Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35162
View
202
Reply

DAISY

[Copy link]

Author: shiina       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-2-2010 12:50 PM | Show all posts
30# shiina

Setelah first bunga daisy kampung i tu mekar...barulah i nampak perbezaan dia dengan daisy hybrid...selain dari bunganya lebih kecil...dan tak suka full sun...apabila petang menjelang je...bunganya akan kuncup...awal pagi esoknya...ia akan kembang kembali...i tak pasti lagi berapa lama bunganya ni boleh bertahan...kalau daisy hybrid tu...ada2 masanya dekat sebulan jugalah kalau tak silap i...
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2010 01:33 PM | Show all posts
ingatkan bunga daisy ni cepat mati, sebab tu tak minat nak tanam...rasa2nya ada jual biji benih bunga ni dlm btk peket...nanti, sy nak cubalah tanam bunga daisy....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2010 04:22 PM | Show all posts
42# Euphoria

Cubalah...kalau tak cuba tak tahu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2010 10:47 AM | Show all posts
42# Euphoria

Daisy pun ada beberapa jenis...yang i tahu...macam yang i tanam tu jenis gerbera...yang lagi satu...jenis bunga kecik2 dan lain rupa bunganya daripada yang i tanam tu...seakan bunga dahlia...aster...tak ingat namanya...

Yang u nampak biji daisy tu...jenis yang mana dan brand apa di packet tu?...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2010 10:49 AM | Show all posts
Daisy terbaru yang mengeluarkan kudup...dua kudup sekali keluar pulak tu...syoknya...:pompom:...


From the other angle...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 01:52 AM | Show all posts
daisy pemberian alfa... first time berbunga dilaman sendiri... mujur idup pun saya dah bahagia..



Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 01:55 AM | Show all posts
macam mana nak tahu / beza daisy kg ngan daisy bandar... apa ciri2 khusus...?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2010 07:31 AM | Show all posts
macam mana nak tahu / beza daisy kg ngan daisy bandar... apa ciri2 khusus...?
rough7976 Post at 19-2-2010 01:55


Ciri khusus...tak pasti cos i pun tak mengkaji dengan detail pasal daisy ni...belajar melalui pengalaman dan pemerhatian umum je...so yang i nampak...daun daisy kampung lebih kecil2...kurus panjang...bunga daisy kampung lebih kecil...tapi batang bunganya lebih panjang...bunganya tak tahan selama daisy hybrid...rupa bunga daisy kampung dan hybrid pun berbeza...cuba bandingkan....daisy hybrid lebih tahan panas berbanding daisy kampung...inilah apa yang i nampak setelah menanam kedua jenis daisy ni...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 08:39 AM | Show all posts
48# shiina

boleh tak buat perbandingan camni shiina.. macam ayam bandar dgn ayam kg.. hehehe.. jokes.. btw, ni daisy pertama saya agak2 dalam 2 tahun lepas kot.. kuning diraja







ni plak gambar skg bila dah berlambak dibiak-biakkan..



kalau biji benih memang ade jual. sy penah try la nak semai dari biji benih.. tapi tak pernah jadi. so surfing punya surfing, jumpalah cara nak semai.. tapi lecehnye toksah cakap la.. basically nak semai camni (based on apa yang sy baca)

1 - rendam benih dalam 1 jam
2 - then semaian kena di bawah cahaya lampu kalimantang dalam jarak kira2 3 kaki
3 - then media semaian kena sentiasa lembap
4 - kalau berjaya, pucuk mula tumbuh selepas 3 minggu. (nak tunggu ni lemah betol la)

so lepas baca tu, sy terus malas nak semai... hahahah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2010 08:46 AM | Show all posts
49# profmoto

Dalam banyak 2 pokok tu...ada berapa colour bunga tu?...asalnya u semai dari biji atau beli pokok?...camana u biakkan dia?...keluarkan ubinya dan repot ke?...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 08:55 AM | Show all posts
salam..Saya memang minat dengan bunga daisy.
Menarik..Setakat ni baru ada 3 pasu..

2 pasu dibeli oleh mak saya, daisy warna pink




dan warna merun,



Sepasu lagi diberi oleh teman saya,
Merah menyala warna bunganya, sampaikan kucing saya pun duk usha bunganye.







Dulu-dulu mak saya ada beli pokok daisy jenis ni,



Malang sekali pokoknya telah mati.
sampai sekarang masih tak jumpa daisy yang sebegini rupa dijual..
Nanti bercadang nak tambah lagi koleksi bunga daisy.. boleh buat taman daisy dirumah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2010 09:02 AM | Show all posts
51# annfrendly

Yang maroon tu nice...

Tapi kalau tak silap i kan...bunga yang last tu bukan jenis daisy...itu jenis bunga dahlia...kalau tak silap i lah ni...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 09:13 AM | Show all posts
50# shiina

tu seme beli. rasanya ada 5 ke 6 jenis. then bila dah lama jaga, anak2 dia kuar kot tepi macam lidah jin. then just pisah2kan anak2 dia. better tunggu anak2 tu besar skit bersama induk then baru pisahkan. bila repot, pokok2 daisy tu biasanya akan layu tapi tak mati. dia layu sebab akar dia tak kuat lagi and nak sesuaikan dengan persekitaran baru. so letak tempat redup. selalu siram. sampai dia kuar daun2 baru then boleh la buang daun2 lama yang layu tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2010 09:14 AM | Show all posts
53# profmoto

So far...i belum berpeluang repot daisy...maklumlah...koleksi daisy pun agak baru lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 09:22 AM | Show all posts
54# shiina

boleh try salin daisy tu dalam pasu besar. senang skit anak dia nak bercambah. sy buat camtu. hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 09:28 AM | Show all posts
55# profmoto

Makhluk Perosak - Spider Mite...

Ni rupe daisy sy yang mati kena serang dengan Spider Mite.. time tu tak alert pun pasal serangan2 ni.. tapi skg ni, sebulan sekali sy sembur malation sbg langkah berjaga2..

Nama benda ni Spider Mite.. dia sangat jahat.. haha



Daisy yang mati.. sayang sangat sebab ni daisy color putih.. isk2..






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2010 09:31 AM | Show all posts
55# profmoto

Sekarang ni memang dah alih dalam pasu besar pun...balik dari beli di nursery...memang terus salin pasu besar...senang sikit dia nak membiakkan ubinya...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 12:49 PM | Show all posts
49# profmoto
banyaknya koleksi daisy profmoto..
daisy pun ble tanam dari ubi gak?emmm...bila la evy nak dapat bunga daisy ni..
ada ternampak kat Jusco,satu pokok dorang jual RM10..mahal ke tak tu??
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 02:04 PM | Show all posts
52# shiina
bunga dahlia ke??
errr tapi orang yg jual pokok kat pasr tani tu cakap bunga daisy...
terkonpius la pulak ..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2010 02:47 PM | Show all posts
58# evy8

daisy memang mahal evy. paling murah sy penah jumpe RM8. tu pun nasib2 je.. kat cameron boleh la dapat 3 pokok RM10. hehe.. sy tak pasti plak daisy ni berubi ke tak. sebab sepanjang sy dah selongkar daisy ni sampai ke akar, tak jumpe ubi pun. just dia ada anak sulur, macam lidah jin.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079712s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list