JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
25429
View
98
Reply

Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

[Copy link]

Author: Nisda_       Show all posts   Read mode

Post time 13-11-2009 08:59 PM | Show all posts
kalau u all nak nampak smart dan moden, better buat dua, wet and dry. tambah bar counter, nampak lah rumah org class ..

tapi kalau ikutkan kalau yg small family, buat apa nak dapur besar2..
setakat masak sorang diri....

lain lah selalu buat kenduri kendara.,..yg masak sendiri tak pakai caterer..

tapi u all jangan risau, nak dapur luas,,,senang je,,
pecahkan simen.....antara dry and wet...
lps tu tengah2 pasang glass sliding door yang boleh lipat2..
time nak tiutuo, tutup je,,,taruk kain untuk simple langsir..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2009 09:06 PM | Show all posts
prefer ada 2 , prefer dapur yg luas even family kecik je sbb rasa tak rimas hehe
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2009 07:57 AM | Show all posts
Perlu ke tak, tepuk dada tanya selera
rasanya aku dah terbiasa dgn style org luar malaysia, ada satu dapur saja

aku suka dapur lapang yg ada small family area sekali..sebab aku suka la jugak masak, so aku nak sambil aku masak, boleh la aku berborak/tgk2 anak buat homework..x mo la aku sorg terperuk kat kitchen sempit..most house yg aku pi yg ada wet n dry, mmg muat2 tuan umah jek masak.. doesn't suit my cooking style

aku pun dah terbiasa dgn style umah2 kat oversea,selalu baking with my kids semua..so the lay out of the kitchen is very important for me..mula2 rasa serabut jugak sebab selalu nak kena kemas..

lagi satu, omputih2 (NZ esp) sgt memntingkan indoor outdoor flow..sebab dorg suka spend time outdoors

so nanti mmg umag kitorg nak buat style macam ni la
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2009 09:53 AM | Show all posts
rumah yg saya beli memang dah ada wet & dry kitchen...
so kena utilizekan apa yg ada
huhuhu ni dok pikir2 budget nak buat KC...
ingat nak  buat kat wet dulu...

tapi saya nye dri kitchen tu berdepan dgn bilik air le pulak... huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2009 09:07 AM | Show all posts
umah aku asalnya ada wet & dry kicen...
tapi rimas la...sebab ruang jadi sempit..
sedara mara yg mai umah nak tolong sama2 masak pun susah..
kalo size ' S '...takper gak...ni yg dtg pelbagai size dari S - ke XL...

sudahnya ku reno jadik 1 ruang dapo yg lapang...
bole bentang tikar lagi duk bersila atas lantai...kalo jenih yg suka buat keja kat bawah..
Dapur cerah & terang...
anak2 nak buat perangai meragam kuak lentang kat lantai pun no hal..:kant:
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2009 08:50 AM | Show all posts
rasanyer kalau tak ada keperluan dan ruang tu kecik buat satu jer dah cukup kot...tapi kena rajin sikit kalau ada 1 je dapur..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2009 10:47 AM | Show all posts
ikut keperluan...kalau umah besar& mmg selalu masak utk ramai ok kot 2...tp kalau family xbesar & masak pun xselalu satu dapur dah cukup.
umah skrg kecik jer but selesa...satu dapur, dipisahkan dgn sliding door dgn ruang mkn. dah siap2 masak baru letak kat meja mkn xde mslh...depend pd keperluan masing2 la
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2009 04:29 PM | Show all posts
saya pon prefer wet & dry kitchen,
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 06:23 PM | Show all posts
kalau aku lak prefer wet n dry kitchen..tp nk yg wet kitchen tu besar sbb kt situ lah tmpat masak n tmpat nk ltak priuk belanga n suma la..dry kitchen plak enough for table dining n cabinet n 2nd sink..nti kalau diorg dtg nk mkn ke mkn kt situ..pastu basuh tgn pon kt situ..x pyh nk tgk wet kitchen..hihi

tp sume ni depend on individual sbb ada stgh org selalu msk n jarang masak..kalau yg jarang masak tu cukup la hanya 1 kitchen je..
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 11:48 PM | Show all posts
Mmg bagus kalau ada dua kitchen, lebih2 lagi kalau org rajin. Kalau yg tak rajin ...yg sesekali masak megi tu, sesuai buat dry kitchen je...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2009 12:27 AM | Show all posts
kalau ada duit lebih mmg teringin nk wat wet ngn dry...tp nk wat camner..hentam sajalah...kt situler wet..kt situler dry...hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2009 09:49 AM | Show all posts
69# 3dea_mension

hehe... aku pon prefer camni. kt dry kitchen tu.. skali ngan dining table... skali ngan sinki basuh tgn. so that klau ada jamu tamu makan... tak payahla dia masuk wet kitchen ku semata2 nk basuh tangan kan... tapi 1 yg ku tak puas ati ngan rumah baru ku ni nnti... wet n dry mmg dia dah asingkan. n dry pon bole letak dining table. tapi... toilet dia letak kt wet kitchen. so in case ada tamu nk tumpang toilet... ha... kenela jugak masuk wet kitchen ku. tu yg aku tak berkenan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2009 03:37 PM | Show all posts
memang perlu ada dry & wet kitchen nih...takla kecah2 sgt dapo tu...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2009 02:20 PM | Show all posts
69# 3dea_mension

hehe... aku pon prefer camni. kt dry kitchen tu.. skali ngan dining table... skali ngan sinki basuh tgn. so that klau ada jamu tamu makan... tak payahla dia masuk wet kitchen ku  ...
talapia Post at 3-12-2009 09:49


kalau x nk bg masuk wet kitchen bg la dia masuk toilet master bedroom..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2009 10:54 PM | Show all posts
perlu la kot....sebab wife aku nak both......as a result kena build extension sebab nak bagi ada wet kitchen.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2009 11:31 PM | Show all posts
69# 3dea_mension

hehe... aku pon prefer camni. kt dry kitchen tu.. skali ngan dining table... skali ngan sinki basuh tgn. so that klau ada jamu tamu makan... tak payahla dia masuk wet kitchen ku  ...

toilet dia letak kt wet kitchen
talapia Post at 3-12-2009 09:49


toilet untuk maid kot...
biasanya rumah ada powder room untuk guests..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 09:14 AM | Show all posts
76# kirawang

standard rumah teres dua tingkat ada 1je toilet kt tingkat bwh. sllunye location toilet tuh kt dapor lh.
kalu umah besar or banglo bole la buat powder room 1 utk guest.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2009 12:45 PM | Show all posts
76# kirawang

wakaka.. toilet utk maid... aku takde maid... hehe. biasa mmg toilet kt dapur... tp pintu tu takdela direct kt dapur.... ini... alahai...

ku berazam kumpul bajet... leh extend blkg... beso sket. heher
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2009 11:34 PM | Show all posts
76# kirawang  

standard rumah teres dua tingkat ada 1je toilet kt tingkat bwh. sllunye location toilet tuh kt dapor lh.
kalu umah besar or banglo bole la buat powder room 1 utk guest.
kamar22 Post at 7-12-2009 09:14


iye baru perasan. macam rumah saya duduk sekarang..
Ting bawah, ada 1 bilek dan satu bilek air...
tapi located tak de dlm dapur..
just nice before dapur.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2009 09:22 AM | Show all posts
Utk rumah yang bakal diduduki tahun depan, insyaAllah....anis cadang nak buat wet n dry kitchen....sebab ada ruang utk berbuat demikian..mcm rumah sekarang, teres setingkat, mmg combinekan jerr wet n dry kitchen....sebab ruang dan keluasan yang sangat terhad...tapi utk para tetamu tidak pergi ke dapur utk cuci tangan, anis pasang sinki moden kat area dining....so, kat situ deme bolehlah cuci tangan tanpa perlu pergi ke dapur...

Dan syukur jugak sebab design rumah yang baru beli ni, toilet kat bawah ada 2 toilet, dua-dua tak kacau dapur sebab lokasinya tak perlu pergi ke dapur utk masuk ke toilet tersebut...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044868s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list