Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
12448
View
45
Reply

Saya Nak Belajar Bahasa Melayu.

[Copy link]

Author: Kef       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-12-2009 09:02 AM | Show all posts |Read mode
Saya Nak Belajar Bahasa Melayu. Saya boleh cakap Bahasa Inggeris dan Bahasa Cina. Siapa boleh tolong saya atau 'exchange' bahasa dengan saya?
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 09:21 AM | Show all posts
kenapa anda tidak tahu cakap bahasa melayu?

adakah anda orang luar malaysia?

ps:gile bahase skema aku gune.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 09:39 AM | Show all posts
awak nak cakap bahasa melayu atau awak nak pandai bahasa melayu? kalau nak cakap, susah untuk exchange dalam ni secara taip menaip.. sebab bahasa perlu diguna setia hari.. alau nak pandai itu tak susah..

ps: aku pun skema..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 09:48 AM | Show all posts
nak belajar bahasa melayu kat kelas la. ambil kelas bahasa malayu ok:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 01:27 PM | Show all posts
Pergi la belajar kat kelas bahasa melayu kat mana2..:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 04:27 PM | Show all posts
Bahasa melayu ni luas...ada kalanya, bahasa lisan tidak boleh diambil kira utk bahasa menulisan...akan jadi janggal bunyinya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 06:00 PM | Show all posts
kenapa anda tidak tahu cakap bahasa melayu?

adakah anda orang luar malaysia?

ps:gile bahase skema aku gune.
majinn Post at 30-12-2009 09:21


Saya pergi sekolah medium bahasa cina dan Inggeris. Duduk di laur negeri lebih kurang sepuluh tahun. Sekarang saya duduk di Malaysia tetapi tak ada peluang cakap bahasa malayu. Nampaknya bahasa ini sudah tukar. Tak faham perkataan macam 'kitorang'(betul tak?) dan lain-lain... sangat susah faham. Lagi, nak cari buku-buku untuk belajar Bahasa ini pun susah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 06:03 PM | Show all posts
awak nak cakap bahasa melayu atau awak nak pandai bahasa melayu? kalau nak cakap, susah untuk exchange dalam ni secara taip menaip.. sebab bahasa perlu diguna setia hari.. alau nak pandai itu tak susa ...
pawangBuaya Post at 30-12-2009 09:39


Saya nak pandai bahasa melayu kalau boleh. Sekarang zaman teknologi, kita boleh mengunakan Skype untuk komunikasi ...
Bahasa saya menghisap, saya tahu, kalau tak faham, minta maaf
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 06:05 PM | Show all posts
nak belajar bahasa melayu kat kelas la. ambil kelas bahasa malayu ok:pompom:
nanaz Post at 30-12-2009 09:48


Semua kelas untuk kanak-kanak kecil saja. Saya orang tua. Tak ada cikgu mahu aku.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 06:05 PM | Show all posts
bahasa melayu tak bertukar. its more pada bahasa pasar/informal and bahasa formal. yang u selalu dengar tu bahasa pasar. if u nak belajar bahasa melayu, banyakkan watch rancangan berita, or any rancangan berbentuk perbincangan di TV.

besides that, banyakkan bergaul/mix around with malay speaking people..good luck!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 06:06 PM | Show all posts
Pergi la belajar kat kelas bahasa melayu kat mana2..:pompom:
lonely_swift Post at 30-12-2009 13:27


Aku orang tua. Tak ada kelas unduk orang tua.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 06:08 PM | Show all posts
Post Last Edit by Kef at 30-12-2009 21:14
Bahasa melayu ni luas...ada kalanya, bahasa lisan tidak boleh diambil kira utk bahasa menulisan...akan jadi janggal bunyinya.
rosslyn Post at 30-12-2009 16:27


Saya nak belajar Bahasa untuk "daily conversation". Bahasa menulisan saya boleh belajar dari buku-buku atau suratkhabar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 06:13 PM | Show all posts
bahasa melayu tak bertukar. its more pada bahasa pasar/informal and bahasa formal. yang u selalu dengar tu bahasa pasar. if u nak belajar bahasa melayu, banyakkan watch rancangan berita, or any rancan ...
misz_addy Post at 30-12-2009 18:05


Betul, kalau orang cakap bahasa formal, saya boleh faham lebih bagus. Tetapi banyak orang suka cakap bahasa pasar, sebab itu saya susah faham. Ya, saya bersetuju, menontong rancangan TV bagus untuk belajar.... tetapi, hahaha, tak suka rancangan-rancangan TV tempatan. Sorry!
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 08:35 PM | Show all posts
Betul, kalau orang cakap bahasa formal, saya boleh faham lebih bagus. Tetapi banyak orang suka cakap bahasa pasar, sebab itu saya susah faham. Ya, saya bersetuju, menontong rancangan TV bagus untu ...
Kef Post at 30-12-2009 18:13

hahaha maksud saya bukan tonton rancangan drama or fiem..tetapi lebih kepada rancangan perbicaraan/perdebatan yang ada banyak di TV1 especially tapi macam mana nak belajar bahasa Melayu kalau tak tanamkan sifat suka tengok rancangan tempatan? ;)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 09:06 PM | Show all posts
Post Last Edit by Kef at 30-12-2009 21:16
hahaha maksud saya bukan tonton rancangan drama or fiem..tetapi lebih kepada rancangan perbicaraan/perdebatan yang ada banyak di TV1 especially tapi macam mana nak belajar bahasa Melayu kalau tak ...
misz_addy Post at 30-12-2009 20:35


Saya bersetuju dengan pendapat anda....
...tetapi rancangan tempatan.... adui...watak-watak di filem selalu menangis.... banyak hantu jahat membunuh manusia.... banyak violence keluarga....hahaha... saya tidak bersabar menonton rancangan begitu.
Ada apa rancangan lain yang bagus?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 09:11 PM | Show all posts
OMG! My Melayu is really terrible, isn't it? I couldn't help laughing when I read what I've written so far.
Please help me!
Have no mercy on me and correct my mistakes so that I can write better next time! :@:@:@
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 09:32 PM | Show all posts
OMG! My Melayu is really terrible, isn't it? I couldn't help laughing when I read what I've written so far.
Please help me!
Have no mercy on me and correct my mistakes so that I ...
Kef Post at 30-12-2009 21:11

hahahaha its ok..it's just part of learning.. and as for rancangan-rancangan lain.as i mentioned earlier, rancangan forum atau debat is suitable untuk tonton..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2009 09:54 PM | Show all posts
hahahaha its ok..it's just part of learning.. and as for rancangan-rancangan lain.as i mentioned earlier, rancangan forum atau debat is suitable untuk tonton..
misz_addy Post at 30-12-2009 21:32


Ok, saya akan mengambil nasihat anda dan menonton rancangan tersebut.
Jangan lupa balik ke sini dan berbual-bual dengan saya kadang-kadang.

Saya ingat forum ini juga sesuatu tempat bagus untuk belajar Bahasa Melayu.

Please tuan tuan dan puan puan, come and chat with me in Malay here......
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 11:26 PM | Show all posts
nanti aku cakap bahase pasar ok? kalau tak paham ko(awak) PM aku ok... PM ayat yang tak difahami tu kemudian aku akan translate kepada bahase melayu betul.. sori la becampur english ngan bahase melayu.. sebab bahasa melayu pasar sekarang dah becampur.. banyak banyak la baca forum ni..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2009 11:54 PM | Show all posts
nanti aku cakap bahase pasar ok? kalau tak paham ko(awak) PM aku ok... PM ayat yang tak difahami tu kemudian aku akan translate kepada bahase melayu betul.. sori la becampur english ngan bahase melayu ...
pawangBuaya Post at 30-12-2009 23:26

haahaha ...nak imagine pawangBuaya ajar ape la nanti..wkawakwkakawa~
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088834s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list