Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12449
View
45
Reply

Saya Nak Belajar Bahasa Melayu.

[Copy link]

Author: Kef       Show all posts   Read mode

Post time 30-12-2009 11:55 PM | Show all posts
Ok, saya akan mengambil nasihat anda dan menonton rancangan tersebut.
Jangan lupa balik ke sini dan berbual-bual dengan saya kadang-kadang.

Saya ingat forum ini juga sesuatu tempa ...
Kef Post at 30-12-2009 21:54

Haha habis lah..sendiri pun kena cakap bahasa melayu formal macam ni.. :kant:
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 12:05 AM | Show all posts
haahaha ...nak imagine pawangBuaya ajar ape la nanti..wkawakwkakawa~
misz_addy Post at 30-12-2009 23:54


aku translate je la.. bab bab advance aku ajar la sket... kan ade perkataan asal yang maksud apesal kan die salah paham orang tanye die asal mane lak.. kan.. aku tolong ajar.. orang nak blaja.. ko ni.. aku melayu la wey.,. aku tak ajar ilmu pawang.. tu orang terpilih je bleh.. hehe..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2009 12:36 AM | Show all posts
nanti aku cakap bahase pasar ok? kalau tak paham ko(awak) PM aku ok... PM ayat yang tak difahami tu kemudian aku akan translate kepada bahase melayu betul.. sori la becampur english ngan bahase melayu ...
pawangBuaya Post at 30-12-2009 23:26


Ya.... Silakan! Be cruel man...
That's a very good idea.
I bet I can learn a lot from you. {:1_125:}
Thanks for being so helpful!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2009 12:46 AM | Show all posts
aku translate je la.. bab bab advance aku ajar la sket... kan ade perkataan asal yang maksud apesal kan die salah paham orang tanye die asal mane lak.. kan.. aku tolong ajar.. orang nak blaja.. ko ...
pawangBuaya Post at 31-12-2009 00:05


Alamak! Kepala saya sudah sakit :kant:

Saya cuba teka...
je = sahaja
bab bab = (tak tahu)
sket = sedikit
kan = bukan
ade = ada (ade bagaimana cakap  ad(er) atau ad(eh)?
apesal = (tak tahu)
paham = faham (mengapa tukar f dengan p?)
blaja = belajar
ko = kitaorang?

Abang dari negeri mana? bahasa macam ini boleh diguna di seluruh Malaysia tak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-12-2009 01:06 AM | Show all posts
Haha habis lah..sendiri pun kena cakap bahasa melayu formal macam ni.. :kant:
misz_addy Post at 30-12-2009 23:55


hehe... I came to this forum thinking that I could learn more standard Malay but ALAMAK!... setiap orang cakap melayu pasar campur dengan inggeris.... mengapa 2 versi bahasa macam ini?  It's turned out to be more complicated that I thought. :kant:

Tetapi, tak ape la.... saya fast learner.... melayu pasar saya suke pun.... it sounds really cute...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 01:20 AM | Show all posts
hehe... I came to this forum thinking that I could learn more standard Malay but ALAMAK!... setiap orang cakap melayu pasar campur dengan inggeris.... mengapa 2 versi bahasa macam ini?  It's turne ...
Kef Post at 31-12-2009 01:06

hehe..sekarang u nak belajar malay for writing atau speaking? it works differently la..for us to teach u..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 01:21 AM | Show all posts
aku translate je la.. bab bab advance aku ajar la sket... kan ade perkataan asal yang maksud apesal kan die salah paham orang tanye die asal mane lak.. kan.. aku tolong ajar.. orang nak blaja.. ko ...
pawangBuaya Post at 31-12-2009 00:05

ahaha ye ke? nak translate? kalo gini best la..bleh la cakap omputih je kat sini dengan Kef, ko lak translate jek..best best best..bleh kah?
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 02:11 AM | Show all posts
Saya cuba teka...
je = sahaja
bab bab = (tak tahu)
sket = sedikit
kan = bukan
ade = ada (ade bagaimana cakap  ad(er) atau ad(eh)?
apesal = (tak tahu)
paham = faham (mengapa tukar f dengan p?)
blaja = belajar
ko = kitaorang?
Kef Post at 31-12-2009 00:46



bab bab = hal hal / perkara perkara (both rasmi)

apesal = kenapa(rasmi)  / ape pasal(pasar)

paham = f/p berdasarkan tempat asal negeri(slang)  / ejaan lama..

ko = kau / engkau / kamu / anda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2009 02:33 AM | Show all posts
hehe... I came to this forum thinking that I could learn more standardMalay but ALAMAK!... setiap orang cakap melayu pasar campur denganinggeris.... mengapa 2 versi bahasa macam ini?  It's turned out to bemore complicated that I thought. :kant:

Tetapi, tak ape la.... saya fast learner.... melayu pasar saya suke pun.... it sounds really cute...
Kef Post at 31-12-2009 01:06


kalau ko tengok citer hindustan, orang india hindustan suke campur bahasa hindi dengan english.. macam orang spanish di amerika cakap campur english dengan spanish..  melayu pun macam tu.. bahase campur tu cume saje saje ditambah.. tak cakap campur pun tak pe tapi bile dah jadi kehidupan seharian berhadapan dengan english, jadi lah cakap bercampur.. tak susah pun sebenarnye..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2010 12:29 AM | Show all posts
hehe..sekarang u nak belajar malay for writing atau speaking? it works differently la..for us to teach u..
misz_addy Post at 31-12-2009 01:20


Saya nak belajar kedua-duanya. Bahasa Melayu tidak sukar untuk saya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2010 12:32 AM | Show all posts
ahaha ye ke? nak translate? kalo gini best la..bleh la cakap omputih je kat sini dengan Kef, ko lak translate jek..best best best..bleh kah?
misz_addy Post at 31-12-2009 01:21



kalo=kalau
gini=begini
bleh= boleh
kat = dekat

betul tak?

lak = ? (ini saya tak tahu)

I'm beginning to get the idea... it's not that hard.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2010 01:10 AM | Show all posts
kalau ko tengok citer hindustan, orang india hindustan suke campur bahasa hindi dengan english.. macam orang spanish di amerika cakap campur english dengan spanish..  melayu pun macam tu.. bahase  ...
pawangBuaya Post at 31-12-2009 02:33


ye, saya faham... banyak orang cina di malaysia and singapura pun suka campur bahasa cina dengan english... tapi saya tidak cakap bahasa cina begitu...saya anggap ini tabiat buruk...

Wow, pukul dua setengah masih online....
orang tidak tidur pada watku malam dipanggil apa di bahasa melayu?
di bahasa inggeris, orang macam ini dipanggil "night owl" atau "burung hantu malam" , dan di bahasa cina, "kucing malam".
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2010 11:41 PM | Show all posts
tau x pe (tahu tak apa)
bhs pasar la best (bahasa pasar seronok)
boleh dekat kan kita pada penduduk kampung yang tidak tahu guna bahasa melayu skema

contoh mcm nie

hang jgn dok lok lak = kau jangan nak buat yang tidak tentu hala
hang/ang                 =  kamu
la/lo ni jugak            = sekarang ini jugak
dok wat gapo          = kamu tengah buat apa
aku nk kelik             = aku nk balik

p/s =tersenyum aku bila melihat koment dia atas..pndai rakyat kita berbahasa skema

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2010 01:07 AM | Show all posts
kalo=kalau
gini=begini
bleh= boleh
kat = dekat

betul tak?

lak = ? (ini saya tak tahu) ...
Kef Post at 2-1-2010 00:32


Kef, lak tue maksudnyer adalah pendekkan bagi perkataan pulak

cth ayat : apasal lak?


maksudnya : kenapa pulak? atau apa pasal pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 11:47 AM | Show all posts
baru aku teringat..banyak buku komik yangg berbahasa melayu apabila dia menghitamkan (bold) ayat pada shortform bhs melayu.itu menunjukkan bahasa PASAR
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 12:45 PM | Show all posts
hang tukaq la tajuk ni tt..bohkannya hang nak belajaq BM hat baku tapi hang nak belajaq bahasa pasar jah pong, utk komunikasi hang kata kaan....kalu masuk lam forum nih, jenoh hang nak paham terutama worang mcm haku hok campor2 segala loghat

tu belom lg hang pi sesetengah board hat guna bahasa fonen dok beriouls ke hulu uols ke hiliaq, sheols ke sana heols ke mari
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2010 12:53 PM | Show all posts
Reply 7# Kef


    eh ni taip cam pandai jek...tak skema mana pon..cam ckp biasa jah
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 08:44 AM | Show all posts
Can I learn Bahasa?

Mine sucks like hell
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 09:29 AM | Show all posts
Lambat laun pandai la tu.... rajin2 masuk forum cari....
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 07:15 PM | Show all posts
Reply 38# Ash_Pikapi


    berapakah peratus kan penggunaan bahasa melayu anda dalam setiap kehidupan harian
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088314s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list