Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35163
View
202
Reply

DAISY

[Copy link]

Author: shiina       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 25-2-2010 11:59 PM | Show all posts
Pictures borrowed from the web......
Two most famous daisy types......

Africal daisies......

Purple...


Yellow...

Shasta Daisies...all white......


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2010 12:57 AM | Show all posts
81# shiina

yg kaler purple ngan bintik2 orange kat tengah tu cam feast of color, perfect sungguh..

manakala yg putih paling last tu mmg klasik tul... fuh.. mana nak dapat daisy klasik putih camtu hah? inikan yg org cabut petal sambil cakap i love u.. i love u not.. tuh hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2010 08:58 AM | Show all posts
Daisy hybrid i memang batangnya tak sepanjang batang daisy kampung...lebih2 lagi yang colour dark pink tu...pendek2 je batangnya...yang yellow agak panjang sikit...tapi tak henti2 berbunga...

Betul rough...i guna baja yang sama je untuk bajakan semua pokok...takde baja asing2...

I ada both jenis...daisy kampung and hybrid...yang i perasan...daisy kampung kalau diletakkan di tempat teduh...dapat baja dan air yang cukup...daunnya akan hijau subur...dan bunga akan keluar tak putus2...now daisy kampung i yang i pasted gambarnya blooming baru2 ni...dah tak henti2 nak keluar bunga...bunga yang sekarang sedang blooming...dah keluar lagi kudup baru bersama dengan sepasu lagi daisy kampung yang i tak pasti colour apa bunganya...cos first time nak berbunga......

Berbeza dengan daisy hybrid...boleh je diletakkan under full sun...asalkan baja cukup dan air cukup...daunnya akan hijau cantik and keep on blooming...:pompom:...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2010 09:04 AM | Show all posts
82# rough7976

Tak tahulah mana nak cari benih african daisy dan shasta daisy tu...kedua jenis daisies ni menjadi pilihan peminat daisy menanamnya...memang menawan bunganya...padahal petals dan colour dia simple je kan...tapi mana kita di sini nak dapat benihnya?...

Yup...betul...untuk buat pilihan...selalu dalam percintaan...in english movies...he loves me...he loves me not.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-2-2010 09:28 AM | Show all posts
I found something while googling about daisies...rupanya...bunga ni yang i tak tahu nama dan i jumpa tumbuh meliar di nursery seberang takir haritu...adalah sejenis daisy juga.....


Butter Daisy...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2010 09:40 AM | Show all posts
Daisy kampung yang kedua berbunga...bunga pertama dari pokok daisy bunga putih ...sweet......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-3-2010 03:06 PM | Show all posts
80# rough7976

Ini daisy hybrid yellow...tangkainya agak panjang berbanding yang hybrid dark pink...namun tak sepanjang tangkai daisy kampung......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 12:46 AM | Show all posts
83# shiina

agaknya daisy hybrid nih dah di kacuk bagi lebih tahan panas kot sesuai tuk garden manakala yg kg tu lak suka sejuk2 dan sesuai untuk cutting...sebab lehernye jinjang...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2010 12:49 AM | Show all posts
85# shiina

sebenarnye butter daisy ni tak renyah dan tak lokek berbunga... tapi entah nape tak ramai org minat.. mungkin sbb dah common sangat...
bagi saya ia bagus tuk ground cover.. cam japanese ros gak...

tapi butter daisy nih nak kena selalu tanam balik gak ker bila dah tua?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2010 07:58 AM | Show all posts
88# rough7976

I rasa daisy kampung tak sesuai sebagai cut flower...cos walaupun tangkai dia panjang...tapi tak kukuh...bunganya melentuk je...unlike hybrid daisy...tangkainya lebih sturdy dan boleh berdiri tegak...just my opinion...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2010 08:01 AM | Show all posts
89# rough7976

I nampak ada dua jenis bunga yang sama sebiji macam butter daisy ni...satu jenis menjalar...tak pasti yang itupun daisy atau tidak...dan satu lagi jenis bush...maybe yang u maksudkan tu yang jenis menjalar tu...bunganya sama dengan butter daisy ni...exactly the same...

I rasa ramai yang tak suka tanamnya sebab dia dah common...sampai tumbuh meliar...so takde commercial value...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2010 02:15 AM | Show all posts
90# shiina

laa pulak..

tul la tuh... leher tak keras tak pass...hehe..
mungkin hybrid yg kita tanam kat tanah rendah ni jer leher pendek ... yg depa tanam kat ch nun panjang2 belaka... tu leh buat cutting tuh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-3-2010 12:59 PM | Show all posts
92# rough7976

Tulah...betul...

Paling senang...u cuba bandingkan daisy kampung putih dengan daisy kuning yang i paste gambarnya di atas tu...kan nampak daisy kampung lentok ke bawah berbanding daisy hybrid kuning tu yang mampu berdiri tegak...tangkai daisy kampung memang lebih kurus daripada daisy hybrid.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2010 03:40 PM | Show all posts
Orange Daisy picture taken at nursery......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2010 12:45 PM | Show all posts
Daisy Kampung yang ni...memang tak henti2 berbunga...sekarang nipun dah keluar new bud...puas hati tanam dia ni......



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 10:26 AM | Show all posts
berkenan.. ingat nak beli.. tapi bila fikir balik.. kesemua daisy gagal dalam jagaan.. so tak jd beli..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 11:12 AM | Show all posts
Berkenan jugak, x penah bela lagi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2010 11:33 AM | Show all posts
97# alamanda_c

Kalau dah berkenan...apa lagi...beli sepokok dulu...cuba bela...dah menjadi nanti...akan seronok nak tambah collection......
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 12:42 PM | Show all posts
96# seroja1


Oja.....yg kat tangan tu berkilat huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2010 01:13 PM | Show all posts
99# razifah

huhuhuhu.. camner leh termasuk sama tuuu.... isk..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.122197s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list