JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
25482
View
98
Reply

Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

[Copy link]

Author: Nisda_       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 5-11-2009 03:20 PM | Show all posts
39# honeybee1802

hah..yang ada para tu kan
letak periuk belanga..cuma yang tak cantiknya boleh nampak tong gas..kekkee
ada satu jenis sebiji tapi bawah tu kabinet semuam kira tutup lak tapi harga dekat 2k..mahal seh, rasa tak berbaloi

note: sumber gambar dari ikea
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:21 PM | Show all posts
dapaur dry, aku letak dapur  cooker... wet kic = dapur gas.. kat luar umah tu utk BBQ set.. tapi entah bila masa pun aku tak tahu dapur tu berasap...yg pasti, maggie goreng  2 minit tu, setiap hari aku rebus..

wet kic dan dry kic aku yg berfungsi setiap hari hanya oven utk panaskan pizza frozen dan microwave tu utk reheat.. sampai telur goreng pun aku pecahkan masuk dlm mangkuk, pas tu sumbat dlm microwave taruk satu minit.. siap ..tak yah goreng atas dapur..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 03:40 PM | Show all posts
Post Last Edit by honeybee1802 at 5-11-2009 15:42

oo..hang ngk kat ikea mmg la mahai....hasben ari carik kat kedai2 acc biasa jek....yg tong gas hang carik kabinet yg ttp...aku rs ok ah kot for wet kitchen ekonomi...kalo 1k tuh aku rs dah ckp ko buat table top with tiles tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:09 PM | Show all posts
42# L_Z

bole ke telur bakar dlm microwave..? tak letup2 ke..? rasa apa..?
aku tak penah lagi buat cam tu walapon aku tak berapa masak sgt kat umah...
aku cuma tlg kupas bawang...basuh sayo..basuh beras..tanak nasi...
kerja2 masak hubby aku yg buat....


aku nak share satu info dgn korang neh...pasai air tangan isteri..
aku ada pi ceramah Dato Fazilah Kamsah..
Then dia kata..part air tangan bini yg paling efisen melekat kuat kat makanan ialah part penyediaan bahan2 masak..
iaitu part kupas bawang..siang sayur ikan ayam segala & basuh beras & tanak nasi..
koz part2 tu tangan kita direk pegang makanan..

masuk part2 masak ni kita akan amik dgn sudip @ senduk utk terjun/campak kat kuali & periuk..

Jadinya...tak der maknanya kalo kita dok suruh maid/bibik yg sediakan bahan makanan..
koz enzim air tangan bini tak sampai ke sanubari suaminya...

kan now ni majority bini2 dok suruh maid yg sediakan segala rencah masak...
then isteri ni cuma campak2 bahan tu utk masak jer...
jadinya tiada langsung enzim air tangan bini yg melekat kat makanan tu melainkan enzim maid/bibik indon yg ada...

nasib aku amik part potong bawang segala....part masak laki aku yg buat...
aku pun tak der maid...cuma hire hourly helper utk mop lantai..lap tingkap..kerja2 berat yg lain la...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:18 PM | Show all posts
44# koko2

org bujang ...

semua nya nak senang dan cepat...

ada 2 cara.. pecahkan telur masuk dlm mangkuk.. pas tu masukkan dlm microwave.. letak satu minit.. ok pe..
satu cara.. pecahkan telur, tuang sikit minyak..pas tu masukkan dlm microwave...

kalau kiter ada keluarga besar ok la.. boleh masak nasi lauk pauk makan sama2.. ni bujang... sunyi oiiiiiiii .. aku pun teringin nak masak byk2.. makan sama2 keluarga , anak2 mak pak adik beradik tapi aku tak leh lawan takdir....

harap je umah besar...dlm umah ni, aku berlari naik turun sorang2 je...time aku rajin, aku sapu dan mop.. time aku malas, aku biarkan... garden tu time aku rajin, aku kemas kalau tak, tunggu la manusia yg baik tolong buatkan...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:29 PM | Show all posts
45# L_Z

ko dok masak segala dgn microwave tu pakai bekas kaca ke..? tak pecah ke..?
aku masak megi dgn m/wave..tapi pakai bekas taperware yg ada tulis m/wave ok le...
takut aku nak pakai mangkuk kaca..kot pecah..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:32 PM | Show all posts
46# koko2

guna yg kaca ... beli yg utk microwave..kalau yg plastik, tak leh lama nanti lembek tapaware tu...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2009 04:34 PM | Show all posts
44# koko2

org tua aku memang ada maid.. tapi aku tak suka maid.. macam queen pemalas lak.. mak aku bising suruh ambil maid bersihkan umah etc tapi rasa tak berbaloi lak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2009 04:51 PM | Show all posts
45# L_Z

bagus ko L_Z
bujang dah ada rumah dgn complete kitchen
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 07:26 AM | Show all posts
kat rumah saya ada wet & dry kitchen,
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 11:25 AM | Show all posts
Setuju sesangatlah......3 umah sewa sebelum ni memang 1 kitchen ....serabut je rasa...orang datang pon nampak sampai ke dapur....huhuhu, skg dah rumah sendiri aku buat dua....guest tak perlu masuk sampai ke dapur ...segan lahhhh.......
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 11:30 AM | Show all posts
Hari tu sinki wet kitchen bocor...so terpaksa tutup..guna dry kitchen....bau sisa makan sampai ruang tamu dibuatnya.....skg dah ok lah cepat2 aku repair....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 11:34 AM | Show all posts
Setuju sesangatlah......3 umah sewa sebelum ni memang 1 kitchen ....serabut je rasa...orang datang pon nampak sampai ke dapur....huhuhu, skg dah rumah sendiri aku buat dua....guest tak perlu masuk sam ...
mat_tempe Post at 6-11-2009 11:25 AM


guest yg datang ke rumah anis lak...suka lepak kat dapur anis....org dah halau suruh duduk kat depan....deme pi santai jugak kat dapur....
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2009 12:43 PM | Show all posts
Post Last Edit by koko2 at 6-11-2009 12:44

tetamu yg dtg umah aku pun suka lepak kat dapo aku...koz dapo aku very de lapang...
walapon aku cuma ada 1 dapo...yg pentingnya cemana kita manage dapo tu...

kalo buat wet & dry pada keluasan yg sempit....
then kat wet kicen tu sampai berlaga pungkoq nak masak & basuh pinggan pun tak syok jugak...

lebih baik ada 1 dapo yg lapang...then menyenangkan kerja2 dapo...
drp ada 2 dapo yg sempit...semata2 nak sorok ketidak kemasan kerja sendiri...dan ada juga yg terikut2 trend masakini..
wallahualam...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2009 11:24 AM | Show all posts
Post Last Edit by koko2 at 6-11-2009 12:44

tetamu yg dtg umah aku pun suka lepak kat dapo aku...koz dapo aku very de lapang...
walapon aku cuma ada 1 dapo...yg pentingnya cemana kita manage dapo t ...
koko2 Post at 6-11-2009 12:43


Saya setuju. Kalau memang rumah ada ruangan yang cukup nak buat dua dapur, oklah. Tapi jangan semata2 nak dua dapur tapi sempit sana sini. Rumah my sister - sambung belakang tak pecah dapur sekarang, konon yang belakang wet kitchen. Bila tak pecah struktur lama, jadi gelap lah dry kitchen.. bilik air jadi kat tengah, semua serba tak kena... jadi kalau buat satu dapur tapi lapang, properly designed, ok sebenarnya...  satu lagi dapur is dapur, macamana macamana pun nak nampak kemas bersih memang kena lap dan bersihkan selalu, kecuali lah masak rebus2 jer.. kalau asian cooking, hmm.. hood canggih camner pun, still kena bersihkan.. jangan lupa pasang ventilator - espcially rumah tengah yang tingkap tak banyak!
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2009 02:49 PM | Show all posts
rumah sy asalnyer ada wet n dry kitchen, tp aku x berapa suka sbb nnmpk sempit so aku pun pecahkan dinding yg memisahkan dapur2 tu.. nah.. skrg br lapang kepala tgk dapur yg lapang, mak aku pun suka sbb dia kata sng nk msk
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2009 04:10 PM | Show all posts
suka satu dapur je... mmg stail org melayu camtu kot!
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2009 05:17 PM | Show all posts
pada saya..pentingkan praktikal ke tak ..
nak design dapur ..kena ikut cara kite bekerja di dapur..
susunan peti ais,sinki,dan dapur sgt penting ..supaya kite tak buang tenaga pi pusing sana sini amik barang ..pi basuh ..pi dapur...

contoh..amik brg petiais..gi sinki basuh/potong/ then masak.. (susun atur lurus)
ada la beberapa lagik susun atur yg memudah kan kite nk keje
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 01:13 PM | Show all posts
aku prefer wet & dry kitchen...bukan masalah bersepah ke hape, tp aku rase selesa kalu dapo gitu....masalah sempit tak jadik beban...sbb wet kitchen aku selesa la bg aku...takkan mase masak samapi 5 6 org skali dok kat situ kan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 01:37 PM | Show all posts
54# koko2

ha aa..mmg btul pn..sblum ni umah asalnya ada wet n dry, kalu sedara mara dtg tlg2 kt dapor mmg berlaga montot lh..mklum le..saiz besaq2 hehee...now sy dh reno blik dapor wat 1je..luas, lapang je rasanya..nk brgerak pn sng.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043869s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list