Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35249
View
202
Reply

DAISY

[Copy link]

Author: shiina       Show all posts   Read mode

Post time 3-2-2010 11:54 AM | Show all posts
Erm masa jalan nak g hantar anak tadi nampak bunga camni tumbuh kat tepi semak...nnt saya amik gambo..kalau sama..betulla daisy..tp bolehlak tumbuh gitu2 yer..
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2010 02:24 PM | Show all posts
14# shiina

samalah yg miss bela dulu. masa beli mmg btg panjang. lama2 makin pendek tapi mmg kerap berbunga
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2010 02:26 PM | Show all posts
16# shiina

miss lu ada 3 pasu kot. 2 kaler merah 1 lagi kuning kalu tak silap. miss sker warna2 terang n petal dia cam pic akak yg kuning tu. yg pic 1-2 ke yg hybrid

actually daisy nie akan naik anak kat tepi2 dia. bila dah tinggi skit bleh ubah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2010 02:56 PM | Show all posts
Alhamdulillah...setelah beberapa bulan dalam belaan...akhirnya daisy sedekah dari jiran sebelah telah mengeluarkan kudup bunga......

http://img194.imageshack.us/img194/1169/daisykampung ...
shiina Post at 3-2-2010 10:43


Apasal pulak forbidden...violation pulak ni...isshh...menyusahkan betullah...ni i cuba paste sekali lagi gambar daisy kampung ni...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2010 02:59 PM | Show all posts
21# _mangifera_

I pun tak tahulah habitat asalnya...sebab tanya jiran yang sedekah pun...dia tak tahu...dia kata ambik kat kampung dia...kakak dia berkira sangat kalau orang nak minta benih daisy ni kat dia...melalui pokok jiran yang dah berbunga tu...i nampak bunganya tak sebesar daisy hybrid tu...tapi batangnya panjang2...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2010 03:00 PM | Show all posts
22# MMISS

Daisy yang ini first time nak berbunga dalam belaan i...so tak tahulah caman rupa bunganya nanti tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2010 03:04 PM | Show all posts
23# MMISS

Rasanya both hybrid lah MMISS...cos yang betul2 kampung/tradisional punya ialah macam gambar yang i baru paste tu...

Insya Allah...kalau jumpa yang merah menyala...i nak beli juga nanti...pasti cantik kan...

Buds dia akan tumbuh di celah2 daunnya nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2010 04:14 PM | Show all posts
maybe ler kak tapi miss sker petal cam yg kuning tu. yg kg tu daun dia lain dr hybrid kan. yg kg jarang2 tapi hybrid rapat. yg pg tu mmg bleh dok under full sun. yg hybrid tu ker kak shiina letak under full sun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2010 08:43 PM | Show all posts
28# MMISS

MMISS...bila i lihat semula tadi...daisy hybrid tu terletak bawah matahari dari pagi sampai tengahari...tak kena panas petang...tapi kira ia duduk bawah full sun juga kan...sebab terdedah selama 6 jam bawah panas...Alhamdulillah...setakat ni ok......

Sebaliknya daisy kampung tu yang kena letak tempat teduh baru dia ok...kalau tidak daunnya jadi kuning dan kurus2...jiran sebelah pun letak bawah pokok mata kucing dia...elok subur pokok daisy dia...selalu berbunga.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2010 03:33 PM | Show all posts
Inilah daisy kampung yang i paste gambarnya baru2 ni....pagi ni i lihat...dah pun kembang bunganya....sweet sangat colour dia...tapi size bunga jauh lebih kecil dari yang hybrid...anyway...i puas hati...sebab tak lama sangat i tanam...dia dah mula berbunga...Alhamdulillah...jiran tanam lama baru start berbunga...........




A closer look...from the side..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2010 03:39 PM | Show all posts
30# shiina
cantiknya...
evy pun teringin nak beli bunga daisy,tapi hubby ckp bunga ni tak sesuai kalau kat tempat panas so tahan ja la tak membeli...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2010 03:43 PM | Show all posts
31# evy8

Tulah kan?...
Boleh evy kalau nak beli...bunganya bukan tak boleh kena panas langsung...letak kat tempat yang panas dari pagi ke tengahari je...ok...takde masalah...nanti boleh paste gambar daisy u kat sini...ada macam2 warna menarik di nursery kan?........
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2010 04:46 PM | Show all posts
32# shiina
nanti la nak g cari bunga daisy ni...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2010 06:31 PM | Show all posts
shina, daisy ni tanam kai biji benih ke... kalo bunga dia dah layu, ada biji benih ke dalam tuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2010 09:50 PM | Show all posts
33# evy8

Ok...go evy...cari daisy yang colour cantik2 tau...i tunggu nak tengok daisy u...paste gambarnya kat sini......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2010 09:53 PM | Show all posts
34# cincau

I tak tahulah cincau...sebab jiran sedekah pokoknya...tapi i baca online...memang ada bijinya dalam bunga yang layu tu...dah banyak kali i cuba semai bahagian tengah bunganya yang layu tu...takde apapun yang tumbuh...
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 11:26 AM | Show all posts
29# shiina

camtu pulak.. miss dulu letak tempat redup so tataulah bleh dok kat full sun ker tak (ni masa dok umah lama). umah skrg nie panas pagi ptg. cam roses miss letak bawah ujung owning porch kena panas tghari rasanya ngan ptg cepat jek kering n nampak layu pokok nyer

miss tgk kebanyakkan org tanam yg kg bawah direct sun
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 11:27 AM | Show all posts
30# shiina

kak shiina.. menawan ler kaler dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2010 12:21 PM | Show all posts
37# MMISS

A'ahh...macam tulah nampaknya...so far yang hybrid memang tahan bawah full sun...yang kampung tak tahan full sun...daun2nya jadi kurus2 dan warna jadi hijau muda...jiran pun cakap macam tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-2-2010 12:21 PM | Show all posts
38# MMISS

TQ MMISS...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080052s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list