JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
32928
View
104
Reply

bahasa Tamil

[Copy link]

Author: genot       Show all posts   Read mode

Post time 11-4-2010 10:49 PM | Show all posts
apa maksud 2 perkataan tu?
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 04:57 PM | Show all posts
salam, sape boleh translate ni?
'unggalai paarka mudiyavillai endru romba varuthama irukku' ? maceh~
kinki Post at 10-4-2010 22:29


Saya rasa sangat sedih sebab tak dapat jumpa kamu
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2010 06:30 PM | Show all posts
oooh ye ke.....terima kasih ^_^ sebenarnya ada org salah hanta msg kat wa...dia tulis dlm b.i + tamil. i just wonder what it means.....


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 09:22 PM | Show all posts
huhuhu cam susah nak sebut  jer cakap tamil nih
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2010 09:24 PM | Show all posts
dulu aku selalu dengan kakak tuh cakap jamal , jamal , jamal.......ingat kawan dia nama jamal, rupa2nya JAMA tuh 'barang' huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2010 08:45 PM | Show all posts
Sebutan betul ialah.

1. Onnu
2. rendu
3. moonu
4. naalu
5. aanju
6. aaru
7. yelu
8. et ...
qates Post at 30-1-2010 18:10

kalo nak betul lagik kan

ondre
erendu
mundre

......tapi boleh la daripada wunnu, rennu tue..onnu tue cam bahase pasar, yg sebetul2nyer ondre la..tapi g cakap kat kawan2 india..ondre mesti diaorang cakap poyo...hehehe..sebab rata2 masyarakat india di malaysia guna bahasa pasar je..bahasa formal tue selalu utk akademik or ucapan2 rasmi spt itu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 12:47 PM | Show all posts
Macam mana pula dengan WHITE HORSE (jenama rokok dulu-dulu) atau KUDA PUTIH dalam Bahasa Tamil? Pls
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2010 06:12 PM | Show all posts
Macam mana pula dengan WHITE HORSE (jenama rokok dulu-dulu) atau KUDA PUTIH dalam Bahasa Tamil? Pls
hayrin86 Post at 31-7-2010 12:47


Vellai Kudirai
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2010 08:12 AM | Show all posts
Apa macam pula dengan WHITE HOUSE atau RUMAH PUTIH?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2010 12:37 PM | Show all posts
Post Last Edit by qates at 2-8-2010 12:39
Apa macam pula dengan WHITE HOUSE atau RUMAH PUTIH?
hayrin86 Post at 2-8-2010 08:12


Vellai Veedu, tapi biasanya kalau refer kat white house kat US, Vellai Maaligai. Maksudnya Mahligai putih. Mahligai tu asal perkataan tamil.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2010 02:22 PM | Show all posts
Apa macam pula dengan perkataan PIALA DUNIA a.k.a WORLD CUP?
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 12:24 PM | Show all posts
Reply 83# qates

yang ini pula apa maksudnye... 'yaneke onaiye puriqilek'. tak tau la tulisnyer. tau ckp ajer. 'yeneke onaiye puricerekek'. ekkekek pastu bahasa tamil dalam iklan petronas tu.. yang ckp 'yene mana tangki ade shaktiqulaiya amat pudo kilometer kagala' (tau ckp aja tulis tak tau hehehe) tu ape maksud die. drg guna loghat ape tu? yene tu mcm maksudnya saya aje erk?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 11:48 AM | Show all posts
Reply 87# pobedah


bukan ke ada ditranslatekan kat bwhnya....
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 01:09 PM | Show all posts
Reply 88# afja


Ehehe baru perasan..selama ni tgk tb tak pakai cermin mata.. kekekek... kat you tube ader ajar bahasa tamil nie. bgus jugak tak payah g kelas bayar bagai. ehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2011 11:57 PM | Show all posts
teh tarik unekk..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 05:30 PM | Show all posts
yg sy baca thread ni byk gak yang pinjam-meminjam dgn sanskrit.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2011 02:01 PM | Show all posts
yang aku blajar ngn budak india mase plkn hari tu adalah

YENNA PATIAMMA???? maksud dia, kau gila ke??

pastu ada jugak sikit2 contohnya, sakarok mksud dia cepat sikit. operenna? mksud dia siapa nama awak, naan unnai kathalikiren mksd dia i love u.

pastu dia ajar aku nyanyi, sampai skarang aku ingat

KATHAL WALETHEL
KATHAL WALETEL
USRI NANUM2 PULLE KATHEL WALETHEL
YE PULLA2X
UNNI KANTHEL PUDECHE

maksud dia haram aku tak tau..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2011 06:44 PM | Show all posts
enna tappu senju???
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2011 03:39 PM | Show all posts
Saya sedang baca tentang sejarah bahasa Tamil di Tamilnadu, judul buku The Passions of the Tongue: Language Devotion in Tamil India, 1891C1970 karya Sumathi Ramaswamy. Hebat gak penambilan bukutu, tapi tak sesuai utk belajar bahasa Tamil sebab bukutu dlm bahasa Inggeris. ^o^

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 08:37 PM | Show all posts
Yang saya tahu.. Unggellekey  nalladhe..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 02:19 AM | Show all posts
kalo nak betul lagik kan

ondre
erendu
mundre

......tapi boleh la daripada wunnu, rennu tue..onnu tue cam bahase pasar, yg sebetul2nyer ondre la..tapi g cakap kat kawan2 india..ondre mesti diaorang cakap poyo...hehehe..sebab rata2 masyarakat india di malaysia guna bahasa pasar je..bahasa formal tue selalu utk akademik or ucapan2 rasmi spt itu...
eboxkl20 Post at 18-6-2010 20:45



   Dulu tak tahu gak pasal ni...member la citer...bahasa yang dia pakai untuk cakap tak sama dengan bahasa dalam surat khabar Tamil.
Macam perkataan Tholaipesi pun mereka tak pakai...tak pernah dengar pon seumur hidup
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2012 03:50 PM | Show all posts
Teingat dulu aku penah kuar kat macam2 aznil pastu kena blaja bahasa tamil...hukhukhuk
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2017 06:02 PM | Show all posts
Parawalek
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 10:55 PM | Show all posts
dey....paya le
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2017 10:56 PM | Show all posts
ok kipidap semua
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047537s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list