Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7187
View
51
Reply

betul kah bahasa di surga Bahasa Arab

[Copy link]

Author: hjrayle       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 20-12-2009 08:41 PM | Show all posts
20# mbhcsf
sungai di surga tak sama dgn sungai di dunia...
sungai di dunia ini tercemar....sungai surga ada sungai madu , sungai susu pun ada
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-12-2009 08:47 PM | Show all posts
CNN lapor, selepas peristiwa 911, hampir 34,000 setahun, rakyat Amerika memeluk Islam.
Begitu juga di negara2 Eropah, Asia dan Australia. Jadi, English bukan menjadi bahasa penduduk neraka. Dijangka, ...
siawraet Post at 20-12-2009 13:28

kau ada rekod kah brp orang , melayu murtad ? . kau boleh kata bahasa melayu bahasa neraka bila ada seorang dua saja yang murtad.
baru lepas peristiwa 911....sebelum 911 itu mcm mana pula...brp orang yang jak yang beriman...baru seorang cat steven ( kucing steven) yg islam ...
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2009 10:04 PM | Show all posts
20# mbhcsf  
sungai di surga tak sama dgn sungai di dunia...
sungai di dunia ini tercemar....sungai surga ada sungai madu , sungai susu pun ada
hjrayle Post at 20-12-2009 20:41

maksud saya ada 4 sungai yg kat dunia ada kat sana iaitu sugai tigris, nile i tak ingat dah
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2009 10:05 PM | Show all posts
ke 2 sg kat dunia 4 sg kat sana?
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 07:58 AM | Show all posts
Soklan aku:
Given the premises, kenapa orang still cakap "belajar la bahasa Arab,bahasa syurga tu", when if you make it to heaven you'll be able tounderstand Arabic anyway?
kucingblue Post at 20-12-2009 01:53


Diaorang ckp mcm tu sebagai satu usaha utk belajar jugak bahasa syurga kat dunia ni.
Tak la menunggu je diautomatikkan tahu arab bila kat syurga.
Lagipun tu bahasa yg ditutur Nabi.Bahasa al-Quran.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 10:00 AM | Show all posts
Diaorang ckp mcm tu sebagai satu usaha utk belajar jugak bahasa syurga kat dunia ni.
Tak la menunggu je diautomatikkan tahu arab bila kat syurga.
Lagipun tu bahasa yg ditutur Nabi.Bahasa al-Quran.
blackwar Post at 20-12-2009 15:58


Kalo cakap blaja bahasa Arab sebab tu bahasa Nabi dan al-Quraan, aku faham. Kalau cakap sebab tu bahasa syurga, eeh. Like, I don't need to learn to fly now if I will automatically know how to do so in heaven for instance.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 10:10 AM | Show all posts
baru lepas peristiwa 911....sebelum 911 itu mcm mana pula...brp orangyang jak yang beriman...baru seorang cat steven ( kucing steven) ygislam ...
hjrayle Post at 20-12-2009 04:47


Cat converted to Islam in the 70's, dude, way before 9/11.
They're plenty of people who converted to Islam post 9/11. I knew a white guy in college who converted not too long after that. He's a very religious guy. He's just not famous, his conversion doesn't make the news. And I have another friend who converted to Islam a few years ago. He too isn't a famous guy. They're plenty of people like that. So don't be saying that English may be the language of hell just because you only know of one famous westerner who converted to Islam. For all you know it could be C++ or Java as the language of hell.

I think it's awesome that Allah doesn't reveal the language of hell. Otherwise some dumb people would be afraid of learning the language thinking that they'd be sent to hell for speaking it.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 01:18 PM | Show all posts
Post Last Edit by mnm77 at 21-12-2009 13:33
Post Last Edit by ussopp at 19-12-2009 02:23

adakah ia hadis sahih ? bukan.

http://aburuqayya.wordpress.com/ ... bahasa-ahli-syurga/
ussopp Post at 19-12-2009 02:20


Salam tuan ussopp....

Yang kata hadith tu palsu adalah muhaddith yang terkenal sangat strict, iaitu Ibn Jawzi (Rah), dan Al-Albani adalah ulama kontemporari yang mirip-mirip ikut kaedah Ibn Jauzi dalam ilmu hadith

Ulama lain ada yang kata dhaif, ada yang kata hasan (Hafidz As-Salafi). Kesimpulan yang dibuat adalah dhaif, namun bila kita lihat matan hadith tersebut:

Telah diriwayatkan oleh at-Tabrani di dalam al-Awsat, al-Hakim, al-Baihaqi di dalam Syuab al-Iman dan selain mereka dari Ibnu Abbas r.a berkata, bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda: Cintai orang Arab kerana tiga perkara, iaitu kerana aku adalah berbangsa Arab, al-Quran itu berbahasa Arab dan bahasa ahli syurga adalah Arab.


1. Nabi berbangsa Arab - BENAR
2. Al-Quran dalam Bahasa Arab - BENAR
3. Bahasa ahli syurga adalah Arab  (masih boleh dibahaskan dan boleh disokong dengan hadith taubat Nabi Adam)

Tambahan, bila sesuatu dalil itu tiada dalam Al-Quran atau Hadith Sahih, hadith dhaif boleh dijadikan hujjah. Pendapat Imam Ahmad bin Hambal juga mengutamakan hadith dhaif berbanding pendapat akal.

Namun, dalam bidang ilmiah adalah kebiasaan terdapat perbezaan pendapat jadi kita seeloknya berlapang dada dan berserah kepada Allah.


Saya kenal penulis blog (ustaz) tu..... rasanya dia tak masuk forum CARI ni kot....


WAllahu a'lam
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 01:29 PM | Show all posts
Post Last Edit by mnm77 at 21-12-2009 13:31
Soklan aku:
Given the premises, kenapa orang still cakap "belajar la bahasa Arab, bahasa syurga tu", when if you make it to heaven you'll be able to understand Arabic anyway?
kucingblue Post at 20-12-2009 16:53


1. Sumber utama Islam adalah Al-Quran dan Hadith
2. Al-Quran dan Hadith yang asli adalah dalam bahasa Arab
3. Terjemahan kadang-kala mempunyai ralat, dan berlaku juga maksud sesuatu perkataan itu tidak dapat diterjemahkan secara tepat ke dalam bahasa lain.
4. Bagi yang ingin mendalami Islam, adalah menjadi keutamaan mempelajari bahasa Arab untuk memahami Al-Quran dan Hadith dari basaha aslinya (selain ilmu2 lain yang berkaitan)
5. Bagi yang awam yang tidak mampu untuk terus memahami Al-Quran dan Hadith dalam bahasa Arab, bertaqlid (merujuk) kepada mereka yang lebih arif dalam ilmu agama adalah keutamaan.

WAllahu a'lam
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 02:16 PM | Show all posts
Andainya Rasulullah dilahirkan dari kalangan bangsa Melayu, menerima wahyu dalam bahasa Melayu, maka bolihjadi bahasa Melayu lah dikatakan bahasa sorga kan..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 02:35 PM | Show all posts
Salam. I br beli kitab tafsir alquran perkata. Bukan terbitan syamil yg dulu heboh kata tk blh beli tu. Ni trbitan maghfirah. Setiap word di pisahkn dn di bwhnya ada translate word in Malay/ indon, di Malaysia Ada agent di perak jual rm130 di sini 120K aja lbh kurang rm40+. selain terjemahan word by word Ada terjemahan seluruh ayat dan azbabun nuzul=keterangn kenapa sesuatu ayat diturunkn.
Ada satu lg Quran terjemahan n tajwid bercolor dr terbitan PENA Mira hangat di pasaran Malaysia garga rm180 di sini just 230K blm tawar lg tu.
Saya di jogja ni shopping kitab2 di kedai yg namanya juga SHoPPing
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 02:35 PM | Show all posts
Aduhai fon ni tukar sendiri Mira tu kira
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 02:41 PM | Show all posts
Kalau kita faham Arab kita lbh mudah menghayati isi kandungannya.bila dh faham lbh khusyuk lg. Persoaln dlm kubur nanti akn dibantu ooh amalan kita walau pun x blh berbahasa Arab insyaallah amaln kita yg membantu
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 02:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by mnm77 at 21-12-2009 13:31



1. Sumber utama Islam adalah Al-Quran dan Hadith
2. Al-Quran dan Hadith yang asli adalah dalam bahasa Arab
3. Terjemahan kadang-kala mempunyai rala ...
mnm77 Post at 20-12-2009 21:29


yeah. that's a good reason to learn Arabic. But yang aku persoalkan tu kenapa la nak galakkan belajar Arabic by saying "itu bahasa syurga". Saying itu bahasa Al-Quraan ke, hadith ke is fine.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 04:36 PM | Show all posts
34# kucingblue
But yang aku persoalkan tu kenapa la nak galakkan belajar Arabic by saying "itu bahasa syurga". Saying itu bahasa Al-Quraan ke, hadith ke is fine.

Kau x boleh persoalkan pemahaman dan pemikiran org sama mcm kau.
Orang A suka sebut bahasa syurga
Orang B suka sebut bahasa quran
Orang C suka sebut bahasa nabi.
It just words.Very simple words.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 06:34 PM | Show all posts
28# mnm77

oh, yakah....

takpa, sy tiada masalah bahasa apa pun, ikutkan hati , sy suka bahasa arab jadi bahasa wahyu terakhir, tp kalo ikut taste, bahasa arab bukan paling sy suka.....

jadi kalau bahasa syurga bahasa arab pun okey, kalau tak pun okey.....

dan sy hanya berpegang pada hadis soheh....

tp kalau bahasa syurga ialah kehendak Allah, sy takde hal juga....

mcm saudara kata berserah pada Allah....
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 06:39 PM | Show all posts
yeah. that's a good reason to learn Arabic. But yang aku persoalkan tu kenapa la nak galakkan belajar Arabic by saying "itu bahasa syurga". Saying itu bahasa Al-Quraan ke, hadith ke is fine.
kucingblue Post at 21-12-2009 14:50


well..it 's pretty simple actually. It is the semantic properties of the word syurga, the connonation, the implication of the word - syurga itself resemble an entity that  is highly regarded, the  main goal of every Muslims, Mukmins, and ummah actually. so everything that is heavenly-asociated qualities or attributes are highly regarded laaaa....

so, personally i did not find any problem of saying the arabic language is the language of Firdaus....Jannah etc etc

nor hebrew /ibrani being the language of the other side, it is still subjective perception of things laaa
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 06:41 PM | Show all posts
34# kucingblue

Kau x boleh persoalkan pemahaman dan pemikiran org sama mcm kau.
Orang A suka sebut bahasa syurga
Orang B suka sebut bahasa quran
Orang C suka sebut bahasa nabi.
It just words. ...
blackwar Post at 21-12-2009 16:36

yes it is a morpheme , kan?
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2009 11:19 PM | Show all posts
Sebenarnya bah Arab dn b al Quran ada sdkt perbezaan. Rakan2 yg memgajar b Arab sendiri yg bg tau. Sbb itu tiadaanusia yg blhenyuaun atau mencipta sayu ayat yg sama dgn al Quran. Sudan satu2 negara yg bertutur hampir sama dgn bahasa al Quran . Sbb itu kalau di Sudan tu biasanya dlm satu rumah ada at least seorng yg hafal al Quran. So dlm satu kg tu pasti ramai para hafiz Dan Hafizah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2009 08:54 AM | Show all posts
34# kucingblue

Kau x boleh persoalkan pemahaman dan pemikiran org sama mcm kau.
Orang A suka sebut bahasa syurga
Orang B suka sebut bahasa quran
Orang C suka sebut bahasa nabi.
blackwar Post at 21-12-2009 00:36


I guess, "Belajarlah bahasa Arab kerana itu bahasa syurga, just because."
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080047s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list