JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234
Return to list New
24354
View
97
Reply

Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

[Copy link]

Author: Nisda_    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-12-2009 11:31 PM | Show all posts
69# 3dea_mension

hehe... aku pon prefer camni. kt dry kitchen tu.. skali ngan dining table... skali ngan sinki basuh tgn. so that klau ada jamu tamu makan... tak payahla dia masuk wet kitchen ku  ...

toilet dia letak kt wet kitchen
talapia Post at 3-12-2009 09:49


toilet untuk maid kot...
biasanya rumah ada powder room untuk guests..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 09:14 AM | Show all posts
76# kirawang

standard rumah teres dua tingkat ada 1je toilet kt tingkat bwh. sllunye location toilet tuh kt dapor lh.
kalu umah besar or banglo bole la buat powder room 1 utk guest.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 12:45 PM | Show all posts
76# kirawang

wakaka.. toilet utk maid... aku takde maid... hehe. biasa mmg toilet kt dapur... tp pintu tu takdela direct kt dapur.... ini... alahai...

ku berazam kumpul bajet... leh extend blkg... beso sket. heher
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2009 11:34 PM | Show all posts
76# kirawang  

standard rumah teres dua tingkat ada 1je toilet kt tingkat bwh. sllunye location toilet tuh kt dapor lh.
kalu umah besar or banglo bole la buat powder room 1 utk guest.
kamar22 Post at 7-12-2009 09:14


iye baru perasan. macam rumah saya duduk sekarang..
Ting bawah, ada 1 bilek dan satu bilek air...
tapi located tak de dlm dapur..
just nice before dapur.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2009 09:22 AM | Show all posts
Utk rumah yang bakal diduduki tahun depan, insyaAllah....anis cadang nak buat wet n dry kitchen....sebab ada ruang utk berbuat demikian..mcm rumah sekarang, teres setingkat, mmg combinekan jerr wet n dry kitchen....sebab ruang dan keluasan yang sangat terhad...tapi utk para tetamu tidak pergi ke dapur utk cuci tangan, anis pasang sinki moden kat area dining....so, kat situ deme bolehlah cuci tangan tanpa perlu pergi ke dapur...

Dan syukur jugak sebab design rumah yang baru beli ni, toilet kat bawah ada 2 toilet, dua-dua tak kacau dapur sebab lokasinya tak perlu pergi ke dapur utk masuk ke toilet tersebut...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2010 03:27 PM | Show all posts
bagi aku satu dapur pun dah cukup kang banyak2 dapur penat den nak kemas n mop.  aku punye dapur pun tak ada benda begantung2 semua aku tarok lam laci or kabinet.  heheh bila adik badik aku datng jenuh dia org nak cari pinggan n segala barang sebab kena bukak satu satu or tanya aku, last2 dia kata suruh taruk label kat kabinet tu. heheheheh
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2010 10:33 AM | Show all posts
Utk rumah yang bakal diduduki tahun depan, insyaAllah....anis cadang nak buat wet n dry kitchen....sebab ada ruang utk berbuat demikian..mcm rumah sekarang, teres setingkat, mmg combinekan jerr wet n  ...
AnisSuraya Post at 9-12-2009 09:22

besar tu rumah kak anis...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2010 10:34 AM | Show all posts
rumah saya kalau extend ke belakang baru boleh divide jadi wet and dry...kalau tak, kecik bnor dapurnye...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 11:08 AM | Show all posts
we extend a bit at the back..... buat wet kitchen yg comel

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 07:14 PM | Show all posts
Rumah aku pun...senang nak memasak abis-abisan..kat dry tu biar bersih dan kemas
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 09:46 PM | Show all posts
Saya perhatikan my neighbours ..yg berumur kebanyakan buat 1 kitchen je,,,kata mereka..suka dapur besar besar...puas memasak agaknya...

Yg muda2 siket, suka wet and dry....siap ada bar counter..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 05:55 AM | Show all posts
Post Last Edit by forum_aje at 22-2-2010 05:56

hmmm...skrg memang tgh dok fikir nak buat dry n wet or nak biar satu kitchen je... bila nak buat tu tak tau ler... tapi rumah aku ni, masuk2 je living room luas giler tapi yg kurang best terus nampak dapur... panjang le living room tu...lapang takde divider dinding bagai... sib baik ruang dapur ada dinding n pintu... aku assume ruang dapur sedia ada tu utk wet kitchen..kecik je... tgh fikir2 nak buat dry ke tak... ada stgh2 yg buat dry n ada breakfast table or bar counter bagai...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 09:45 AM | Show all posts
hai s aya baru lagi kat porem nih..selama ni silent reader jek

saya pun buat wet and dry kitchen..extend semua pakai pintu kayu semangkuk dan solid surface untuk dry kitchen, concrete top untuk wet kitchen, kena dalam RM14,000.

saya buat wet dry kitchen tu pun takde divider mende pun, cuma kat wet kitchen letak sinki, hud hob, fridge kecik dan oven. kat dry kitchen pulak ada fridge besar dan kabinet je pastu jadi pantry (storage makanan kering) dan storage pinggan mangkuk.

saya rasa term wet kitchen tu cuma merujuk kepada aktiviti yg berlaku kat area tu yaitu masak dan cuci. tak perlulah kita nak dividekan area tu jadik satu area yg sempit, semata-mata nak elakkan rumah bau asap, kan sekarang ni semua org ada hud? betul tak?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 11:31 AM | Show all posts
kalau duit lebih sy rasa mmg patut buat 2 kitchen ni...tapi kalau budget terhad mungkin tak wajar.Ikut kemampuan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2016 09:13 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 03:49 PM | Show all posts
ikot keperluan. jgn terikot2 org
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 07:34 PM | Show all posts
kalau space banyak ...boleh je buat 2 kitchen
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Perlu jika suka menjamu tetamu dan jika suka masak. Wet kitchen boleh masak dgn pantas n lasak gitu
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 02:34 PM | Show all posts
kalau ada ruang ... saya mmg prefer asingkan dapur kering & basah...dapur nampak kemas dan bersih jerr....tapikannn.....rumah saya comel jer, so x blhlah buat mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak suka masak...jnji ada dapur pun dah syukur....hehe....famili kecik lak tu..cukuplah apa yg ado....
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 10:32 AM | Show all posts

RE: Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

For me kalau ramai org kat rumah atau selalu terima guests. Dry kitchen penting especially utk buat air or preparing food for serving.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 10:33 AM | Show all posts
Kat wet kitchen focus untuk prepare barang2 basah macam ikan & meats, and masak yg ada tumis2 tu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Sya punya ada wet dan dry kitchen..wet punya sempit ye cukup.sekadar utk memasak dan peti ais je...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044345s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list