Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
29239
View
104
Reply

Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

[Copy link]

Author: Nisda_    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2010 03:27 PM | Show all posts
bagi aku satu dapur pun dah cukup kang banyak2 dapur penat den nak kemas n mop.  aku punye dapur pun tak ada benda begantung2 semua aku tarok lam laci or kabinet.  heheh bila adik badik aku datng jenuh dia org nak cari pinggan n segala barang sebab kena bukak satu satu or tanya aku, last2 dia kata suruh taruk label kat kabinet tu. heheheheh
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2010 10:33 AM | Show all posts
Utk rumah yang bakal diduduki tahun depan, insyaAllah....anis cadang nak buat wet n dry kitchen....sebab ada ruang utk berbuat demikian..mcm rumah sekarang, teres setingkat, mmg combinekan jerr wet n  ...
AnisSuraya Post at 9-12-2009 09:22

besar tu rumah kak anis...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2010 10:34 AM | Show all posts
rumah saya kalau extend ke belakang baru boleh divide jadi wet and dry...kalau tak, kecik bnor dapurnye...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 11:08 AM | Show all posts
we extend a bit at the back..... buat wet kitchen yg comel

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 07:14 PM | Show all posts
Rumah aku pun...senang nak memasak abis-abisan..kat dry tu biar bersih dan kemas
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2010 09:46 PM | Show all posts
Saya perhatikan my neighbours ..yg berumur kebanyakan buat 1 kitchen je,,,kata mereka..suka dapur besar besar...puas memasak agaknya...

Yg muda2 siket, suka wet and dry....siap ada bar counter..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 05:55 AM | Show all posts
Post Last Edit by forum_aje at 22-2-2010 05:56

hmmm...skrg memang tgh dok fikir nak buat dry n wet or nak biar satu kitchen je... bila nak buat tu tak tau ler... tapi rumah aku ni, masuk2 je living room luas giler tapi yg kurang best terus nampak dapur... panjang le living room tu...lapang takde divider dinding bagai... sib baik ruang dapur ada dinding n pintu... aku assume ruang dapur sedia ada tu utk wet kitchen..kecik je... tgh fikir2 nak buat dry ke tak... ada stgh2 yg buat dry n ada breakfast table or bar counter bagai...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 09:45 AM | Show all posts
hai s aya baru lagi kat porem nih..selama ni silent reader jek

saya pun buat wet and dry kitchen..extend semua pakai pintu kayu semangkuk dan solid surface untuk dry kitchen, concrete top untuk wet kitchen, kena dalam RM14,000.

saya buat wet dry kitchen tu pun takde divider mende pun, cuma kat wet kitchen letak sinki, hud hob, fridge kecik dan oven. kat dry kitchen pulak ada fridge besar dan kabinet je pastu jadi pantry (storage makanan kering) dan storage pinggan mangkuk.

saya rasa term wet kitchen tu cuma merujuk kepada aktiviti yg berlaku kat area tu yaitu masak dan cuci. tak perlulah kita nak dividekan area tu jadik satu area yg sempit, semata-mata nak elakkan rumah bau asap, kan sekarang ni semua org ada hud? betul tak?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2010 11:31 AM | Show all posts
kalau duit lebih sy rasa mmg patut buat 2 kitchen ni...tapi kalau budget terhad mungkin tak wajar.Ikut kemampuan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2016 09:13 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 03:49 PM | Show all posts
ikot keperluan. jgn terikot2 org
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 07:34 PM | Show all posts
kalau space banyak ...boleh je buat 2 kitchen
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Perlu jika suka menjamu tetamu dan jika suka masak. Wet kitchen boleh masak dgn pantas n lasak gitu
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2017 02:34 PM | Show all posts
kalau ada ruang ... saya mmg prefer asingkan dapur kering & basah...dapur nampak kemas dan bersih jerr....tapikannn.....rumah saya comel jer, so x blhlah buat mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak suka masak...jnji ada dapur pun dah syukur....hehe....famili kecik lak tu..cukuplah apa yg ado....
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 10:32 AM | Show all posts

RE: Perlu ke 2 Kitchen - Dry & Wet

For me kalau ramai org kat rumah atau selalu terima guests. Dry kitchen penting especially utk buat air or preparing food for serving.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 10:33 AM | Show all posts
Kat wet kitchen focus untuk prepare barang2 basah macam ikan & meats, and masak yg ada tumis2 tu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Sya punya ada wet dan dry kitchen..wet punya sempit ye cukup.sekadar utk memasak dan peti ais je...
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2019 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak ada wet & dry. Sebab akak jenis suka masak2 & ajak orang datang makan reramai. So, akak ada periuk2 besar & kuali2 besar.( xde kawah pun lagi walau ada hajat nak beli satu). Rumah akak corner lot terrace. Tanah lapang so dapat la satu semi-dry with 2 stove hob(masih blh masak2 utk family saja)  yg besar , dining lain ruangnya dan wet kitchen yg ada satu 4stove cooker & satu lagi 4+1 stove hob siap sinki dan masih ada ruang utk masak dengan 3-4 dapur besar kat bawah tu. Double sink pun ada situ. Senang gitu sebab bila memasak utk 300 org pun masih selesa. Cuma kalau semua stove digunakan dengan 3 dapur besar tu, wajib berlaga montot la kan..
Lagi satu akak rasa selamat sebab suami suruh contractor buat laluan pipe gas sebab gas semua letak kat wet kitchen dindingnya kani buat setinggi 6 kaki je sebab architect silap buat drawing dinding. Terpaksa ikut layout plan yg diluluskan MPK saja. Kiranya open air la juga. So kalau ada leakage, xde la risau sangat.. Dan satu store kecil juga kat belakang (sebab masih ada space di belakang as tanah kitorng tu menyerong) tinggi dlm 5 kaki yg boleh muat 3 tong gas dan tong air yg hitam tu.
Atas sebab2 inilah akak perlukan wet & dry kitchen.. Buat ikut keperluan kita sendiri je ye. X perlu buat sebab in trend. Nanti lama2 berhabuk wet kitchen tu kalau korang x guna..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
perlu kalau suka masak..buat masa sekarang aku takde..tp berminat la utk ada wet kitchen..rasa lebih mudah nak berkecah masak kalau ada dry n wet kitchen

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084986s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list