur....huhuhu, skg dah rumah sendiri aku buat dua....guest tak perlu masuk sam ...
mat_tempe Post at 6-11-2009 11:25 AM


guest yg datang ke rumah anis lak...suka lepak kat dapur anis....org dah halau suruh duduk kat depan....deme pi santai jugak kat dapur....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 12:43 PM | Show all posts
Post Last Edit by koko2 at 6-11-2009 12:44

tetamu yg dtg umah aku pun suka lepak kat dapo aku...koz dapo aku very de lapang...
walapon aku cuma ada 1 dapo...yg pentingnya cemana kita manage dapo tu...

kalo buat wet & dry pada keluasan yg sempit....
then kat wet kicen tu sampai berlaga pungkoq nak masak & basuh pinggan pun tak syok jugak...

lebih baik ada 1 dapo yg lapang...then menyenangkan kerja2 dapo...
drp ada 2 dapo yg sempit...semata2 nak sorok ketidak kemasan kerja sendiri...dan ada juga yg terikut2 trend masakini..
wallahualam...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2009 11:24 AM | Show all posts
Post Last Edit by koko2 at 6-11-2009 12:44

tetamu yg dtg umah aku pun suka lepak kat dapo aku...koz dapo aku very de lapang...
walapon aku cuma ada 1 dapo...yg pentingnya cemana kita manage dapo t ...
koko2 Post at 6-11-2009 12:43


Saya setuju. Kalau memang rumah ada ruangan yang cukup nak buat dua dapur, oklah. Tapi jangan semata2 nak dua dapur tapi sempit sana sini. Rumah my sister - sambung belakang tak pecah dapur sekarang, konon yang belakang wet kitchen. Bila tak pecah struktur lama, jadi gelap lah dry kitchen.. bilik air jadi kat tengah, semua serba tak kena... jadi kalau buat satu dapur tapi lapang, properly designed, ok sebenarnya...  satu lagi dapur is dapur, macamana macamana pun nak nampak kemas bersih memang kena lap dan bersihkan selalu, kecuali lah masak rebus2 jer.. kalau asian cooking, hmm.. hood canggih camner pun, still kena bersihkan.. jangan lupa pasang ventilator - espcially rumah tengah yang tingkap tak banyak!
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2009 02:49 PM | Show all posts
rumah sy asalnyer ada wet n dry kitchen, tp aku x berapa suka sbb nnmpk sempit so aku pun pecahkan dinding yg memisahkan dapur2 tu.. nah.. skrg br lapang kepala tgk dapur yg lapang, mak aku pun suka sbb dia kata sng nk msk
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2009 04:10 PM | Show all posts
suka satu dapur je... mmg stail org melayu camtu kot!
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2009 05:17 PM | Show all posts
pada saya..pentingkan praktikal ke tak ..
nak design dapur ..kena ikut cara kite bekerja di dapur..
susunan peti ais,sinki,dan dapur sgt penting ..supaya kite tak buang tenaga pi pusing sana sini amik barang ..pi basuh ..pi dapur...

contoh..amik brg petiais..gi sinki basuh/potong/ then masak.. (susun atur lurus)
ada la beberapa lagik susun atur yg memudah kan kite nk keje
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 01:13 PM | Show all posts
aku prefer wet & dry kitchen...bukan masalah bersepah ke hape, tp aku rase selesa kalu dapo gitu....masalah sempit tak jadik beban...sbb wet kitchen aku selesa la bg aku...takkan mase masak samapi 5 6 org skali dok kat situ kan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 01:37 PM | Show all posts
54# koko2

ha aa..mmg btul pn..sblum ni umah asalnya ada wet n dry, kalu sedara mara dtg tlg2 kt dapor mmg berlaga montot lh..mklum le..saiz besaq2 hehee...now sy dh reno blik dapor wat 1je..luas, lapang je rasanya..nk brgerak pn sng.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 08:59 PM | Show all posts
kalau u all nak nampak smart dan moden, better buat dua, wet and dry. tambah bar counter, nampak lah rumah org class ..

tapi kalau ikutkan kalau yg small family, buat apa nak dapur besar2..
setakat masak sorang diri....

lain lah selalu buat kenduri kendara.,..yg masak sendiri tak pakai caterer..

tapi u all jangan risau, nak dapur luas,,,senang je,,
pecahkan simen.....antara dry and wet...
lps tu tengah2 pasang glass sliding door yang boleh lipat2..
time nak tiutuo, tutup je,,,taruk kain untuk simple langsir..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 09:06 PM | Show all posts
prefer ada 2 , prefer dapur yg luas even family kecik je sbb rasa tak rimas hehe
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2009 07:57 AM | Show all posts
Perlu ke tak, tepuk dada tanya selera
rasanya aku dah terbiasa dgn style org luar malaysia, ada satu dapur saja

aku suka dapur lapang yg ada small family area sekali..sebab aku suka la jugak masak, so aku nak sambil aku masak, boleh la aku berborak/tgk2 anak buat homework..x mo la aku sorg terperuk kat kitchen sempit..most house yg aku pi yg ada wet n dry, mmg muat2 tuan umah jek masak.. doesn't suit my cooking style

aku pun dah terbiasa dgn style umah2 kat oversea,selalu baking with my kids semua..so the lay out of the kitchen is very important for me..mula2 rasa serabut jugak sebab selalu nak kena kemas..

lagi satu, omputih2 (NZ esp) sgt memntingkan indoor outdoor flow..sebab dorg suka spend time outdoors

so nanti mmg umag kitorg nak buat style macam ni la
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2009 09:53 AM | Show all posts
rumah yg saya beli memang dah ada wet & dry kitchen...
so kena utilizekan apa yg ada
huhuhu ni dok pikir2 budget nak buat KC...
ingat nak  buat kat wet dulu...

tapi saya nye dri kitchen tu berdepan dgn bilik air le pulak... huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2009 09:07 AM | Show all posts
umah aku asalnya ada wet & dry kicen...
tapi rimas la...sebab ruang jadi sempit..
sedara mara yg mai umah nak tolong sama2 masak pun susah..
kalo size ' S '...takper gak...ni yg dtg pelbagai size dari S - ke XL...

sudahnya ku reno jadik 1 ruang dapo yg lapang...
bole bentang tikar lagi duk bersila atas lantai...kalo jenih yg suka buat keja kat bawah..
Dapur cerah & terang...
anak2 nak buat perangai meragam kuak lentang kat lantai pun no hal..:kant:
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2009 08:50 AM | Show all posts
rasanyer kalau tak ada keperluan dan ruang tu kecik buat satu jer dah cukup kot...tapi kena rajin sikit kalau ada 1 je dapur..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2009 10:47 AM | Show all posts
ikut keperluan...kalau umah besar& mmg selalu masak utk ramai ok kot 2...tp kalau family xbesar & masak pun xselalu satu dapur dah cukup.
umah skrg kecik jer but selesa...satu dapur, dipisahkan dgn sliding door dgn ruang mkn. dah siap2 masak baru letak kat meja mkn xde mslh...depend pd keperluan masing2 la
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2009 04:29 PM | Show all posts
saya pon prefer wet & dry kitchen,
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 06:23 PM | Show all posts
kalau aku lak prefer wet n dry kitchen..tp nk yg wet kitchen tu besar sbb kt situ lah tmpat masak n tmpat nk ltak priuk belanga n suma la..dry kitchen plak enough for table dining n cabinet n 2nd sink..nti kalau diorg dtg nk mkn ke mkn kt situ..pastu basuh tgn pon kt situ..x pyh nk tgk wet kitchen..hihi

tp sume ni depend on individual sbb ada stgh org selalu msk n jarang masak..kalau yg jarang masak tu cukup la hanya 1 kitchen je..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 11:48 PM | Show all posts
Mmg bagus kalau ada dua kitchen, lebih2 lagi kalau org rajin. Kalau yg tak rajin ...yg sesekali masak megi tu, sesuai buat dry kitchen je...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2009 12:27 AM | Show all posts
kalau ada duit lebih mmg teringin nk wat wet ngn dry...tp nk wat camner..hentam sajalah...kt situler wet..kt situler dry...hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2009 09:49 AM | Show all posts
69# 3dea_mension

hehe... aku pon prefer camni. kt dry kitchen tu.. skali ngan dining table... skali ngan sinki basuh tgn. so that klau ada jamu tamu makan... tak payahla dia masuk wet kitchen ku semata2 nk basuh tangan kan... tapi 1 yg ku tak puas ati ngan rumah baru ku ni nnti... wet n dry mmg dia dah asingkan. n dry pon bole letak dining table. tapi... toilet dia letak kt wet kitchen. so in case ada tamu nk tumpang toilet... ha... kenela jugak masuk wet kitchen ku. tu yg aku tak berkenan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2009 03:37 PM | Show all posts
memang perlu ada dry & wet kitchen nih...takla kecah2 sgt dapo tu...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2009 02:20 PM | Show all posts
69# 3dea_mension

hehe... aku pon prefer camni. kt dry kitchen tu.. skali ngan dining table... skali ngan sinki basuh tgn. so that klau ada jamu tamu makan... tak payahla dia masuk wet kitchen ku  ...
talapia Post at 3-12-2009 09:49


kalau x nk bg masuk wet kitchen bg la dia masuk toilet master bedroom..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2009 10:54 PM | Show all posts
perlu la kot....sebab wife aku nak both......as a result kena build extension sebab nak bagi ada wet kitchen.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044305s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list