JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
33656
View
105
Reply

bahasa Tamil

[Copy link]

Author: genot       Show all posts   Read mode

Post time 3-2-2010 05:33 PM | Show all posts
tau pun susah/kompleks...

lagik paksa org lain belajar
kelip_kertas Post at 3-2-2010 12:58


Kompleks tak semestinya susah. Kalau nak belajar sesuatu, kena ada minat, kalau ada minat apepun boleh belajar. Btw sape yg paksa kamu belajar bahasa tamil ni ? Tak faham saya.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2010 05:35 PM | Show all posts
alah basa Jepon pon kompleks gak, tapi ramai gak nak belajar.... maybe sebab basa Tamil xda promosi yg meluas ajah mcm basa Jepon atau Mandarin. banyak bahan2 bacaan dalam basa Tamil sbenarnya bermutu ...
genot Post at 3-2-2010 14:40


I rasa ni semua sbb masyarakat malaysia ni mcm pandang hina sket kat bahasa tamil, bangga kalau dpt ckp bahasa hindi. I pun tak tahu reason. Bahasa melayu pun byk asalnya bahasa tamil gak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2010 05:39 PM | Show all posts
Satu lagi i nak bagitau sini. Cara percakapan bangsa mamak dgn india hindu tak sama, ada beza sikit2. Mak bapa kalau mamak panggil "mak, vapa". Org hindu "amma, appa". Ada beza sebutan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2010 06:24 PM | Show all posts
"mak, vapa".


owh, dah bunyik macam mak bapak gak... ni info baru I x tahu lagi nih...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2010 06:26 PM | Show all posts
I rasa ni semua sbb masyarakat malaysia ni mcm pandang hina sket kat bahasa tamil, bangga kalau dpt ckp bahasa hindi. I pun tak tahu reason. Bahasa melayu pun byk asalnya bahasa tamil gak.
qates Post at 3-2-2010 17:35


x kenal maka x cinta... yg penting I kenal sapa masyarakat Tamil, n budaya dorang ni diverse sbenarnya. kita cuma nampak kat luar mcm sama ajah tp sbenarnya pelbagai, itu yg buat ia jadi menarik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2010 11:44 AM | Show all posts
I ske dengar lar lagu Maruthani.... maksud Maruthani apa ya?

satu lagi mcm perkataan "appa-dia" tu maknanya apa? harap2 ejaan betol. I slalu dengar orang Tamil sebut perkataan ni. menyesal btol I x belajar basa Tamil ms umor muda2... dolu2 mmg x pernah terpikir, ni suma sb org ramai asik promote basa Mandarin aja!
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 03:45 PM | Show all posts
Post Last Edit by qates at 5-2-2010 15:57
I ske dengar lar lagu Maruthani.... maksud Maruthani apa ya?

satu lagi mcm perkataan "appa-dia" tu maknanya apa? harap2 ejaan betol. I slalu dengar orang Tamil sebut perkataan ni. menyesal btol I x ...
genot Post at 5-2-2010 11:44


Maruthani tu inai. Appadia atau appdia tu maksud "mcm tu ke", atau "betul ke"
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 03:56 PM | Show all posts
I ske dengar lar lagu Maruthani.... maksud Maruthani apa ya?

satu lagi mcm perkataan "appa-dia" tu maknanya apa? harap2 ejaan betol. I slalu dengar orang Tamil sebut perkataan ni. menyesal btol I x ...
genot Post at 5-2-2010 11:44


Btw nak tanya genot laki atau pompuan ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2010 01:45 PM | Show all posts
sorry, a bit late in reply.... I'm a guy, not a girl.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 03:01 PM | Show all posts
Post Last Edit by naikAntena at 7-2-2010 15:14

37# qates

i love u dalam bahasa tamil apa yek
tamil , hindi apa beza?  macam bollywood tuh pakai bahasa apa yek?
.: Mr qates ini bukan Bangsa India ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 03:13 PM | Show all posts
I rasa ni semua sbb masyarakat malaysia ni mcm pandang hina sket kat bahasa tamil, bangga kalau dpt ckp bahasa hindi. I pun tak tahu reason. Bahasa melayu pun byk asalnya bahasa tamil gak.
qates Post at 3-2-2010 17:35

ish ! bg saya tidak pernah terlintas langsung untuk memandang (hina) kt bahasa tamil! Cuma kurang  pendedahan yg diberikan! jd MR Qates boleh lah berikan penjelasan!

ooo.. rupanya bahasa Hindi, bahsa Tamil dan bahasa Mamak lain2 ye!.... tapi bunyi seakan2 sama
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2010 11:45 AM | Show all posts
orang India dari etnik Tamil di Malaysia boleh lah promosikan bahasa Tamil. ni yang kita nampak dorang macam malu2 je bila nak bertutur basa Tamil depan org ramai.

I think Indian should be proud and deserve to have pride since Tamil too had contribution in SEA in ancient time. everyone have their right to be proud of their heritage. lagipon sini kat Malaysia, not in Thailand or Indonesia.

we have been among each others for such a long time, why not we use everyone's advantage to extend our boundaries in many activities such as economic, social development, and etc?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 08:47 AM | Show all posts
Post Last Edit by naikAntena at 7-2-2010 15:14

37# qates
i love u dalam bahasa tamil apa yek
tamil , hindi apa beza?  macam bollywood tuh pakai bahasa apa yek ...
naikAntena Post at 7-2-2010 15:01


Tamil dan Hindi adalah berbeza bahasa la. Tak sama. Bollywood pakai bahasa Hindi, bahasa Hindi ni bahasa kebangsaan India. Bahasa Tamil ni bahasa org2 Tamil Nadu. Btw im mamak atau india muslim.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2010 08:50 AM | Show all posts
orang India dari etnik Tamil di Malaysia boleh lah promosikan bahasa Tamil. ni yang kita nampak dorang macam malu2 je bila nak bertutur basa Tamil depan org ramai.

I think Indian should be proud a ...
genot Post at 8-2-2010 11:45


Agree with that, byk org yg macam malu bercakap dalam bahasa ibunda sendiri bila bercakap sesama bangsa. Thats very embarrasing. I pun tak tau ape yg rasa bangga sgt ckp english sesama bangsa sendiri. Mamak2 celup ni yg majoriti, sebenarnya diorang ni bodoh sbb budaya dan bahasa sendiri pun tak reti.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2010 12:57 PM | Show all posts
Agree with that, byk org yg macam malu bercakap dalam bahasa ibunda sendiri bila bercakap sesama bangsa. Thats very embarrasing. I pun tak tau ape yg rasa bangga sgt ckp english sesama bangsa send ...
qates Post at 9-2-2010 08:50


sayang lar, dorang dah tinggalkan kelebihan sendiri, especially Indian Muslims, heritage dorang sangat lar banyak n distinct... sbenarnya ramai jer non-Tamilians berminat dengan bahsa Tamil, cuma orang India kena la promosi sikit, let them see how popular Tamil is. skarang ni pon ada skolah agama yang dibuka orang2 India Muslim di Klang n Penang tapi dorang cuma kumpulkan dana secara persendirian n derma, x da bantuan mana2 agensi kerajaan. patut dicontohi sbenarnya kegigihan sebegini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 09:53 AM | Show all posts
p u n d e k korang agak2 apa yerk?

(matilah aku kena marah :kant: )
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2010 10:43 AM | Show all posts
56# kelip_kertas

LOLLLLL
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 12:30 PM | Show all posts
Hi genot nak tanya ape2 lagi ? Ke dah pandai bercakap bahasa tamil ?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 12:31 PM | Show all posts
p u n d e k korang agak2 apa yerk?

(matilah aku kena marah :kant: )
kelip_kertas Post at 19-2-2010 09:53


Malas ckp dgn org mcm awak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2010 01:20 PM | Show all posts
hi, banyak benda nak tanya ni... contohnya macam...

1) awak hendak makan apa?
2) saya hendak makan .....

selain tu, nak tanya jugak, ada perbezaan kah antara kata ganti diri bagi lelaki dan perempuan? contoh mcm saya (lelaki) atau saya (perempuan). awak (lelaki) atau awak (perempuan). ada kata ganti diri lain tak macam kasar atau sopan?

perkara ni agak mengelirukan jugak especially bg orang yg x bertutur bahasa Eropah sb struktur bahasa Tamil ni lepas kita check nampak macam struktur bahasa Eropah la pulak. tq
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.456419s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list